Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

neděle 9. října 2011

Český Ježíšek

Ahoj děti, jsem Ježíšek, marketingový produkt, kulturní symbol, podporuji tvůrčí myšlení a potřebné společenské, estetické, morální i další hodnoty a sponzoruje mě Rajfka. Těší mě. Bude mě však těšit ještě trochu víc, pokud si něco koupíte v mém e-shopu.

Před pár dny přinesla dcera ze školy propracovaný několikastránkový letáček s výzvou k sepsání dopisu Ježíškovi. K seznamu dárků měla doplnit jméno, příjmení, věk, adresu, telefon a email. To aby Ježíšek věděl, kam zaslat odpověď (nikoli dárky). Je pěkné, že Ježíšek jde s dobou a komunikuje i elektronicky. Pokud by se náhodou stalo, že dopis nedojde, "Ježíšek ani jeho přátelé za to nemohou a neodpovídají". Zdá se, že si na činnost spojenou s vánoci Ježíšek najímá právníka a je to dobře. Jeden si nemůže být jist, kde se vynoří nějaký vykuk, který by chtěl Ježíškovy služby reklamovat.

Kde se vzal Český Ježíšek?

Před dvaceti lety sem vtrhnul bodrý Santa se svým "ho ho ho" a snažil se urvat si podíl na vánočním trhu. Tím, že je velmi viditelný, má za sebou solidní zázemí vžité západní tradice a s upřímností sobě vlastní se ani nepokouší předstírat, že vánoce nejsou byznys, získali mnozí pocit, že neviditelný (malý a nahatý, v lepším případě) Ježíšek je v nových tržních poměrech poněkud handicapován. A kromě toho, ten červený dědek vydělává spoustu peněz!

Na webu Českého Ježíška nám to vysvětlí:
Je příznačné, že pro jistý kulturní okruh byla před léty uměle a se zcela komerčním úmyslem firmou Coca-cola vytvořena postava Santa Clause, velmi ovšem podobná jak ruskému pohádkovému dědovi Mrázovi, tak např. i francouzskému papa Noelovi. Východisko této podoby je zřejmé, když si uvědomíme, že tvůrcem Santa Clause byl Nor. Santa Claus díky invazi amerikanizmu přechází pomocí komerčního využívání celosvětovými obchodními firmami i do středoevropského prostoru, kulturně je zde však cizorodým prvkem. U nás zkrátka tradičně nosí vánoční dárky Ježíšek.

Z tohoto důvodu, a také proto, že pro ono vánoční, neurčité spirituální stvoření začalo být logisticky čím dál náročnější zvládat přesuny dárkového zboží z hypermarketů pod stromeček, a jelikož  dárek "jenom" od rodičů není dostatečně cool, ztrácí punc pohádkovosti, neobvyklosti, patřící k vánoční atmosféře, vylíhla se v Budějovicích bohulibá myšlenka vytvořit Českého Ježíška.

Cílem projektu je pomocí celonárodní výtvarné soutěže určit vizuální podobu Ježíška v intencích kulturních a společenských tradic, soudobých představ a názorů, jako protiváhu k importovaným komerčním podobám nositele vánoční pohody a dárků. Dalším cílem je tuto podobu celospolečensky prosazovat. Třetím cílem je oživit diskuse o národních a lidových tradicích a o humanitě, křesťanství a dalších myšlenkových proudech, ovlivňujících člověka dneška již od dětství.

Dejte lidem tužku

Děti dostaly za úkol kreslit své přestavy a vítězný návrh se měl stát jeho novou tváří. Z vítězné malůvky à la Malý princ od devítileté Kateřiny


   byla následně vytvořena tato malůvka esteticky vhodný a kvalitní symbol:



Et voilà, máme tu Českého Ježíška!

Pokud vás zajímá, proč má Ježíšek na sobě noční košili, šálu, kulicha s bambulí a opasek s velkým J, směřujte dotazy na výtvarníka Standu Hájka. Možná vám odpoví, že: Vhodným a esteticky kvalitním ztvárněním symbolu, především ale jeho správným dalším užitím lze však vytvořit soubor aktivit společenských i kulturních, vážících se k tomuto symbolu a do jisté míry i přes jeho zkratkovitost a přímočarost podporovat tvůrčí myšlení a potřebné společenské, estetické, morální i další hodnoty.

Web českého Božího syna vůbec hýří velkými slovy, ambicemi a sebevědomým optimismem.

Podoba českého Ježíška se tak stane jistým symbolem, národním názorem na významnou tradici, odlišujícím prvkem českého regionu, navazujícím však na čistě evropské kulturní klima. Vítězná podoba Ježíška bude ztvárněna též v připravované pohádkové knížce o příhodách Ježíška a jeho přátel.

Ježíšek, Hvězdulka, Netopýrek Pírek, Mrakor


Je otázkou, nakolik malý okřídlený, modrooký árijec a vypouštění balónků na pokyn rádia Impuls reprezentují názor na významnou tradici, nicméně asi platí, že každá snaha v boji proti invazi komerčního amerikanizmu se počítá. To však zdaleka není vše. Když jsem byla malá holka, neměla jsem trauma z toho, že nevím, jak Ježíšek vypadá. Bylo to pro mě nehmotné kouzlo, vůně vánoc, zazvonění zvonečku po večeři. Dívala jsem se na tmavou oblohu a představovala si, že hvězdičky v dálce jsou jeho zářivé oči. Opravdu už si dnes děti nic takového představit neumějí a nechtějí?  Asi ne:
 Je tedy nutno vytvořit pro tento rozvoj fantazie, pro další hru s těmito symboly reálné zázemí. Tím bude soubor postaviček a jejich okolí, které naznačí vztahy mezi nimi, charaktery a osobnostní rysy. Avšak nejen výtvarná podoba tohoto světa, ale i pohádky, zpracované na tomto základě budou představovat zázemí, ze kterého mohou děti rozvíjet své představy a své hry.

A tak zřejmě proto vznikly postavičky jak vypadlé z nějaké béčkové disneyovky. A proto vznikly i pohádky s Ježíškem a jeho kamarády o tom, jak během roku připravují dárky a jaké zažívají trampoty. Kdepak na dnešní děti chodit s třemi králi a zvířaty v chlívu!

I zřejmě proto je důležité podporovat představivost dětí tím, že budou kreslit Ježíškův obývák s kuchyní. Myslíte, že má televizi? Chodí na záchod? Prdí? Nechte svou fantazii unášet a za odměnu dostanete samolepky od Rajfky!

Co bychom si bez Českého Ježíška počali? Je sice stejně vymyšlený a komerční jako jeho americký kolega, ale je náš. Sice nám tak trochu se svými compañeros zabíjí i ten zbytek tradic, který ještě zůstal, ale co už.

Zdroj: www.ceskyjezisek.cz
texty kurzívou z http://2006.ceskyjezisek.cz/index.php?stranka=uvod

15 komentářů:

  1. Tak doufam, ze u nas zustane jeziskem ta tajemna bystost, ktera mozna susti kridylkama, basti cukrovi pripravene na okne parapetu na posilnenou a je placha, nesmi se rusit ...

    Taky mi to obcas desi, kam te svet miri ..., nejen o vanocich.

    Sarach

    OdpovědětVymazat
  2. Sarach :)

    Přesně tak, tajemná a plachá bytost... budeme si ji chránit a nedáme ji!

    Opravdu by mě zajímalo, kdy by si tohohle z prstu vycucaného, obskurního Ježíška chtěl dobrovolně pustit domů.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvele napsano, ohromne jsem se nachechtala, i kdyz tema k smichu rozhodne neni. Nejvic me pobavila predstava, jak si Jezisek najme pravnika - jeste jsi zapomela na PR agenturu :)

    Opasek s pismenem J je neuveritelny... ovsem potencial na merchandising ma velky a uz se tesim na doplnky a stolni hru Jezisek a jeho pratele...

    Fuj... nakopala bych ty lidi

    pripomela jsi mi davny blog Diny, kde ukazovala, jak jeji muz vyplnil podobnou hruzu z Tesca - co bych si pral k Jezisku - hlavne vubec nic z Tesca...

    OdpovědětVymazat
  4. Tak Ježíšek není žádný jouda, jasně že má i PR agenturu - Agency Je5 s.r.o. Ovšem co se týče té elektronické komunikace, to jsem ho malinko přecenila. Ježíšek nemůže psát e-maily, protože... asi protože nemá internet a počítač? Každopádně se o jména, adresy, e-maily a telefony dětí dělí s OVB Allfinanz a.s. To je od něj pěkné, že? Takové nezištné. Ale říkám si, jestli je k tomu vůbec právně způsobilý? Neměl by s tím udělit souhlas jeho zákonný zástupce, Josef?

    OdpovědětVymazat
  5. CO
    TO
    JE
    ?

    Né, to neni možný! Von má boty.
    Žádné nahé dítko zakryté oslňujícím světlem...

    na těch stránkách má čepici a šálu v sytě ržové barvě a mluví hnusným trpasličím hlasem zrůd. Brr. Rychle předejme ten odkaz hackerům, ať tu stránku zničej!! Nebo papežovi. Nebo ministrovi. Nebo ji radši nikdy neotvírejme. :(

    OdpovědětVymazat
  6. Projekt Český Ježíšek je opravdu dobrý protest proti komercionalizaci Vánoc a Santa Clause :-i

    Jak já se na to dárkové šílení netěším:(
    Děsí mne to každoročně, příbuzní nás zahrnují dárky, hromadami dárků, a tak nezbývá, než se recipročně angažovat...

    OdpovědětVymazat
  7. Liško, co by to bylo... zhmotněný "symbol Vánoc, lidských vztahů a touhy obdarovat či udělat radost bližnímu", přece :-)

    Ježíškův web je opravdu ukrutnost sama. A ty neuvěřitelné texty o projektu, hehe, něco takového už jsem dlouho nečetla :-)

    Christabel, my loni zrušili dárky mezi dospělými. Bylo to nezvyklé, ale pohodové - odpadlo asi tak 80% stresu ;-) Ke spokojenosti nám úplně stačilo pozorovat ten chumel stužek, papíru a dětského jéé. Letos to bude podobné a možná ještě lepší - peče Llev ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to budeme mít letos stejné cukroví, nám taky peče Llev:)

    OdpovědětVymazat
  9. Tý jo, já nestačím zírat. A mně přišla trhlá představa mé spolužačky v páté třídě, že Ježíšek je malinkej ježek?
    Aspoň by byl kouzelnej a hezkej. Tohle je fakt silné kafe.
    Llev mi sice nepeče, ale jinak nám dárky ponese ten samý, tajemný, děsně rychlý, že není možné ho stihnout, bosý, kouzelný Ježíšek.

    OdpovědětVymazat
  10. Čauvec, Lenďule :-)

    Upřímně, taky nerozumím, proč je nutno za každou cenu ničit to nejkrásnější, co na Ježíškovi je, tu jeho nehmotnost a tajemnost jenom proto, aby se prodalo pár kalendářů a vtipných hrnků navíc.
    Na Santu si taky nikdo nedělá copyright, nikdo se nesnaží z něj takhle trapně ždímat peníze, takže ve výsledku jeho beru stokrát radši než tuhle protekční fialovou zrůdičku.

    OdpovědětVymazat
  11. Mikeilo, s tou zrůdičkou jsi to trefila. Bože chraň, aby si moje děti někdy snad myslely, že TOHLE je Ježíšek....

    OdpovědětVymazat
  12. Asi mám štěstí, že jsem se narodil začátkem osmdesátých let a o tohle jsem přišel. Svoje děti se pokusím od tohoto "Ježíška" držet dál.

    OdpovědětVymazat
  13. Yetty, taky se snažím, ale není to jednoduché. Děti letáky s tou vánoční zrůdou nosí ze školy a díky partnerství s Českou poštou jsou i na pobočkách. Tenhleten Ježíšek má holt schopný PR tým :-/

    OdpovědětVymazat
  14. Tenhle "Ježíšek" hodně smrdí rublama. Stačí si najít skutečné vlastníky...

    OdpovědětVymazat
  15. Moc pěkně napsané. Projekt Zachraňte Ježíška považuji za zhovadilost. Ovšem, jestli se chcete opravdu pobavit, tak zde:
    http://www.novakoviny.eu/archiv/komentare/1092-santa-claus-jezisek-vanoce

    OdpovědětVymazat