Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

čtvrtek 9. června 2011

Z ostudy kabát 2

Dnes tu mám jednu vypečenou lahůdku - nebo spíš smrdutou a nepěknou věc. Přišla jsem totiž na to, jak se (také) dělají knížky pro děti.


Na začátku je jistě bohulibý záměr, koneckonců dobrých knížek nikdy není dost. To je základ. Takže máme umělecké pnutí a rozhodli jsme se přetlak vypustit tvorbou pro děti. Jak začneme? Nejprve to bude chtít nějaký text. Ale bez obav, však není úplně nutné vynalézat kolo a vymýšlet všechno znovu. Dá se použít mnoho říkadel, která dávno zlidověla a každý je zná.

Tak to bychom měli. Teď musíme nakreslit nějaké obrázky. Bez nich by to nikdo nekupoval a to my nechceme. Jdeme na to. Nejhorší je sjednotit si formu, sakryš.



Postavy mají vůbec často různé divné tělesné vady. Tady Mařence chybí krk. Nejspíš se pod tíhou té velké hlavy zhroutil do hrudníku. Místo ruky má vykloubený pařát a hubené nožky zřejmě trpí bechtěrevem.


A tahle Nanynka opravdu nemá dobrou náladu. Kdo by taky měl, s takovým rozšlápnutým obličejem? Proti tomu je nějaký košíček úplná prkotina.


Takhle to dál nepůjde. Chce to styl. Hm hm, ale kde vzít inspiraci?

Aha!

V žádné správné knížce nesmí chybět perníková chaloupka, takže vrznem ji tam. Chajdu vymalujeme raz-dva-tři-šup. Ty šindele jsou dobrý nápad, srdíčko a preclík ve štítu taky. Přidáme růžový lízátkový chodníček a ozdobíme ho čevenými a modrými kytičkami. A koníka! málem bychom zapomněli na koníka!




Vida, jak nám to jde. Tak ještě namalujeme malého čtenáře. S těmi vlásky, pruhem na vestě a manžetami u košile sice byla piplačka, ale výsledek stojí za to!



Bravo, směle do dalšího díla! Písnička Travička zelená je hotový evergreen, ta také nesmí chybět. Leží se tam, sedí se tam... to by chtělo nějakého spáče. Momentík! Už to máme! Třeba tady: deštník je zajímavý nápad a ten polštář taky. Ještě dáme ruku za hlavu, zvednout límeček, pokrčit nožku a je to:




































Kdo v původních ilustracích poznal ruku Jiřího Trnky, má bod. Jsou z knížky Vítězslava Nezvala Věci, květiny, zvířátka a lidé pro děti a ze Špalíčku Františka Hrubína (obě 1960). Do své knížky Říkadla a písničky pro kluky a holčičky je kreativně zakomponoval Ivo Štěpánek v roce 2009.

Když jsem před pěti lety psala článek o plagiátorovi obrazů Jošihiko Wadovi, byly toho tehdy v Japonsku plné noviny, protože šlo o významného umělce, který byl navíc v té době profesorem na Nagoya University of Art. Nedělám si iluze, že malůvky pana Štěpánka vzbudí podobnou vlnu zájmu, ale říkám si: Jak je možné, že si toho ještě nikdo nevšiml?

3 komentáře:

  1. Ta perníková chaloupka mi taky byla povědomá; a ono jo. Byla nápadná tím, že nevypadá zrůdně; narozdíl od toho ostatního.

    Na ty další obrázky bych nepřišla, tu knížku jsem neznala, Špalíček jo.

    No paráda.
    Asi je to dost běžné, domnívám se, když se nějaká knížka překládá a cizího ilustrátora nahradí domácí ilustrártor. Ale tohle je teda příliš.
    Jako by výtvarník nebyl ze své podstaty člověk kreativní a s představivostí... hanba.

    OdpovědětVymazat
  2. Liško, tohoto komentáře si považuji, neboť je zde historicky prvním! Vítej :)

    Ano, zrůdnost, to je to slovo - napadne mě pokaždé, když tu knížku mám v ruce. A to se ani neodvažuji domýšlet, co obsahuje druhý díl.

    OdpovědětVymazat
  3. Mikeilo, díky za článek. Občas se mi ježí vlasy hrůzou při pohledu na některé publikace určené dětem. Dokonce jsme měli štěstí a podobné "zázraky" dostaly děti jako dárek od příbuzenstva. Ačkoliv knihy miluji, tyto letěly na popelnice,... odkud si je zřejmě někdo potřebný vzal

    OdpovědětVymazat