Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

pondělí 6. června 2011

O zlomyslných bestiích, nudě a omletosti

Myslím, že v Čechách už nikdy žádná Superstar nebude. Neměla by být. Licencovaný pořad dopadl jako otloukánek, ze kterého si diváci i soutěžíci dělají srandu, jako trafika pro vyšeptalé umělce, jako výsměch původnímu formátu, jako drahá trapnost v přímém přenosu.

V Čechách i na Slovensku určitě je talentovaná mládež, poslední ročník ale ukázal, že skutečný talent, skutečná superstar tu prostě není - nebo tuto soutěž ignoruje. Ve finálových kolech se tak předvedli pouze ti nejlepší z průměrných. Dá se jen smutně vzpomínat na v minulosti zajímavá soutěžní kola se zadáním "muzikál" nebo "jazz". Poslední série byla povětšinou taková upachtěná... a prostě nudná.

A závěrečný večer nebyl výjimkou. Poslední dva soutěžící nebyli vyloženě trapní nebo nekoukatelní, jen se tam dostali oni, protože prostě kromě nich se nikdo lepší neobjevil, a i když talent mají, tak se klidně vsadím, že díru do šoubyznysu se svou produkcí neudělají.

Jaký smysl mělo obsazovat do poroty kontroverzního Rytmuse, když jeho potenciál zůstal nevyužit a spolu s ostatními (a bohužel okoukanými) členy poroty byl nucen neustále vymýšlet, jak nemastné neslané výkony zhodnotit a moc přitom neurazit?

Včerejší finále pak bylo skutečnou kvintesencí celého předešlého půlroku a zejména vystoupení mimosoutěžních účinkujících bylo výrazem naprostého zoufalství a panoptikální trapnosti, ani se mi o tom nechce psát. Nic neilustrovalo úpadek celé soutěže víc, než společná přítomnost stokrát v Superstar vyvařeného Mareše, útrpně mimózní slečny Samuely hrající "kozáček", nemožného Davida v leském obleku, s klávesy kolem krku a jeho Mášou, jakéhosi velikonočního indiána a obskurní kvazimetalové partičky v středověkých hadrech.

Nedá se ale říct, že by na této Superstar bylo všechno špatně. Například českoslovenští diváci opět prokázali, že jsou zlomyslné bestie se svérázným smyslem pro humor, a v záplavě nudy a omletosti okamžitě detekovali neuvěřitelný komický potenciál rastamana Šepse a jeho zhulené hejkání masivně podporovali, jak nejdéle to šlo.

Bohužel ale pěvecká talentová soutěž, v níž se taková figurka dostane mezi tři nejlepší, je odepsaná, podle mě ztratila poslední zbytek prestiže, který ještě po sedmi letech mohla mít, a bylo by záhodno přijít s něčím úplně jiným a novým, nejlépe po hodně dlouhé očistné pauze.

Žádné komentáře:

Okomentovat