Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

pátek 24. června 2011

O jednom jubileu

Při příležitosti prezidentových narozenin vyšlo mnoho speciálů. Nejdříve ty poněkud servilnější, z per prezidentových spolupracovníků, přátel a příznivců; pak se ale roztrhl očekávaný pytel se spoustou bleskoidních kompilátů
s rádobyvtipnými komentáři - viz třeba tento, kde nezůstala na prezidentovi nit suchá. Ano, formálně to vypadalo jako nevinný speciál k významnému jubileu, ale ve skutečnosti vítaná příležitost to Klausovi pěkně nandat a vysmát se mu.

Ale ono je to tak prvoplánové a laciné, že to snad ani vtipné není. Je například velmi lehké dohledat si originální Klausův výrok týkající se údajné neschopnosti rozlišit čisté a špinavé peníze, a stejně skončil ten novinářský nesmysl na prvním místě žebříčku vyřčených perel.

Nemyslím si, jako pan Kalina v tomto článku, že za dehonestujícím způsobem oslavy stojí nějaké vlivné zahraniční tlaky, které mají českého prezidenta natolik v nelásce, že jsou schopny ovlivňovat zásadním způsobem veřejný mediální obraz v jeho neprospěch.

Spíš se opět potvrdilo, že Češi jsou národ sarkastických bestií, vědomi si dobře toho, že jejich snaha o důstojnost často končí nepříjemnou patetickou trapností (viz například teatrální funusy, kde jinde než v Národním nebo na Vinohradech). A že bohužel v urputné snaze o ironii a sarkasmus jsou někdy ještě trapnější.

Prostě mám pocit, že česká neschopnost brát se občas trochu vážně ústí v to, že pak chybí úcta a respekt i v situaci, kdy by byly na místě .

Žádné komentáře:

Okomentovat