Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

čtvrtek 2. června 2011

Fenomén Marek

Vlastimil Marek je pán, který se dlouhodobě věnuje ženám, jejich tématům a píše o nich velice svérázným způsobem.


Nedá se popřít, že na první pohled vypadá snaha otevřít ženám oči a pomoci jim znovunalézt své ryzí ženství sympaticky. Není mnoho mužů, kteří s upřímným zanícením píšou o menstruaci a orgasmických porodech a u kterých není ihned patrná známka nějaké sexuálně obsedantní poruchy, jež by toto počínání vysvětlovala.

Je také pravda, že pan Marek svým způsobem skutečně přispěl k diskuzi o dalším směřování současného českého porodnictví prosazováním informovanosti rodiček, možnosti volby, kritikou přetechnizovaných a přemedikovaných porodů, apelováním na návrat k přirozenosti.

Jenže.

Pan Marek to dělá způsobem, jemuž se muži smějí a ženy nasírá.

Vezměme si gró jeho myšlenek. Žena hledající štěstí jej nalezne v sobě. Musí orgasmicky porodit, věnovat se rodině a pečovat o muže. Seběvědomá může být ve spolupráci se svým tělem, ovšem jakákoli snaha o emancipaci na úkor muže je na škodu a muž má právo, a je to dokonce potřebné, ženu usměrňovat a korigovat výstřelky způsobené jejími hormonálními výkyvy. Neměla by ječet, šminkovat se a pindat s podobně frustrovanými ženami, jež by mohly podrývat její domácí štěstí a mužovu autoritu.

Což o to, myšlenka, že žena má zůstat u plotny a poslouchat muže, je stále velmi oblíbená a nikterak objevná. Takhle naplno si to ale už málokdo troufne říct, protože by to ve společnosti genderově korektní schytal ze všech stran. Marek na to však jde od lesa. Promlouvá k ženám a tvrdí, že jim chce pomoci.

Proč ne, mnoho současných žen skutečně považuje své tělo za nepřítele a porodu se upřímně děsí. Pro ty mohou být myšlenky pana Marka inspirativní. On ale své úvahy rozvíjí dále.

Vezměme si pro příklad jeho článek Tělo (ženu) neomezuje.
Začíná typickou markovskou figurou - provokativně píše, že nerozumí nespokojenkyním, které si stěžují na menstruaci, porody, klimakterium. To praští do očí a spolehlivě namíchne každou normální ženskou. A jedeme dál. Hodný pan Marek se pokusí to těm nešťastnicím vysvětlit:

- ženské tělo je zázrak, jen si všimnout
- ženské tělo odolnější
- hormonální změny jsou skvělá věc, posunují ženu na vyšší level: víc vydrží, dřív dospívá, zdravě zaoblená  žena je pro muže žádoucí
-po porodu přichází adrenalinová koupel, orgasmický zážitek, zlepšuje se čich, zrak
- moudrá je ta, která štastně porodila
-čím má matka dítě radši, tím více se jí zlepšuje mozek, paměť, prostorová paměť
- výkonnější mozek = evoluční výhoda

A nakonec úžasný závěr:

"Přitom by stačilo jen nepřekážet si, a nechat tělo, ať se samo projeví… a jen tiše žasnou a užívat si se... Tělo ženu neomezuje, právě naopak: současná žena omezuje své tělo."

Ono to vlastně není nic šokujícího. Ano, mateřství je fantastická věc a dává životu úplně jiný rozměr, ale pan Marek to těm zaslepeným ženám prostě musí! vysvětlit, protože ony nevědí. Musí jim vysvětlit, že (zvláště ta první) menstruace je svátkem! Musí jim říct, že šťastný porod je orgasmický! Tenhle kantorský přístup je ale od muže, zvlášť v otázkách tak niterně ženských, kde osobní zkušenost je dokonce i mezi ženami vzájemně těžko sdělitelná, nesmírně iritující. Pan Marek totiž ví lépe, jak by se měly cítit a rozhodně se mu nelíbí, že se ženy o své lunární a porodní útrapy dělí mezi sebou a odmítají se v realitě všedního dne vznášet na karmickém obláčku ezoterického štěstí. Také se mu nelíbí, že se ženy šminkují, holí si nohy a ječí na manžela. Myslí, že ženy podnikající aktivity mimo domácnost, či dokonce budující kariéru, jsou pomýlené a jistojistě jednou - a naprosto zaslouženě - skončí samy.

Ačkoli se dá souhlasit s myšlenkou, že by se ženy měly  naučit lépe naslouchat svému tělu, další názory pana Marka jsou už myslím pro ženy mé generace jaksi odtržené od reality, divné. V době úžasných možností, kdy máme možnost vybrat si ze spousty cest, kdy péče o domácnost zabere daleko méně času, než kolik musely obětovat naše babičky, je tepání pana Marka do žen velmi ostré. Když k tomu navíc přidá přesvědčení, že by muž měl vládnout pevnou rukou a ženu držet na uzdě, je obrázek kompletní a skoro se zdá, že Vlasta Marek ani ty ženy ve skutečnosti moc rád nemá. Vidí je ve svém ideálním světě... a ony mu to kazí.

Žádné komentáře:

Okomentovat