Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

pondělí 14. listopadu 2011

Babišova dobrota

Omlouvám se Kimmy, že jí lezu do politického zelí, ale tentokrát si komentář neodpustím.

Zpozorním totiž vždy, když nějaký nováček vtrhne do veřejného života, všechno zkritizuje, jasnozřivě rozkryje všechen šlendrián a korupci, vítězoslavně demaskuje hašteření politiků i mnoucí se ruce lobbistů.... a jako řešení nabídne snahu o "spravedlivější společnost, funkční a právní stát" a "zákony, které povedou k omezení dosavadního politického marasmu, zabrání rozkrádání státu, zvýší všeobecnou transparentnost a efektivitu veřejné správy a umožní začít používat při správě státu zdravý rozum."

K tomu si dovolím několik poznámek.

Neexistuje efektivní způsob, ani s pomocí zákonů, jak donutit státního úředníka k používání zdravého rozumu. A nejen úředníka.

Problém současné společnosti totiž netkví ani tak v kvalitě legislativy, jako ve vůli společnosti ji dodržovat a uplatňovat. Pokud není společenská vůle přirozeně se řídit vlastními zákony a pokud je nemalá část národa upřímně přesvědčena, že zákony nejsou ničím jiným než otravnou překážkou v osobním rozletu, ani jejich větší množství na tom nic nezmění.

Proto si myslím, že cestou, jak ozdravit českou společnost, není produkce dalších a dalších zákonů, ale důsledné uplatňování těch stávajících. A je bláhové myslet si, že výměna jednoho politika, jedné politické strany za jinou změní znatelným způsobem dosavadní systém, zatočí s korupcí a vymete všechny nepravosti. Malý respekt k jakémukoli řádu, pravidlům, konstantní snaha je obcházet, nalézat fígle a kličky je vlastní celé české společnosti a nějaká drobná rošáda na politickém poli to těžko změní.

Je to jako s nepořádnou hospodyní. Pokud není systematická a neudržuje domácnost v neustálém pořádku a čistotě, ani její občasné odhodlání a nahodilý úklid situaci nezmění a chaos se jí okamžitě vrátí zpět. Pokud se ale naučí, že každá věc má své místo, že tamten či onen flek se rozhodně projednou neztratí, že větrat a vynášet smetí se musí pravidelně, bude to na začátku možná velký opruz a sebepřemáhání, ale pak zjistí, že to vlastně jde docela samo a práce má míň.

Lidé si musí sami uvědomit, že tam nahoře sedí pouze jejich reprezentativní vzorek, oni sami - včetně jejich nejhorších vlastností.  Dokud budou mít lidé tendence vyhazovat odpadky do příkopů, šulit sociální systém, házet se marod kvůli melouchům, jezdit bez pásů a telefonovat přitom, budou to dělat i ti nahoře, jen adekvátně k získanému vlivu.

 Ač tedy v zásadě souhlasím, že změny je nutno podnikat zezdola, nejsem si úplně jistá, že shromažďovat příznivce za účelem prosazování výše uvedených vágních a vcelku nic určitého říkajících hesel je tou správnou cestou.

Jelikož ale si myslím, že i problematická iniciativa je lepší než žádná, a současně budu předpokládat, že její autor to myslí dobře a nesnaží se pouze hrubým populismem rozšířit sféru svého vlivu, skutečně doporučuji se pragmaticky zamyslet, jakým způsobem se dobrat kýžených změn, stanovit přesný postup a velmi konkrétní, proveditelné cíle. Existuje velká pravděpodobnost, že bez jasné vize a politického plánu jakákoli snaha velmi rychle ztratí dech a navíc si její představitelé z nezkušenosti buď okamžitě nabijí ústa, a nebo - se rychle v tom smrdutém bahně naučí plavat a celou, původně možná i vážně míněnou iniciativu zdiskreditují. Lidé však mají tendence hledat jednoduchá, bezpracná řešení, takže je dost možné, že si i tato iniciativa své příznivce, alespoň na jednu volební sezónu, najde.

Zatím na mě bohatý hokynář ale moc důvěryhodně nepůsobí.

31 komentářů:

  1. Vítej v zelí!

    Já sama to nevidím na odpor zespoda, tam je to demokratické a vetšina méně slušných snadno převálcuje většinu slušných a vidím to dnes a denně. Ale nahoře by měl být výběr toho lepšího.

    Příklady táhnou a až začnou být důsledně trestáni ti nahoře, pak se možná inspirují ti, co mohou vymáhat tu důslednost i tam dole. Ruda Giuliani nevyčistil New York zespodu.

    Mmch - chtěla jsem ti něco napsat do JP blogu, ale máš to tam nějak víc omezené. Ten přísěvek s poštou byl krásný a hned se mi po Asii zastesklo. Česká realita např. zde - http://janasimonova.blog.idnes.cz/c/227484/Kdo-mi-zkazil-radost-z-darku-za-dukaty-idnescz.html

    OdpovědětVymazat
  2. jsem chtěla říct

    většina méně slušných snadno převálcuje MENŠINU slušných

    OdpovědětVymazat
  3. Ne, děkuji, vítat netřeba... nakoukla jsem a raději snad zas jdu :-)

    Kimmy, on tam nahoře JE výběr toho lepšího.
    Koho, myslíš, volí ta, dle tebe, neslušná většina? Když budu hodně cynická: když bude parta gaunerů demokraticky volit svého vůdce, zvolí s hodného chlapečka? Ne, vybere gaunera největšího. Pokud ty píšeš, že je většina méně slušných, je velmi pravděpodobné, že se nahoru dostanou právě ti, nikoli někdo z oné slušné menšiny.

    Příklady táhnou...hm, pěkné, ale dovedeš si představit, jak politik kouká na ten lid dole, jak si tam všichni podvádějí, šidí, lžou a kradou a řekne si: sakryš, já budu poctivý!
    Dělám si z toho trochu legraci, ale to je prostě bláhovost myslet si, že zrovna v politice, kde se točí obrovské peníze, jde o vliv a moc, se najednou lidé začnou chovat čestně a půjdou příkladem těm dole. Nepůjdou, protože lidi mají přesně takovou vládu, jakou si zaslouží!

    Ten JP blog asi zruším a články přetahám sem. Chtěla jsem mít nějakou japonskou podsekci, spíš archív, ale nějak nevím, co si s tím v bloggeru počít. A komentáře zřejmě pořád zlobí.

    OdpovědětVymazat
  4. do té neslušné většiny řadím ty lidi z kategorie "tendence vyhazovat odpadky do příkopů, šulit sociální systém, házet se marod kvůli melouchům, jezdit bez pásů a telefonovat přitom"

    Ty máš pocit, že to, co tady máme, je demokracie? Lidi volí podle toho, jak by se chtěli mít - ti méně schopní levici, více schopní v bláhové naději pravici, ale dostávají pěkně do čumáku. Politikům je jedno, jak lidi volí a nakonec se mezi sebou prostě domluví i zavilí nepřátelé - viz pražská radnice.

    Moje dojmy z české politické scény přesně odpovídají tvému popisu - nahoře jsou ti méně slušní a podle toho to vypadá. Ti si pak mezi sebe žádného slušného nepusti.

    Můj osobní dojem je taky ten, že český politik zvysoka kašle na to, jestli ti dole kradou nebo jsou poctiví, ale stará se především o to, jak se postarat o sebe, rodinu a o kamarády.

    Nahoře by se především měla uplatňovat nějaká justice - že by totiž teoreticky těm politikům nemělo být DOVOLENO, aby kradli a podváděli - ale s tím právě souvisí ta korupce a kamarádění...


    Ja nesouhlasím s tím, že inteligentní menšina tohoto státu si zaslouží kteroukoli z vlád posledních 10 let... jen prostě jsou v té menšině

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, Kimmy, inteligentní menšina si to možná nezaslouží - ale ten zbytek jo! Právě proto, že tady máme demokracii, tak máme čest také s jejími přímými důsledky. Není jediný důvod, aby naše modelová "většina" měla dobrovolně ve svém čele tým kvalitních a neúplatných odborníků.

    Krást a podvádět NENÍ DOVOLENO nikomu, obyčejným lidem ani politikům. Opět nevidím důvod, proč by se mělo začínat velkými rybami, když ty chytit je nejtěžší, a navíc - jakmile budou chyceny, připlují místo nich okamžitě nové. Je nutno vycepovat už potěr, důsledně, protože ani sebelepší zákony korupci nezabrání - znáš to "where is a will, there is a way".

    OdpovědětVymazat
  6. Jenže Mikeilo - ti, kdo cepují, nemůžou být sami zkorumpovaní, protože pak je cepování neuskutečnitelné.

    Právě proto, že příklady táhnou, tak pokud ředitel policie je sám neschopný a nahrává kamarádům, jeho podřízení sami od sebe nezačnou aktivně potírat zločin. A pokud je ministerstvo vnitra prolezlé korupcí, tak na toho neschopného ředitele policie nikdo nedupne. Že by se jako policisté sami vzbouřili, že chtějí lépe pracovat - tak v to nedoufám.

    Já prostě k té cestě zespoda nevidím reálnou cestu, protože lidé od přírody hledají vždycky to nejjednodušší řešení a poctivost a pracovitost nejsou vždy nejjednodušší...

    A o nějaké české vůli jsem se už několikrát přesvědčila - tam bych tedy opravdu naděje nevkládala. Leč přeješ-li si býti optimistou, budiž ti přáno!

    OdpovědětVymazat
  7. No, já se za považuju za poměrně skeptického optimistu a nikde neříkám, že dobrat se nějaké změny bude záležitost na rok, na dva. Já se bavím spíš o dekádách a jak vidíš, ani dvacet let po revoluci nestačí. Byly tu dvě totality za sebou, k nějakému radikálnímu vyrovnání také nedošlo, k odpuštění také ne. Třeba komunisty nikdo nepozavíral, stářím pomírají sami. Mají stranu, fungují, ačkoli existuje dost pamětníků, kteří si jejich řádění pamatují. Ve společnosti je spousta starých křivd, zklamání a trpkosti - a velkou měrou se podílí na tom současném marasmu. Neúctě k sobě navzájem, k druhým, k okolí.
    Ty píšeš o korupcí prolezlém minsterstvu vnitra. Ale já mluvím o odpadcích ve škarpách, o počmáraných domech. K jejich ostranění není zapotřebí protikorupčního komanda v kuklách a tohle je ta nejnižší úroveň, na které by se mělo začít.

    OdpovědětVymazat
  8. Mikeilo,

    minulý měsíc jsem psala o panu Hausenblasovi (http://kimmy.bloguje.cz/906792-pujde-to-samo.php) - on to vidí stejně jako ty... a už na lokální úrovni lecčeho dosáhl.

    Já jsem člověk, která přemýšlí v horizontu roků, ne desítek let. Už jich zas tak moc před sebou nemám, abych si řekla "ještě tak 20, 30 let a když se teď začnem snažit, tak to půjde". Nejsem zastánce teorie, že současná generace můsí vymřít a pak už to půjde. Právě proto, že mladí se učí (viz Valná většina mládeže).

    Člověk se prizpůsobí jen když musí. K tomu, abychom se změnili - byť v horizontu několika dekád - jako národ jen proto, abychom byli lepší, ještě lidé jakožto přírodní druh nedorostli. Právo džungle tu bylo miliony let a jen tak nevyklidí pole slušnosti.

    OdpovědětVymazat
  9. Ano, pan Hausenblas mi s osobní angažovaností mluví z duše :-) A myslím si, že časem se lidé přece jen doberou k poznání, že bez úplatků se lépe dýchá a je příjemné jít na úřad s důvěrou, že mi pomohou, nikoli s obavou, o kolik za to budou chtít.

    Kimmy, opravdu si nemyslím, že se nic nezlepší, dokud naše generace nevymře. Naopak, moc vítám různé aktivity, které se o něco snaží. Jen zrovna té Babišově moc nedůvěřuju. Ale třeba ani během několika následujících měsíců nevyplave žádný skandál, Babiš se ukáže jako schopný lídr a skutečně se mu něco podaří prosadit. Pak se za svou nedůvěru ráda omluvím.

    OdpovědětVymazat
  10. Já bych člověče i ten úplatek dala, kdybych mohla jít na úřad nebo k doktorovi s důvěrou, ale mám ti pocit, že v ČR je k těm úplatkům ještě i takový dodatek, že se stejně budou tvářit kysele a neochotně, ale teda udělají to za týden a ne za tři měsíce...

    Jinak já si nemyslím, že by na tom ČR byla špatně z hlediska těch malých drobných úplatků (nebo teda nepotřebuju dostatečně komplikované věci) - ale velkým úskalím je taky korupce na státní úrovni a tu teda angažovaní občané jen tak neodstraní...

    jedním z důvodů mého pesimismu jsou zkušenosti z jiných zemí, kde úplatky bují už několik století a ačkoli obyvatelé by rádi lépe dýchali, nemají na vybranou.. toť můj hnusný realismus

    ale jinak v Japonsku, SG nebo třeba Švédsku či Novém Zélandu se určitě žije a dýchá příjemněji (momentálně doslova).

    OdpovědětVymazat
  11. Já ho vidím takhle: http://ateo.cz/i/5877/ :)

    OdpovědětVymazat
  12. Kimmy, máš pravdu v tom, že korupce bují hlavně v těch horních patrech a obyčejný člověk se s ní zase tak moc nesetká, sem tam nějaká lahvinka úřednici, tamhle stovka navíc dopravnímu policistovi, když to bude bez ztráty bodů. Korupce je to sice taky, a já si pořád myslím, že začít by se mělo už tady - ale i můj skeptický optimismus má svoje meze ;-)

    Když ale např. jako živnostník komunikuješ se státní správou na úrovni MÚ, a ještě třeba podnikáš ve stavebnictví, tak už vidíš všechny ty nitky, konexe, čachry a lumpárničky. (Mnohdy je to pragmatický obchod: když nám vyjdete vstříc, zařídíme vám dotace.) Obyčejné okresní město a už jsme na šesti nulách. Jak stoupáš výš, tak sleduješ, jak úměrně s tím přibývají nuly další. A pak někam přijde Dalík a v klidu si řekne o miliardu. Já skutečně nemám nic proti tomu, co ten Babiš říká, jen mu prostě nevěřím ty jeho pohnutky. Nečetlas náhodou teď v posledním Reflexu rozhovor s ním?

    @Teo - přesně tak! :-)

    OdpovědětVymazat
  13. No právě, já fakt nemám pocit, že kdyby se zlepšila ta úplně nejnižší úroveň, že by to nějak ovlivnilo tu nejvyšší.

    Rozhovor v Respektu jsem nečetla, ale Babišovi nevěřím tak jako tak. Lidi, kteří se neumí chovat, jednat, kontrolovat se, taktizovat, shodnout se... ti prostě do vysoké státní správy nepatří.

    Babiš by podle mně byl jen další kozel zahradníkem.

    OdpovědětVymazat
  14. ale teda jak si prohlížím ten Respekt, narazila jsem na fotogalerii českých Lolitek - ale myslím, že holt ta česká fyziognomie v tomhle teda těžce nefunguje - obtloustlá Lolitka je teda děsný paskvil...
    http://respekt.ihned.cz/fotogalerie/c1-53612670-lo-lo-lo-lolita

    pardon za OT

    OdpovědětVymazat
  15. No ale ta logika za tím je prostá. Člověk, který má zažito, že se papírky od žvýkaček nevyhazují za zem, ale do koše, tak tím míň pak půjde a vyleje žumpu sousedovi na zahradu. Malý nepořádek je taky nepořádek, malá korupce je taky korupce.

    Reflex vezmu s sebou :-) Ten rozhovor je pozoruhodný v tom, jak velmi potvrzuje ty první dojmy, hehe.

    OdpovědětVymazat
  16. Co to je?? :-)))

    Lo lo lo lolita... a já jsem po po po poblita, hehe. Nabokova jsem četla někdy před deseti lety a Lolitu si představuju kapku jinak, ale toto? Být pedofil, tak se bojím, že mě ta korpulentní dáma s růžky chytí a análně znásilní!

    Ale ne, vážně, neznám ten respektí kontext, ale tuším, že to asi má být snaha o českou obdobu kreací z Harajuku.

    OdpovědětVymazat
  17. no mně zas přijde, že v ČR se korupce směrem nahoru zhoršuje - hlavně s tím, jak rostou příležitosti. Takže když to vyčistíš dole, stejně to nahoře nepomůže. Tak chybí úplně základní etické bariéry. A samy od sebe odzdola nepřijdou.

    České lolitky jsou opravdu lahůdka a taky si myslím, že případného pedofila by si pěkně podaly. Asi jako Marfuška Mrazíka :). Pochopila jsi to správně, je to Harakuju girls with a bohemian twist. Oblečky jim sem vozí Tomio Okamura, akorát nechápu, kde shání ty XXXL velikosti - leda by to byla verze transsexuál :)

    Reflex jsem ještě nedočetla...

    OdpovědětVymazat
  18. Ale každý politik zpravidla začíná v komunále - na obci, ve městě. Nikdo se přece nedostane nahoru zničehonic. Kdo ty etické bariéry neměl, ve vysoké politice je rozhodně nezíská. Fakt je, že razance potírání velké korupce není dostatečná, takže si skoro jeden říká, že se to vyplatí...

    OdpovědětVymazat
  19. Přiznám se, že se mi nechce pátrat po minulosti současných ministrů - ale ty znáš některého, který by se do současné pozice vypracoval opravdu od píky? Mmch, ja považuju za tragédii, že jsou v pozicích ministrů politici a ne odborníci na danou oblast.

    Mmch, v tom Reflexu, který tady mám, je teda děsivý článek o praktikách ODS v Praze, to je teda skutečně škola pro kohokoli, kdo má zálusk na vysokou politiku...

    Ale zeptám se tě jinak - myslíš si, že by tihle hoši dali komukoli čistému a poctivému šanci se někam v politice dostat? Jakou cestou by se lidé čestní mohli dostat do nějaké výkonné funkce? A zůstat v ní?

    OdpovědětVymazat
  20. No já s tebou souhlasím, taky bych raději měla ve vládě a na ministerstvech odborníky. Jenomže dokud je tu politický systém, který tu je, bude vždycky důležitější politický zájem než nějaká erudice.

    K tvé otázce - jasně, že mu šanci nedají. Buď bude odejit nebo zaučen - záleží na míře jeho užitečnosti. Dokud tam budou zezdola proudit necharakterní oportunisti, tak nějakým zásahem zhora vsazený čestný politik prostě nemá šanci na úspěch. Mě neuvěřitelně štve současná policie, ty neustálé úniky..., která tomu stavu vůbec nepomáhá.

    Já neříkám, že neexistují slušní lidé a slušní politici. Pokud ale mají ambice něco dělat, musí sami mít čistý štít a musí mít schopnosti na to dělat politiku. Když odhlédnu od toho, že Babišovi ty jeho náhlé snahy o mravní obrodu českého veřejného prostoru nevěřím, tak i kdyby to myslel upřímně, tak ta snaha musí mít nejen formu, ale hlavně obsah. Chtít něco dělat a přitom nevědět jak na to, to je první krok k neúspěchu.

    OdpovědětVymazat
  21. no mně z toho tvého komentáře vyplývá, že zespoda tam nikoho poctivého nepustí, zeshora to taky nemá šanci na úspěch - tak kudy teda? Přece najednou se česká společnost neobrodí, aby se vyměnili všichni na radnicích i v parlamentu...

    Já jsem přesvědčená, že existují slušní lidé a na komunální úrovni i slušní politici. Ale nedostanou šanci jít dál.

    Já když se na to dívám realisticky - tak fakt nevidím jinou cestu, než najít nějakého opravdu kvalitního vůdce, který by na sebe nabalil slušné lidi a proste kus po kuse to likvidoval. Ale že Babiš to rozhodně není, o tom není pochyb.

    OdpovědětVymazat
  22. Kudy? Já nevím.

    Že by se jedni politici vyměnili za druhé, hehe, to je pěkná představa, ale sama jsi psala, že i ti mladí chytají manýry těch starých. Já ti rozumím. Čekat na to, až se ten veřejný prostor tak nějak zkultivuje sám od sebe, v praxi nejde. Můžeme doufat v to, že naše děti se toho jednou dočkají. No a mezitím, hm, můžeme dát Babišovi rok, ať se buď znemožní nebo ukáže, že jsme mu křivdily.

    OdpovědětVymazat
  23. Babišovi bych já nedala ani pět minut!!!

    A děti pošlu do světa!

    OdpovědětVymazat
  24. Ty jsi teda krutopřísná! :-)

    A on si zatím bere do úst tvůj SG:
    zpravy.idnes.cz/babis-prozradil-studentum-recept-na-uspech-a-zkritizoval-dalnice-pyy-/domaci.aspx?c=A111121_181643_domaci_wlk

    OdpovědětVymazat
  25. Babiš tak akorát kecá!

    Ministři jsou v SG vybíráni pečlivě vládnoucí stranou, ale zkušenosti, odbornost a manažerské schopnosti jsou naprostou samozřejmostí.

    S čím ale naprosto souhlasím, že se stačí podívat, co jde funguje a adaptovat to - ta česká tendence vymýšlet všechno znova a hůře mi jde děsně na nervy.

    OdpovědětVymazat
  26. Povinná četba

    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=14815

    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=14832

    OdpovědětVymazat
  27. Že se kruhy NEO2011 a ANO2011 brzy protnou, to není překvapující, stejně jako jednotlivé reakce obou pánů.

    OdpovědětVymazat
  28. no já mám z toho celkem opačný dojem (viz dnešní blog) - pokud se protnou, další iluze skončí hluboko v příkopě...

    OdpovědětVymazat
  29. Z Babiše jsem taky rozpačitá, ale nechala bych tomu čas. Zrovna jsem četla, že ohlásil kandidaturu ve volbách. To je ještě daleko, do té doby se uvidí, co z toho vzejde.
    Osobně si myslím, že ta jeho iniciativa bude dost krátkodechá a ve stranu se to nepodaří přetavit. A i kdyby - vzhledem k pověsti jejího zakladatele budu hodně obezřetná:)

    A jinak souhlasím s tím, že problémem je nedostatečná morálka ve společnosti jako celku - jenom se na každé úrovni projevuje jinak, v jiné míře. Je to přesně tak, ti samí lidé, kteří kritizují korupci ve velkém, klidně pokrátí daně a nepřijde jim na tom nic divného. Odůvodní si to tak, že "co je těch mých pár korun proti těm miliardám, které ukradnou nahoře".

    OdpovědětVymazat
  30. Christabel, díváme se na to podobně ;-) A nejsme s tou obezřetností samy - dnes jsem četla v tištěných novinách zprávu o tom, že Nadační fond proti korupci(http://www.nfpk.cz/) se rozhodl s Babišem blíže nespolupracovat.

    (Mrzí mě, že kvůli zaneprázdněnosti posledních dní mi utekly moc zajímavé debaty u tebe i u Kimmy...)

    OdpovědětVymazat
  31. Tak, děvčata, strana z toho je. Špatný odhad, zbytečné rýpání předem..no jo, český národ...

    OdpovědětVymazat