Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

sobota 6. srpna 2011

Tajtrlík z Hájku

Miluju Petra Hájka. Je to pracovitý tajtrlík a kašpárek a od prezidenta je velmi mazané držet si jej ve svém týmu. Kdo jiný by pro něj tak ochotně čeřil stojaté české vody, než právě on svými neotřelými provokacemi?

Příští týden bude pražská homosexuální komunita pořádat po vzoru mnoha dalších zahraničních měst Festival tolerance. Bude trvat několik dní a vyvrcholí karnevalovým průvodem.V jiných vyspělých zemích už skutečně není nutné bojovat za práva homosexuálů pořádáním politických demonstrací - slavné gay parades se ale přece jen udržely jako rozpustilé akce plné veselí, s informativní podlinkou v podobě workshopů, přednášek a různých promítání. Sama se nepůjdu podívat; mám jiné věci na práci s houfem malých dětiček, ale rozhodně mě tahle akce nějak nedráždí a netuším, proč by mi měla vadit. Homosexuálové nehlásají nic, co by mě mělo poškodit a neupírají mi žádná práva. Nehlásají, že má rodina je evoluční přežitek a mé harmonické partnerské soužití by mělo být vymýceno a nahrazeno volnou láskou.

Hájkovi je však festival trnem v oku a prská:
Nátlaková akce homosexuálů, která proběhne v Praze pod pěkným českým názvem Gay parade, totiž není nevinnou legráckou. Je vážnou politickou demonstrací určitého hodnotového vidění světa. Světa, v němž klasická rodina již nehraje žádnou roli. V němž hluboké národní tradice a kulturní kořeny ožírá obluda multikulturalismu. Světa, v němž sexuální či jakákoli jiná deviace je povýšena na ctnost, abnormalita na normu, destrukce společnosti na posvátný Pokrok. Kde občanské svobody nahradila lež takzvaných lidských práv a první mezi nimi, svobodu projevu, cenzura politické korektnosti, jak se dnes politicky korektně říká obyčejnému pokrytectví.

Nutno připustit, že není sám. Převážně z pravé strany politického spektra se ozývá podobné poděšené kvokání o ohrožených hlubokých národních tradicích,  rodině, kulturních kořenech. Z homosexuálního bahna se vynořila "obluda multikulturalismu" a spolu s deviací a abnormalitou destruují společnost i její svobody. Prý.

Nevím, kde se tyhle panické ataky berou, z jakých temných hlubin vyvěrají. Kde se světy homosexuálů a pana Hájka dramaticky protínají tak, že musí vyplašeně bít na poplach?

Proč je nutno nechat se v jednadvacátém století pobuřovat slůvkem " pride" a současně provokovat řečmi o homosexuální deviaci (Klaus, Hájek)?

V žádném případě neupírám panu Hájkovi právo na jeho salónní intelektuálské kecání o ohrožených tradicích. Nemohu ale souhlasit s tvrzením, že podobné akce jsou zbytečné a homosexuálům už dnes, považte, nehrozí upalování. Dokud například budou veřejně činné osoby tuto menšinu s gustem urážet pronášením debilních vtipů na téma obav z ohnutí se pro tužku (Jaroslav Dušek), má tato menšina do skutečně rovnoprávného postavení v České republice ještě pořád daleko. Kromě možnosti legalizovat své partnerské svazky a možnosti dětské adopce také nevím o žádných vydobytých nadstandardních právech NA ÚKOR většinové společnosti (viz Daniel Korte, místopředseda TOP09). Nemusí snad gayové platit daně? Mají dva volební hlasy na osobu? Nebo jsou za "coming-out" sociální příplatky? Asi žiju v nějaké jiné společnosti, ty nadstandardy prostě nevidím. Kde jsou?

Ty pokrytecké konzervativně-liberální řeči o vítězství havlismu, o fatálním primátorově selhání, o festivalu jako hloupé provokaci, deviantech a homosexualismu jsou přesně důvodem, proč se festival koná a má své opodstatnění. Ať si Hájek tajtrlíkuje, jak chce.

8 komentářů:

  1. Pěkně napsáno.

    Taky bych chtěla umět se udržet a psát o tom slušně.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, dobrý článek.

    Hájka a Klause beru jenom jako určitý folklór, i když uznávám, že hodně omezený.

    Výhody pro tuto menšinu jistě nejsou, na druhou stranu nevidím ani její diskriminaci.
    Podle mne vadí homosexuálové už jenom lidem, kterým bude někdo vadit vždycky.

    OdpovědětVymazat
  3. Liško, Christabel, děkuju :)

    Smutné je, že Hájek s Klausem by mohli být poměrně zábavný folklór, pokud by zároveň nebyli vysocí zástupci státní moci. Potom vše, co vyřknou, má u lidí automaticky vyšší váhu.

    Kdyby byl Hájek obyčejný bloger, dávno by si těmi svými provokacemi vysloužil místo v exotopedii, vedle Hlodače Hejla a ostatních tajtrlíků. Jeho styl je nezaměnitelný, a pokud by se vypíchl jako solitér, byl by velmi zábavný. Jenomže není bloger a to, co říká, mnoho lidí považuje za neoficiální hlas Hradu, za něco, co by si Klaus na plná ústa nikdy nedovolil říct. Prezident pouze alibisticky prohlásí, že by slůvka volil trošičku jiná - a rázem je z obliga.

    Velmi jim oběma vytýkám, že vědí velmi dobře, jakou moc mají jejich slova ve společnosti a jsou si moc dobře vědomi negativní konotace "deviace" ve společnosti, ať se neutrálním slovníkovým významem ohánějí jak chtějí. Úmyslně těmito zákeřnými provokacemi vracejí společenský vývoj o dvacet, třicet let zpět.

    Nehledě na tohle všechno, Zahradil má pravdu, Hájkovi jako státnímu úředníkovi prostě takové veřejné komentáře kdekčemu nepřísluší.

    OdpovědětVymazat
  4. Váš názor Vám neberu, ale já zase naopak plně souhlasím s p. Hájkem. P.

    OdpovědětVymazat
  5. P., jestli to je obsah Vašeho sdělení, tak nezbývá než souhlasit s tvrzením, že různí lidé mají různé názory :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zatím asi nejlepší článek na toto téma:

    Petr Agha: Smutní hrdinové v trapné frašce
    http://goo.gl/4aotk

    OdpovědětVymazat
  7. Možná vadí homosexuálové ještě i těm, kteří se ke své homosexualitě zatím neodvážili přiznat :o)

    OdpovědětVymazat