Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

sobota 20. srpna 2011

Zachráněni proti své vůli

aneb lékaři varují: Narození je životu nebezpečné!

V pokoji ležela nahá matka s dítětem a placentou v tratolišti krve, zatímco opodál spala tříletá dcerka a ve vedlejší místnosti se krčili dva psi.
Novinky,19.8.

My si tuto krásnou bulvární krimi zprávu teď trochu rozebereme.

Matka jedné noci překotně porodila. Proto u sebe neměla porodní asistentku, jenom manžela. Byla nahá, poněvadž tak se rodí nejlíp a kromě toho, zkuste si oblékat se s pupeční šňůrou mezi nohama a dítětem na jejím konci. Jde to blbě, že? Tratoliště krve, hmm, to zní krásně dramaticky! Představte si to: panna po prvním sexu leží nahá v tratolišti krve... a což teprv porod. Čtěte dál, na konci budou možná i mrtvoly!
V ložnici spalo s rodiči i jejich malé dítě. Spousta malých dětí spí v noci s rodiči, ale toto se stalo spícím svědkem krvavé podívané!
Ohledně psů vyvstává otázka, zdali se krčili, protože nebyli nadšeni zástupem policistů a zdravotníků, nebo prostě spali. Možná se pisateli článku zdál bizarní fakt, že tak činili ve vedlejším pokoji?

Tak, konec bulvární legrace. Včera média informovala o případu matky, jíž se podařilo vyhrát soudní spor týkající se dle ní neadekvátního zásahu rychlé lékařské služby. Obě, ona i její čerstvě narozené dítě, nevykazující žádné znaky zdravotních potíží, byly proti její vůli, za asistence policie, odvezeny do nemocnice. Záchranka se nyní musí písemně omluvit a vyplatit sto tisíc.

„Soud nemohl přehlédnout, že přístup zdravotníků k celé věci se netýkal toho, zda bylo dítě v ohrožení života, ale toho, že matka nechce na kontrolu do nemocnice. Je otázkou, zda přístup zdravotníků k alternativním lidem nebyl snahou je získat pod kontrolu tradičního systému zdravotní péče. Čeští zdravotníci se stále uchylují k autoritativním postojům,“ vysvětlil verdikt soudce Michal Ryška.

Velmi toto rozhodnutí vítám. Nejen kvůli domácím porodům, ale obecně. Soud velmi rozumně rozhodl, že není možné autoritativně nutit lidi k podrobení se lékařské péči i v případech, kdy nedochází k ohrožení života a nejsou ani indicie, že by tomu tak být mohlo. Ono to vypadá triviálně, řeknete si, každý přece může odmítnout péči, pokud o ni nestojí. V ČR ale tento případ reflektuje jedno velké citlivé společenské téma týkající se dlouhodobého boje žen za právo rozhodnout se svobodně o místě i způsobu přivedení dítěte na svět. O tom, že zdravotní systém nutí lékaře chovat se k rodičkám i dětem overprotektivně, organizovat rozsáhlá preventivní opatření a zasahovat i v případech, kdy k tomu není objektivní důvod. Velmi vítám, že pomalu doháníme civizovaný svět precedentními rozsudky, kdy například už není možno volat na bezproblémovou rodičku se zdravým novorozencem policii a sociálku jen proto, že se oba cítili natolik fit, že odešli z porodnice po pár hodinách, po tzv. ambulantním porodu. Nebo novým rozhodnutím soudu, jež zase dává znamení, že není možno páchat na pacientech dobro lékařské péče proti jejich vůli.

Dá se pochopitelně v obecné rovině souhlasit s  MUDr. Feyreislem, který v souvislosti se zmiňovaným případem řekl - volně cituji: V těhotenství si matka může rozhodovat o svém dítěti, po jeho narození ale je ho potřeba chránit a lékaři mohou, pokud je v ohrožení života, zasáhnout proti vůli matky. Tento výrok ale předpokládá skutečně akutní ohrožení života, nikoli preventivní prohlídku spokojeného novorozence s Apgar skóre 10.

Matka: Jenže lékař tvrdil, že tam mohou být skryté problémy. 

Nyní tu tedy máme rozhodnutí soudu, které považuje jednání lékaře rychlé záchranné služby, jenž s pomocí policie donutil matku s dítětem k preventivní kontrole v nemocnici kvůli SKRYTÝM PROBLÉMŮM, které BY MOHLY nastat, za nepřiměřené a nepřijatelné. Pro běžného člověka samozřejmá věc, pro rodičky velký krok kupředu.

4 komentáře:

  1. Krásně napsáno:)
    To už o tom ani nemusím psát já;)
    Jenom je otázka, jak to dopadne na odvolačce, rozsudek není pravomocný a záchranka se odvolala.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to ani nápad! Pěkně to rozeber i u sebe, moc se na to těším :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezky napsáno:o) a sama sem zvědavá, jak dopadne odvolačka.
    Možná se lékař záchranky nechtěl do pozice porodní asistentky a chtěl se vyvarovat toho, aby dítě následně zemřelo a někdo mu vytýkal, že neposkytl řádnou pomoc. Třeba byl lékař urolog, nebo ORL,...

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, dostala jsem se sem přes Christabelin blog a nelituju, tohle je fakt výborně sepsané. A věc sama, tj. rozhodnutí soudu, je rozhodně potěšitelná i pro mě. Snad se to rozhodnutí nezvrátí.
    Zizi

    OdpovědětVymazat