Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

pátek 6. prosince 2013

O jedné škole a jejím nepříliš chytrém žáku

V ospalém Nymburku se rozhořel spor, který se svou bizarností dostal i státních médií. Bohulibá myšlenka pojmenovat při příležitosti stoletého výročí tamní gymnázium po slavném rodáku, Bohumilu Hrabalovi,  narazila na tvrdý odpor.

Rozzlobení studenti během jednoho dne nasbírali skoro pět set podpisů, ve snaze přejmenování zabránit. V žádném případě! Rodiče žáků to vyjádřili zcela jasně: „Nechceme, aby kterýkoliv z našich synů dopadl jako Bohumil Hrabal.“ Hrabal se špatně učil a dokonce prý několikrát propadl. A to není vše! Také kvůli pití alkoholu a konci jeho života není pro studenty správným vzorem. To dá přece rozum, že nepojmenujeme naši prestižní školu po nějakém nepříliš chytrém alkoholikovi se zálibou v kočkách. Kdo to vlastně byl, ví to někdo? Studuji na této škole šest let a dosud jsem o Bohumilu Hrabalovi nic neslyšel, vysvětlil žák svůj podpis na petici.

Ředitel se sice okamžitě pokusil nešťastný výrok uvést na pravou míru, ale pozdě. Harm done. Děti  se v literatuře nejprve seznamují s antikou a dvacáté století bývá probíráno až v posledním ročníku, to je pravda. Co ale musíte být za ignoranta, abyste čekali, až k vám svět připluje v povinných předmětech a do té doby nevim-neznám-nezajímá mě to.

Škola ve snaze urychleně doplnit základní znalosti pustila žactvu snímek o slavném spisovateli a výsledkem je drobné rozšíření obzorů: Po shlédnutí toho filmu musím uznat, že Bohumil Hrabal asi byl významná osobnost a svůj názor si upravuji. Všimněte si toho slůvka asi. Asi jo, ale možná taky ne, víme?

Tak to vidíte. Když učitelé budou pěkně prosit, možná se jim žáky podaří přesvědčit, aby uvolili k přejmenování. Fanděme jim!

Snad je nymburská škola výjimkou. Nepamatuji se, že by např. v devadesátém roce protestovali žáci na Mělníku, že nechtějí, aby gymnázium neslo jméno po jeho slavném studentu a rodáku ze Všetat, Janu Palachovi. Představte si to: Studuji zde již šestým rokem a dosud jsem o něm neslyšel či Kvůli konci jeho života by nebyl správným vzorem nebo Nechceme, aby kterýkoliv z našich synů dopadl jako Jan Palach. Brr, úplně jsem se při té přestavě orosila. Žáci tehdy neprotestovali a troufám si tvrdit, že i bez Wikipedie všichni věděli, kdo to byl.

Je smutné, že zrovna gymnaziální studenti se projevili takovou mírou omezenosti, ignorance a maloměšťáctví. Je to ostuda a ani výmluvy na znalosti odpovídající osnovám nejsou namístě. Pokud si studenti hrají na elitu a záleží jim na prestiži školy, měli by si raději sednout k učení a honem si začít rozšiřovat své značně omezené obzory. V opačném případě je úplně jedno, jak se jejich škola bude jmenovat.

8 komentářů:

  1. Tak, tak.
    Být ředitelem toho gymnázia, chytám se za hlavu.
    Ignorantství na druhou:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvláštní je, že - pokud jsem si všimla správě - v podstatě většina dotázaných místních byla pro.

      Vymazat
    2. Protože v Nymburce ta hrabalovská tradice stále žije, místní piva se jmenují po Hrabalových postavách a tak, v povědomí to tam stále je.
      Mne spíš překvapil odbor těch studentů, neshledávám k němu příliš důvodů, možná nějaký davový efekt?

      Vymazat
    3. A zdá se ti validní argument "On by si to nepřál?"

      Mně to taky připadá trochu jako vlna, která ty studenty strhla. Jen rodičům se divím. Budou snad taky tvrdit, že ty jejich výroky média zmanipulovala?
      Můžu ti říct, že když jsme měli na gymnáziu poslední zvonění, zdálo se mi natolik trapné, že jsme se ho s kamarádkou odmítaly účastnit a studem se skrývaly pod katedrou, aby na nás při těch ostudných popěvcích nebylo vidět. A představ si, že dodnes, když si na ten den vzpomenu, stydím se.
      Je jistá pravděpodobnost, že i někteří nymburští žáci jsou nyní schovaní pod katedrou :-)

      Vymazat
    4. Myslím, že v případě B.Hrabala je hodně těžké rozklíčovat, co by si přál a co ne.
      Řekla bych, že když už je holt někdo slavným spisovatelem, tak i s tím, že po něm může být občas něco pojmenováno, třeba gymnázium:-)
      Vytanula mi na mysli slavná scéna z Kerska: udělal jsem Slabikář, podle kterého se učí generace dětí...různé jsou pomníky, které si umělci, vědomě nebo mimoděk, budují...

      Vymazat
  2. Dobrý den.

    Narazil jsem na tento Váš článek na Neviditelném psu a s masochismem sobě vlastním jsem nahlédl do diskuse pod tímto článkem. A potvrdilo se mi, že občas do diskusí stojí za to nahlédnout, protože tam člověk leckdy (i když ne příliš často) najde zajímavé informace.

    Chtěl bych se zeptat, jestli jste při psaní svého článku znala i související informace na adresách http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/reakce_hrabal.html a http://gymnaziumnymburk.ismyreal.name. Z nich totiž nevyplývá až tak velká míra ignorance na straně studentů, jako z Vašeho článku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den i Vám.

      K Vaší otázce - nikoli, v době psaní článku (6.12.) jsem nečetla článek obsahující vysvětlující reakcí studentů. Ten vyšel až o tři dny později, 9.12. Ani druhý odkazovaný text jsem v době psaní neměla k dispozici a kdybyste mě na něj neupozornil, nevěděla bych o něm doteď. Autoři ovšem už jsou bývalí studenti, nikoli současní - na ty, je mi líto, se pořád velká míra ignorance vztahuje.

      Vymazat