Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

středa 13. listopadu 2013

A to se vyplatí!... Eh?

Už podruhé tento měsíc se mi stalo, že jsem zašla do lékárny pro lék, o němž jsem si nebyla vůbec jista, že bych jej měla užívat.

Jistě to taky znáte. Máte nějaký zdravotní problém nic vážného, ale otravného natolik, aby se vám zachtělo s tím něco dělat. Navštívíte tedy lékaře a odcházíte od něj se štůskem receptů.

Antibiotika. Tam je to jasné. Přečtete si příbalový leták, dlouhý jak Lovosice, se všemi možnými vedlejšími příznaky,  poruchami trávicího, nervového, imunitného systému, poruchami krve, jater a ledvin, hemorhagickými kolitidami. Čtete si byť o vzácných případech úmrtí a říkáte si: stojí mi ta rizika za to? Antibiotika se snažím užívat opravdu jen v situaci, kdy je zdravotní potíž natolik omezující, že si vyžaduje zásah. Řeknu si tedy, že ano, že to zkusím. Balení poslušně dozobu, navzdory, jak jinak,  přítomným nežádoucím účinkům.

Protože však je problém potřeba řešit dál, dostanu další lék na nežádoucí kožní projevy. A nestačím se divit. Po jeho aplikaci se rozhořím tak intenzivně, že si připadám jako planoucí pochodeň. Raději nyní nečtu knihy ani noviny, mohl by vzniknout požár! Ale vše je v pořádku, jedná se prý o častý průvodní jev. Čili abychom si v tom udělali pořádek. Ekzém je moderní medicínou léčen tak, že použitý přípravek zcela samozřejmě způsobuje horkost a bolesti a v místě použití ošklivé infekce, vyrážky a otoky. Navíc jeho výrobce neopomene upozornit ani na na výskyt maligních nádorů. Aha, taktika je jasná. Tělo raději honem zapomene na nějaké pupínky, protože bude muset své síly napřít proti rakovinnému bujení. Ty na mě pravítkem, já na tebe sekerou, rozumíme si?

Jak mám věřit, že mi pomůže něco, co má v malinkaté krabičce oboustranně hustě popsanou plachtu příbalové informace, zvící dvou átrojek ? A co způsobuje daleko horší problémy než byly ty původní? Jaký je skutečný smysl distribuce takového "léku"? Žádný, samozřejmě. Ale peníze jsou až na prvním místě. Hned před zdravím lidi.

Můj dojem je, že farmaceutické firmy s ním velmi nezodpovědně hazardují.

Žádné komentáře:

Okomentovat