Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

pátek 24. srpna 2012

Kauce

Požadovaná čtrnáctimilionová kauční záruka za pana Ratha byla velmi zajímavá hned z několika důvodů.

Dalo by se předpokládat, že v rodině, kam přitékají opakovaně prostředky v řádech milionů, nebude ani taková výše kauce problém. A vida, byla. Rath starší spolu s milenkou Ratha mladšího dali dohromady jeden "usmolený" milion. A co manželka? Ta se na záchraně odmítla podílet úplně? Nebo prošla všechny skrýše a nenašla nic?

Dá se z toho zřejmě vyvozovat, že všechny peníze, které policie našla a zabavila, pocházely z trestné činnosti, a  kdyby si pan doktor nepřilepšoval ke svému úřednickému platu, policie by nenacházela deset milionů u něj v sejfu nebo třicet milionů pod podlahou jeho kumpánů. Z toho by byly kauce skoro tři. Jenomže policie všechny peníze zabavila a partička najednou nemá nic. Damn it! Co je to jiného, než výmluvný důkaz, že peníze, jimiž skupina disponovala, nepocházely z legitimní činnosti a nebyly ničím hmatatelným kryty? A že ačkoli výtečníci hýřili miliony, na vysokou podnikatelskou ligu neměli a pouze na ní parazitoval?

Značný výraz zoufalosti lze vidět v žádosti směřované panu Janečkovi z NFPK. Obrátit se zrovna na něj a takhle krásně si naběhnout na vidle, to se hned tak nevidí. Po setkání má Janeček jasno, Rath není nevinná oběť, ale významný korupčník. Peníze na kauci mu neposkytne. Nejenže snaha získat peníze nebyla úspěšná, ale ještě ke všemu se utvrdil všeobecný dojem, že pan Rath je ve vězení více než právem.

Ať už stížnost proti stanovení peněžní kauce dopadne jakkoli, pokládám krok pana soudce za geniální.


31 komentářů:

  1. Ano, pan doktor svůj život na vysoké noze financoval pouze z trestné činnosti, kterou ale on sám jistě nepovažoval za trestnou.... Domy jsou taky obstaveny a podle mně to byla spíš trochu provokace, kdyby rodina ty peníze dala dohromady - asi by se hodně lidí ptalo, jak nastřádali, protože oficiálně Rath nemá jiné příjmy....

    Janečka jsem ale vůbec nepochopila - včera jsem se dívala na HydePark s ním a přijde mi to celé divné, že by za Ratha měl protikorupční fond platit kauci. Nakonec - trefně to napsal Ondřej Neff o Karlu Janečkovi - "by mohl pro zprůhlednění poměrů udělat hodně. Stačilo by, aby promluvil o tom, co ví on sám, a ne aby nutil k promluvě Davida Ratha vidinou zaplacené kauce. " http://neviditelnypes.lidovky.cz/co-to-bylo-za-exhibici-0tx-/p_cirkus.asp?c=A120823_213134_p_cirkus_nef

    OdpovědětVymazat
  2. Však jo, provokace :-)

    S Janečkem problém nemám, protože svůj pohled vysvětlil velmi srozumitelně. Byli to Rathovi právníci, kdo jej kontaktoval a byli to i oni, kdo ihned informoval média. V téhle situaci udělal co, mohl - souhlasil, že Ratha na jeho žádost navštíví, seznámil se s materiály. To je celé. Nikdy neslíbil, že kauci složí a poté, co jej Rath nepřesvědčil o nevině, tu možnost odmítl úplně. Je dobře, že si vzal čas na rozmyšlenou - ty, co zásadně tohle a zásadně tamto a názor se jim vytvoří ještě předtím, než by nad ním trochu přemýšleli, ty já nemusím. A ten Neffův článek se mi nelíbí. Prý, že patří k mužům, kteří se "domohli" desetimístných sum... Cui bono tohle naznačování a pomrkávání, že to nebylo úplně čisté? A zrovna u Janečka? Herdek kruci.

    OdpovědětVymazat
  3. Já o Janečkovi nic moc nevím - ale překvapilo by mě, kdyby Janeček nevěděl nic o českém mafiánství v podnikatelském prostředí.

    Taky mě mrzí, že se nic neděje ohledně toho Drábka, na kterého Fond proti korupci podal trestní oznámení... to je už ale úplně jiný šálek čaje.

    Teď jsem zas někde četla, že BIS pravidelně o korupci informuje - a tak jako za Topolánka - nic se s tím neděje. Já osobně jsem na mrtvici z toho, že IZIP se jednoduše ukončil, ztráty odepsaly a jede se dál - dvě miliardy v čudu a důsledek nula.

    I kdyby měl být Rath ten jeden za všechny - přála bych mu, ať sedí, až zčerná. (vím, že je to nečestné a nesportovní a že to nectí presumci neviny).

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že v oboru, kde podniká, moc mafiánů nebude :-) Ale i kdyby o českém podnikatelském prostředí věděl, proč by se měl někomu zpovídat? On sám je transparentní a o svém podnikání mluví poměrně otevřeně. A proti korupci toho dělá víc než 99% lidí u nás. Už rok se na něj Šachtovci a ten vypasenej zelinář snaží něco najít a nemají nic.

    Dneska jsem četla, že se o IZIP zajímá i Interpol a lidi už chodí k výslechům. Takže to vypadá, že se věci hýbou.

    Rath, no, na jednu stranu nechtěla bych být v jeho kůži. Sleduješ, jak tu vazbu špatně snáší? Je tam pár měsíců a zoufale se snaží dostat ven. Při představě, že ho čeká třeba osm let vězení, musí ten panáček vědět, že má zničenej život. Ale zajímalo by mě, kdy mu dojde, že si to zavinil sám.

    OdpovědětVymazat
  5. Kdo je vypasenej zelinář?

    Janeček dělá pro korupci víc, protože na to má prostředky. Ale každý, kdo podniká transparentně a neuplácí, taky proto něco dělá. Co může proti korupci dělat obyčejný občan?

    O Interpolu jsem taky četla - ale zatím se neraduju, protože ohledně OpenCard taky lidi chodili k výslechu a Bém si šplhá po horách.

    Rath si nepřipouští, že by mohl být odsouzen - četla's ten jeho blog? Myslí si, že opravdové důkazy na něj nejsou... Nakonec kauza Janoušek vypadal jednoznačně - a kde jsme, že... Možná by mohl Rath taky zkusit nepříčetnost - jemu bych to skoro věřila :) (vtip).

    OdpovědětVymazat
  6. No, a napadlo by tě chtít po běžným živnostníkovi, aby řekl, co ví o korupci u něj ve městě? Ne, viď? Mě velmi zarazily ty reakce lidí (i Neffa) na to, že se Janeček snažil být objektivní a neřekl rovnou ne. Argument, že místo scházení se s lumpem by měl raději říct, co sám ví, je úplně, ale úplně mimo. Sorry.

    Blog jsem nečetla. Stejně jako si nechci ušpinit mysl výplody hysterických matek, nechci ani číst, co píše Rath. Pokud je pravda, že o sobě skutečně tvrdí, že je nevinný a nic špatného neudělal, tak se mu to vězení musí opravdu snášet velmi těžko. Sebereflexe by mu pomohla uvědomit si, že teď jen nese následky svých činů a přijmout je. Jestli si po všech těch milionech různě v igelitkách a krabicích od bot stále myslí, že neudělal nic špatného, pak je mi ho líto. Fakt.

    Nepříčetnost, haha :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, zelinář. Rittig. Píšou to v posledním RX ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Pokud je to tak, že D.R. ty peníze má ulité a nemůže k nim, tak musí zažívat skutečnou frustraci a bezmoc:-i

    Šaškárnu s oslovením Janečka jsem moc nepochopila, naštěstí jsem to zase tak moc nesledovala.

    OdpovědětVymazat
  9. Ale my se přece nebavíme o běžném živnostníkovi... je řada běžných živnostníků, kteří o korupci nic nevědí, protože se s ní nemusí nutně setkat. Pro mě je třeba jedním z důkazů důvěryhodnosti to, že člověk nic netají...

    V kostce - Rath tvrdí, že ani soudce není přesvědčený o jeho vině, že na krabici nebyly Rathovy otisky a ještě něco jiného - tedy že vlastně nejdou důkazy a celé je to jen komplot..

    Nemyslím si, že lidé typu Rath znají koncepty zvané svědomí a sebereflexe.

    OdpovědětVymazat
  10. Eliška Wagnerová by Ratha pustila.... za mně je teda dobře, že v Ústavním soudu, " který jistě bude rozhodovat o Rathově ústavní stížnosti, až bude napadat rozhodnutí, jimiž byla jeho útěková vazba prodlužována" už nesedí...
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/eliska-wagnerova.php?itemid=17299

    ale s její poslední větou "Spravedlnost je někdy nejen slepá, ale zdá se i unavená…" mohu jedině souhlasit - spravedlnost v ČR je podle mně momentálně na neschopence :)

    OdpovědětVymazat
  11. Chris, šaškárna to byla, ale spíš od Ratha - musí být v té vazbě opravdu zoufalý, že ho to vůbec napadlo :-)

    Kimmy, však on ten Janeček taky nic netají, ale ty požadavky, ať sám řekne... napadlo tě třeba, že nemůže? Že třeba pokud NFPK zpracovává nějaké kauzy a pak je předává policii, nemůže si jen tak pouštět pusu na špacír? To, že Rath o sobě prohlašuje, že je čudla, přirozeně vzbuzuje zájem, jestli opravdu něco ví nebo jen tak cintá. Já pořád nechápu, co lidi nechápou :-)

    Jj, Eliška.

    OdpovědětVymazat
  12. Evropanko - já na Janečka nemám požadaveky. Janečka neznám a nemám na něj názor, jen si myslím, že člověk v jeho postavení o českém korupčním prostředí leccos ví. Pokud o tom mluvit nechce, dá se to pochopit, ale platit kauci za Ratha mi nepřipadá jako zrovna v souladu s bojem proti korupci. To je jen můj osobní dojem.

    Co se týče prohlášení - papír i televizní kamery snesou všechno, o tom jsem se přesvědčila, když jsem v Hyde Parku viděla Dvořáka (bývalého šéfa DPP). Jaké měl Janeček motivy nevím, ale prostě mi to tam nesedí.

    OdpovědětVymazat
  13. No a vidíš, kdybys věděla, jaké má motivy, sedělo by ti to tam ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Co je odpovídající odsouzení a co šikana. Konformě budeme tvrdit něco co se hodí, ale o důkazech nevíme nic. Počkejme na soud a tepve pak pranýř. Obávám se, že policie má důkazní potíže a proto ta hysterie. Nazdar

    OdpovědětVymazat
  15. Nazdar, anonyme. Můžete mi vysvětlit, co má společného požadovaná peněžní kauce s důkazní nouzí policie?

    ...
    Poznámka pod čarou pro ty, kteří sem přicházejí poněkud nabroušení z NP. Osobně nepokládám přebírání podobných krátkých poznámek za příliš šťastné. Nacházíte se na osobním blogu a ne vždy mám chuť a čas na seriózní a důkladně zrešeršované psaní. Je ovšem dobře, že jej čtenáři vyžadují ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. Mikeilo - a ty víš, jaké má Janeček motivy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kimmy, on, myslím, o těch motivech celkem otevřeně hovořil do různých médií. Najdi si třeba UK, kde byl hostem.

      Mimochodem - zpráva z motejlek.com:

      Nadační fond pro boj proti korupci (Janečkův fond) získal v červenci dalšího významného donátora. Milion korun mu věnoval výkonný ředitel a akcionář Netretail Holdingu Ondřej Fryc. Do poznámky na transparentním účtu připsal svižný a jasný vzkaz: Doražte je!

      Vymazat
    2. jenže hovoří mnoho lidí, ale ne vždy to, co úplně odpovídá pravdě - Babiš taky hodně hovoří, Okamura taky...

      Vymazat
    3. No počkej, to chceš fakt dát vedle sebe Janečka a tyhle dva žvanily, haha :-)

      Vymazat
  17. Já jen říkám, že motivy mohou být různé a že lidé říkají mnoho věcí. Já Janečka neznám, kromě toho, že založil NFPK nevím, jaké jsou jeho motivy - až budou nějaké konkrétní výsledky, budu velmi ráda. Ale to, že Janeček něco řekne, to mi zatím nestačí.

    Co ale za ty peníze NFPK vlastně dělá? Podali trestní oznámení a mají webovky....

    OdpovědětVymazat
  18. No ano, motivy mohou být různé, ale měla jsem dojem, že se celou dobu bavíme o tom, proč J. ty Rathovy právníky nevyhodil rovnou, ale nechal si den na rozmyšlenou. Já tvrdím, že na jeho vysvětlení nenacházím nic závadného a nechci se pouštět do polemik, jestli motivy, které uvedl byly opravdu takové, nebo nějaké jiné, nevím, proč bych to měla dělat. Pokud ty teď zpochybňuješ motivy k zakládání NFPK, s tím, že co tedy vlastně dělají, tak nějak nevím, co na to říct. Motiv založení fondu proti korupci asi byl... boj proti korupci?

    Btw, zpět k Rathovi. Četla jsi ten Krysomírův dopis soudci? What a family!

    OdpovědětVymazat
  19. Já jsem jen chtěla říct, že mi to celé do sebe nezapadá a že motivy, které Janeček řekl do médií beru s rezervou, protože už jsem si zvykla, že ne vše, co se do médií říká, taky platí.

    Já jsem člověk, kterého nejvíc zajímají výsledky a když jsme se bavily o NFPK, tak mě tak napadlo, že vlastně žádné jejich výsledky neznám, což je zvláštní, pokud u kormidla stojí jinak velmi schopní a úspěšní lidé. Tak prostě tomu buď nerozumím, nebo něco nevím, ale nezapadá mi to do sebe.

    Například - ohledně boje proti korupci bych čekala, že NFPK spustí velkou kampaň za to, aby do NKÚ nebyl prosazen poslanec za ODS, ale člověk z Transparency International http://www.lidovky.cz/vzpoura-v-nku-nechteji-mit-v-cele-uradu-politika-fu0-/ln_domov.asp?c=A120828_221952_ln_domov_sk

    jestli v tomto směru něco udělají, je zatím otázka - nechám se překvapit

    Na Krysomíra nemám - chci věřit, že už je naprosto senilní a nechápe významy vlastních slov (někde v titulku jsem zahlédla něco o tom, že jeho syna ve vazbě mučí - ach jo - já bych tyhle lidi fakt poslala někam, kde by si význam těch slov vyzkoušeli na vlastní kůži).

    Jestli to ale mají dědičné, tak se naše děti mohou těšit na třetí generaci Krysáků.

    OdpovědětVymazat
  20. A co řekl a neplatilo to?

    Jak jsem psala u tebe, mají Randáka a to je jejich velká výhoda. Jdou po velkých věcech, mají na to peníze, lidi i techniku. Nevím, jak to jasněji napsat ;-)

    Co se činnosti NFPK týká, tak máš asi krátkou paměť, protože oni to byli, kdo začal rozkrývat ty zločinecké struktury v DPP - Rittig, Šachtovci, ty jejich jízdenky, kdo přišel na to, že Dvořákova matka není žádná chudá důchodkyně. Koukni třeba sem.

    OdpovědětVymazat
  21. Na tvoji otázku nemůžu odpovědět, protože Janečka nesleduju. Já neříkám, že kecá, já říkám, že já osobně ho beru s rezervou a že mi to s Rathem nějak nesedí do NFPK. To je všechno.

    Ani NFPK jsem moc nesledovala, takže se nejedná o krátkou pameť, ale o neznalost. Pokud ale NFPK odkryl ty struktury skoro před rokem, tak proč teď musel přijít Lich a Láska s tím samým?


    Dvořákova matka? Ach ty ženy okolo význačných politiků....

    OdpovědětVymazat
  22. Kimmy, já ale myslím, že bys mi měla odpovědět. Ty ho sice nesleduješ, zato přesně víš, "ne vše, co se do médií říká, taky platí" a dokonce na to už jsi i zvyklá. Takže?

    Jízdenky netvoří celé DPP. Sice se podařilo odkrýt pár křiklavých jednotlivostí a upozornit na to, že tam nějaké struktury jsou a kam ty peníze asi tak putují, ale Láska měl přístup ke smlouvám, pustili ho k nim, a mohl potvrdit, že jde o dlouhodobě fungující systém a ne jen o nějaký izolovaný exces. A díky bohu za tu jeho analýzu. Audit bude trvat rok a neprokáže nic, protože všechny důležité materiály někdo šikovný skartuje (stejně jako dostali avízo úředníci v kauze Opencard a policie teď nemá žádné důkazy. Proto může Bém úplně v klidu lozit po skalách.)

    Jestli jsem z něčeho ohledně NFPK na rozpacích, tak z té uvažované Randákovy prezidentské kandidatury.

    OdpovědětVymazat
  23. Mikeilo - to si asi špatně rozumíme, já neříkám, že to vím, ale říkám, že si to myslím. Pokud jsem se špatně vyjádřila, omlouvám se. Netvrdím, že můj dojem musí být správný - ale je můj.

    Já se opravdu o NFPK nijak nezajímám, byla bych ráda, kdyby něco změnili a v žádném případě neříkám, že by snad působili nedůvěryhodně. Ale myslím, že na to, jaké mají prostředky, by měli mít taky nějaké výsledky nebo alespoň dělat větší humbuk. Příklad ohledně NKÚ jsem už dávala. Stejně tak okolo toho Drábkova trestního oznámení - to je velmi chvályhodné, ale pokud to vyšumí, tak zas nic...

    Když to srovnám s Oživením, tak přestože to jsou lidi s mnohem menšími zkušenostmi i prostředky, jejich výsledky na mě udělaly větší dojem. Asi tak.

    Já ani nevím, kdo Randák je, tak to šlo mimo mě. Myslím, že ohledně prezidenta je asi opravdu rozhodnuto a i když bych ráda měla prezidenta důstojného, udělám, co můžu, aby prezidentem nebyl Zeman...

    OdpovědětVymazat
  24. Mně by se tak strašně moc líbil jako prezident Jiří Přibáň! Všimla jsem si ho až relativně nedávno, možná před rokem, ale každý rozhovor s ním je lahůdka a získává si stále víc mých sympatií.

    Oba rozhovory s Karlem Hvížďalou:

    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/karel-hvizdala.php?itemid=17014

    http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=755676

    OdpovědětVymazat
  25. Jo jo - chytří lidé ve ČR jsou, ale demokraticky nemají šanci se do rozhodujících pozic dostat.

    Já jsem zas četla zajímavý rozhovor s Eliškou Coolidge - http://www.finmag.cz/cs/finmag/kaleidoskop/eliska-haskova-coolidge-cesi-neustale-ziji-ve-strachu/

    podle mně uhodila hřebíček na hlavičku - tu bych si jako prezidentku hned zvolila zas já :)

    OdpovědětVymazat
  26. Jaké jo jo - vždyť on tu možnost teď díky přímé volbě má. Že jí nevyužije, je věc jiná.

    EHC je asi chytrá, vzdělaná a kultivovaná paní, ale na těch dvou fotkách vyfotoshopovaná do bezvědomí. V jednasedmdesáti předstírat, že nemám vrásky mi moc upřímné nepřijde :-p Ale jinak souhlasím, rozhovor je zajímavý.

    OdpovědětVymazat
  27. Tak upřímně řečeno si zcela realisticky myslím, že naprosto nemá šanci se stát prezidentem. Na to je potřeba peněz a týmu. A aby vrazil milionek do sbírání podpisů na petici jako Vladimír Dlouhý, to asi mít nebude. Ty šance ani zdaleka nejsou rovné.

    Eliška je PR expert, tak není divu. Moje osobní preference je mít raději vyfotoshopovanou kultivovanou paní než toho burana Zemana (jé, ono se to rýmuje) - ale to jsou halt ty osobní prefernece :)

    Každopádně s ní velmi souhlasím, že je potřeba začít od dětí, ale jak donutit ty rodiče, aby to nekazili, to netuším.

    OdpovědětVymazat
  28. No, já nevím. Vcelku je jasné, že Rath máslo na hlavě má. Ovšem od té doby bylo několik dalších odobných kauz, jednalo se tam o větší částky a nikdo ve vazbě nesedí. Žeby dvojí metr?

    OdpovědětVymazat