Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

úterý 28. srpna 2012

FILM: Locika versus Merida

o souboji dvou disneyovských princezen


Na vlásku (Tangled, 2010)



Dva roky starý snímek Na vlásku naprosto přesně zasáhl cílovou skupinu holčiček 3 - 6 let. Pro ně vznikla milá, krásně barevná pohádka, která se svou estetikou a celkovým laděním stoprocentně trefila do jejich vkusu. Locika je, jako čerstvá osmnáctka, příjemnou chytrou mladou dívkou a dokonce i její matka, "zlá" čarodějka Gothel v podání skvělé Vondráčkové je poměrně sympatická. Příběh není příliš okatě předvídatelný a četné fórky nestojí na tom, že by ze sebe postavy dělaly nemotorné idioty. Jediná postava, ze které jsem byla malinko na rozpacích, byl podivný gerontogay anděl. Psí kůň Maximus i po mnoha shlédnutích vyvolává u dětí salvy smíchu. Hudba se povedla velmi a chytlavé písničky si naše holčičky doteď s velkou oblibou prozpěvují.

Na jaře vyšel malý bonus:



 No a teď tu máme novinku ze studia Pixar/Disney, opět s princeznou v hlavní roli, takže pojďme srovnávat.

Rebelka (Brave, 2012)



Je nutno říct, že vizuální stránka filmu je fantastická a je v něm několik exteriérových scén, které jsou natolik realistické, že nebýt animovaných postav, museli byste hodně přemýšlet a hledat, v čem se vlastně liší od záběrů skutečné přírody. Pochvalu animátoři také zaslouží za úžasné Meridiny tiziánové vlasy. Film prostě vypadá krásně a je v tomto ohledu je vysoce nadprůměrný.
Pak tu ale máme celkem předvídatelný příběh, pravda, zaplněný spoustou veselých postaviček a zasypaný mnoha povedenými vtípky a hláškami. Meridou ovšem, ačkoli je plus mínus ve stejném věku jako Locika (rodiče chtějí, aby se vdala), mlátí puberta tak strašně, že by ji člověk nejraději z toho plátna vytáhl ven a dal jí na zadek. Koulení očima a zoufalé vzdechy pokaždé, když matka promluví, by byly vtipné jednou, dvakrát, ne celý film. Když zjistí, že její vinou se z matky stal medvěd, odmítá si připustit jakékoli pochybení (Já nic, to ta debilní čarodějnice, sakra!) a že to celé byla její vina, z ní vypadne až úplně na konci, možná v méně než pěti posledních minutách filmu. Spratkovitost hlavní hrdinky mě rušila hodně (v porovnání jak rozumná, klidná a easy byla Locika), ale připouštím, že jsem zaujatá matka tří dcer a že jinak se mi ten film docela líbil. Cílové publikum ovšem z kina odcházelo spokojeno velmi a z tohoto pohledu mírním své výtky na konstatování, že Rebelka je celkem povedená groteska pro malé děti předškolního/raně školního věku, jimž zřejmě klackovitá hrdinka připadne velmi cool, medvídkům i nemytým skotským zadkům se spolehlivě zasmějí a u jedné temnější scény se budou bát jen trochu.

6 komentářů:

  1. Dík za tip - Lociku teda v čestině neznám, tak Vondráčkovou neocením, ale film ¨Tangled je velmi povedený a muzika taky - tipovala bych náš počet shlédnutí tak okolo 20 (zatím). Brave tedy asi vynechám, budu raději, když moje princezna s klackovitostí ještě počká...

    Za nás ještě doporučuju TinkerBell, česky Zvonilku.

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že v případě Na vlásku vůbec neplatí skuhrání, jak to dabing zabil. Vondráčková zpívá výborně a Kerndlová (!) Lociku taky.
    Na Brave klidně běžte, protože dětem se to líbit bude, fakt. (Pro srovnání, z Madagaskaru před měsícem byly unavené a nijak zvlášť je to nechytlo.)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Miso, tak ten prvy film sme este nevideli, ale na Rebelke som bola vcera so starsimi detmi v kine (Klarku strazila teta Gyta) a pacila sa nam velmi, ehm, ja som aj slzu uronila a deti myslim tiez. ;-) Hej, je to predvidatelny pribeh, ale mne teda motivy hlavnej hrdinky prisli celkom pochopitelne, z tych troch princov by som si tiez nevybrala ;-) a hoci som matka dvoch dcer (a jedneho syna k tomu), tak pokial budem v ich puberte musiet riesit akurat to, ze chcu behat po lese a strielat z luku a nechcu mat nic spolocne s opacnym pohlavim, budem za to myslim velmi vdacna. ;-) Ozaj, a bali sa deti hodne, hlavne M. (mozno aj preto, ze bola pvykrat v kine) - prakticky vsetky medvedie subojove sceny stravila s hlavou na mojom ramene. ;-) Na ten prvy film sa urcite pozrieme tiez a budem pripadne vdacna aj za dalsie tipy na filmy, ktore u vas bodovali. My vobec s Disney filmami zaciname az teraz, dlho som sa zastrajala, ze take nieco nikdy, a predsa nas to dostihlo. ;-) Zdravim, J.

    OdpovědětVymazat
  4. Milá J., to máš vlastně pravdu. Jestli jedinou naší starostí v pubertě bude, že běhají po lese a ignorují opačné pohlaví, bude to vlastně skvělé :-) Teď jsem ale četla recenzi na snímek Klip a nemám odvahu na to jít, protože tuším, že to se realitě blíží mnohem víc.

    Když se ještě vrátím k poslednímu Madagaskaru, ten, ačkoli jej děti přijaly vlažně, tak mně se líbil hodně. Ale jedničku mají rády.

    Z těch starších doporučuju Ratatouille, tam panuje mezi námi shoda. Stejně jako Jak ulovit draky - geniální.

    Toy story.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Miso,
    to mas pravdu, ze Tangled zasahl holcicky - mne i Anne se ten film moc libil, ale napriklad E. z nej zrovna nadsenej nebyl. :) Tomu se zase libil posledni Madagascar, ze je tam hodne "violence" :). Jelikoz jsem ho jeste nevidela, tak nemuzu posoudit. Ale tak nejak mam pocit, ze cim vic pokracovani, navazovani, rozvijeni pribehu, tim min povedene filmy. Mne se proste nejvic libi jednicky, at uz je to Ice Age, Madagascar nebo Toy story. Zvlaste u toho posledniho mam s trojkou problem, ja to louceni a odchod na vejsku nejak nemuzu rozdejchat. :D
    Na Brave se jeste stale chystame, nejak neni cas. Tak diky za recenzi, aspon vim co cekat.
    St.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj St. :-) (respektuju možnou potřebu konspirace :-) )

      Madagaskar byl úžasnej. Ten ruskej tygr!!

      Co ale úplně propadlo, jsou Auta. S třema holčičkama není divu, ale mně ty dva filmy přišly jako čirý zlo. Krásně ty důvody popsal a shrnul Kamil Fila, můj naprosto nejmilejší kritik.

      Vymazat