Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

neděle 8. července 2012

Kalouskův konec

Nejsem novinářka, ani politička. Nemusím být korektní, a ani nebudu.

 Jsem volička a velmi se zlobím. Se směsicí údivu, odporu a pohrdání sleduji v posledních dnech mediální výstupy pana Kalouska a mohu s jistotou říci, že takový politik nemá ve veřejném prostoru co pohledávat a že jako občan s volebním právem udělám vše pro to, aby byl vykroužkován, vynulován, odstraněn.

 Svými afektovanými výkřiky a kopáním na všechny strany naprosto devalvoval i ten maličký zbytek důvěry, již jsem ještě u posledních voleb mohla mít. A že mi jí tedy po těch letech opravdu mnoho nezbylo. V jakých kauzách Kalousek figuroval? Pojďme se na ně podívat.

V devadesátých letech působil na ministerstvu obrany, staral se o finanční řízení resortu, armádní restrukturalizace i řízení armádních zakázek. Na jeho vrub jde kauza s nebezpečnými padáky VTP-100. Pokud se také nyní ohání tím, že nebyla a není praxe na ministerstvu obrany zadávat cenové posudky (tj. starat se o majetek s péčí dobrého hospodáře a alespoň minimálně se snažit, aby stát neplatil za zakázky nepřiměřeně moc), jde to také do značné míry na jeho vrub.

Kalouska pojí s Richardem Hávou dlouholeté přátelství. Začalo v Chemapolu, kde tihle dva pracovali, a pokračuje úspěšně dodnes, jelikož Hávova rodinná firma Omnipol zprostředkovává nákupy armádních zbraní a techniky a je u téměř všech velkých kontraktů. Až v Americe si vrabci cvrlikali o Gripenech (více zde) a čtyři letouny CASA znamenaly pro firmu krásnou mnohacifernou provizi. Také je dobré zmínit cinknutou zakázku štábního informačního systému firmě EDS a hanebný prodej kasáren na pražském Náměstí Republiky.

S Kalouskem je také spojena kauza bytů OKD, v níž byl mnohokrát za ministerstvo financí interpelován pro mimořádně laxní přístup. Na jednu z interpelací byla odpovědí tato pozoruhodná perla: „Myslím si, že jste si všimli, že za poslední dva roky Ministerstvo financí výrazným způsobem změnilo svoji strategii vůči arbitrážím, vůči soudním sporům a vůči všem, kteří se domnívali, že je možné si účelovým soudním sporem vyhrábnout ze státního rozpočtu poměrně dost peněz. Myslím si, že poslední dobou jsme mimořádně úspěšní. Právě proto, že se chováme velmi tvrdě, bereme si nejlepší právníky a rveme se o peníze, jako by byly naše vlastní. Nicméně já nemám právo chodit dopředu do sporů, o kterých mně všechny mé právní autority říkají, že jsou prohrané, a vkládat do nich peníze daňových poplatníků jenom proto, že vy jste přesvědčen, že je to jinak a že smlouva bude porušena. Já vám tedy nabídnu, pane místopředsedo Zaorálku, jiný postup. Zavažte se veřejně, že budete ze svých prostředků hradit náklady na soudní spor, podepište mi bianko směnku, kterou uložím v trezoru Ministerstva financí, budeme kontrolovat spolu průběh soudního sporu i výběr právníků, a pokud prohrajeme, tak to bylo na vaše náklady. Pak se toho nebojím, pak do toho jdu! Pokud vyhrajeme, tak vám peníze vrátím ze svého. To je všechno, co pro to mohu udělat. Peníze daňových poplatníků do toho dávat nebudu!“

 Na Kalouskových bedrech také leží zodpovědnost za - naštěstí neúspěšnou - snahu prosadit obří tendr na sanaci ekologické zátěže. Po ostré kritice z mnoha stran si nechal premiér Nečas zpracovat několik právních analýz a koncem minulého roku tendr definitivně zrušil.

 Co se ovšem podařilo, bylo povolení internetového sázení, z čehož měla velkou radost hlavně Penta. Už loni policie vyšetřovala ministra financí Kalouska pro podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele a teď se o něj zřejmě začala zajímat znovu.

 A aby toho hazardu nebylo málo, mnoho lidí má Kalouskovi velmi za zlé, že jeho ministerstvo dlouhodobě a zcela úmyslně porušuje zákon divokým povolováním výherních automatů v tzv. sousedstvích.

 Na jednoho rozvedeného křesťana je toho hazardu a ometání se kolem armády, zbraní a povinných zprostředkovatelů až až. A když přidáme ještě všechna ta podezření z korupce, není ten obrázek příliš lichotivý. Ani jako ministr financí není tenhle chemik moc přesvědčivý. Je podepsán pod dvěma nejvyššími rozpočtovými schodky v historii ČR a rozesláním předvolebních dluhových složenek nemálo lidí upřímně namíchnul. Kromě toho, jeho zvyšování daní opravdu není spolehlivým instrumentem ke zvětšení státního příjmu, fakt ne. Jenže vysvětlit si to nenechá a chyby neuznává.

 Je to zvláštní postava, tenhle Miroslav Kalousek. Vždy najde cestu do vlády, a ať se děje, co se děje, volby míjejí, vlády padají, ministři odcházejí... on drží!

 Pravda, jednou malinko vypadl z role - to když mu nějaký mladík na ulici nadal do kurev zlodějských. Však za to taky hned dostal poctivě nalískáno, poněvadž on není žádná kurva, ale ministr. Teď se ale zdá, že těch adeptů na pár facek je víc. Policie se totiž začíná nebezpečně zajímat o vysoce postavené úředníky, šmejdí po ministerstvech a zajímá se o věci, o které by se zajímat rozhodně neměla a vůbec, natahuje pařáty nevkusně moc blízko. Ministryně obrany by měla být na žádost policie zbavena imunity a vydána k vyšetřování v kauze letadel CASA. Kalousek tedy okamžitě zkusí to nejjednodušší - veřejný plivanec. Mluví o policejní zvůli, o tom, že vyšetřovateli jde o pět minut slávy a zviditelnění se. "Může to být také obrovská ambice nekvalifikovaného vyšetřovatele, který chce být slavný, a protože je obrovská mediální poptávka po stíhání politiků, tak na to sází."  
 Nezaujatému pozorovateli se musí zdát přinejmenším divná nezvykle ostrá obrana stranické kolegyně. A to není vše. Kalousek viditelně ztrácí nervy a dopouští se těžko uvěřitelných výroků na adresu policie a státních zástupců, viní je z kmotrovského komplotu a dokonce jim nabízí, že mohou volit mezi zastřelením se a rezignací. Udělal totiž ve svém spravedlivém rozhořčení a strachu nemalou, ba dokonce velmi debilní chybu. Zavolal vyšetřovateli a ten jeho řvaní, že u policie skončil, vcelku nepřekvapivě pochopil jako nátlak a stěžoval si. Kalousek, bez sebe vzteky, prská:

 "Je to pomluva estébáckého charakteru. Neudělal jsem nic jiného, že když jsem zjistil, z čeho jsou ti dva obvinění, zavolal jsem mu, že posílám odborné stanovisko dozorovému státnímu zástupci," řekl Kalousek. O týden později ale tvrdí do televize, že vyšetřovatel volal jemu a nikoli naopak. "Ten telefonát se odehrál tak, že on volal mně," řekl.

Ne že by dohadování o tom, kdo komu volal, nebylo v tom grand scheme of things jedno, ale ministrovo velmi nezvyklé jednání nám říká hned několik důležitých věcí:

Zaprvé, že ty dva výroky si odporují, tudíž pan ministr alespoň v jednom případě lže.

Zadruhé, že vysoce postavený politik se neštítí v případě nouze použít vysoce unfair verbálních útoků, účelově zpochybňujících práci policie i státního zastupitelství a pronáší pozoruhodně arogantní a od reality odtržené, sebevědomé právní výroky ve smyslu "skutek se nemohl stát, protože my jsme řekli, že takhle to je správně, takže policie v tom nemá co šťourat a šikanovat nevinné lidi". 

Zatřetí, pokud se už tedy v něčem policie šťourá, hypoteticky přijměme Kalouskovy nestydaté invektivy za fakt, tj. že policii nelze důvěřovat, není nezávislá a pracuje na objednávku. Lze se pragmaticky domnívat, že nyní pouze pracuje na objednávku někoho jiného a tedy že lidé, jimž dosud nic nebylo prokázáno, vůbec nemusí být tak nevinní, jak se dosud tvářili.

Začtvrté, že i zkušený, dlouholetý politik je zranitelný, má svá citlivá místa a může být velmi vyveden z rovnováhy, pokud jsou tato místa zasažena. Je zřejmé, že k nějakému zásahu došlo a pan ministr má strach. Teď, když už na NSZ nesedí "zametač" Rampula, možná není, kdo by všechny ty kauzy jako IPB nebo Gripeny dál držel pod kobercem. A vymetané krysy, nezvyklé na denní světlo, piští.

Zapáté tu máme paradox, v němž právě Kalouskova nestřídmost v použitém palebném arzenálu zavdává příčinu k vážným pochybnostem nad čistotou jeho svědomí - vydělaných peněz (nevhodné škrtněte).

Zašesté a naposledy, že jediným vhodným a přípustným by bylo zdrženlivé konstatování, že je třeba vyčkat, jak případnou vinu paní Parkanové vyhodnotí orgány činné v trestním řízení. Mlčet a vířit to smradlavé bláto co nejmíň - už jen proto, že se jej ta kauza týká osobně. Zvolit pravý opak a  agresivně a nevybíravě útočit na všechny okolo, je víc než co jiného ztrátou nervů a projevem velkého zoufalství. Kalousek za sebou má nejeden škraloup, ale i kdyby i nyní policejní orgány vykázaly značnou impotenci a on zůstal neposkvrněný jak Panenka Maria, přesto doufám, že právě toto nemravné a nedůstojné vystupování bude tím, které mu zlomí vaz.

30 komentářů:

  1. Nechci se "bratra" Kalouska zastávat, ale můžete nás, hloupé, poučit, v čem tkví ona ukrutná nebezpečnost oněch padáků, jejichž typ neumíte ani opsat (ve skutečnosti jde o VTP-100)?
    Je to vždycky první a nejúdernější argument, přičemž málokdy odborník považuje za důležité myšlénku poněkud rozvinout.
    Podělíte se?
    Díky, Egi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Egi, mám ráda pozorné čtenáře, takže děkuji za upozornění, chybku v textu už jsem opravila.

      Co se údajné nebezpečnosti oněch padáků týče, máte pravdu, zřejmě jsem se nechala malinko mediálně unést. Omluvou mi budiž, že mnoho zdrojů, na které jsem narazila, hovoří padácích s mnoha odporujícími si funkcemi, jednom až třech mrtvých, a jejich zákazu po dvou letech. Jiné zdroje ovšem zase uvádějí, že se tyto padáky běžně používají - viz třeba tady.

      V kontextu celého článku bych spíše zmínila informaci, že firma Anex Cirus nebyla v době podpisu smlouvy zapsána v OR. Můžete ji potvrdit?

      Vymazat
  2. Zdroje mají zčásti pravdu. Když si z toho mediálního hýkání vyberete to podstatné (ne, že Kalousek je vrah), dojdete k tomu, že armáda si například objednala co nejklouzavější křídla, načež zjistila, že se na nich hezky létá jako na sportovních padácích, ale těžko potom udržet na otevřených vrchlících formaci, která se Vám roztrhá a výsadek skončí na obrovské ploše. Upravovalo se. Upravovalo a upravovalo a předělávalo, což bylo hlavní příčinou problémů, ze kterých pak vznikaly problémy, jež se následně zase musely dalšími úpravami odstraňovat. Nicméně dle tehdejších vojskových zkoušek (ačkoli by bylo zajímavé vypátrat a zveřejnit detailní zprávu, to jako žurnálistka můžete zkusit) snad detailní zadání zakázky splňoval prototyp tohoto padáku lépe než od MarSu z Jevíčka. Proto byl vybrán. Zkočkopsovatění bylo až následujícími požadavky.

    Co se masové genocidy na VTP-100 týče, opravdu potvrzené je úmrtí pouze vojína Prinicha, a to vinou nedostatečného výcviku na tento typ. Jako byste vzala záklaďáka s řidičákem na auto, posadila ho coby motospojku na motocykl a divila se, že Vám to napasuje někde pod V3Sku. V těch snad dvou letech došlo ještě k dalším dvěma úmrtím výsadkářů, a to na OVP-68 a OVP-80, tedy na kulatých padácích, nemajících s VTP-100 ani zlomeček společného.
    Znáte-li z Vašich zdrojů dalšího zabitého na VTP-100, sem s ním.

    Já jim u podpisu smlouvy kalamář nedržel, takže nemohu posoudit. Ale z veřejně dostupných zdrojů je situace taková, že Jiří ANDRLÍK ANEX-CIRUS, IČ 15932681 je zapsán v OR někdy od roku 1991. Nicméně padákovou techniku jako předmět podnikání má doplněno až od roku 2001(?). Jestli je to správná položka z databáze, pak se to dá interpretovat třeba taky tak, že chlapík měl firmu a nedošlo mu, že na tento obor musí mít extra glejt. Bavíme se o devadesátých letech, kdy se každý živil, jak dovedl. Stejně tak třeba doložil MO nějaké dokumenty opravňující ho k obchodu, nikoho nenapadlo zkoumat to do hloubky. Nebyly veřejně přístupné rejstříky, kde si vylustrujete i instalatéra, který Vám jde opravit radiátor.

    Egi

    OdpovědětVymazat
  3. Ale ano, tyhle informace se objevují i v tom linkovaném článku a já je rozporovat nebudu, protože nejsem expert na armádní techniku a nemám ambice se těmi padáky zabývat nějak hlouběji a posuzovat jejich kvalitu. Musím se tedy spolehnout na veřejně dostupné zdroje a ty prostě hovoří o tom, že padáky byly po dvou letech používání zakázány. Ať to bylo proto, že byly problémové, nebo proto, že se naskytla vítaná příležitost utopit další desítky státních milionů nákupem jiných padáků bez výběrového řízení, nebo dokonce kombinací obojího, to si netroufám odhadovat. Jisté ovšem je, že o padácích se hovořilo hodně a je to pouze jeden z kamínků do Kalouskovy skládačky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím o těch padácích prakticky vše. V kontextu Vašeho článku je to samozřejmě jen dílčí detail, nad kterým se rozběhla široká diskuse, ale je fakt, že stejně jako kauza CASA zakrývá zcela jiný problém, a to kauzu LOM, sloužily padáky VTP-100 Kalouskovi jako dobrá kouřová clona, kterou si podle mého názoru účelově pěstoval. MK s výběremn dodavatele těchto padáků neměl nic společného, pan Andrlík shodou neskutečných okolností vyhrál proto, že jeho firma dokázala jako jediná splnit technické požadavky vojáků, a to včetně požadavků na jakost. Válka s ním začala, když odmítl zaplatit "výpalné". O padácích VTP-100, které se mimochodem stále vyrábějí a prodávají zejména do zahraničí, uvedla padáková zkušebna v Německu, kde jsem je nechal zkoušet, že "žádná země NATO v současné době nedisponuje padáky pro speciální jednotky (což bylo jejich určení podle původního zadání - proto také ta kloutavost atd.) takovýchto výjimečných vlastností". Zákaz používání vydal NGŠ nikoliv proto, že by byly špatné nebo nebezpečné, ale proto, že na nich nikdo ve skladech 2 roky neprováděl předepsané práce (větrání, přebalování, prohlídky atd.), a padáky se staly nebezpečnými prostě proto, že díky tomu degradovaly vlastnosti materiálů, z nichž byly vyrobeny (materiál vrchlíků, šňůry, nitě apod. Zajímavé je, že za to nebyl nikdo potrestán.

      Vymazat
    2. Poslednímu anonymnímu přispěvateli velmi děkuji za jeho komentář. Nemyslím, že tohle jsou informace, jež by byly lehce k nalezení a navzdory první větě článku jsem se snažila být objektivní a vše mít ověřené z více zdrojů. Pokud jsem se přesto dopustila nějakým nepřesností a zjednodušení, mrzí mě to. Proto ještě jednou dík za informace, které ty kauzy vykreslí plastičtěji.

      Vymazat
  4. Evropanko - klobouk dolů za tak obsáhlý a dlouhodobý přehled činnosti ministra Kalouska.

    Já osobně jsem s ním hotova velmi rychle - stačí mi, co předvádí za poslední dva roky. Daňová a penzijní reforma, arogantní vystupování, nulová reakce na výstřelky kolegy Drábka a to, co předvádí okolo Vlasty Parkanové je už jen třešnička na dortu. Asi jen velmi hloupý nebo zaslepený člověk by bratru Kalouskovi dnes v červenci 2012 ještě věřil - i kdyby to s těmi padáky byla jen nevinná mýlka.

    V neděli jsem se na OVM raději nedívala - a stačí mi toto shrnutí http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/politika-zdravi-nesvedci...

    Když se teď s odstupem na kombinaci Schwarzenberg, Kalousek, Drábek, Parkanová podívám, mám silný dojem, že TOP09 v roce 2012 spadla na své velké BOTTOM.

    Leč opět demokraticky s tím člověk nic dělat nemůže. Akorát teda se zaťatými zuby souhlasit s Klausem, že teda oba nováčci na politické scéně stojí opravdu za h..... Dlužno ovšem dodat, že totéž platí pro ostřílené matadory české politické scény.

    OdpovědětVymazat
  5. Kimmy, děkuju :-)

    Na OVM se nedívám, nemám na to nervy, a je vidět, že dobře dělám. To, jak se k téhle kauze staví TOP09 je děsivé a já se hluboce stydím za svou tehdejší naivitu věřit, že by mohli být rozumnou alternativou k ODS a obskurním veverkám.

    Víš co mě ohromně pobavilo? Nějakej arciblb se v diskuzi na NP ptal, kolik mi "KSČSSD" za ten článek zaplatila :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já jim to taky sežrala i s navijákem. Ale je vidět, že hromada lidí jim to žere pořád, protože mají víc než 10%. Českým voličům asi fakt není pomoci.

    Ty už jsi zase na NP? Ale těch pár předchozích článků tam nebylo, že? To redaktoři NP kontrolují tvůj blog, kdy napíšeš nšěco použitelného a pak to okamžitě převezmou? To teda zírám.

    Jdu si číst těch 103 komentů... uf - na to bych asi neměla sílu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ad a) Když napíšeš, že českým voličům není pomoci, tak to malinko zní, že z nich děláš blbce :-) Ale ono fakt není na výběr. ODS je pro mnohé nevolitelná, teď po tom, co předvádí topka pomalu taky ne a veverky spáchaly sebevraždu. No a co teprv levicoví voliči? Ti jsou na tom ještě hůř. Mají na výběr mezi komunisty a tou oranžovou tento. No.

      ad b) Jo.

      ad c) Masochistko ;-)

      Vymazat
  7. Ano - to je pravda - ale pouze blbec může opakovaně volit ODS a ČSSD - i kdyby na chleba nebylo. Co dělá Janeček nebo Vondračka kromě toho, že poukazují na problémy? proč teda nenajdou pár schopných lidí a nenabídnou lidem alternativu? Já nemám finance na to, abych se někde zviditelnila - tak chytrých, jako jsem já, je kolem spousta - ale ti, co mají ty možnosti, by se měli aspoň pokusit ty chytré lidi spojit.

    Jenže jakou alternativu můžou chytří lidi nabídnout? Menší sociální jistoty, nižší životní úroveň, zodpovědnost za stáří. To mi řekni, kolik voličů by do toho šlo. To možná bude ten důvod, že se o to nikdo ani nepokouší. Proto ano, český volič (co český, evropský) volič je blbec, který se raději nechá utáhnout na vařené nudli, než by si zvolil zodpovědnou budoucnost. Si myslíš, že ti odboráři by volili rozum? No a pak je tady tak třetina voličů (si tipuju), kteří volí účelově - ODS, aby zachovali paušály, ČSSD, aby zachovali dávky a benefity, nebo kteroukoli jinou stranu, aby sobě zajistili práci nebo zakázky. Zbytek přemyšlivých a inteligentních voličů pak opravdu na výběr nemá.

    V těch tvých komentářích padl ten návrh s bílým hlasovacím lístkem - none of the above - to by byl dobrý začátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kimmy, musíš dát lidem svobodu rozhodnout se, zdali chtějí do politiky či ne. Kdyby doktoři jako stav naznali, že jsou chytří a musí s tím marastem cosi podniknout, kdo by léčil? Nemůže každý dělat profesionální politiku. Janeček i Vondračka dělají dost a není fér se po nich vozit, že to nestačí. Pořád dělají víc, než 95% naší populace.

      Jo, bílý hlasovací lístek. Vždyť jsem o tom sama nedávno psala jako o "against all". To by možnost byla.

      Myslím, že vím docela jasně, co by lidi měli dělat, pokud chtějí nějakou změnu. Ale spíš ten komentář rozvinu a udělám z něj samostatný článek, protože se mi to zdá jako důležité téma.

      Vymazat
  8. Mikeilo - jde o to, že politika je teď tak špinavá, že slušní a schopní do ní jít nechtějí.

    Nechci se po Janečkovi ani Ondračkovi vozit - ale měli by rozumět tomu, že je potřeba nabídnout alternativu - a oni jsou ti, kdo by mohli okolo sebe ty správné lidi soustředit - nemuseli by oni sami tu politiku dělat - ale nabídnout právě tu jednotu, to propojení. V současném politickém spektru řešení není. Navíc si opravdu myslím, že v ČR je potřeba na profesionální politiku opravdu vyhlásit moratorium - aspoň do doby, než bude funkční zákon o státní službě.

    Lidi můžou změnu stokrát chtít - ale ta vůdčí osobnost - nebo vůdčí skupina - je tam prostě potřeba, bez ní to nepůjde.

    Ano - tvůj článek o bílém lístku si pamatuju - byl velmi dobrý. Ale i kdyby se na tom shodla demokratická většina - jak to prosadit do zákona, když těm 200 zákonodárcům to nevyhovuje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proč by něčemu J. nebo O. měli rozumět? Skoro to zní, jako by to měla být nějaká jejich občanská povinnost. Ale z jakého titulu? Jen proto, že dělají záslužnou práci a upozorňují na nešvary ve společnosti a v politice? Že upozorňují na korupci? A kdo to pak bude dělat místo nich?

      Ba ne, tudy cesta nevede.

      Vymazat
    2. A kudy cesta vede????

      Já se asi pořád špatně vyjadřuju. Nemyslím si, že je to jejich občanská povinnost. Ale proč by J. nebo O. měli něčemu rozumět? Protože rozumět věcem je základní předpoklad k tomu něco změnit. Tady se začínám ztrácet já. Ten komentář měl být o tom, že J. i O. jsou velmi chytří lidé, kterým by to prostě díky té jejich inteligenci mělo secvaknout. Ne že bych na ně měla nějaké požadavky.

      Vymazat
    3. Kimmy, větu ...ale měli by rozumět tomu, že je potřeba nabídnout alternativu... jsem pochopila jednoznačně tak, že by si měli být vědomi svého vlivu a financí, a byť ne osobně, iniciovat založení nějaké nové politické formace.

      Ale co když oni prostě nechtějí? Neumím jim to mít za zlé.

      A kudy vede cesta? Já se snažím krást si chvilky na psaní, ale pro slamněnku s třema malýma pišišvorkama to není jednoduchý. Vydrž den, dva, tři a ten článek dodělám ;-)

      Vymazat
    4. Pokud nechtějí, pokud vyloženě nechtějí, pak nedává smysl zbytek toho, co dělají... pak je to jen stejná zoufalost, jako dělá EU - je to hašení nějakých malých pofiderních plamínků zatímco velký oheň si vesele sálá.

      Pokud se shodneme na tom, že v současném politickém spektru řešení není - a mám dojem, že na tom se shodneme - pak je nutné v systému demokracie nabídnout alternativu. Tu mohou vytvořit jen a pouze lidé, kteří mají nějakou váhu - Ty ani já ji vytvořit nemůžeme.

      A při vší úctě k Dr. Hnízdilovi - občanská společnost z popela nevstane. Je to hezká pohádka, ale lidé sami o sobě neprozřou, sami od sebe nezačnou být zodpovědní, nezačnou u sebe tím, že budou čestní a poctiví. Protože "lidi" je příliš široký pojem - ti se nedokážou bez vůdčí osobnosti shodnout. Na to mi stačí zkušenost zlomku populace z jediného komunitního serveru.

      Jediná šance v demokratickém uspořádání je nabídka alternativy. A pokud ti, co se snaží se současnou situací bojovat, tu alternativu nechtějí, tak to celé vůbec nedává smysl.

      Jen ještě doplním, že nejde vůbec o to, aby J. nebo O. osobně se účastnili nějaké nové formace - já tomu ani nechci říkat politická formace. Ale tento typ lidí- schopných a pragmatických - ten s tím musí vyjít, protože nikdo jiný to za ně udělat nemůže. A pokud oni nechtějí, tak lidé nemají volbu a zas to tam nahážou ODS, ČSSD a těm ostatním - a jsme zas tam, kde jsme už 20 let.

      Vymazat
    5. Takže Ondračka je vlastně zoufalec, že pracuje v Transparency, místo aby šel do politiky a volal po založení osmdesátépáté "konečnějiné" strany?? Nebo stál někde s praporem na barikádách a burcoval lid? A Janeček by měl se svým NFPK přestat hasit pofiderní plamínky a jít dělat vůdce? Nebo co od nich konkrétně čekáš, že budou dělat? Připouštíš vůbec, že lidi nemusí být pro politiku použitelní? Nechoďme daleko, sama jsi zmínila dr. Hnízdila...

      Tohleto čekání na mesiáše, čekání, že konečně přijde někdo novej, čistej, kdo přinese svěží vítr, dopadá tragicky a vůbec nikam nevede.

      Klíč je v lidech, protože jejich hlavní výhodou je, že jich je hodně...

      Vymazat
    6. Ani jedno ani druhé. Nečekám, že ONI budou dělat politiku - ale oni můžou kolem sebe začít soustřeďovat ten typ lidí, kteří rozumí hospodaření i jiným věcem - ale v současném systému by si neškrtli. Protože tihle lidé v ČR jsou, ale neví o sobě a neumí se spojit. A nemají důvod se spojit.

      Lidi bez inspirace, bez Vůdčích osobností ničeho nedokážou - protože se mezi sebou nikdy neshodnou. A pokud nemáš dobrého vůdce, zákonitě přijde ten špatný. Lidi bez vůdce nefungují. Kdyby nevzniklo OF, tak jde celá revoluce do kytek. Nebo vznikne něco horšího a máme tu Bělorusko.

      Nejde o mesiáše, nejde o jednotlivce, jde o seskupení, spojení chytrých a poctivých lidí. Ale ti se spontánně nenajdou, ani kdybys jim udělala skupinu na Facebooku.

      Právě proto, že je lidí hodně, nenajdou sami od sebe společnou řeč. To je jen iluze, že se nějak sami dokážou vzchopit, shodit zlovolné politiky, sami se aktivně do politiky zapojit a vybrat si mezi sebou ty nejlepší.

      Hodně je třeba odborářů - už je vidím, jak rozumně souhlasí se sníženou ochranou zaměstnanců, protože pro pracovní trh je to tak lepší.

      Kdepak, tudy cesta nevede :)

      Vymazat
    7. No... když budou kolem sebe soustřeďovat určitý, pravděpodobně názorově příbuzný typ lidí, s cílem dosáhnout veřejných změn, tak co jiného to je než politika? Politiku nedělají jen poslanci a senátoři.

      Tady přece nejde o to, aby se všichni shodli. Právě naopak. Různé názorové proudy jsou potřebné. Jde o to, aby ve vládě neseděly VV, jimž za poslední rok zaplatilo členské příspěvky osm set lidí. To je ten problém a ta tragédie!

      Kimmy, vím, jak to myslíš, ale nemůžu si pomoct, mě ten Vůdce, zvlášť když ho píšeš s velkým V, znervózňuje.

      Vymazat
    8. Jde především o to, aby se do rozhodující pozic dostali poctiví lidé. Ti se tam sami od sebe nedostanou. V demokracii si je bohužel lidi musí zvolit. To lidi neudělají pro ničí krásné oči. Všichni se neshodnou nikdy. To je jistota. Nikdy a nikde neexistuje systém, který vyhovuje všem. Ale systém, který vyhovuje většině je v Evropě dnes sociální stát, který se postará - ten systém není udržitelný.

      VV pro mě zdaleka není taková tragédie, jako ODS, ČSSD a TOP - TOP hlavně kvůli svým představitelům.

      Já asi taky vím, jak to myslíš. Lidé prohlédnou a zjistí, že se sami musí zapojit, aby došlo ke změnám. Začnou se scházet nejprve v komunitách a pak se to bude rošiřovat. Svorně budou pracovat, protože uvidí, že tak se dílo podaří. Poznají ty schopné a poctivé, budou se od nich inspirovat a přestanou myslet jen sami na sebe - misto toho budou chtít vybudovat lepší budoucnost pro své děti - a nebudou váhat přinést tomu i osobní oběti.

      Tak teď ještě tu o Karkulce...

      nepsala jsem Vůdce jako jeden nadřazený všem, ale vůdčí osobnosti, to velké V se mi tam nějak připletlo.

      Lidi jsou stádoví - vždycky půjdou za vůdcem - to je nevyhnutelné. Nezapomínej, že dvě třetiny populace mají průměrnou a podprůměrnou inteligenci - musíš tomu svá očekávání přizpůsobit. Jen je otázka, jestli ti vůdci budou dobří nebo špatní. Ti, co jsou tam teď - ti jsou špatní - ale pokud nebude je kým nahradit, tak tam prostě zůstanou.

      Vymazat
    9. Svorně budou pracovat, protože uvidí, že tak se dílo podaří. Poznají ty schopné a poctivé, budou se od nich inspirovat a přestanou myslet jen sami na sebe - misto toho budou chtít vybudovat lepší budoucnost pro své děti - a nebudou váhat přinést tomu i osobní oběti.

      Haha, na tohle jsi přišla jak?

      S tou poslední větou naprosto souhlasím. Jen se lišíme v tom, jak toho dosáhnout.

      Vymazat
    10. To měla být těžká ironie :D (něco jako "stál někde s praporem na barikádách a burcoval lid")


      Tak já si holt budu muset počkat na tvůj článek, abych zjistila, jak myslíš, že toho dosáhneš občanskou společností - a hlavně taky v jakém časovém horizontu - protože já luxus několik generací už ve svém horizontu nemám. Jsem teda docela zvědavá!!

      Vymazat
    11. :-)

      Ale vážně, podle mě ten klíč je opravdu v lidech a v jejich vůli, ne v tom, že je jeden uvědomělý vůdce povede jak stádo ovcí ke světlým zítřkům. A myslím, že to vůbec nemusí být záležitost několika generací.

      Vymazat
    12. a kolik tak procent populace si tipuješ, že je ochotno vzdát se pohodlnějšího nic nedělání výměnou za aktiviní účast v občanské společnosti?

      Respektive - znáš někde ve světě příklad společnosti, která se sama od sebe - bez nějakch vůdčích osobností (nebo osvícených monarchů) transformovala do občanské společnosti? Pokud ne, čím jsou pro tebe Češi vyjímeční, že by to dokázali?

      Vymazat
    13. Jsem si jistá, že lidé ochotni vzdát se pohodlnějšího tu jsou, stejně jako tu jsou lidé, které k aktivitě nedonutíš, ani kdyby je to mělo ochránit od smrti hladem. Kolik by jich mohlo být - těžko odhadovat, záviselo by to dost na tom, jak zajímavé by to pro ně bylo.

      Češi jsou výjimeční tím, že mají despekt k monarchům a vůdcům všeho druhu ;-)

      No. Od Kalouska se debata už dost odchýlila a možná je to škoda. Ty jeho telefonáty Lessymu i Skokanovi a to jeho vystoupení ve Sněmovně jsou tak mimózní, že by se o něj měli možná začít zajímat nějací specialisté. Opravdu začínám mít o toho člověka obavy.

      Vymazat
    14. no ale o tom to přece je - protože pokud by k tomu mělo dojít bez nějakých vůdčích osobností - tak by takových lidí musela být většina. O tom já se tady celou dobu bavím - ti lidé tady jsou, ale je jich málo, proto se musí najít, spojit, a potom vést. Na cokoli jiného je těch ochotných lidí zoufale málo a naprosto nic nezmůžou, i kdyby se přetrhli.

      Češi možná mají despekt k vůdcům - nicméně stádově za nimi neustále jdou. Kdo je Paroubek, Zavadil, Kalousek - to jsou jasné vůdčí typy - bohužel ty velmi špatné. Ale v nedostatku alternativy, kdy prostě jiní nejsou, holt lidi jdou za nimi. Ty si pořád pod pojmem vůdce představuješ Hitlera. Ale vůdce byl i Masaryk, vůdce byl i Karel IV.

      Já o Kalouska obavy nemám - je to ale velmi hezká ilustrace toho, jaká je v ČR "demokracie". Zatímco Pospíšil letěl na hodinu, protože se Nečasovi nezdály jeho "manažerské schopnosti", Kalousek je asi manažer přímo učebnicový. Fakt mě mrzí, že Kalouskovi nikdo ten telefon nenapíchl :)

      Vymazat
    15. To se mýlíš, těch lidí vůbec nemusí být většina.

      Nevím, proč mi podsouváš, že pořád vidím Hitlera. To není pravda, jen mě prostě ty řeči o vůdcích iritují. Nevidím, že by nějaké stádo šlo za Paroubkem, Zavadilem, Kalouskem. To nejsou vůdci a ani se tak nechovají. Média dokáží vyrobit celebritu z kdekoho, ale to ještě neznamená, že ten člověk má skutečně na to, aby stanul v čele nějakých zásadních změn. Že jsou někoho plné noviny, ještě neznamená, že na to má. Kalousek? Co je na něm vůdčího? Je to hlasitej, arogantní hulvát.

      Když už bych měla přistoupit na to, že je potřeba nějaké výrazné osobnosti, tak říkám, že teď tu není nikdo, kdo by měl takový kredit, aby by byl přijat většinově u veřejnosti a měl potenciál nějakých změn dosáhnout čistě proto, že jeho charisma přitahuje lidi natolik, aby za ním houfně šli.

      Vymazat