Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

pondělí 18. června 2012

Média: O štětkách a práskačích

Dvě krátké poznámky k novinovým titulkům

První Kimmy promine, že jsem  se o tom zmínila už u ní na blogu, ale Blesk rozeslal  lidem do schránek  k dvacátému výročí jeho založení speciální vydání. V něm se šéfredaktor ukrutně prsí, jak neohroženě odhalují kauzy a bojují za pravdu, a pozor! - jak to všechno dělají proto, abychom my všichni žili ve slušné zemi! Prý je naše země nemocná, musíme ji uzdravit a Blesk na tom pracuje. Jsou to totiž slušné noviny!, volá hrdě Šafr. No. Radši bych viděla štětku přiznat, že je dobrá, protože svou práci dělá poctivě a má spokojené zákazníky, než aby si hrála na dámu a s vážnou tváří tvrdila, že jí jde o dobro mužů.

Druhá poslední vydání Reflexu. Na titulní straně MUDr. Rath starší a titulek: Doktor Strach - příběh práskače, který vychoval zloděje. Zdá se mi to, nebo je něco takového už za hranou? Je kontroverze  a provokativnost v pojetí Reflexu synonymem pro podpásovou sprostotu? Kromě toho, jestli opravdu nemám něco ráda, tak takové ty řečičky "Nechtěl jsem to říkat, ale...". Sakra, chci něco říct, tak řeknu, nechci mlčím! Pokud skutečně mají v redakci pravidlo neútočit na rodinné příslušníky, tak ať jej dodržují a neobcházejí jej kecy o závažnosti zjištěných informací, které, pravda, jistou zajímavost mají, ale možná tak jako střípek do skládačky, nikoli jako základ pro seriózní článek a dokonce hlavní téma celého čísla.

24 komentářů:

  1. Ta titulka Reflexu mne také velice zarazila, ale článek který k ní patří, jsem zatím nečetla.
    Hamšík je mi sympatický, tyhle praktiky (fotomontáž Paroubka s jeho ženou a pod.) si spojuji spíš s minulým vedením...
    Reflex někdy moc padá směrem k bulváru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten článek vaří z vody. Ok, našli na něj něco málo v archívech StB, ale dělat z něj téměř zrůdu jen proto, že byl přísný u zkoušek, je trapné a nedůstojné novin, které se snaží hrát si na chytré. A nemění na tom nic, že z jeho syna se stal národní grázl, po němž si každý s chutí plivne, protože je to jednoduché a lákavé. Plivat ale na členy rodiny je novinářské chucpe a přepsat účelově rozhovor stylem, že pomalu každá citace je uvedena "jeho verze", "on tvrdí" a vyrobit z něj nedůvěryhodného, křivého šmejda, to se mi zdá hodně za hranicí i na bulvár.

      Vymazat
  2. Kimmy promine :)

    nicméně vidím poměrně zajímavou paralelu mezi tvou poznámkou, že politikům se musí problémy komunikovat přes Blesk a článkem, o kterém píšeš... jestli si to třeba někdo nepřečetl a nepovažoval to za brilatní postřeh :)

    Reflex raději nekomentuju, mám pocit, že tam tu marjánu asi kouří nejen Doležal...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)

      K tomu postřehu, no nevím, asi ne, ale možné je všechno :-)

      Já proti poctivému bulváru nic nemám. Mně vadí, když je účelově zlý a když, a to je asi horší, když k němu není alternativa. Na televizní zpravodajství jsem se plně přestala dívat, protože ta multimediální šaškárna má do seriozní veřejnoprávní žurnalistiky stejně daleko jako Řekové k vyrovnanému rozpočtu.

      Reflex se hodně zbulvarizoval právě za Šafra a Hamšík v tom úspěšně pokračuje. Nic proti, když jde třeba o precizní fotomontáže Nataši Gollové, takový bulvár mě baví, ale třeba ten nedávný PR článek Šachtovců o Randákovi, to jsem zůstala koukat s otevřenou pusou.

      JXD je kapitola sama o sobě.

      Vymazat
    2. Zrovna včera byl JXD v televizi - asi v Hyde Parku - uf, nedokázala jsem to sledovat. Už i ta svoboda tisku je na mně moc :)

      Proti poctivému bulváru nemám nic - občas si ho i přelítnu. Na TV noviny se dívávám, nijak zvlášt mi nevadí. Já když to tak vidím, tak jsem ráda aspoň za nějaké schopné novináře, těch jediných se už ti politici bojí. I když nevím proč, protože lidi jim to tam stejně zas nasází...

      Vymazat
    3. Mě Hyde Park s ním nijak netrýznil :-) A vidíš, zajímavý byl vstup Dalibora Balšínka, který mi, na rozdíl od JXD, skutečně připadal pod vlivem buď chřipky, nebo alkoholu. Zvláštní projev. No ale vytknul mu přesně totéž, o čem mu píšu - titulní stranu "práskač vychoval zloděje". Kde je nějaká presumpce neviny? A pokud se JXD hájí, že Reflex se za Hamšíka odstřihnul od Šafrovy bulvarizace, tak pak výrokem, že "jenom na plnou hubu řekli to, co si lidé myslí, tj. že Rath ty miliony v igelitce nebyl schopen vysvětlit", dřívě řečené spolehlivě vyvrátil. Za rozbor by stálo i další vysvětlení - že neútočí na Ratha za otce, ale na otce za to, jakého vychoval syna.

      Vymazat
    4. Rath otec je pro mě problematická figura, protože z toho rozhovoru, jak dal synovi 30 melounů, aby mu je někam schoval, aniž by věděl kam, na mě jasně působí velmi nedůvěryhodně. Zároveň je to starý člověk a i když si diskreditaci zaslouží, jsou různé způsoby, jak to provést. Článek v Reflexu jsem nečetla, ale od JXD nečekám nic citlivého.

      Presumpce neviny - to máš na mysli nevinu Ratha syna ohledně těch peněz?

      Vymazat
    5. Ano, přesně to mám na mysli. Sice ty okolnosti nejsou pro Ratha zrovna příznivé, ale pořád tu máme nějaké instituce - očtř, soudy - a dokud ony jasně neřeknou: bylo to tak a tak, je vinen, tak psát o někom, že je zloděj, to není ani odvážné, ani kontroverzní, to je jen prvoplánově bulvární, ať se třeba Hamšík s JXD stavějí na hlavu.

      Pro mě jsou oba Rathové taky problematické figury a jako vzor ctností bych je tedy nedávala. Ale! Přesně jak říkáš, jsou různé způsoby, jak se to dá provést. A zrovna od Reflexu bych čekala kultivovanější výstup, když teda "Hamšík je ten intelektuál".

      Vymazat
    6. No - v tomto se neshodneme - já totiž naprosto neuznávám, že člověk je vinny pouze, když to řekne česká justice. V mých očích je vinen jak Drobil, tak Gross, tak Vondra, tak Janoušek, tak Bém a delá řada dalších, kteří jsou v očích české justice neviňátka. Takže v tomto já naprosto nemám problém s označením Ratha jako zloděje, ba velmi otevřeně s tím souhlasím. Asi jsem tedy bulvární :)

      Moje rezervace se týkala otce Ratha, nikoli syna Ratha, pro kterého žádné ohledy nemám.

      Vymazat
    7. No, sice mícháš všechny ty lidi dohromady, ale protože jsi soukromá osoba, tak pro mě za mě, klidně si buď bulvární. Však já taky neberu servítky. Na řadu z nich bych dokonce použila ono pěkné "ultimate asshole". Ale je to proto, že a) nejsme veřejné médium, takže nemusíme být korektní, b) nemusíme respektovat, že přece jen nějakou váhu ty soudy mají. Vždyť Janouška teprve vyšetřuje policie. A že na něj mají novináři pifku, ok, já mám taky, ale stejně jako nemůžou o kdejakém učiteli napsat, že je pedofil, jenom proto, že se motá kolem dětí, tak by ani neměli napsat o kdekom, byť důvodně podezřelém, že je zloděj. Prostě se mi to od Reflexu nelíbí, no. Blesk je už tak dost tupej bulvár a vadí mi, že Reflex má snahy ho dohánět. Třeba včerejší číslo. Udělali reportáž o Okamurovi, kde z něj udělali úplnýho idiota. Neříkám, že není :-), ale vadí mi, že je to prostě LACINÉ, vozit se po snadných obětech.

      Vymazat
    8. tak reportáž o Okamurovi bych si přečetla s chutí, ale platit za to nebudu :)

      je fakt, že slušný člověk si v ČR opravdu hodně rozmyslí, než by do té politiky šel... a podle toho to vypadá.

      Pro mě je mezi učitelem-pedofilem motajícím se kolem dětí, a Rathem-zlodějem, který dlouhodobě zcela veřejně manipuluje veřejné peníze, dost zásadní rozdíl a vytáčí mě ta věčná korektnost, kdy nemůžeme nazývat věci pravými jmény. Gross nikdy k soudu nedorazil - a že je oficiálně pro tisk neviňátko mě teda pěkně točí.

      Ovšem laciné vození po snadných obětech je opravdu ostuda - my, národ jinotajů, snad máme na víc - ale ti lidé už asi socialistické skryté významy moc nepamatují ... chtělo by to Cimrmana juniora - materiál na divadelní hry by mohl přehazovat vidlema

      Vymazat
    9. Hehe, tady Tomio, jako jo aktuálně o tom, jestli je lepší práskač nebo zloděj: http://www.stream.cz/profil/tomio.okamura?video_id=688681

      Koukni i na ty ostatní.

      Vymazat
    10. Ha, včerejší Neff: Celé aktuální rozčilení plyne z nekultivovaného, dá se říci buranského povědomí, že policejní vyšetřování se rovná obvinění a obvinění se rovná vina. Vlasta Parkanová je úctyhodná občanka a je naprosto nevinná do okamžiku, kdy soud rozhodne něco jiného. Stejně tak je David Rath nevinen, dokud o něm soud nerozhodne jinak, a je tudíž hnusné a buranské se o něm vyjadřovat jako o zloději.

      Tak!

      Vymazat
    11. Ale reportáž o Okamurovi jsem si přečetla se zájmem ... byla hodně drsná, ale Okamura není podle mne tak "snadná oběť", cpe se do Senátu, asi si myslí i na prezidentský úřad a knihu nazval dost sebevědomě:-i

      Vymazat
    12. Mě vždycky doma učili, že smát se blbcům není pěkný ;)

      Vymazat
    13. Bože Okamura - já ho jednu dobu docela uznávala, než jsem měla tu čst na vlastní oči... to video mi ty dojmy jen potvrzuje. Brrrr

      Pokud slušní a poctiví se budou neustále bít za práva zločinců, pak ta společnost nemá šanci - protože ti, co na práva poškozených kašlou, ale vlastních se hlasitě domáhají, zvítězí....

      Blbec za svoji blbost nemůže, podvodník a zloděj ano. Já už na ušlechtilost nehraju.

      Vymazat
    14. Chachá, a viděla jsi to video z thajské masáže?

      Myslím, že to bití se za práva je nutno vnímat tak, že v zájmu hájení nevinných je holt nutno hájit i ty zločince. A že čekání na spravedlnost bývá zdlouhavé, ubíjející a chápu, že tě třeba korektní tanečky kolem Janouška vytáčejí. Ale nejde o to primárně chránit jeho, jako spíš toho dřív zmiňovaného učitele, který se do toho soukolí dostal omylem.

      Vymazat
    15. neviděla - upřímně, ani vidět nechci...

      Janouška mám s tou nehodou na háku - ale Grosse, Drobila, Vondru a hromadu dalších na háku nemám - a to jsou v očích české justice neviňátka - i ten Pitr je už zas čistý jako lilie.

      tady se všichni děsně bijou za práva zločinců - a práva poškozených jsou jim úplně jedno - dneska to dobře napsali v Lidovkách - vězení stojí moc peněz, tak je lepší zvýšit trestní sazbu - třeba krádež do 20 tisíc může být časem jen přestupek, protože zavírat ty lidi je prostě moc drahé. Stíhat politiky je téměř nemožné, právě proto, že je kolem nich pořád taková ochrana.

      Společnost tak morálně rozvrácená, jako je ta česká, prostě nutně potřebuje tvrdší prostředky, ne pořád s každým zacházet v rukavičkách a všechny pouštět na svobodu jen proto, aby hypoteticky v síti náhodou neuvízl někdo nevinný... Tenhle přístup vidiš velmi zřetelně v českých školách - žáci mají samá práva a žádne povinnosti, podle toho to taky vypadá - pokud rodiče nejsou slušní, má smůlu učitel, škola i spolužáci. Mně takový systém nevyhovuje a já takový systém nechci (je mi to ovšem houby platné)

      mmch - já mám opravdu silné pochybnosti, že dneska ten systém ty nevinné chrání - ale to je můj pesimismus vůči české justici.

      Vymazat
    16. Chtělo by to tělesné tresty :-) Za úplatkářství a zpronevěru státních prostředků vyplácet rákoskou, nařizovat plnou náhradu škody a doživotní zákaz práce ve státní správě :-)

      Vymazat
    17. já jsem pro - ale to je děsně nedemokratické....

      Já bych vyhlásila na demokracii 10leté moratorium - pak by si lidi zas mohli začít volit - ale aspoň by dostali šanci poznat, jaké to je, když zemi řídí lidé, kteří věcem a oborům ministerstev rozumí...

      Vymazat
    18. Ale furt s nějakou demokracií! A ještě by ty exekuce mohly být veřejné :-) A za tučný poplatek by občan mohl zakoupit jednu ránu rákoskou, možná že i aukce by mohly být pro ten účel zřízeny. Už vidím ty fronty :-) Myslím, že do deseti let by se morálka úředníků znatelně zvýšila :-)

      Vymazat
    19. to si myslím, by stačilo jednou :)

      šlo by to i jednodušeji - zákon o státní službě a veškeré účetnictví veřejně na internetu - obojí lze zařídit do 6 měsíců... kdyby šlo na tohle dělat referendum, věřím, že by se ta většina našla

      Vymazat