Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

čtvrtek 28. června 2012

Chci emigrovat. Zn: Hned!

Včera dopoledne premiér Petr Nečas odvolal z funkce ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Udělal to bez varování, způsobem, nad kterým zůstává rozum stát. Oficiálnímu důvodu nevěří naprosto nikdo.

„Důvodem je manažerské nezvládnutí resortu, především v rozpočtové oblasti. Všichni ministři dělají velmi bolestivé škrty, snižují platy, propouštějí lidi. Celá vláda škrtá, on navrhl navýšení rozpočtu o jednu miliardu. Má důvěra v jeho schopnosti manažersky zvládnout resort klesla pod bod mrazu.“
 V situaci, kdy o více peněz do resortu žádají ministři téměř obden, a premiér jim obden říká, že mají smůlu, ať šetří, a kdy se z toho nikdo nehroutí, působí tyto věty vskutku bizarně. Až tak, že se lidé cítí uraženi jejich očividnou lživostí. Lež totiž obvykle funguje tehdy, je-li uvěřitelná.

 Vezměme to jako fakt: premiér na tiskovce neříká pravdu. Lže. Je nervózní a situace je mu velmi nepříjemná. Je si dobře vědom, že jeho mnoho let budovaná image slušného a čestného člověka je v troskách. Je věřící, předpokládám tedy i existenci alespoň nějakých zbytků svědomí. Ale ministra odvolá, ačkoli ví, že tento krok  bude stát politickou kariéru i jeho. Přesto je cena za ministra a dokonce i premiéra cenou, kterou je někdo ochoten platit.

 Jaké jsou škody, kterým muselo být bezodkladně zabráněno? Komentátoři se tomto případě vzácně shodují. Hovoří o kandidátce na nejvyššího státního zástupce, doktorce Bradáčové, o stopce nastartované očistě justice, o silném odporu k policejnímu rozkrývání korupce i na ministerské úrovni, o justiční mafii a kmotrech. Může být. A asi to tak i bude.

  „Netěší mě to. Je to úder, který tato vláda nepotřebovala. Potřebovala by, aby byla jednotná a fungovala. Podle mého soudu je to nešťastné,“ řekl prezident Klaus na adresu odvolaného ministra. Jenomže to bylo v prosinci 2010 a slova zastání u něj našel Pavel Drobil. Jiří Pospíšil takové štěstí neměl - prezident jeho odchod schválil okamžitě.

 Klaus je opět konzistentní. Jeho slabost pro kšeftaře a korupčníky je jeho dobrým poznávacím znamením; je jen škoda, že zrovna taková technokratická osoba s pochybnou mravní integritou musí být naším prezidentem. Nečas s Klausem tedy popravili Pospíšila a ze všech možných zdůvodnění demise vybrali to nejhloupější a nejméně uvěřitelné, bez špetky úcty a respektu k lidem, k voličům.

 Jaký v tom byl záměr? Proč vláda, jež si dala přízvisko " bojující proti korupci", dělá vše pro to, aby dokázala pravý opak a odstřelí ministra spravedlnosti pár dní poté, co se konečně podařilo vyhrát dlouhou soudní bitvu nad Rampulou? Poté, co se stahují policejní mračna nad jeho koaliční ministerskou kolegyní? Poté, co NKÚ shledá, že korupce vzniká přímo ve státní správě? Proč tak rychle, že ani nebyl čas dát ochotnickému odvolacímu představení méně trapnou formu? Kdo k němu premiéra donutil?

 Fakt, že kdosi v pozadí má významný vliv na premiéra i prezidenta a dokáže se "během pěti minut" zbavit i libovolného ministra, není příliš povzbudivým vysvědčením pro českou demokracii a upřímně řečeno, že bych v takové zkorumpované zemi chtěla žít, říct zrovna nemůžu. Ještě že tu volbu mám.

Uvidíme, co přinesou příští dny.

29 komentářů:

  1. Úplně jiný pohled je zde:
    http://okamura.blog.idnes.cz/c/277248/Ministr-Pospisil-odesla-zaba-na-prameni.html
    Doporučuji přemýšlet a doporučuji větší zdrženlivost v hodnoceních.
    Vážně.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  2. přečetla jsem si odkazy kte kterým jsem se dostala. Odkaz na pana Štastného o kterém píšeš u Kimmy jsem bohužel nenašla. Taky mi přijde celá ta situace zvláštní. Kdyby s chtěl Nečas chránit vlastní kůži jakože je ve vleku někoho tak by to nedělal takhle podivně. Domnívám se spíše že se jedná o rozhodnutí s kterým souhlasí a to na zákadě okolností které jsou i pro něj zdrcující. Proč neřekl o co jde, kdo s kým a kolikrát, co se dozvěděl a jaké důsledky to bude mít pro ostatní můžu jen fabulovat, prostě to neřekl. mohlo to být opět jeho osobní rozhodnutí vyplývající z jeho svědomí a nikoliv proti svědomí.

    Neznam Nečase a ani se ho nezastávám. Politice rozumím jako koza petrželi, přesto mi je celá situace velmi podezřelá a nepřijde mi že by Nečas byl řízen. Naopak, přijde mi že to co dělá, dělá s plným vědomím důsledků které pro něj z této akce vyplývají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ratko, jj, souhlasím, podivné to je, a to velmi. Jako by někdo zasáhl a Nečas na to dostal hodinu...

      ad Šťastný. Měla jsem na mysli výrok "Kalouskova výzva, aby byla Bradáčová do funkce jmenována, považuji za bezprecedentní zasahování politické moci do nezávislosti české justice. Kalousek v krátké době už podruhé zpochybnil princip právního státu. Obávám se, že Kalousek Bradáčovou pro pozici možné pražské vrchní státní zástupkyně diskvalifikoval."

      Vymazat
    2. kalousek je takový hospodský vykřikovač. něco vykřikne a objedná si další pivo :o) ty jeho řeči se nedaly poslouchat nikdy. pokaždé když něco začne vykřikovat tlumím televizi

      Vymazat
    3. MUDr. Šťastný ani neví, že státní zastupitelství není součástí justice, ale je součástí exekutivy.
      Kdyby si pan poslanec aspoň jednou tu Ústavu přečetl, udělal by lépe než pouštět si ústa takhle hloupě na špacír.
      Milan

      Vymazat
  3. Milane, vy máte možná informace, které já nemám. Možná se váš názor na Jiřího Pospíšila liší od mého laického, ale pokud mi tedy doporučujete přemýšlet a k četbě navrhujete text pana Okamury, tak

    - zaprvé hluboce nesouhlasím s výroky "...z vlády odchází emisar jednoho z mocenských klanů uvnitř ODS, klanu pana Jurečka. Přikládat tomu jakoukoli morální rovinu nemá smysl, protože v téhle partě je morálka absolutní popelka.", "ministr Pospíšil vrcholem neschopnosti, hlouposti i všehoschopnosti v tom nejhorším slova smyslu",Navíc pan ministr Pospíšil už druhé funkční období usilovně prosazuje systémovou podporu zločinu." To jsou velmi silná slova a zdrženlivost v hodnoceních bych doporučila spíše panu Okamurovi.

    - zadruhé nejsem právník, a proto se do posuzování jednotlivých kroků exministra nehodlám pouštět. Snad jen mám takový pocit, že ona "pojistka proti tunelování" měla být vypuštěna na návrh Marka Bendy, ale nakonec se ji přece jen podařilo protlačit. Takže nezdá se mi, že by Okamura byl zcela korektní.

    Dále, trochu mě zarazilo toto Už téměř před více dvěma lety jsme začali lobovat za jedny poplatky z více dluhů u jednoho věřitele a dlužníka a o snížení odměn pro exekutory za marginální dluhy a toto Pospíšil naše návrhy přetvořil tak.. Není mi jasné, za koho konkrétně Okamura mluví.

    (Ono vůbec to působí tak, že ten text psal někdo jiný, ale samozřejmě to si jen tak spekuluji, toho si nevšímejte :-))

    A konečně

    - zatřetí myslím, že tyto dva různé pohledy se nevylučují. Sice se laicky domnívám, že už jen odstraněním Vesecké a Rampuly Pospíšil významně ke zlepšení stavu české justice, ale mohu se mýlit. Nic to ale nemění na tom, že gró článku je spíše v kritice způsobu, jakým bylo odvolání provedeno a že vše zatím nasvědčuje tomu, že Pospíšil se stal náhle velmi nepohodlným a skutečné důvody jsou zatím skryty. Vážně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Okamuru neznám.
      A o Pospíšilovi jsem nenapsal jediné křivé slovo. Jedinou pomlouvačnou či nactiutrhačnou větu jsem proti němu nezformuloval.
      Považuji ale za nutné v tom všeobecném a zcela nepochopitelném ovčanském blbnutí poukázat na těch aspoň pár odlišných názorů, které se objevily.
      Pokud ale máte dojem, že tím panu JUDr. Pospíšilovi křivdím, zde je jeden oslavný článek, jakýsi nekrolog:
      http://stanekpavel.blog.idnes.cz/c/277364/Vyjadreni-k-odvolani-ministra-Jiriho-Pospisila.html
      Ale když nad ním člověk začne přemýšlet...
      Milan

      Vymazat
    2. Vy neznáte Okamuru? Vy žertujete :-)
      Dobře, jste vyvážený - dal jste mi jeden nactiutrhačný a jeden oslavný článek. Ale vy sám, na kterou stranu se přikláníte? Pokud se budeme držet exministra a jeho kvalit, co byste mu pochválil, co naopak vytknul? Právě proto, že o tom přemýšlím, zdráhám se k němu nějak podrobněji vyjadřovat, ale pravda, ten článek pana Okamury, ten se mi opravdu nelíbil. Abych taky byla vyvážená, po Šalamounu předkládám jiný článek, dle mého názoru velmi dobrý, od Jiřího Hlavenky.

      Vymazat
    3. Okamuru neznám osobně.
      A těch realistických hlasů přibývá:
      http://www.parlamentnilisty.cz/profily/clanek.aspx?id=12634
      nebo:
      http://obcane-blog-tyden-cz.blog.tyden.cz/clanky/6114/necas-si-pospisil-a-vyhodil-pospisila.html
      A proč bych se já měl přiklánět na nějakou stranu?
      Vnitrostranické války v ODS - co je mně do nich?
      Milan

      Vymazat
    4. Ale já se vás neptám na to, jakému křídlu ODS fandíte. Já se ptám, jak hodnotíte působení Jiřího Pospíšila. Z vašich příspěvků se mi to při nejlepší vůli nedaří vyextrahovat.

      Vymazat
  4. Nemám k věci ještě vše pročtené a ani nevím, co si o tom vlastně myslet, ale zaujal mne včera na ČT24 názor jednoho z komentátorů, teď už nevím, zda to byl p. Zvěřina z Lidovek nebo někdo jiný. Ve smyslu: "teď se bude volat, že kmotři vyhráli, ale není to tak, pan ministr Pospíšil byl vždy velice pragmatický, nejprve podporoval R. Veseckou..." atd.

    Takže jsem s úsudky opatrná.
    Vysvětlení, které poskytl premiér, samozřejmě nevěřím.
    Každopádně hodnocení působení J.Pospíšila nebude podle mne zdaleka tak jednoznačné, jako tomu bylo u D.Kovářové.

    OdpovědětVymazat
  5. Chris, je zajímavé, že lidé, kteří právu rozumí, skutečně jsou méně razantní. V tom to máme my laici jednodušší :-) Zpětné hodnocení Pospíšilovy ministerské činnosti bude jistě zajímavé a s tím, že za některé své kroky zaslouží i kritiku, nemám vůbec žádný problém. Ačkoli tedy nevím, co by museli v jiných resortech provést jiní ministři, aby si vysloužili podobný hodinový vyhazov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někteří lidé jeho odvolání oslavují - a nejsou to žádní mafiánští kmotři:
      http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Necasovi-dekuji-za-Pospisilovo-odvolani-otcove-237707
      Milan

      Vymazat
    2. To máte pravdu. Třeba takový spolek Šalamoun taky od včerejšího rána učůrává štěstím - článek pana Jemelíka na NP.

      Vymazat
  6. Jinak tedy abych uvedla na pravou míru tu emigraci ;-) Naše specifická rodinná situace počítala s pěti lety v ČR, do doby než se ustálí počet dětí na nějakém definitivním čísle a ony vyrostou z plínek. Ten čas už uplynul a nastává doba, kdy bychom se měli začít poohlížet. A jelikož myslím, že některé věci by se v demokratickém právním státě dít neměly, je jen o důvod víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. odchod se většinou ukáže jako jediné možné řešení, buď tam nebo zpátky zejména když se tahá sebou celá rodina. ja takhle dotáhla celou rodinu (krome starších synů) zpět do Česka jelikož jsem v zahraničí již nechtěla žít. už mě tamnic neudrželo.

      Vymazat
  7. DObře si to napsala - já hořce lituju návratu do této země - bohužel možnost ji opět opustit je pro nás mizivá.

    Znovu a znovu se mi potvrzuje, že česká justice je stejně funkční, jako česká demokracie - neboli je to jen zástěrka na oko, kde za nitky za oponou tahají opravdoví vládci této země - mezi něž premiér Nečas nepatří.

    OdpovědětVymazat
  8. Ratko, Kimmy - mě to zas přestává držet tady. Naštěstí mám dobrý důvod myslet si, že si polepšíme. A na stará kolena se zas můžeme vrátit, že ano. Ačkoli až vyletí děti z hnízda, vrátíme se spíš do Asie než sem ;) Kimmy, víš, co se říká... where is a will, there is a way.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. uvidíš, vnitřní nutkání je většinou nejsilnější hybnou silou. rozum to jen pak "vysvětluje". uvidíš kam tě vnitřní hlas povede. teď mám uvnitř klid. nějaký tajtrdlík v politice to nedokáže zničit.

      Vymazat
    2. přečetla jsem tvůj blog Japonsko jedním dechem. chtěla jsem tam zanechat poděkování ale nevzalo mi to. Takže děkuji teď a tady. úžasné čtení, jakobych tam byla.

      Vymazat
    3. Evropanko, tohle máme promyšlené až do aleluja - není to jen o tom chtění - není to totiž jen o nás dvou a jsou věci, které mají větší osobní dopad, než ostudní politici. Pro nás jsou kostky vrženy - aspoň do doby, než děti vylétnou z hnízda. Druhý zásadní přesun v tak krátké době bych jim prostě nemohla udělat. Moje znechucení českou politikou není dostatečně závažný důvod. U vás je to o něčem jiném.

      Vymazat
    4. Ratko, v našem případě nutkání a rozum nejsou v opozici. Nejeli bychom do neznáma, ale za rodinou.

      A děkuju, to potěší. Měla bych tam zas něco přidat :-)

      Kimmy, já tedy naopak zastávám názor, že na děti by se v tak zásadních rozhodnutích ohled brát neměl. Ony jsou velmi adaptabilní. Půl roku, rok to bude možná nepříjemné, ale po zbytek života budete mít klid. To, že ztratí kamarády je pro rodinu méně důležité než například nemožnost spolehnout se na nezávislou práci justice, protože když pak taková situace nastane, obrátí to život rodiny doslova naruby. A když přihlédnu k tvému blogu, čiší z něj rozhodně znechucení větší než velké. Debatu tímto směrem asi ukončíme, protože tyhle věci daleko líp probereme soukromě, tady to nemá smysl.

      K toku odkazů hodných pozornosti přidám respektí komentář Erika Taberyho.

      Vymazat
    5. Mikeilo - jet za rodinou - je to o tom zázemí, o jistotě, že kdyby třeba jeden z rodičů vázně onemocněl, že by to ten druhý dokázal zvládnout. Taky je to o tom, jestli ty děti přesuneš jednou nebo opakovaně. A zdaleka to není jen o kamarádech... ti se mění i v rámci jedné třídy a jednoho roku.

      Ale opravdu o tom raději soukromě.

      Ohledně Nečase - napsala jsem k tomu víc u sebe.

      Vymazat
    6. Vím; už ti tam visí komentář ;)

      Vymazat
  9. A vida. Konečně článek, který operuje něčím jiným než dojmy. Zdá se, že jej psal někdo, kdo je se situací dobře obeznámen. Výborně.

    Politický nekrolog hrobaře právního státu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně ani tak nejde o to, jestli byl Pospíšil hrdina nebo jen další kolečko v soukolí - ale o to, že ho premiér a prezident vyšachovali během hodiny nebo dvou, na základě svého rozhodnutí, že premiér to vysvětluje lživě a že o změnách vládě rozhoduje bez koaličních partnerů.

      Vadí mi, že je něčí loutka, že lže a že je mu fuk, co si o tom lidi myslí. Pospíšil jako osoba v tom pro mě hraje druhé housle.

      Vymazat
    2. Mně to taky vadí, hrozně moc. A když si projdeš diskuzi, tak já Pospíšila hodnotit nechtěla. Jenomže pokud hned první odkaz vede k Okamurovi, který o něm píše, že dlouhodobě prosazoval podporu zločinu, tak mě samozřejmě zajímá, co si o něm myslí právníci, lidé z oboru.

      Jinak pořád platí, že hlavní bad ass v téhle story je Nečas.

      Mimochodem, v čerstvém Reflexu je na titulce Janoušek s popiskem "Stejně si vás všechny koupím".

      Vymazat
    3. můj nároz na Okamuru znáš, že :)

      názor právníků je moc zajímavý - určitě to není černobílé a z občanského zákoníku jsem nijak nadšená nebyla - ale přesto - jiní ministři Dostali opakovaně šance se napravit - ta rychlost a souhra Nečase a Klause, ta lež o důvodech - to je to, z čeho mi padá čelist.

      Tak já asi budu doufat, že Janouškovi to kupování ještě chvilku potrvá a sejdeme se v Asii :)

      Vymazat
    4. No právě :-)

      Klaus prý podepsal během 15 minut. Kdyby takhle koordinovaně a rychle postupovaly státní úřady vždy, že?

      Tak!

      Vymazat