Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

čtvrtek 9. února 2012

Přímá volba

Už příští rok si budeme moci zvolit prezidenta. Lidé to chtěli. Ale proč to chtěli? Je snad stávající systém parlamentní demokracie natolik nevyhovující, že musíme zasahovat do Ústavy a měnit právě tento jeden bod?

Ne.

Jediným důvodem pro přímou volbu je populismus. Lidé chtějí přímou volbu, která jasně pramení z frustrace nad současnou politickou scénou. Jiný důvod není. Ovšem za všechny ty skandály, aféry, za neuvěřitelně trapnou poslední volbu nemůže systém, nýbrž lidé, jež tam byli dosazeni. Lidmi. Přímo. Pokud si zákonodárci libují, že přímou volbou se vyhneme opakování nedůstojné šaškárny (již sestrojili oni sami), mají máslo na hlavě a měli by být vyměněni oni, nikoliv část Ústavy, která za nic nemůže a jíž garantovaný systém technicky funguje dobře.

Daleko horší však je, co přímá volba přinese. Nevíme, kdo se stane prezidentem, proč a kdo ho bude sponzorovat. Může to být naivní hokejista, kmotr za zákulisí i protřelý partajník. Může to být kdokoli, kdo bude ambiciózní a získá dostatek financí. A bude to drahé. Spoustu peněz budou stát volby a spoustu peněz bude stát i samotná kampaň. 

Především však celý koncept přímé volby a parlamentního systému vytváří velmi podivnou a potenciálně nebezpečnou mutaci. Například ve Spojených státech má prezident značné rozhodovací pravomoci. Tradičně voliči rozhodují mezi republikánem a demokratem - je to politická volba. Český, přímo volený prezident bude mít díky silnému mandátu velký vliv, který ale z důvodu omezených pravomocí nebude moci uplatňovat přímo, ale tak, jak to zkoušel i Václav Klaus svými občasnými obstrukcemi a různými nepodpisy, spíše tedy nekonáním a spory s ministerským předsedou. Budeme mít kladeče věnců s potenciálně destruktivním vlivem na politiku. Nekonatele. Samozřejmě extrapoluji. Neříkám, že se to musí stát, ale možné to je. Nebudeme ani předjímat, ale osobnosti Masarykova typu se nerodí každý den a státotvůrce dnes aby pohledal. Ze sympatického kandidáta se může časem vyklubat i nebezpečný diktátor. Ovšem pokud se národ zmýlí a podlehne profesionálně vedené, drahé kampani, nebude vůbec jednoduché takového nepovedeného prezidenta odvolat. Už jen iniciovat žalobu k Ústavnímu soudu bude velmi obtížné.

Je velmi alarmující, že nebyla vedena žádná seriózní veřejná diskuze. Četla jsem záznam on-line jednání, a to jí rozhodně nebylo. Podobné populistické řeči lze nezávazně a bez znalosti věci vést kdekoli, třeba v hospodě u piva. Jak je možné, že byly vypracovány právní analýzy ohledně přímé volby a že k nim nebylo při jednání přihlédnuto? Proč nejsou veřejně dostupné?

Myslím, že pokud je česká společnost v krizi, přímá volba rozhodně není řešením. Je závažnou chybou, jež se může v budoucnu velmi vymstít.

42 komentářů:

  1. Je to prašť jako uhoď - kdyby měl prezident šanci stát se diktátorem, Klaus to dávno udělal...

    Stávající systém parlamentní demokracie je nevyhovující - ale přímá volba prezidenta s tím bohužel nic nenadělá.

    OdpovědětVymazat
  2. Kimmy, to je ono. Lidé si od té přímé volby mnoho slibují, ale moc si nepomůžou. Budou sice volit, ale toho, kdo jim bude nabídnut.

    Myslím ale, že jako model výkonu moci je parlamentní demokracie zatím to nejlepší, co by bylo vymyšleno - za předpokladu, že volení zástupci rozhodují podle svého svědomí a nenechají se korumpovat. Prostě za selháním stojí jako obvykle lidský faktor, nikoli model jako takový. Jenže lidi asi mají představu, že jimi zvolený prezident tu neschopnou, zkorumpovanou pakáž vymete.

    Haha.

    OdpovědětVymazat
  3. No to máš jako ve Státech, tam taky mají nabídku jen mezi těmi, co si mohou dovolit kampaň. Kdoví, kdo tam tenkrát místo Bushe mohl být....

    Parlamentní demokracie - nemají ji náhodou i v Řecku, Itálii, Španělsku a tak? Já myslím, že svědomí není lidem dáno spolu s politickým mandátem. Proč myslíš, že lidé nebudou umět zvolit dobrého prezidenta, ale zvolí si dobré poslance?


    Pro mě je pořád zásadním problémem naprostá absence kontroly nad tím, co ten parlament dělá - není nikdo, komu by se museli zodpovídat.

    Jinak já osobně třeba raději prezidenta, kterého zvolí lidi, než prezidenta, který je tam dosazen jako další loutka politických stran.

    OdpovědětVymazat
  4. Jenže ve Státech ten prezident má velkou rozhodovací pravomoc, má politickou zodpovědnost. To ten náš mít nebude. Jediné, co bude moci, je dělat obstrukce.

    A je to tak, že pokud lidé neumí zvolit dobré poslance, nebudou umět zvolit ani dobrého prezidenta. To, že přímo volený prezident nebude ničí loutkou, je iluze. Stejně jako politické strany, které by měly v poměrném zastoupení vyjadřovat vůli lidu, ale které se chovají spíše podle vůle toho, kdo je financuje.

    OdpovědětVymazat
  5. No a koho Vy navrhujete na presidenta, koho byste tam ráda viděla?
    Hoďte do placu nějaká jména...
    Já bych třeba doporučil pana Ondřeje Neffa.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  6. Milane,
    Ondřej Neff podle mě absolutně nemá ambice jít do aktivní politiky. To, že je výborný komentátor, z něj politika nedělá. Vážím si ho, stejně jako si vážím lidí, kteří se angažují v občanských sdruženích (Janeček, Ondráčka), popřípadě jinak kriticky komentují (Přibáň), sledují politiku, ale různých důvodů, a podle mě správně, do ní nevstupují.

    Nerada bych tu lehkovážně házela jmény, ale budiž. První, nereálné, ale dopřejte mi to: Madeleine Albright. Druhé, Pavel Rychetský.

    OdpovědětVymazat
  7. No já bych rozhodně Onřeje Neffa volila - vlatně i raději než tu Němcovou, což je moje současná favoritka

    Nemyslím si, že prezident v českém kontextu musí být politik. Mně by stačil selský rozum, důveryhodnost a důstojné vystupování.

    Madeleine Albright bych nechtěla - prostě to není Češka. A možná je to dětinské, ale chtěla bych prezidenta s českým jménem (vím, že Klaus je německé jméno, ale aspoň je tam ten Václav).

    A Švejnar má sice české jméno a prý by si i to občanství vyřídil, ale nevěřím mu....

    OdpovědětVymazat
  8. Když se nás v páté třídě ptali, čím chceme být, zcela vážně, pod čerstvým vlivem TGM, jsem napsala, že prezidentkou. Nějak to tam mezi ty letušky nezapadlo, či co :-) Následoval pohovor s třídní, v němž se snažila zjistit, co jsem onou provokací sledovala, a já jí musela vysvětlit, že to myslím vážně a proč si myslím, že bych byla dobrá. - No a teď jsi mě, Kimmy, zařízla, protože nemám české jméno! :-D

    Ale vážně. M.A. je bez debaty nereálná, jen pociťuju velký nedostatek osobností jejího formátu, no.
    O.N. a spol. - kde se berou tahle jména, když jejich nositelé nikdy ani v nejmenším nenaznačili, že by měli prezidentské nebo jakékoli jiné ambice tímto směrem?

    Ještě k těm předpokladům. Osobně by mi slušnost a důstojné vystupování nestačily. Často je potřeba vyjadřovat se k různým událostem, v kontextu ostatních věcí a událostí. Je potřeba orientovat se v naší i zahraniční politice, znát cizí jazyky. Nerada bych měla za prezidenta omezence, byť by to byl slušný a třeba i úspěšný člověk.

    OdpovědětVymazat
  9. Já taky nemám české jméno :) Je zas fakt, že Bobošíková ho má, ale na tu mističku vah je to málo.

    Na O.N. můžu říct jen vlastní důvody - je to člověk viditelný, který nemění názory jako korouhvička, co píše, má hlavu a patu, záleží mu na šíření informací a různých uhlech pohledu a působí na mě tím dojmem selského rozumu. No a orientace v naší i zahraniční politice mu nechybí, vyjadřovat se umí, jazyky netuším, ale když předseda zahraničního výboru jazyky neumí, prezidentovi bych to i odpustila.

    Z mého pohledu - já mám spíš obavy s lidí, kteří mají prezidentské ambice - je už nějaký vypěstovaný podezřívavý instinkt

    OdpovědětVymazat
  10. měla jsem napsat "obavy z lidí" - s a z jsou zatraceně blízko sebe...

    OdpovědětVymazat
  11. V těch obavách se shodneme. Proto třeba je pro mě Okamura nepřijatelný. Protože až na kamarádění s Paroubkem se v politice nikdy nijak neangažoval a teď chce rovnou na Hrad. O Bobošíkové je také slyšet vždy jen před volbami, v politice se sice pohybuje, ale má ji jen jako prostředek, jak se vydrápat výš.

    Němcová je něco jiného. Sice oznámí, že by kandidaturu přijala, ale soudný člověk vidí, že není v politice kvůli tomu, že to není její hlavní cíl. Ona by mi nevadila.

    OdpovědětVymazat
  12. Na Okamuru mi stačilo to jedno setkání - není to člověk, kterého bych tam chtěla. Němcová je moje volba, pokud se nenaskytne někdo lepší. Přála bych si, aby se víc projevovala, ale vypadá, že to nemá moc v povaze.

    Ale jsem upřímně ráda, že Paroubek je z kola pryč!

    OdpovědětVymazat
  13. Abys to nezakřikla, hehe, Petře ještě zbývá celý rok na přemýšlení, jestli by se jí líbilo být první dámou :-)

    OdpovědětVymazat
  14. no to mi neříkej, že je ten národ TAK blbej...

    OdpovědětVymazat
  15. Nebo má krátkou paměť. Dneska je hlavní bad ass Dobeš ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. no je fakt, že Dobeš to převzal - ale já tka nějak věřím, že Jyrka je nezapomenutelný...

    i když na vtipy byl nepřekonatelný - ten jak "zruší" islandskou sopku mě tenkrát položil... na to Dobeš zatím nějak nemá

    chtělo by to víc kvalitní politické satiry...

    OdpovědětVymazat
  17. Hehe, i Jyrka. Sopku jsem si musela vygůglit, tohle mi úplně vypadlo z paměti :-)

    S kvalitní politickou satirou souhlasím!

    OdpovědětVymazat
  18. Pro přímou volbu moc nejsem, myslím, že to do našeho systému svým způsobem nepatří a je to zbytečné, ale konečně jsem včera kápla na svého kandidáta:) Lépe řečeno kandidátku:) Tak se mi ulevilo, že už i já vím, koho bych chtěla na Hradě:)
    Brzo o tom napíšu;)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak to se těším, co napíšeš, protože znám akorát Coolidge a Balzerovou, a to pochybuju, že bys měla na mysli zrovna jednu z nich :-) A nebo jsem hodně natvrdlá, hehe.

    OdpovědětVymazat
  20. Mikeilo - víš, proč bych chtěla Ondřeje Neffa za prezidenta? Protože už někdo konečně musí nahlas začít říkat.

    "Šetření, tedy omezení výdajů, chrání před bezprostřední katastrofou. Ovšem, zámožnost, neřku-li bohatství, nějaké šetření nezajistí. Plyne jenom z výkonu, z práce. Bohužel, pokud se Evropa tvrdě nesoustředí na vysoce technickou produkci, nemá šanci a nezachrání ji ani utažení opasku až po páteřní obratle."

    http://neviditelnypes.lidovky.cz/rakousko-setri-0gj-/p_cirkus.asp?c=A120210_232527_p_cirkus_nef

    OdpovědětVymazat
  21. No jasně!:)
    Teď v posledním Respektu je s ní krásný rozhovor, díky kterému jsem si uvědomila, že jí vlastně končí mandát na ÚS.
    Je skvělá.

    OdpovědětVymazat
  22. Tak to je pěkné. A také to, že lovíme preference ve stejných vodách, hehe :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Kimmy, no právě! Ty myslíš, že by v těch skvělých glosách pokračoval, pokud by byl zvolen? Dát někomu funkci je svělý způsob, jak ho umlčet.

    OdpovědětVymazat
  24. Mikeilo - já myslím, že Havla ani Klause to teda moc neumlčelo - prezident není člen strany ani výboru... ale zato ho poslouchá dost lidí.

    Rozhodně si myslím, že rozumí problémům české společnosti lépe, než řada jiných kandidátů. Zatím prý mají největší šance Švejnar a Fisher - tak ti jsou podle mně oba jen figurky - zvlášť Švejnar....

    Je to fakt prašť jako uhoď

    OdpovědětVymazat
  25. S tím souhlasím. Jsou oba takoví šedí a speciálně u Švejnara mám dojem, že dokáže své názory ohýbat až příliš flexibilně. Ale možná, že by příjemně překvapili, co já vím. Rozhodně si ale myslím, že by se ze své pozice vyjadřovali obecněji, třeba že společnost je v krizi a vláda by měla být důslednější v tom či onom. Ale každodenní, tak moc potřebné tepání jednotlivých nepravostí, zkorumpovaných jízdenek, promopro, mus a spol., to je práce pro žurnalisty, ne pro prezidenta. Že je tady žurnalistika bezzubá a novináři mnohdy jen bez přemýšlení kopírují, co jim předhodí čtk, to je smutné, ale spoléhat se, že za ně jejich práci bude dělat hlava státu, je bláhové. Proto je strašně dobře, že pan Neff dělá, co dělá a měl by v tom pokračovat ;-)

    OdpovědětVymazat
  26. ale zas prezident může ty nejhorší zákony aspoň vetovat - novinář chvilku tepe tu, chvilku tam - všechno vyšumí a hoši mají pré

    Chtěla bych tedy mít prezidenta s názory, jako má pan Neff :), když už on o to místo nestojí

    OdpovědětVymazat
  27. "Daleko horší však je, co přímá volba přinese. Nevíme, kdo se stane prezidentem, proč a kdo ho bude sponzorovat."

    Jejdanánku přeci u žádne volby se neví koho přinese. Proč je to u přímé tedy na závadu? Co je to za logiku? Pokud bude přímá volba udělána správně, nezbývá než věřit, že lidé nejsou tupci a zvolí si toho nejlepšího. Statisticky čím více lidí volí, tím lepší je výsledek. Dosazování strýčků veskrze zkorumpovanými politickými stranami se neosvědčilo (viz ta ostuda co je na Hradě a jeho skvadra šašků typu Hájek). Ať žije přímá demokracie!

    OdpovědětVymazat
  28. Kimmy, to je jiná, prezidenta s Neffovými názory bych chtěla taky :-) Jen se bojím, že lidé půjdou spíš po image než po nějakých myšlenkách. Někteří potenciální kandidáti jsou velmi zajímaví lidé, ale tak trošku postrádají charisma a to je v přímé volbě handicap.

    Jejdanánku, Anonyme, a Vám nevadí, že teď stačí, aby kdokoli, s jakoukoli motivací, měl dost financí a velmi pravděpodobně vyhraje? Proč například chce být prezidentem Okamura? A proč v USA vždy vyhraje ten kandidát, jehož kampaň byla nejdražší?
    O víře, že lidé nejsou tupci, mám své mínění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi vubec nevadi. Ignorovala jste ale to podstatne z meho prispevku a tak ja to zopakuji. Cim vice lidi rozhoduje, tim je ta volba objektivnejsi. To vi kazdy, kdo zna statistiku.

      Vymazat
    2. Anonyme, já si například vůbec nemyslím, že Obama byl objektivně lepší volbou než Hillary Clinton. Měl dražší kampaň, uměl se hezky usmívat a mnoha slovy neřekl nic. No, ale to jeho "Yes, we can" lidi spolkli i s navijákem, to se mu musí nechat.

      Vymazat
  29. Co přinese přímá volba prezidenta? Vždyť je to úplně jedno. Důležité je, co "odnese". Vzpomínáte na poslední volbu? Kdy "vznešení a moudří" poslaci a senátoři kuli pikle a snažili se urvat co nejvíc. Takže přímá volba zruší - MY podpoříme vašeho Honzu, vy nám dáte..... A to je dobře.
    A ještě poznámka k úplně idiotskému názoru, že prezidentem může být hokejista, kmotr... Velmi zvláštní. Když volič volí poslance a senátory, je moudrý a uvážlivý. A tito zvolení pak křičí - volič je blb, vůl, hlupák - vždyť může klidně zvolit prezidentem hokejistu, kmotra.. Ne, jde jim jen o jedno. My dáme hlas vašemu Frantovi, vy nám dáte 3x místo v dozorčí radě...
    A závěrem, neohánějte se demokracií. I ve školách se už učí, že tzv. demokraticky zvolení zástupci lidu nejsou ničím jiným, než zkorumpovanými vazaly různých zájmových skupin.

    OdpovědětVymazat
  30. Zaprvé, volič vůbec není moudrý a uvážlivý a měnit Ústavu kvůli tomu, že v parlamentu ocitají trapné figurky jako poslankyně Zubová, rozhodně nepokládám za vhodné.

    Zadruhé, faktem je, že teď se skutečně prezidentem může stát kdokoli, o jehož motivacích se můžeme jen dohadovat. U národa, který vážně navrhoval Karla Gotta a jako největšího Čecha málem zvolil Cimrmana, bych se nedivila ani tomu hokejistovi.

    Zatřetí, kdepak já se oháním demokracií?

    Začtvrté, pokládám za slušnost se podepsat alespoň přezdívkou. Pokud stojíte o diskuzi, udělejte to, prosím, a také zkuste formulovat svá slova bez invektiv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hluboce se omlouvám. Svůj názor na volbu prezidenta jsem napsal v bláhové představě, že Vás zajímají i jiné názory než ty o jejichž pravdě jste nezvratně přesvědčena.

      Vymazat
  31. No, anonyme, jste u mě na blogu, takže jaksi očekávám, že přijmete má pravidla - a já nežádám nic jiného než to, abyste se představil alespoň pod nějakou přezdívkou a abyste pečlivěji volil slova. Mě cizí názory zajímají, jen na rozdíl od Vás nemám potřebu o nich psát, že jsou idiotské.

    OdpovědětVymazat
  32. Cha - Cimrman na Hrad :D

    Problém prezidenta, který nemá charisma, není jen ve volbě - ale také na mezinárodní scéně. Když už reprezentuje zemi, tak by měl umět zaujmout a nějaké to charisma vyzařovat.

    Ovšem Okamura - ach jo - toho by asi na prezidenta středoevropské země hádal v hloučku globálních prezidentů málokdo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme spolu Okamuru rozebíraly před časem u tebe. Já ho naprosto uznávám jako úspěšného, chytrého a dokonce i poměrně charismatického (sic!)- ;-) - podnikatele, ale jak přijde na něj ve spojitosti s politikou, tak na mě podvědomě vyskakuje mickey mouse, nemůžu si pomoct. No a říkám si, že vlastně v kontextu s naší dlouhodobou mezinárodní reputací by výběr takové postavy byl vlastně velmi konzistentní a logický :-)

      Vymazat
    2. tak já myslím, že on by se i chovat uměl, ale je to prostě jen loutka - hraje na známé struny o tom, jak bychom se měli k sobě lépe chovat a jak ta společnost chátrá - ale řešení nemá a hlavně mě zklamal, že není důsledný a hraje to jen na image. Možná je to i věkem, je přece jenon ještě dost mlaďoch - možná dozraje.

      Vymazat
    3. Kimmy, souhlasím. Politika má být prostředek, nikoli cíl. Ten, kdo to nechápe, nebo nemá alespoň tolik rozumu, aby se to snažil předstírat, nemá v ní co dělat. Jeho politické názory jsou navíc dost primitivní a populistické.

      Vlastně mě to od něj docela mrzí.

      Vymazat