Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

čtvrtek 23. února 2012

Podivný případ

Petr Hájek opět nezklamal.

Co se stalo?

Prezident udělil milost ženě, jež byla podmíněně odsouzena za korupční jednání a jež, jak se později ukázalo, se dobře zná s prezidentovou manželkou. Lidem, na které se denně hrne příval nových a nových nestydatých korupčních kauz, taková zpráva rozhodně radost neudělá, ba naopak - naštve je. Jakou pak mají mít víru, že se situace změní k lepšímu, když dokázat korupčníkovi jeho jednání je mnohdy nemožné, a když už se to jednou povede - bum, zásah shůry a lump dostane milost. V tom okamžiku míra frustrace u těch, kteří vyšetřováním strávili roky, dosáhne takové výšky, že rozvibruje zlostí i pana Hájka. Prý kritizovat udělenou milost je účelové hlupáctví.

Já bych řekla, že hlupáctvím je něco docela jiného.

Lidé mají právo kritizovat kohokoli a cokoli, dokonce i státní zástupci. Pravdou také je, že prezident si může udělit milost, komu chce, a vůbec to nemusí vysvětlovat. Prezidentská milost není žádný další opravný prostředek v soudní mašinerii a prezident si může dát milost třeba pedofilnímu sadistovi, když bude chtít. Pokud se ji ale rozhodne vysvětlovat, měl by brát v úvahu, jak ono vysvětlování bude působit na veřejnost. Aby ji třeba chabé, z paty vycucané argumenty o "podivném případu" nenakrkly ještě víc než samotná milost. Jistě by bylo možné omráčit lid porcí vhodně zaoblené, avšak nečekané upřímnosti  "Je to naše přítelkyně, máme ji rádi  - a máme na to právo".  Ale to se  nestalo a místo toho veřejnost kroutí hlavou nad oficiálními důvody milosti, má otázky, které jistě teď nejsou pro  prezidentský pár příjemné, a celé je to trapné. A do toho přispěchá tajtrlík z Hájku koncentraci trapna ještě dramaticky zvýšit, když se s typickou razancí pustí do kritiky kritiků.

A co z toho plyne? Být prezident a vědět, jak moc je česká veřejnost přesycená všudypřítomnou korupcí, věnuji se formulování svých důvodů s poněkud větší pečlivostí. A když to podcením, rozhodně nenechám do podhradí vykřikovat nic o hlupáctví.

10 komentářů:

  1. S milostmi je to zvláštní.
    Mají své místo v systému, ale právě proto, že se mohou udělovat libovolně a bez důvodů, nesmí se zneužívat... jinak se to ihned zprofanuje a ozve se volání po odnětí tohoto privilegia prezidentovi... a to by nebylo dobře.
    Říkám si, jaký prezident, takové milosti:(

    OdpovědětVymazat
  2. No, Havel měl taky svou Chadimovou, že ano :)
    Jen si nepamatuju, že by měl ve svém okolí někoho, kdo by projevoval podobný nedostatek taktu a soudnosti a vykřikoval, že prezident na to má právo a kdo to neví, je blb.

    OdpovědětVymazat
  3. Když vezmeš, ze pan prezident si navzdory četným komunikačním faux pas pana Hájka uchovává, zastává se lidí jako je Bátora nebo Dobeš - tak myslím, že očekávat, že by se pan prezident nějak zaobýval tím, jak je jeho chování vnímáno českou veřejností, není zrovna na místě.

    Tak teď přemýšlím - vyjádřil se vůbec pan prezident někdy ve smyslu, že korupce je špatná?

    OdpovědětVymazat
  4. Tak mohli bychom být nekorektní a připomínat, že "nezná špinavé peníze", ale my to neuděláme, protože víme, že nic takového neřekl :)

    Vůbec si nemyslím, že by prezidenta nějak zvlášť vzrušovalo, co si o něm lidé myslí. Divím se jen tomu, že když s nimi není schopen obstojně vykomunikovat takhle citlivou milost, proč ještě posílá toho provokatéra, aby lidi nakrknul ještě víc.

    OdpovědětVymazat
  5. jak si tak vybavuju komunikaci Hájka, mám pocit, že to klidně mohla být jeho vlastní iniciativa..

    už se na to asi nemohl koukat :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jo, to mohla. Ale kdo má kočku, nesmí se divit, že mňouká :)

    OdpovědětVymazat
  7. teď tomu moc nerozumím - on se pan prezident diví?

    (měla jsem na mysli, že Hájek se na to už nemohl koukat, ne Klaus)

    OdpovědětVymazat
  8. Nee, jen si myslím, že i kdyby to byla Hájkova iniciativa, Klaus ho zná velmi dobře a ví, co od něj může čekat. Ale slyšela jsem i Jakla a ten mluvil bleděmodře.

    OdpovědětVymazat
  9. no jo, oba ví, že koho chleba jíš, toho píseň zpívej...

    OdpovědětVymazat
  10. Velmi povedené a trefné. Pan Hájek je poturčenec a bude Klause (nebo svůj post?) hájit za každou (tedy špatnou) cenu. Tomu se říká arogance mocných a pan Klaus a spol by měli jít na léčení.

    OdpovědětVymazat