Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

sobota 4. února 2012

O nebezpečné jízdě kabrioletem a úctě ke čtenářům

Za upozornění na další ukázku novinářského diletantismu děkuji Markétě Pavlíkové.

Dejme tomu, že máte kabriolet. Stát má raději krytá auta, ale jízdu v otevřeném autě nezakázal, takže vám v projížďkách nic nebrání. Nazapomenete před jízdou nahlas zdůraznit nutnost používání bezpečnostních pásů, jinak v případě nehody snížíte šanci na přežití. Bezpečně dojedete do cíle, vystoupíte - a spadne na vás cihla. Následně se strhnou pravé mediální orgie. Palcové titulky hlásají, že jste před smrtí varovali, že jízda v kabrioletu snižuje šance na přežití a pod články jsou umístěny ankety, v nichž mohou čtenáři hlasovat o nebezpečnosti kabrioletů. A aby byla fraška dokonalá, jako titulní fotku vás v kabrioletu použijí obrázek traktoru.

Pro novináře z toho plyne následující:
1) Pokud jako podklad chcete použít cizí článek, přečtěte si ho. Ne, titulek pod fotkou nestačí.

2) Nepouštějte se do toho, když neumíte anglicky.

3) Nevymýšlejte si. Když už ne z úcty ke čtenářům, tak alespoň k těm, o nichž píšete.

3) Chcete-li operovat s čísly, je nutné uvědomit si, že hodnota 9 není trojnásobek hodnoty 5, a napíšete-li něco takového, ztrapníte se u kohokoli, kdo absolvoval třetí třídu a výš. Proto si  nejprve trochu oživte základní aritmetiku. Dále prosím vězte, že vedle procent existují i promile a je mezi nimi rozdíl, tj. 9 z 1000 není 9%, ale 0,9% (= 9 ‰).

4) Máte-li mozek, při gůglení fotek ho používejte. A nejen při něm.

5) Pokud článek neoznačíte jako komentář, na vaše soukromé názory v rubrice zpráv nikdo není zvědavý.

6) Opravit chybu NENÍ fail. 

Děkuji.

10 komentářů:

  1. hezká metafora! Zajímavé je, že když jedeš zavřeným autem a vystoupíš a spadne na tebe cihla v doprovodu lékaře, tak ten za to nemůže a prostě se nedalo nic dělat...

    Novinařina je v ČR často na slabé úrovni, možná to taky souvisí se vzděláváním, které neklade velký důraz na ověřování faktů.

    OdpovědětVymazat
  2. A to si představ, že v Holandsku za každým kabrioletem preventivně jede sanitka a houká!

    :-)

    OdpovědětVymazat
  3. taky by bylo dobré po třicítce asi úplně sebrat řidičák:

    " Ženy také rodí v pozdějším věku, místo ve dvaceti letech rodí v průměru ve třiceti, a to už přichází řada chorob, objevují se myomy na děloze, rakovina čípku, řada komplikací."

    Zdroj: http://ona.idnes.cz/gynekolog-porod-cisarskym-rezem-je-jako-stredni-skola-bez-maturity-1pr-/zdravi.aspx?c=A120206_150231_zdravi_pet

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ono to k tomu směřuje, že řídit bude lékař a žena si sedne vedle jako spolujezdec. Na co riskovat, že?

    Bohužel bych tomu lékaři věřila, že takhle si to opravdu spousta žen přeje a že odolat tomu tlaku není jednoduché. Koneckonců, i kdyby to byl jen velký strach z bolesti, i to je indikace k CS.

    OdpovědětVymazat
  5. Já ani tak nepochybuju o tom, že si ženy přejí CS - v angličtině je na to hezký výraz "too posh to push" - ale mně zarazil spíš ten náhlý výskyt chorob ve třiceti letech

    OdpovědětVymazat
  6. Tak honem z rukávu žádnou statistiku nevylovim, ale tuším, že se vzrůstajícím věkem se výskyt nepříznivých faktorů skutečně zvyšuje.

    "Too posh to push". Hm, jsem zvědavá, co na to budou říkat naše dcery za dvacet let.

    OdpovědětVymazat
  7. no zvyšuje, ale přece jen nemám pocit, že by ženy po třicítce nějak hromadně klátila "řada chorob"

    naše dcery - hlavně aby našly nějaké pořádně plodné chlapy, jak jsem tak četla ty statistiky...

    OdpovědětVymazat
  8. Mám dosud v paměti článek JXD, kde se snaží humorně prezentovat skutečnost, že měl ve vzorku pět milionů. (Dárce by měl mít třicet.) :-) Smutná pravda je, že to fakt začíná být problém.

    OdpovědětVymazat
  9. no právě - je to problém už v téhle generaci - tak to holky možná nebudou mít jednoduché...

    ale snad budou mít aspoň příjemnější doktory

    OdpovědětVymazat