Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

pondělí 30. ledna 2012

Ostudný stav českého porodnictví

Proč jsou porody, navýsost ženská soukromá záležitost, předmětem vzrušených veřejných debat, plných ostrého napadání, demogogie, lží i záměrné manipulace?
Protože stát strká svoje pařáty i tam, kam nemá. Leze lidem do soukromí, pomocí účelových zákonů a vyhlášek se je snaží nasměrovat do jednoho, pro stát výhodného koridoru. Hrozí sankcemi a místo, aby systém sloužil občanům, musí se občané i proti své vůli stále více přizpůsobovat systému. Stát prostřednictvím svých institucí uplatňuje pravidla velmi selektivně a v jejich dodržování je důsledný, jen když se mu to hodí. A naopak, občané se na státu musí svých práv domáhat soudní cestou. Zvlášť ostudná situace panuje v porodnictví.

Proč za postup non lege artis neplatí miliony Dvorský, Trpák nebo Brandejs?
Protože nejsou porodní asistentka.

Proč si snowboardista nemusí hradit operaci polámaných končetin a proč kuřák neplatí za léčbu dehtem a rakovinou prolezlých plic?
Protože nejsou " alternativní" matka.

Pro ty, kteří nevědí, narážím na tento hanebný proces s Ivanou Königsmarkovou. Soud v něm odmítl přihlédnout k důkazům obhajoby a přijal pouze posudky lékařů, kteří sami podávali trestní oznámení a tuto skutečnost se aktivně snažili skrýt. Přes neschopnost jasně prokázat pochybení byla IK pravomocně odsouzena k dvěma letům podmíněně, pětiletému zákazu činnosti a naprosto nestandardní povinnosti uhradit několikamilionové náklady na léčbu zemřelého dítěte. Psala jsem o tom tady. No a nyní se veřejně hovoří o záměru donutit matky k úhradě veškeré léčby, pokud porodí mimo zdravotnické zařízení.

V loňském roce rozhodl Evropský soud pro lidská práva (EHCR) v případu Ternovszky vs. Maďarsko, že žena má, v rámci práva na rodinný a soukromý život, právo na volbu místa porodu (česky zde). Rodička, která vinou aktivních překážek maďarského státu nemohla toto svoje právo naplnit, jej zažalovala - a uspěla. Vedle spíše symbolického odškodného získala hlavně zadostiučinění v konstatování soudu, že Maďarsko skutečně nepostupuje v souladu s unijní legislativou, když v rozporu s doporučeními WHO (Světové zdravotnické organizace) důsledně likviduje profesi samostatných porodních asistentek (PA) a nenabízí ženám k medicínsky vedenému porodu žádnou jinou variantu. Rozsudku nebyla u nás věnována žádná mediální pozornost, ačkoli (nebo právě proto) v České republice stát zneužívá své moci stejně arogantním způsobem. V čem ona arogance spočívá?

1) Stát neumožňuje ženám vybrat si z nabídky porodní péče, která je obvyklá a běžně dostupná v západních zemích, a projevuje dlouhodobou snahu omezit porodní péče pouze na jeden typ - medicínský, lékařem vedený porod v nemocnici. Usiluje o kriminalizaci jakékoli jiné alternativy.

2) Stát cíleně a v rozporu s unijní legislativou brání vyškoleným a zkušeným porodním asistentkám vykonávat svobodně svoji profesi, odmítá jim udělovat či prodlužovat licence a účelově ukládá nesmyslné a nesplnitelné podmínky.

3) Stát hodlá drasticky omezit počet porodnic, ačkoli k tomuto kroku nevedou finanční, ani prokazatelné medicínské důvody. (Nebyla provedena žádná studie, která by dokazovala u menších porodnic neekonomičnost či horší výsledky týkající zdraví pacientů v porovnání s většími zařízeními. )

4) Stát prostřednictvím ČGPS rigidně podporuje zastaralé postupy (rutinní nadužívání některých zákroků jako např.episiotomie, protrhávání vaku blan, stále poměrně běžné Kristellerovy exprese; odmítání ambulantních i domácích asistovaných  porodů = a priori non lege artis)

5) Stát, resp. MZ, dlouhodobě odmítá výzvy PA, ženských organizací i samotných rodiček k odborné diskuzi a nehodlá měnit své oficiální postoje ani po publikování rozsáhlých mezinárodních studií, jejichž výsledky jsou v přímém rozporu se současnými doporučeními ČGPS.

6) Stát odmítá hradit zdravotní péči i pojištěným ženám, jež nevyužily nemocniční péče a při porodu jim asistovala soukromá PA, ačkoli tento druh péče přináší zdravotnímu systému značnou finanční úsporu.

Teď si uděláme malou odbočku do civilizovaného světa. V Evropě na západ od nás mají ženy běžně dostupnou celou paletu možností. Mohou využít služeb soukromých PA, malých i větších porodních domů, popřípadě nemocnic. Tato zařízení spolu úzce spolupracují. PA mohou být buď zcela samostatné, pracovat v porodním domě, nebo mít i úvazek v porodnici. Porodní domy mohou být samostatné nebo v rámci nemocnic.  Žena si může vybrat, která možnost jí vyhovuje nejlépe.  Pokud to zdravotní situace vyžaduje, je rodička převezena na vyšší pracoviště. Převoz není zdrojem řevnivosti a naschválů mezi PA a zdravotnickým zařízením (ZZ), nehrozí možné úmyslné prodlení a rodička není pro svou volbu či zdravotní stav personálem šikanována. Má se zato, že soustředit preventivně všechny rodičky do hi-end zařízení je nejen neekonomické,  ale dokonce kontraproduktivní. Informovaná volba je aktivně podporována; porod doma je jednou z možností - využívá jí malé, ale stabilní procento nízkorizikových žen. Správnost a prospěšnost tohoto modelu byla opakovaně ověřena, naposledy necelý rok starou, významnou britskou kohortní studií. O prasáckém způsobu, jakým o ní informovala média v ČR, jsem psala zde.

Nehledě na praxi a výsledky vyspělých západních zemí, dlouhodobé medicínské poznatky v této oblasti a na výše zmiňovaný rozsudek EHCR, Česká republika se ve spolupráci s největší zdravotní pojišťovnou soustavně snaží práva žen omezovat direktivními nařízováním, jak a kde mohou porodit, kdo u toho smí být a hrozí vysokými pokutami za zdravotnickou pomoc mimo ZZ.

Bohudík moderní mladé ženy jsou vzdělané, zcestovalé, mluví cizími jazyky, žijí i dlouhodobě mimo republiku, mají srovnání a vidí, že české porodnictví, tak rádo chlubící se skvělými výsledky, sveřepě vězí v minulém století a požadavky na změnu kvality a přístupu tvrdošíjně odmítá reflektovat. Poslední dobou však dochází ženám trpělivost a neváhají se s vymáháním svých práv obracet na soud.

Před pár dny, i na základě výše zmiňovaného rozsudku EHCR, bylo u nás vyneseno rozhodnutí v podobném případu (plné znění zde). Matka požadovala vydání předběžného rozhodnutí, jež by nařídilo státu, resp. spádové nemocnici poskytnout péči při domácím porodu, jelikož vinou státu a jeho úmyslným byrokratickým obstrukcím nesmějí samostatné porodní asistentky vykonávat svou práci. Ačkoli samotné opatření bylo z procesních důvodů zamítnuto, soud dal matce za pravdu.

Tato zpráva už vyvolala o poznání větší ohlas. Porodnice se pochopitelně bouří, že na terénní výjezdy nemají personál, nemocniční PA, že bez zázemí, přístrojů a zkušeností riskovat nechtějí. Manažeři se škrábou za uchem a přemýšlejí, jak terénní péči vůbec zajistit logisticky. A Boris Šťastný velmi výmluvně ukázal, že míra jeho porozumění problematice je nepřímo úměrná jeho hrubosti, primitivismu a demagogii.

Tady je nutno říct, že stát byl skutečně přistižen v nedbalkách. Porodnice opravdu nemohou najednou začít posílat do terénu vyděšené PA, které o to ani nestojí. Stát tak dlouho a důsledně likvidoval samostatné PA, až nezůstalá žádná. Čili ty, které by pomoc poskytovaly rády a mají k tomu potřebný výcvik, nemohou. Jako kdyby to nebylo málo, byl vypracován plán na uzavření 40% současných porodnic a páni gynekologové si už mnou ruce, jak budou mít v těch přeživších, velkých centrech všechno pod kontrolou. Ponižujícím a velmi nedůstojným registracím v přeplněných pražských porodnicích tedy rozhodně nebude konec, spíše naopak.

Faktem tedy je, že stát diskriminuje ženy, které chtějí mít možnost informované volby, neumožňuje jim nabídku služeb běžnou v jiných vyspělých zemích, a dělá vše proto, aby stávající situaci ještě zhoršil.  Vlastní vinou se nyní octl v patové situaci a dovolím si tvrdit, že domácích i mezinárodních žalob bude přibývat.

30 komentářů:

  1. No je to cele na hlavu postavene. Ja sem jedine rada, ze ja uz na svet zadneho potomka privadet nebudu. Moji rodinnou porodnici mi nejspis zavrou, do kolosu by me nikdo nedostal - zbyval by porod doma, do toho nevim s kym bych sla. Jo vim, dobri pratele doma chovaji kozy a kazde jaro maji kuzlata. Tak ze by pomohl on?? Nebo konak od vedle s konskou zachrankou?? Kila bych na to mela.

    Ac me se to nijak uz opravdu netyka, tak tu mam ale 4 holky, kterym bych chtela doprat to, aby prisly na svet jako ty dve posledni- ne sice doma, ale v milem, mem prani respektujici porodnici.
    Aby mohly privest na svet deti tak, jak ony chteji. Jak je jim blizke a prijemne. Bez toho, aby se pritomni museli bat sankci a pokut.
    A evidentne to bude jeste dlouha cesta, nez bude plne respektovano to, co si zena u porodu preje.
    Myslim se, ze ten rozsudek je velmi dulezity- protoze nastava v tuto chvili neresitelna situace.
    Nemocnice nemaji kapacitu posilat PA do terenu, PA nechteji (nemaji praxi atd.)
    Stat bude mit tedy velice brzy (doufam) moznost zrusit zakaz pomoci soukromich PA mimo ZZ. A to by pak byla cesta spravnym smerem. AT povoli porodni domy, at v nemocnici akceptuji ambulantni porody.

    Me nejmladsi dceri jsou necele 3 roky. U jejich deti uz to snad bude dobre nastavene. Ale te nejstarsi bylo v patek 20 let. Obavam se, ze pokud se s tim nebude loudat jako snek, tak se rozumneho pristupu nedocka.

    Krasny den do haluzny

    Hamina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Hami. Taky myslím, že mám splněno, ale už kvůli mým dcerám mě ta současná neutěšená situace nemůže nechat chladnou. Jen jsem dost skeptická ohledně výkonu toho rozhodnutí. Nikde se nepraví nic o tom, jaké sankce nemocnici hrozí, pokud jej bude ignorovat, strčí hlavu do písku a poskytnout péči odmítne.

      Posílám velkou gratulaci do mlejna!

      Vymazat
  2. Je to ostuda, to máš pravdu. Velkomožní páni vědí nejlíp, jak rodit a ženské jim do toho nemají co kecat. A nejlépe na stole a na zádech, aby se pak doktor nemusel moc ohýbat... a když pak doktor potřebuje domů na večeři, tak se to holt trošku urychlí...

    a velká část společnosti jim za to tleská a apeluje na to, že pořádná matka trochu toho nepohodlí vydrží kvůli tomu roztomilému miminku, přece...

    Smutné ale je, že v tom jedou i ženy proti ženám...

    OdpovědětVymazat
  3. Jak už jsem to psala k tobě včera, já nemám lidem za zlé, že se na domarodky dívají skrz prsty, protože lidé se vždycky bojí věcí, které neznají. Mám ale za zlé lékařům, že tu hysterii sami podporují a bludy šíří dál. To je na tom asi nejtrapnější. V dnešní době, kdy ani pro laika není problém s přístupem k informacím, kdy si lze pohodlně vše vyhledat a všechny ty studie si prostě přečíst, nejsou lékaři schopni na to adekvátně reagovat. Třeba dnes na NP, nějaký bývalý porodník tam má článek. Věcné argumenty opět žádné, jen samá dojmologie. Proč se zaobírat nějakým štrasburským rozsudkem, když přece je jasné, že česká soudkyně Stamidisová blábolí a jistě nikdy nerodila. To je prostě trapné a lékař by měl svoji argumentaci stavět na poněkud jiných základech než diskuzní svoloč na Novinkách.

    Jj, ty s mindrákem bývají nejostřejší ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. no jo - Husák - ten odkaz mi dával na blog Milan...

    já ti řeknu, když se vyjímečně začtu do diskuse pod novinovými články, propadám trudomyslnosti a myslím, že téhle zemi prostě není pomoci, těch hloupých je prostě víc...

    OdpovědětVymazat
  5. Ne ne, ten tmář na Psu se jmenuje Hrdlička - a úspěšně boří můj obrázek lékařů jakožto vzdělaných lidí, jež žene dopředu touha po poznání :-(

    No ale Husák nebo Hrdlička, prašť jak uhoď. Tuhle jsem nahlédla do diskuze na tyden.cz a lezly mi oči z důlků, co všechno se lidi nežinýrují napsat.

    OdpovědětVymazat
  6. a jo - tak na Hrdličku ještě kouknu

    obrázek českých lékařů jsem nikdy neměla ve škatulce "vzdělaných lidí, jež žene dopředu touha po poznání ", tak mi nic moc neboří. Ale to množství hlupáků a hrubců je fakt varující. Když se pak tito lidé dostanou k moci - jako Josef Dobeš a Boris Šťastný - tak pak už mám z budoucnosti fakt obavy.

    OdpovědětVymazat
  7. Hehe, tys měla nakonec pravdu - včera tam byl jeden a dneska druhej. Anketu primitiv roku ale stejně suverénně vede Šťastný :-)

    Kimmy, když odhlédnu od jednotlivců, tak jako celek lékaři skutečně posunuli lidstvo svou touhou po poznání hodně dopředu. Teď jsem četla nějaký článek o tom, jak se významně prodloužila průměrná délka lidského života, a který přesně rozebíral, zásluhou jakých oborů se to stalo. Tuším, že kardiologie samotná se podílela 15 lety. Zbytek si bohužel nepamatuju, článek jsem použila na zátop :-) No a teď ti čeští gynekologové a porodníci prostě sedí jak žába na prameni a nehnou se ani o píď. Můžeš jim jak na zlatém podnose snést všechny možné studie a analýzy, můžeš šustit grafy a mávat procenty, a stejně je to marné. Řeknou ti, že žádný studie číst nepotřebujou, protože proto. A to pak jeden není dalek bušit hlavou do zdi, protože neví, jestli má co do činění s arogancí, s hloupostí, nebo s obojím.

    Že se totéž týká i politiky, mě nepřekvapuje. To je tvrdý boj o moc, vliv a peníze. Tam se hraje pragmaticky a za několik milionů ze sebe spousta lidí ještě velmi ráda udělá blbce, protože vědí, že na každou aféru se jednou zapomene. O lékařích jsem se ale opravdu vždycky domnívala, že jim jde v prvé řadě o pomoc člověku, že je to poslání a touha po moci je jim cizí. No. Ty mi teď jistě omlátíš o hlavu Exodus/exitus - a budeš mít pravdu.

    OdpovědětVymazat
  8. tož já bych poukázala na ten přívlastek "český" ve spojení se slovem "lékař" - myslím si, že jde o specifickou odrůdu - ale rozhodně je neházím do jednoho pytle

    lékaři jako takoví jsou lidstvu velmi prospěšní. Lékaři čeští mají ze socialismu zakořeněný komplex pánů tvorstva. Myslím, že opravdu se zájmem a radostí svou práci vykonává poměrně málo lékařů a nebude to jen těmi platy, ony zas tak hrozné opravdu nejsou. Takovy profesor Pafko možná bude vyjímka - nebo se k tomu možná propracoval časem. Ale z mnoha českých lékařů na mě sálá takové zvláštní pohrdání - nebo možná otupělost vůči lidem. Je to hrozná situace, protože když jde o zdraví, je člověk lékaři doslova vydán na milost a nemilost a je to stašlivá pozice plná strachu a někdy ponížení. Pacient se v ČR svých práv nedomůže nebo jen zřídka, doktoři si jdou na ruku, když nastane průser. Když nenastane, tak lidi umlčí tím tuplem, ať jsou rádi - v případě rodiček, ať jsou rády, že mají zdravé dítě - to je mantra snad všech mužů, kteří tak hlasitě vystupují proti DP.

    Politika je přesně taková, jaká píšeš a je taková proto, že jsme si ji tak nastavili. Ale rozhodně si nemyslím, že by lékařům chyběla touha po moci - mezi lékaři je hromada alfa samců a ti teda sakra touží po tom ovládat druhé, rozhodovat a vůbec stát na tom pedestalu a shlížet dolů na to stádo.

    Jenže jak tu společnost vychovat? Začíná to v dětství a ty děcka to odkoukají. A když rodiče nechtějí nebo neumí nastavit mantinely a sami žádné nemají - není z toho cesta ven - tedy demokratická.

    Smysl tahle celá debata mezi matkami a doktory žádný nemá - jen ukazuje celé to pozlátko svobody, které žádnou svobodou není. A ACTA nakonec neprojde jen proto, že poslanci určitě pilně stahují a nechtějí, aby jim někdo mohl kontrolovat noťasy :)

    Ale na druhou stranu věřím, že tak jako jsou čestní a poctiví lidi, tak jsou i zapálení nadšení doktoři, kteří prostě pomáhat chtějí a opravdu se snaží. Ale bojím se, že jsou systémem ubíjení tak, jako ti obyčejní poctivci.

    OdpovědětVymazat
  9. A to já si zas myslím, že ta debata smysl má, protože ať je ta demokracie jakákoli, tak pořád se můžu ozvat proti tomu, aby ze mě někdo dělal ovci. (To, že se zároveň se mnou může ozvat i kdokoli jiný, s jakkoli, podle mého, dementním názorem, to je holt součást věci.) Jenomže tomuhle se snad ani debata říkat nedá. To by museli lékaři přijít a říct: Rozumím vašim argumentům, ale nesouhlasím s nimi, protože... Takové debaty bych se zúčastnila strašlivě ráda.

    Jenže to by ten prostor tady musel být kultivovanější. Výchova společnosti zní pěkně, ale nereálně. Ona k tomu musí dospět sama, jinak to v těch podmínkách, které tu jsou, nejde.

    OdpovědětVymazat
  10. Myslím, že debata je jediný způsob, jak něco změnit. Trpělivě vysvětlovat, poukazovat, diskutovat.

    Zatím se ale moc nepředvedla ani jedna strana. Lékaři vystupují arogantně, to je pravda, ale co předvádí zástupkyně druhé strany v debatách v médiích? S čestnou výjimkou doktorky Máslové to také nemá valnou úroveň.
    Povídat si na webech je fajn, může to změnit názor mnoha lidí, ale zlepšit by se měla prezentace těchto názorů v celostátních médiích. Obávám se, že bez toho se veřejné mínění bude posouvat jen velmi pozvolna.
    Ale jak je vidět na příkladu jiných skupin, které byly také dříve většinově odmítané a už nejsou, dá se to:)

    OdpovědětVymazat
  11. Evropanko - moje dlouholeté debaty a vysvětlování si možná z BC pamatuješ - a to byl pouze zlomek populace a navíc si myslím, že ještě ten chytřejší... Já jsem svého času taky velmi věřila v debatu, poučila jsem se a myslím si svoje. Nechci říct, že debata je k ničemu nebo že je předem ztracená, chci říct, že debata samotná se dá vést léta a k ničemu nepovede. Taky tam vidím paralelu s politikou - můžeme si říkat, že společnost někam dospěje a doufat - ale mezitím svět nečeká a naprosto mění parametry - a jsou to ty parametry, které společnost donutí se změnit, nikoli že ta společnost sama někam dospěje. Léta se mluví o nutnosti reforem - tak teď díky ekonomické krizi se to skutečně změní - jinak by zůstalo u nekonečné debaty...

    U domporodů je potřeba najít dostatek statečných, které to k tomu soudu budou dávat - nevěřím, že by to změnila nějaká debata.

    OdpovědětVymazat
  12. Chris,
    ty myslíš onu slavnou debatu v Máte slovo? (Ta byla skutečně tristní, ale od té doby se naštěstí meritum sporu přece jenom přesunulo od DP k obecné možnosti volby.) Z poslední doby si debatu nevybavuju žádnou. Nějaké mítinky a demonstrace nepočítám, protože to není dialog, jímž by se dalo dobrat nějakého závěru. Teď se snad něco veřejného chystá na půdě parlamentu, ale nic bližšího o tom nevím.
    Jestli to kromě MUDr. Máslové nemá úroveň, nevím, nemůžu to posoudit, ale ze strany těch, kteří jsou pro možnost různých typů porodní péče, vidím alespoň nějakou snahu o dialog, což se o lékařích a zástupcích MZ moc říct nedá.

    Sama za sebe můžu říct, že se opravdu snažím být korektní, snažím se vysvětlit, co si myslím, proč a co mě k tomu vede, když to jde, tak i přihodit zdroj. Připadá mi, že vyložit takhle karty na stůl je fér a trochu mě mrzí, že mi sem nepřijde nějaký oponent, který by mě roztrhal na kousky. A myslím doopravdy, skutečné argumenty proč to tady nejde, ne nějaké debilní kecy o smrčcích a bábách kořenářkách.

    OdpovědětVymazat
  13. Kimmy, jasně, že si pamatuju tvé BC debaty :-) Taky myslím, že jsi spoustě lidí otevřela oči a za tvou trpělivost ti patří velký dík. Já vím, že ty nekonečné srážky s omezenci byly z dlouhodobého hlediska ubíjející, ale smysl to mělo, a ne že ne. Jsem v tomhle prostě optimistka. Koukni, já bych taky mohla říct, že mám odrozeno, že mě už porody nemusí zajímat, a mohla se věnovat jiným, příjemnějším tématům - a stejně o nich píšu, stejně riskuju, že si mě díky nim lidi zaškatulkují mezi nějaké ultrafeministky. A přitom mi jde hlavně o princip.

    S tím posledním ale souhlasím velmi :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Mikeilo,

    já jsem došla k závěru, že lidé se mění pouze pod tlakem, nikoli kvůli rozumnému vysvětlení. Takže jsem přestala bušit hlavou do zdi a budu si ji teď už chránit. Smysl by dávala skupina silných schopných lidí, ale bohužel díky VV by už podle mně těžko získali důvěru, zvlášť u demokratické většiny.

    Lidi, kteří věří v nějakou generační výměnu nebo vývoj společnosti v tom nechám, jen v pozadí se zájmem sleduju, jak se nitky sbíhají víceméně jedním směrem, který na nějakou výměnu generací dost kašle. Ale jak jsem psala - změna parametrů společnost jednoduše donutí, i když to bude asi bolavější, než by bylo nezbytně nutné.

    Nakonec mohlo být i mnohem hůř.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže myslíš, že by bylo lepší přestat něco pořád dokolečka vysvětlovat a jít frontálním útokem, tvrdě se soudit, a nebo toho nechat a počkat si na změnu parametrů? Myslím, že ta desítka podnikatelů z idnesu se určitě už nejednou setkala s byrokratickou blbostí a korupcí, a přesto tu pořád podnikají a snaží se, ačkoli by to taky mohli zabalit a přesunout firmy do kultivovanějšího prostředí.

      Já vím, že máš asi pravdu, ale nemůžu na to jen tak koukat, čekat a nedělat nic.

      Vymazat
    2. myslím, že jedno bez druhého nemůže fungovat

      byrokratická blbost je pořád ještě omezená, je to jeden projekt, jeden podikatel proti několika úředníkům - žádný z nich se nesnažil změnit mentalitu

      lékaři musí být ke změně donuceni, nevěřím, že se dají přesvědčit, protože oni jsou zvyklí mít moc a rozhodovat a nenechají si to jen tak vzít

      ovšem debata a vysvětlování jsou nutné proto, aby se našly ty ženy, které to k tomu soudu dají

      Vymazat
    3. No musím říct, že jsem příjemně překvapená Ligou lidských práv. Objevila jsem ji poměrně nedávno a tváří se velmi schopně. Pokud budou její právníci postupovat podobně systematicky a chytře jako v tomto posledním vyhraném sporu, šance, budou na to lékaři a MZ muset začít reagovat, je poměrně velká.

      Vymazat
  15. Ano - Liga lidských práv má kvalitní lidi. Teď je právě otázka, zda bude dostatek těch sporů, aby to šlo protlačit, protože budou potřebovat prokázat, že ten zájem je a je velký, že to není jedna matka za rok.

    Já osobně miluju chytré ženy, které důsledně a cílevědomě prosazují potřebné změny. Takových jen houšť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak on by měl teoreticky stačit jeden precedentní rozsudek proti státu, protože na jeho základě se budou rozhodovat i další spory. Samozřejmě čím víc jich bude, tím lépe. Já myslím, že je velmi chytré postavit to na tom, že naše legislativa není v souladu s unijní. Je to snadněji prokazatelné, daleko snažší, než nutit soudce, aby četli nějaké studie a postavili se do odborného sporu s lékaři.

      Jo, takové ženy miluju taky :-)

      Vymazat
    2. teoreticky ano, ale bude potřeba najít ženy, které budou jeho naplnění důsledně požadovat - tedy včas před porodem podají žádost a když ji nemocnice (podle mého očekávání odmítne), tak to řešit u soudu. A protože mezitím dotyčná bezpochyby porodí, budou zapotřebí další, dokud ten tlak nebude stačit na legalizaci soukromých PA a jejich proplácení pojišťovnou.

      Co se týče "nutit soudce, aby četli nějaké studie a postavili se do odborného sporu s lékaři." - tak to myslím nejlépe ukázal spor s IK, kam takové spory vedou. Rozhodně Štrasburk má větší váhu a nelze se před ním jen tak schovat.

      Vymazat
  16. Tak je pravda, že kromě slavného "Máte slovo" si mnoho jiných mediálních debat nevybavuji.
    Ale myslím, že i na BC se ta rétorika na straně zastánkyň DP hodně posunula, už to není takové "kdo jde do porodnice, je ovce", máslo na hlavě měly obě strany:)
    Jeden čas to skoro vypadalo, že kdy byl na císaři, může se cítit jako vyvrhel:)

    Myslím, že je potřeba obojí, diskuse i tlak na soudy.
    I když to časem soudy prosadí a stát bude muset ustoupit, bude třeba hodně vysvětlování, aby to nevypadalo že "alternativky si teda vysoudily svoje".

    Myslím, že už jsme zmiňovali paralelu např. s gay komunitou. Jim se za dvacet let podařil úžasný skok, od odmítání a předsudků k velké toleranci ze strany společnosti. Samotná formální rovnost a zákony tohle ale nezajistí.
    Naopak to v české společnosti nezvládly feministky - jim se to nepodařilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je slovo do pranice, kdo s tím přišel první. Dala bych ruku do ohně za to, že odpůrkyně :-) Stejně jako císařovny nebo holky, které nemohly kojit, jsou hodně citlivé na naznačování, že nějak selhaly. A připouštím, že v zápalu těch diskuzí takový dojem i mít mohly. Nevím ale o nikom, kdo by něco takového - zrovna na BC - vypustil navážno z pusy, protože to vždycky bylo hlavně o tom "ať si každá rodí, kde chce, hlavně ať tu možnost má".

      Souhlasím, že ještě bude potřeba hodně vysvětlování. Sice se o domácích porodech vede debata, ale je potřeba tak nějak objasnit, že nejde zdaleka jen o ně a že se ten problém týká mnohem širší skupiny žen.

      Ono to taky souvisí s tím, že pomalu dochází i k těm změnám parametrů, jak o nich psala Kimmy. Jediným validním argumentem, který zaznívá v souvislostí s tou britskou studií, je, že možným důvodem postupného přehodnocování významu různých typů péče je i fakt, že na hi-end péči pro všechny (tj. i pro zdravé) začínají docházet peníze. A v souvislosti s tím že PA odborně asistovaný porod je prokazatelně stejně bezpečný, jako ten o několik řádů dražší medicínský, je ten závěr prostě jednoznačný.

      Komunikace je opravdu velmi důležitá a je pravda, že gayům se tu toleranci získat podařilo. Uvidíme, jak se to teď bude vyvíjet dál.

      Vymazat
  17. Ono je to tím, že na BC se to celkové "naladění" komunity posunulo a některé postoje jsou už jakoby samozřejmé.
    Ale na začátku to taky bylo dost plamenné, pokud si správně vzpomínám:)
    Jeden čas jsem měla pocit, že si přečtu ještě jednu takovou diskusi a budu si muset jít někam léčit trauma z absence bondingu po CS:) Naštěstí to tak nedopadlo;)

    S tou péčí mi to taky není jasné, teď jsme na to narazily i u mne - všude se brečí, že je málo peněz, ale v porodnictví jako by to neplatilo a čím dražší a náročnější, tím lépe. Malé porodnice zavřít, všude dozor lékařů, všechno řešit sekcemi... Teď jak odsoudili toho začínajícího lékaře za pochybení, že pozdě přivolal nadřízeného, to taky nepřidá:( Velké porodnice se budou jistit, aby vždy byl po ruce někdo s vyšší odborností, což je dražší.

    Jinak bych ještě upřesnila legislativní problémy, je třeba rozlišovat dvoukolejnost:
    1) Evropská Úmluva, jejíž porušení se řeší ve Štrasburku, kde bylo konstatováno porušení práva na soukromý a rodinný život.
    2) Unijní legislativa, kde jde o to, že nejsou stejná pravidla pro výkon daného povolání na celém území Unie, což může být v rozporu s tím, že v EU má být volný pohyb služeb. A to se řeší v Bruselu.

    Zatímco matky mohou poukazovat na porušení Úmluvy, protože jde o jejich rodinný život, porodní asistentky by se možná mohly dovolávat Bruselu.

    OdpovědětVymazat
  18. Dívám se a je zajímavé, že vy obě jste se dostaly ke stejnému bodu, který je velmi dobře vypíchnout. Rodičky a IK do Štrasburku, zbytek na Brusel :-)

    OdpovědětVymazat
  19. české soudy prozatím postačí... teda těm rodičkám.. IK to musí hnát výš - asi by si měla popovídat v kolegyní v Maďarsku

    OdpovědětVymazat
  20. Kimmy :-) Dala jsem smajla, ale je to smutné čtení:

    http://www.szuleteshaz.hu/en/the-letter-from-dr-agnes-gereb-to-ivana-konigsmarkova/

    OdpovědětVymazat
  21. a myslíš, že jí to někdo dal přečíst?

    OdpovědětVymazat
  22. Mráz přichází z Podolí a jde po krku porodní asistentce Ivaně Königsmarkové. Vypadá to ale, že se možná trochu otepluje. Majitel a prezident Prague Business Clubu Luboš Drobík dnes uveřejnil na stránkách www.novybyznys.cz svůj text, který se s velkým očekáváním začal šířit jako lavina po Facebooku. Dávám ho se souhlasem pana Drobíka na svůj blog a přidávám velké poděkování. Dobrá práce! A paní Ivaně držím palce a pevně doufám, že spravedlnost zvítězí nad totalitní gumovou rukavicí porodni
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jana-mihovicova.php?itemid=15485

    OdpovědětVymazat
  23. Kimmy, myslím, že jo. IK má aktivní stránku na FB, informuje o nejnovějším dění a myslím, že ten dopis se nejdříve objevil tam. Na její podporu vznikl i web s příběhy rodin, kterým pomáhala. Nedávno tam byla naše L2 :-)

    "Děje-li se nějaké bezpráví a jsou-li pošlapávány naše svobody, nehleď na společenské normy a jdi za hlasem pravdy směrem k jejich nápravě. Možná tě odsoudí, možná nic nezměníš, ale tahle tvá motivace je čistý proud života."

    To je moc pěkné. Díky za odkaz na text pana Drobíka.

    OdpovědětVymazat