Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

sobota 7. ledna 2012

Kavčí h....o

Filipika rozzlobené matky

 Ne, není to to, co myslíte. Řeč bude o Kavčím hnízdě. Česká televize přesunula od Nového roku dětské pásmo na ČT2. Samozřejmě, naladit místo jedničky dvojku umím a problémy mi to nečiní. Ale herdek, ten čas! A vůbec!

"ČT1 je většinový program, kde se očekává program, který zasáhne většinu společnosti, nikoli pouze její zlomek, jako je to v případě dětí. Proto jsme využili ČT2 a tam jsme udělali to Kavčí hnízdo, což je dvouapůlhodinové pásmo mezi pátou hodinou a půl osmou,“ vysvětlil Milan Fridrich.

Pan Fridrich může argumentovat nízkou sledovaností dětských veřejnoprávních pořadů, může si myslet, že děti jsou nepodstatný zlomek populace, pro něž jsou dvě a půl vysílací hodiny denně na hlavním kanále zbytečným luxusem a přesunout je na vedlejší kolej. Ale proč ještě těm malým dětem házet klacky pod nohy a pouštět jim pohádky ausgerechnet v době, kdy mají večeřet a koupat se? Proč, když se prvňáček vrátí domů ze školy, nenajde nic, u čeho by si na chvilku odpočinul? Pak by si v klidu a odpočatý udělal úkoly, najedl se, vykoupal a po večerníčku šel spát.

Martin Fridrich má po ruce vysvětlení: „Nám z výzkumů vyšlo, že tak, jak bylo dětské vysílání umístěno mezi třetí a pátou hodinou odpolední, že to většina rodičů označovala za velice nevhodné. Děti ještě nejsou doma a pohádky už začínají, anebo skončí dřív, než by potřebovali, aby pohádky v televizi běžely. Takže z výzkumů nám vyšlo, že pokud to celé pásmo vezmeme a posuneme dál, pro většinu rodičů to bude pozitivní krok.“

Výsledkem změn však je, že předškolní děti se prvního pořadu dočkají až ve čtvrt na sedm večer! V době, kdy valná část z nich už večeří, klíží se jim oči a těší se do postele. Je skutečně většina těch, které jsou venku a pohádky nestíhají, a ty, co jsou doma, se jim tedy musí přizpůsobit? Opravdu?

Mé podezření, že to možná nebude tak úplně pravda, dokazují téměř komicky debilní upoutávky, jak se odteď (tj. časovým souběhem na dvou kanálech) budou moci dívat rodiče i děti na svůj program nebo třeba jako dnes: "Kavčí hnízdo, v němž se celé odpoledne nebudete nudit". Předpokládám,že korektnější a pravdě bližší formulace "celý večer se nebudete nudit" by s ohledem na  diváky-malé děti zněla divně. Jak ale prodat to, že za celý den ČT dětem neumí (nechce) nabídnout žádný pořad a dohání to až večer na vedlejším kanálu? Vytasí se s průzkumem, dle něhož většina rodičů poletuje s dětmi po kroužcích. A skutečně je vážně myšleno, že školáci mohou k televizi už o páté, zatímco malé děti ze školek si musí ještě hodinu a čtvrt počkat? Vlastně pardon, ony jsou busy, mají každý den ty kroužky.

Ano, večerníček stále začíná ve stejnou dobu. Ale je beznadějně utopen v pásmu podobných kreslených pohádek. (Nebude jistě dlouho trvat a ten kluk v papírové čepici, co uprostřed Kavčího hnízda zákeřně snižuje sledovanost tím jeho "dobrou noc", bude v rámci optimalizačních procesů odejit.) Moment, který dával několika generacím signál, že po pohádce na dobrou noc je čas jít spát, byl letos v lednu zabit, rozpuštěn.
Hned poté, bez jakéhokoli jasného oddělení, pouze s další upoutávkou Kavčího hnízda a večerníčku na další den, totiž opět pokračují animáky - je to kreslené, jsou tam děti, chtějí se dívat i ty mladší - ačkoli jsou pro ně naprosto nevhodné. Už vím, že musím u té televize stát, skutečně hlídat, co tam běží - a vypínat. Dceři je šest a už si stihla vrýt do paměti, že líbat kluky nikdy nebude, protože je to hnusnýý, fuuj a že se z toho pobleje. A že vykrkat abecedu je cool.

Ano, můžu dětem pouštět bambilion jiných videí, a taky to dělám, ale možná by bylo dobré si uvědomit, že ani ty nejmenší děti nebudou dětmi pořád. A až povyrostou, dojde jim, za jak málo zajímavé je veřejnoprávní televize v honbě za sledovaností a ziskem považuje, a najdou si úplně jinou zábavu než spoléhání se na to, v jaký nemožný čas jim ČT co nabídne.

Takže přátelé na Kavčích horách, pokud jste měli dobré úmysly a malovali si, že maminy doma ocení klid na vaření, tak  jste se spletli. FAIL.

11 komentářů:

  1. naprosto souhlasím, z načasování Kouzelné školky jsem na mrtvici a už vůbec nechápu, proč je dlouhý pořad Planeta Yó nebo co určený starším dětem dřív, než pořad pro menší děti.

    Nový čas nám bourá celý večer, KŠ nejde stáhnout a přehrát s denním zpožděním, prostě je to úplně blbě a já sdílím Tvoje rozhořčení.

    Pan Fridrich by asi potřeboval pár dětí, aby mu to došlo...

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mi změna nevyhovuje.
    Předtím byla Kouzelná školka + svačina, pak hry, potom jasně oddělený Večerníček a ukládání.
    Teď je to právě v jednom pásmu, půlhodinka pohádek chybí ve čtyři a je zbytečně daná po šesté.
    Ta změna se opravdu nepovedla.

    OdpovědětVymazat
  3. Jako matku mě tyhle změny štvou stejně jako vás, protože máme všechny doma malé děti a víme, že ten čas ke opravdu nešťastný. Ale podle mě nejhorší jsou na těch změnách důvody, které k nim vedou. Fridrich klidně přizná, že jim jde o sledovanost - žádné vyšší cíle - boj o diváka s komerčními stanicemi! Přitom veřejnoprávní televize by měla plnit nejen informační, zábavnou ale taky vzdělávací funkci. Proč musela ustoupit KŠ, pro předškoláčky jednoznačně přínosná, kvalitní a povedená, AZ kvízu, pořadu, který jak formou, tak obsahem patří do minulého století? Ničemu vás to nenaučí, nic vám to nepřinese, jen je asi bezva na to koukat, protože "s trochou štěstí ví každý vždycky něco", že. Stejně tak tlachací odpoledne. Neurazí, nenadchne, nenabídne nic, co by průměrně informovaný člověk nevěděl nebo si během pěti minut nedokázal vyhledat.

    OdpovědětVymazat
  4. Jste velmi špatná matka, pokud dítě vůbec pouštíte k televizi nebo dokonce jim pouštíte video! Od té doby, co jsme zrušili televizi, jsou naše děti mnohem zdravější, je u nás pohoda, děti se těší na to, až jim budu VYPRÁVĚT (ne číst!) pohádku... Ještě před několika lety byl o prázdninách i Vánocích u nás na sídlišti venku "bordel a rachot", všechny děti si hráli venku. Dnes je všude ticho, všichni se dívají na televizi nebo mačkají počítačovou myš - všechno jim pak padá z ruky, neumí ani zašroubovat uzávěr od pasty na zuby... Vykašlete se na televizi! Lenka (nevím jak se přihlásit :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Napadlo vás třeba nečumět na televizi? Jindra

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, nejvetsi problem je v tom, ze vubec na tu televizi nechaji deti koukat a ne, kdy tam co pousti.

    OdpovědětVymazat
  7. I pro televizi platí, že všeho s mírou. Doma si také čteme, ale pustit dětem půlhodinovou Kouzelnou školku a před spaním večerníčka jsem donedávna pokládala za milé spestření dne, jež dětskému vývoji neškodilo, naopak. Novým uspořádáním ale dochází k tomu, že narušuje zaběhnutý režim rodiny, takže výsledkem je, že večerní pásmo víceméně musím bojkotovat.

    Kdo říká, že se na televizi nedíval a nedívá, a nikdy si nic nepustil ani ze záznamu, tak lže :-) Takže znovu, televize je dobrá věc - ale s mírou.

    OdpovědětVymazat
  8. Mikeilo,

    lidé só rózné - někteří třeba hrdě doma nemají televizi, ale zas doma kouří nebo jejich děti mají místo televize mobily...

    na pohádkách není nic špatného a já rozhodně dám přednost matce, která dítěti pustí Kouzelnou školku, než matce, která si potřebuje dokázat, jak je skvělá tím, že jiným matkám vykládá, že jsou špatné matky, protože něco dělají jinak...

    Zas jsi ale zjistila, kdo Tě všechno čte :)

    OdpovědětVymazat
  9. Proste nekdo musi delat za kazdou cenu nejakou zmenu. A moc o tom nepremysli.

    Jeste pred rokem bych to taky resila.

    Nastesti uz nemusim. Televize odesla do vecnych lovist.
    Musim ovsem rici, ze televize mela u nas pozitivni vliv na to, ze holky chodily vcas spat. Od te doby co se vecer povida a hraji se hry, vetsinou prestaneme vnimat cas....................ovsem ta rana potom.

    OdpovědětVymazat
  10. Mikeilo, no vidíš, ani jsi nevěděla, jaká jsi krkavčí matka, když pustíš dětem pohádku v televizi:)) Ještěže Ti to nějaká dobrá duše sdělí;)
    Nějak jenom nechápu, proč je nutné dokonce upřednostnit vlastní vyprávění před čtením. Asi aby byly matky ještě skvělejší!!

    Změna je asi daná novým vedením, nový ředitel přišel ze soukromé televize a ještě asi nepřeladil z programu "sledovanosti se klaníme":(

    OdpovědětVymazat
  11. Jo, krkavčí matka jsem!
    A to se ještě bez mučení se přiznám, že vyprávět pohádky neumím, natož abych vymýšlela nějaké vlastní. Prostě mi to nejde a trpím při tom.

    Naštěstí máme doma spoustu krásných knížek. Manžel si kdysi za studií přivydělával v dětském oddělení velkého knihkupectví, takže výběr nechávám na něm a je to dobře. Jeho francouzské knížky jsou úžasné a s úctou, ty naše české, až na výjimky, jim nesahají ani po kotníky - viz třeba tenhle odstrašující případ: http://evropanka.blogspot.com/2011/06/z-ostudy-kabat-2.html

    Hamino, to je pravda, ten večerní řád má něco do sebe. Nám se to taky někdy zvrhne, doháníme to večer, protože přes den nikdy na společné čtení náladu nemají. Ale ten řev, když je o to někdy musím ochudit, hehe :-)

    Ještě k té sledovanosti - pokud skutečně hlavní motivací změn bylo snížit sledovanost Animáčku (moje děti ho neznají, nepouštím ho), tak je to trapné a veřejnoprávní stanice nehodné.

    OdpovědětVymazat