Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

neděle 18. prosince 2011

Bajka o lejně

Jednoho dne se objevilo uprostřed obýváku velké lejno.

Tady to smrdí, říkali si všichni. Co s tím? Když ho odstraníme, přiznáme, že někdo z rodiny nešel na záchod, jak se sluší a patří - a to by nebylo pěkné. Chodili kolem a pak někoho napadla spásná myšlenka - přikryjeme tu věc novinami. Není to úžasné? Lejno zmizelo a jako bonus si ještě můžeme počíst, co je nového. Ale ouha, ono to stále smrdí a navíc se slabším jedincům dělá v nevětrané místnosti z toho smradu na zvracení - tak pokud možno nenápadně vrhnou obsah žaludku do kouta a přikryjí jej novinami. Brzy není kam šlápnout, všude smrad... Noviny došly. Honem, sundejte oblečení, co máte na sobě, přikryjeme to, takové malé hovínko přece nemůže zasmradit celý dům. Ale malé hovínko vůbec není malé a za chvíli je cítit i na půdě. Začínají se ozývat hlasy, že by bylo lepší dům zavřít a odstěhovat se. A přitom to byl ze začátku docela hezký, světlý a vzdušný dům. Občas se sice někdo potají vyčůral do květináče, ale než kazit příjemnou a uvolněnou atmosféru, bylo lepší taktně mlčet. Zvenčí situaci pozorují nejrůznější spekulanti a mnou si ruce. Brzy už bude dům k mání za babku i s vybavením. Možná s trochou šikovnosti by šlo dokonce přesvědčit nájemníky, že když zůstanou a bez prodlení odevzdají všechny své svršky a zavážou se, že budou své peníze pravidelně posílat na účet úklidové firmy, za tučný jednorázový poplatek bude problém vyřešen. 

Konec To be continued...

Dluhová krize. Všude se o ní mluví, píše. Prostor k vyjádření dostává mnohem víc ekonomů než obvykle. V souvislosti s Evropou, eurem se spojují další slova - krize, půjčky, dluhy, bankrot.

Řecko se dostalo do platební neschopnosti před více než rokem, ale místo aby si prošlo ozdravným, rychlým bankrotem, začalo být draze zachraňováno. Samozřejmě, ani ne tak Řecko jako spíš banky, které by jinak peníze za své řecké dluhopisy nedostaly zpět. Začalo masívní lití záchranných peněz do řecké černé díry, ale ozdravení dosud nevidno, Řecko se na pokraji smrti potácí i nadále, přičemž se dále noří do dluhů, jež v žádném případě není schopno splatit - a ani nebude. Záchranné manévry začínají být čím dál dražší. Potíže se začínají projevovat v dalších zemích a mluví se už o nadnárodních dluzích. Státy jsou zadlužené, bankovní sektor také. Je ovšem zajímavé, že se nikdy v historii nestalo, aby se úspěšná banka rozhodla své zisky rozdělit daňovým poplatníkům. Když však bance teče do bot, volá hlasitě o pomoc a záchranu. Z dlouholeté nezodpovědnosti, rozmařilého hýření a ostudného dluhu se udělá politikum a začne se mluvit o solidaritě, zodpovědnosti.

A v tomto momentě přichází MMF s žádostí o půjčku. Vyrážení klínu klínem, napadá mě. Utrácíme příliš, topíme se v dluzích... co uděláme? Půjčíme si ještě víc. Co se stane s penězi z eurovalu? Až Itálii už nikdo nepůjčí, dostane je ona - s příjemným úrokem. A když je nebude moci vrátit? Inu, nic, jako doposud.  Podporovat další rozmařilé utrácení, populistické rozpouštění finančních injekcí do důchodů a sociálních dávek znamená pouze oddálení problému, nikoli jeho efektivní řešení. Navíc nejsou známy žádné konkrétní dodržitelné podmínky, jen neurčité sliby a politické bububu o izolaci. Jak by ale MMF mohl nabídnout transparentní, konkrétní podmínky, když v podstatě sám žádá o finanční výpomoc? Důvěra v takovou instituci se pak velmi rychle vytrácí. Neexistuje záruka, že peníze bude schopna vrátit, pokud sama nemá dostatek.

Plán, který se snaží tvářit jako záchranný plán, není ničím jiným než vágní politickou proklamací. Rozhodně nepomůže stabilizovat Evropu a dlouhodobě jí jen uškodí, protože do problémů spolehlivě stáhne i státy relativně zdravé a mimo eurozónu. Je nemorální vyhýbat se zbaběle bankrotu všemi prostředky, lít další a další peníze, ohrožovat okolní země a vydírat je nutností zapojit se do pofiderní "záchrany". Plán spočívající v myšlence, že zadlužení se zbavíme zadlužením ještě větším a kolektivním je perverzní a nebezpečný.
 

22 komentářů:

  1. Básník to řekl velmi výstižně - takto by to možná pochopily široké vrstvy obyvatel... je něco smradlavého ve státě evropském...

    Zlatou medaili získává věta "nikdy v historii se nestalo, aby se úspěšná banka rozhodla své zisky rozdělit daňovým poplatníkům." asi tak...

    Včera jsem se dívala na Tah dámou - představitel NERVu tam půjčku hrozně obhajoval, ačkoli Markéta Šichtařová úplně jasně vyložila co a jak... tak moje neotřesitelná důvěra v NERV se trochu otřásla.

    OdpovědětVymazat
  2. Tah dámou jsem teď shlédla a všichni se tam vyjadřovali tak nějak konzistentně - Sedláček i Šichtařová. Nechce se mi říkat, že tam jako jediný mužský představitel byl utlučen kabelkami, ale nepřesvědčil mě ani náhodou. Slovo, které několikrát zopakoval, bylo "naděje". Ze stejného důvodu ale také zoufalí lidé odpovídají na ty titěrné inzeráty v kauflanďáckém letáku. Myslí si, že naděje, i když malá, pořád je, že to třeba vyjde - a ono to samozřejmě nevyjde, jen to trvá déle a je to bolestivější.

    Sedláček ale není sám. Třeba Petr Koubský hovoří podobně:
    http://ideesfixes.blogspot.com/2011/12/evropa-nekolik-poznamek.html

    OdpovědětVymazat
  3. Tys to viděla? Mně přišel Sedláček úplně mimo - jednak s teorií, že dluh se dá splácet z přebytku (kde tak asi Řecko vezme přebytek) a pak že se teda holt lidi uskromní na 50 let. No prostě mi přišel jako mimoň.

    Jenže mně dneska ten chybějící kousek do hlavolamu dodal Petr Nečas v OVM - ti, kdo podporují půjčku jsou bankéři - protože půjčka pomůže především bankám - a kdo je Sedláček? makroekonomický stratég ČSOB! Takže tím se vysvětluje jeho pozice. (Proč půjčku podporuje Sobotka, o tom raději nebudu spekulovat).

    Nečas taky řekl důležitou věc - země v eurozóně nebudou sahat na své rezervy - půjčku jim natiskne ECB - ale my budeme platit skutečnými penězi a to je sakra rozdíl.

    Doufám, že do toho ČR nepůjde.

    OdpovědětVymazat
  4. Jj, po obědě, uspala jsem při tom nejmladší :-) No, z těch Sedláčkových padesáti let jsem tedy byla taky rozpačitá a dámy mu to daly sežrat, hehe. OVM jsem tedy neviděla, ale pokud je pravda, co řekl Nečas, tak se mi nezdá pravděpodobné, že by ČR půjčku schválila. Těch negativ je prostě příliš, veřejnost je výrazně proti.

    OdpovědětVymazat
  5. No doufám, ten tlak okolí bude velký

    Šichtařovou bych poslala do NERVu, mám pocit, že by to tam docela rozvířila...

    jo a Nečas zmínil nějaký negativní růst HDP (hele to je pakárna, že v čestině mají DPH a HDP stejné písmena) - tak to bude teda veselo

    aby ten 2012 fakt nebyl nějak významný...

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že bychom my dvě měly vážně zauvažovat nad nějakými kontroverzními tématy a trochu tu naši diskuzní pohodu rozčeřit ;-)

    OVM si pustím zítra. Negativní růst, jo?

    A určitě si trochu progůlgím tu "pani" - Doc. Ing. Ilonu Švihlíkovou, Ph.D. Má takový neotřelý vyjadřovací styl, ale líbí se mi.

    OdpovědětVymazat
  7. Mikeilo,
    souhlasím.
    Sice to nemám tak načtené, ale udivuje mne, že z toho, co slyším, nějak nechápu, k čemu by ta půjčka měla sloužit - tím myslím jaké systémové řešení má přinést?
    Byla bych pro ni jen pokud by šlo o řešení, nejen o další sypání peněz do bezedné díry:(
    Ale jak říkám, možná to má něco řešit a jen se to ke mně nedoneslo...

    OdpovědětVymazat
  8. Mikeilo,

    no - něco prý tam padlo o minus jednom procentu - možné to je.

    Já si paní docentku už gůglila - tak jestli se ti líbí, možná trošku rozvíříme diskusi - vypadá na velkou zastánkyni sociálního státu.

    OdpovědětVymazat
  9. Chris, nic to přinést nemá. Jen naději, že to něco řešit bude. Teď jsem zrovna zachytila, že Saab vyhlásil bankrot. Nikomu to nepřijde divné - investor dal ruce pryč, firma má potíže, tak holt skončí. Zatímco podle řeckého modelu by musel každý majitel auta dát deset procent svého povinného ručení, aby se nenakazily ostatní automobilky. Nesmysl, že?

    Kimmy, když ona měla v tom pořadu takový domovnický styl, tomu se nedalo odolat :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Mikeilo, to jo, byla taková od rány - ona je snad vedoucí katedry na VŠE, takže žádné vořezávátko.

    Já to pořád říkám, že by v politice mělo být víc ženských - a klidně přes kvóty. Když jsem tam ty dvě viděla a vedle nich toho Sedláčka - nevím, jak ty - já jsem měla jasno. :)

    OdpovědětVymazat
  11. To je fakt povedené :-) Ale teď vážně: proč se víc nepíše o tom, že je to všechno hlavně krize nadvýroby? Proč v posledních 20 letech všechno v ekonomice vázne? Protože to opravdu potřebné už většina lidí ve vyspělých zemích má. Ti v těch nevyspělých to sice nemají, ale taky nemají prachy, tak co s nima, že jo? Tak se postupně zastavuje finanční koloběh a začíná recese. Je to ale hlavně krize trhů, tedy především problém chamtivosti lidí, kteří za nimi stojí a mají v nich rozhodující vliv, přitom ale zůstávají v pozadí a neznámí, jak to připomněla v poslední nedělní debatě na ARD novinářka ze Süddeutsche Zeitung. A připomněli tam taky, že všichni senátoři USA jsou milionáři, takže odtud záchranné řešení nečekejme (pozor, pořád cituji německé žurnalisty!). Zisk, zisk, zisk. Tohle slovo nás všechny postupně přivede tam, odkud vylézá to lejno. Ale díky za to, co jste napsala, alespoň nejste jedna z těch trapných kývalů k půjčce pro eurozónu. Teď už jen zbývá, aby V. Klaus přiznal, že se mýlil, když na poč. 90. let vytvořil mýtus "všeřídící ruky trhu". Ten to sice asi neudělá, ale až to udělá někdo stejně chytrý a méně ješitný, než je on, uvidím světlo na konci tunelu. Potom totiž bude omilostněn Marx s Engelsem a připustí se, že jestli nebudeme trhy ALESPOŇ TROCHU regulovat, zahyneme ve sračkách. Pardon, v lejnech ;-) Protože se rozpadnou vnitřní sociální vazby a tím ekonomická výkonnost evropských států. Paní autorko, díky za odvahu! Váš přiznivec ze soukromé korespondence (causa Babiš) ) Tenonen

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuju vám :-)

    Ono to pro laika zvenčí vypadá velmi jednoznačně. Nikdo v EU nemluví o systematickém umoření dluhů, ne, vedou se politické řeči o společné ochraně, společné zodpovědnosti a shánění peněz na další zadlužení. Já osobně velmi chápu obavu bank z rozpadu eura. Chápu, že návrat k národním měnám by byl provázen mnoha negativními jevy (evropské národní rezervy jsou předpokládám hlavně v eurech), pokud by rozpad nebyl řízený, dojde k pravděpodobně k značnému chaosu. Pokud vím, ČNB hodlá půjčku velmi zvažovat, NERV, jehož několik členů zastává i významné funce v bankovních institucích, také. Chápu, že oddálit rozpad eurozóny je nyní prioritou číslo jedna. Ale na druhou stranu, nemohu se zbavit dojmu, že pokud k této panice vede už jen hrozba bankrotu jednoho slabého článku (Řecko), je velmi nebezpečné nyní politicky nutit unijní státy k ještě silnější integraci a tlačit je do společné "půjčky", protože tak se stane EU jako celek ještě více zranitelnou než dosud. Velmi se dalšího vývoje bojím. Podle mě by bylo bývalo čistým řešením nechat ŘEcko co nejrychleji zbankrotovat, nechat v eurozóně a několik let dotovat, než řešení oddalovat do současné situace, kdy škody budou násobně vyšší.

    @Tenonen - nemusí to uznat Klaus; mně stačí, že to říká třeba Jacques Rupnik ;-) Ne, vážně... dnes musí přece vidět už i ten největší Friedmanův zastánce, že volný trh se sám nezreguluje.

    OdpovědětVymazat
  13. volný trh se sám nezreguluje - stačí se podívat na Spojené státy - finance, zemědělství, farmaceutický průmysl...

    ale Klaus to nikdy nepřipustí, je na koni, že se hroutí euro - on to přece říkal hned...

    OdpovědětVymazat
  14. Kimmy, myslím, že to nebude tak jednoduché. Evropská unie nebyl špatný nápad a založení eurozóny taky ne. Jenomže se nepodařilo zkonsolidovat jejich společný vývoj, prostě to provedení v praxi kulhalo. Tlačeny k co nejrychlejšímu přijetí eura byly i země, které nebyly dostatečně silné, navíc rozhodně nepomohlo fixlování hospodářských výsledků např. Itálie. K dodržování maastrichtských kritérií prostě nebyla politická vůle. A tohle jsou důsledky. Teď ve světle těch dluhových problémů by mělo nějvětší smysl eurozónu rozpustit - ale přitom ta zamýšlená půjčka vede k pravému opaku. Pokud Klaus kritizoval ne eurozónu jako takovou, ale způsob jejího zavádění, úplně mimo taky nebyl. Ale to jsou jen takové moje úvahy, zas tak moc do hloubky ho načteného nemám ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Ono se to sešlo v posledních 10-15 letech kolem nás zleva zprava (USA & Evropa x Dálný východ s jeho nízkými platy a levným a kvalitním i nekvalitním zbožím) a shora zdola (disciplinovanější sever Evropy x jihoevropští Lucullové). Já mám třeba pořád v kapse mobil zn. Siemens, jeden z posledních kousků vyrobených ještě v Německu, pak to Němci prodali Korejcům a doma propouštěli. A pamatuje si dnes ještě někdo, jak se brzo po tomto prodeji provalil obrovský korupční skandál Siemensu? A prasklo, že korupční penízky se tenkrát z Bavorska dokutálely právě do Řecka, které máme dneska zachraňovat? Mělo jít odhadem dohromady o 100 000 000 Euro. Řekové jsou dnes najednou strááášně principiální a žádají po Německu dokonce odškodnění za to, že jejich manažeři a politici předtím brali z Německa úplatky -
    http://www.welt.de/wirtschaft/article12330834/Griechenland-fordert-Schadenersatz-von-Siemens.html A tento bordel, který byl v rámci EU jen těžko pouhou vyjímkou, teď má spoluzachraňovat náš ubohý ministáteček??? Ještě k pravěku ČR: V. Klaus se po převratu tvářil v TV a na shromážděních opravdu jako Pán Bůh, který zjevuje na hoře Sinajské Desatero, když tváří tvář svým užaslým spoluobčanům vysvětloval se vševědoucím nadhledem zavírání našich podniků a fúze se západními firmami. Ano, někdy to bylo OK, ale jindy... Mám na mysli třeba české cukrovary, např. ten velikánský v Hrušovanech n/Jevišovkou. Těžko mi někdo vymluví, že tenkrát nebyla hlavním a skutečným důvodem takových transakcí snaha Evropské unie vytvořit odbytiště pro svou dotovanou zemědělskou produkci. To prostě už od začátku nebyly pro ČR žádné extra podmínky. Ale český národ byl ve své většině v pol. 90. let pořád ještě zaslepen otevřenými hranicemi a tohle kouzlo fungovalo v podstatě 20 let. Konečně už nebude. Konečně se snad začnou i u nás ekonomické a jiné problémy probírat věcně a do hloubky. Když k ničemu, tak k tomuto je dnešní krize moc dobrá. Kdyby dodnes pokračovala euforie prosperity z let 2000-2005, problémy by se až dodnes pořád šoupaly pod koberce a v uplácení už bychom byli velmistři. Nebo jsme i tak? ;-) Tenonen

    OdpovědětVymazat
  16. Máte pravdu, že vliv na současnou situaci mělo množství faktorů a že u nás to byl takový zvláštní mix počátečního optimismu, nezkušenosti a později díky VK naopak přílišného sebevědomí. Pamatuju si, jak se říkalo, že jsme středoevropským tygrem, který těm asijským brzy ukáže záda. No. Teď už holt víme, že se nadělala spousta cyb - třeba ty cukrovary jsou dobrý příklad (v Mělníce býval také jeden velký) - na druhou stranu o pár kilometrů dál - kde by dnes byla Škodovka bez zahraniční investice?

    OdpovědětVymazat
  17. já někde četla, že ta úplně první vlna privatizace, kam Škoda patřila, byla nakonec nejúspěšnější - asi v tom kluci ještě neuměli chodit.

    Jo středoevropský tygr, co nechá toho asijského někde v zadu - chachá... asijský tygr nám asi brzo zatne tipec.

    OdpovědětVymazat
  18. Kdo si počká, ten se dočká :-) Čína vyrábí produkci pro celý svět, svět vyrábí dluhy. Jednou k tomu dojde. Možná skončí euro, ale až zbankrotují USA, to bude teprve hukot! Za deset patnáct let možná budeme přepočítávat koruny na juany.

    OdpovědětVymazat
  19. Mikeilo a Kimmy,
    vy se o tom pořadu bavíte tak lákavě, že si ho snad večer pustím!

    MMF mě překvapilo a důvěra v něj se mi opravdu vytratila; abych to řekla slušně.

    OdpovědětVymazat
  20. Liško, jestli občas nakoukneš ke Kimmy, před pár dny pověsila odkaz na moc zajímavý dokument How West Went Bust. Ten taky stojí za podívání.

    http://www.youtube.com/watch?v=2-KVieLh9Uc&feature=related

    OdpovědětVymazat
  21. Podívejte se na tohle:

    http://www.yomiuri.co.jp/dy/business/T111226002397.htm

    A vsadím se, že do pěti let bude euro mrtvé.

    OdpovědětVymazat