Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

pátek 27. prosince 2013

Stunning series: The Good Wife (Dobrá manželka)

aneb seriál, který stojí za to.


Základní zápletka se odvíjí od momentu vypuknutí korupčního a sexuálního skandálu, který uvrhne manžela hlavní hrdinky do vězení. Alicia se musí po patnácti letech v domácnosti vrátit zpět k právnické profesi, aby uživila své dvě pubertální děti a zaplatila všechny účty. Začíná od nuly, jako koncipientka ve firmě spolužáka ze školy. Potýká se s nepříjemnou publicitou a neustálými narážkami na manželovy eskapády s prostitutkou. Jak se však z novicky postupně stává úspěšná a sebevědomá advokátka, nabývá na síle i jiskření mezi ní a šéfem, takto bývalou láskou.

Tato hlavní linie se táhne celým seriálem, přičemž každý díl má i svůj vlastní subpřípad. Scenáristi odvedli (a odvádějí) vynikající práci; už se vysílá pátá série a příběh se logicky vyvíjí, je uvěřitelný a má spád, dialogy jsou stále chytré a nešustí papírem. Nestane se nic, kvůli čemu by si divák řekl "wtf, to je absurdní a nedává žádný smysl". Je to neuvěřitelně dobrý seriál. Herci jsou výteční a Juliana Margulies v hlavní roli je skvělá.

Samotná postava Alicie Florrick se totiž na popularitě podílí víc než velkou měrou. Krásná, inteligentní a velice silná žena, která vstala z ponížení a hanby, s noblesou zvládá pracovní i rodinné povinnosti, a kvůli jejímuž vkusu se vyplatí sledovat i takové maličkosti, jakým je zařízení jejího bytu. Nemluvě o outfitech, nad kterými slintá snad každý druhý fashionista. Detaily!

Will. Romantické duše si přijdou na své. Scén, kde jsou ti dva spolu, (a jejich kompilací) je plný Youtube.

Peter. Manžel. Bývalý Pan Božský ze Sexu ve městě.

Grace a Zach. Aliciiny děti. Velmi oceňuji, že jsou nefrackoidní a rozumné. Spoustu dramatických zvratů mají na svědomí ony, ale ne tím, že by dělaly obstrukce a vysíraly, ale tím, že si něčeho velmi zajímavého všimnou a upozorní na to, že spolupracují a je s nimi normální, kloudná řeč. (Oh, mnohem, mnohem příjemnější ve srovnání s tou malou annoying bitch z Homelandu!)

Diane. Spolumajitelka firmy, výtečná právnička. Matku Sheldona Coopera byste v ní rozhodně nepoznali.

Cary. Spolukoncipient. Vypadá jako nevinný hoch, ale má velmi ostré lokty.

Kalinda. Svérázná vyšetřovatelka se zálibou v černé kůži a ženách. Svými schopnostmi a nadstandardními kontakty s policií dokáže zvrátit mnoho zdánlivě beznadějných případů.

Eli. PR manažer Petera. IMHO zábavný tajtrlík (navzdory tomu, že se snaží působit vážně a naprosto nekomicky).

Jackie. Velice vitální tchýně, která do všeho ráda strká nos.

Asi už dál nebudu pokračovat. Seriál je plný výtečných herců. Šanci dostali i ti poněkud zapomenutí. Michael J. Fox, třeba.

Pozor! Velké plus musím udělit za to, že tvůrci jdou s dobou. Lidé využívají moderní technologie přirozeně a smysluplně. Dovedete si představit, jak se v nějakém českém seriálu/filmu NETRAPNÝM způsobem řeší bitcoiny, virální marketing, hnutí Anonymous, Reddit, Facebook, Google, bostonské atentáty nebo sledování NSA? Že by do Růžovky vjel pojízdný telekonferenční robot? Ha, to si absolutně neumím představit.

Berte to jako můj osobní pohled. Ten seriál jednoduše miluju, protože je zábavný, je napínavý, je chytrý. Nevím, o žádném jiném, který by si v pěti sériích dokázal udržet stále stejnou kvalitu a úroveň. Pro mě jeden z nejlepších seriálů vůbec. 

3 komentáře: