Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

středa 11. prosince 2013

Čété, vole

Vysvětlující přílepek k mému komentáři pod článkem u Christabel.

Nebudu to natahovat. Poslední dobou mi ČT pije krev.

Začalo to nenápadně experimenty s dětmi. Chaotické posouvání dětského bloku, pořady pro starší odpoledne a pro malé až kolem sedmé, když už ti nejmenší dávno únavou odpadali. Večerníček sem a tam. Rozjezd Déčka na RS 7. My matky víme a myslíme si své.

Mnohem horší je zcela nepřehledná situace v současné ČT, personální rošády a faktická zákopová válka mezi vedením a zaměstnanci. Po manévrech kolem Daniely Drtinové z důvodů jejích údajných nekvalitních výkonů je naopak záhadou neměnná elitní pozice Václava Moravce. Proč je televize tak zoufale rigidní a drží se jej stejně křečovitě jako Český Slavík Karla Gotta? Vypadá to, že dokud oba živi budou, zůstane jejich pozice neotřesitelná. OVM nesleduju už drahnou chvíli, ale vím zcela určitě, co bylo tou poslední kapkou:  prezidentské speciály. Střídavě jsem zmírala nudou a padala do mdlob z té trapnosti. Kandidáti stáli a stáli a moderátor žvanil a žvanil. Jakýmpak autem byste jezdili? Brr.
Zdá se, že v dnešní ČT jsou kvality moderátorů tím posledním, na čem jejich kariéra závisí.

Další mor plytkost. Večerní zprávy se zvrhly do tupého referování o tom, kdy a kam jet na dovolenou, o letním sluníčku a nutnosti mazat se krémy s vysokým UV, o prvním sněhu a nutnosti přezout, jaké pojištění uzavřít a ve kterých supermarketech mají problémy s kvalitou potravin. Humanitární katastrofy slouží jako vítaná dramatická vsuvka k nudné domácí politice. Málokterá světová událost je hodna zařazení do večerního vysílání. To spíš ta penzijka a bezpečnostní dveře.

Amatérismus nebo klientelismus?
Nadstandardní kamaráčofty s firmou Mattoni také nejsou něčím, čím by se moderní a transparentně vedená veřejnoprávní televize měla chlubit. Já tobě billboardy, ty mně v prime timu přímý přenos z večírku, dohromady dáme seriál. Smlouvy pořešíme potom, kámo.

S výše uvedeným souvisí další, daleko horší problém. Dělají to v ČT schválně; jsou redaktoří podplacení nebo blbí? Opakovaně odvysílali reportáž na nějaké takové zdánlivě neškodné téma a v něm rozhovor s "obyčejnými lidmi", kteří shodou okolností ten který produkt používají. A hle, netrvá dlouho a z obyčejných lidí se vyklubou manažeři firem, o jejichž produktech se zrovna mluvilo. Je tak moc náročné ověřit si, co jsou ti lidé zač a pro koho pracují? Berou za to v ČT úplatky nebo si firmy přes pár neschopných a líných televizních bloudů levně pořizují reklamu? Navíc kdyby se to stalo jednou, možná by se to dalo pochopit, ale opakovaně? Lidé v ČT jsou buď nepoučitelní nebo mimořádně drzí.

V tomto kontextu povrchnosti a neprofesionality nepřekvapí, že se ČT neudržela a hladově chramstla po lákavém a mimořádně oblíbeném bonbonku poslední doby impertinentních odposleších. Samozřejmě, kdo by odolal? Lidi se blbostí odposlouchávaných královsky baví; takový materiál je velmi vděčný. V čem byl tento výjimečný?

Obsahem je následující: vytíženému premiérovi se nechce na služební cestu a vyjadřuje obavy ohledně jejích nákladů, ministr obrany nabízí samozřejmou věc vládní speciál, a společně s ministrem financí uvažují, jestli by prezident s jeho zdravím náročnou cestu zvládl. Potud víceméně v pořádku. O korupci ani nic nelegáního nejde. Jde o obhroublou mluvu a nekorektní myšlenky. Ale kdo z nás občas nevyslovil v soukromí něco, co by na veřejnosti neřekl nikdy a ani za nic? Mohli byste všichni za svoji mluvu vždy strčit ruku do ohně? Ano? Tak a teď tu o Karkulce.

Jistě, je to velice trapné faux pas a premiér se již za svá slova omluvil. Nicméně ČT vyrobila daleko horší skandál, když, lidově řečeno, domácí špinavé prádlo velice ochotně vytáhla ven. Opravdu těch pár pikantních vět stálo za to, abychom se ve světě okamžitě stali burany bez kousku taktu?

Vymlouvat se, že ČT pouze přebírá, je podobné jako se vymlouvat, že za různě závažná pochybení může externista, který už pro firmu nepracuje. Pokud vím, tak Sněmovnu zabírá několik kamer a mikrofonů, takže nějaká minimální režie a prostřihy jsou tam vždy. Tohle profesionální selhání prostě ČT neokecá. Hraje nefér, bulvárně a neeticky. Palec dolů.


PS: Jo a mimochodem, zrušením Artefakt, a ke všemu pod ultrablbou záminkou, že "místo toho, aby reagovala na nejdůležitější události dne, inklinovala k nadčasové talk show", jste mě teda, soudruzi, nakrkli. Jakože fakt.


.....

Update 11.12: 19:10. Výjimečně měním název, poněvadž mi ten z G+ přijde lepší :-)

15 komentářů:

  1. Obhroublá mluva může patřit do soukromí. Nicméně, vážená paní Payeur, Rusnok ani jeho sekundanti nebyli v soukromí. Nebyli u sebe doma, nebyli v hospodě na pívu, byli - budete se divit - v práci. V práci, jejíž součástí je veřejné vystupování a reprezentace. Když vyšly legendární odposlechy fotbalových bafuňářů, pomyslel jsem si, že kdyby se mnou takto někdo mluvil do telefonu, vole, tak už se s ním v životě bavit nebudu. Neprofesionální nebylo, že to ČT odvysílala v přímém přenosu, neprofesionální bylo od Rusnoka a spol. nejen jejich buranské vystupování (mimo sněmovnu, v soukromí svého bytu, ať mluví jako dlaždiči, nezajímá mne to), ale též neschopnost ohlídat si tak elementární věc, jako je vypnutí mikrofonu. Tento "odposlech", který žádným odposlechem ve skutečnosti není, je však cenný právě proto, že potvrdil, co si myslela část veřejnosti - že Zemanova vláda "odborníků" je ve skutečnosti vládou 4. cenové skupiny, pivních tlachů a hospodských nápadů.

    OdpovědětVymazat
  2. Za svou mluvu nemůžu vždy strčit ruku do ohně - chvíle, kdy to nejde, jsou většinou emociálně vypjaté a jsou to chvíle, kdy okolo nejsou lidé, se kterými profesionálně spolupracuji. I my dvě jsme spolu mnohokrát probíraly věci, ve kterých jsme se neshodly, ale žádné "ty vole" si od Tebe nevybavuju. Není pravda, že tyto projevy jsou normální a "dělá to každý".

    Burany bez kouska taktu jsme ve světě už dávno, nic nového pod sluncem - ať už je to Mackova facka, Topolánkův pobyt u Berlusconiho nebo prezident kradoucí pero - je to jen pokračování nastaveného trendu.

    Já osobně jsem ráda za každé odhalení pokrytectví a neprofesionality českých vládních vrstev, zrcadlo je potřeba nastavovat dnes a denně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kimmy :-)

      Myslím, že "vole" je především pánská specialita a, řekněme, specialita těch dříve narozených. Mladší ročníky by spíš řekly "cywe" :-) Ale to je jedno. Nebudu si tady hrát na to, že za všech okolností, i mezi svými mluvím neustále jako kniha. Třeba neříkám vole, ale zas se mi do řeči vkrádají různý anglický výrazy, což lidi irituje a vytýkají mi to.

      Lidi rozzlobila "neúcta" k Mandelovi, ale doopravdy, řekla bys do očí umírajícímu, že bude dobře, aby už to trápení měl za sebou? Ne, protože i kdyby to stokrát pravda byla, vypadala bys jak necitlivej hulvát. Stejně jako když má Rusnok hodně práce a funus přes půl světa se mu opravdu nehodí. Pokrytectví je podle mě spíš to, že se nad tím lidi pohoršujou. Od ČT to byla čirá zlomyslnost.

      Vymazat
    2. Jenže vůbec nejde o to, jestli se to Rusnokovi hodí - chápu, že měl spoustu práce s rozsvěcováním vánočního stromku a fotbalem - nicméně s výhodami pozice premiéra jsou vázány jisté povinnosti. Je rozdíl si ulevit "vůbec se mi tam nechce, mám to teď našlapané jedno na druhém a trávit 8 hodin v letadle je to poslední, po čem toužím" - a "ty vole, třepu se strachy, abych tam nemusel" následováné "to je v prdeli". To prostě nemá úroveň. A nejvyšší představitel státu by prostě na úrovni měl být i o přestávce.

      Pokrytectví velmi hezky ukázal jeden fejeton (už nevím, kde je), který citoval oficiální kondolenci Rusnoka s jeho přestávkovým extempore. Navrch huj, vespod fuj.

      Já se nad tím velmi pohoršuju a nemyslím si, že je to ode mě pokrytecké. Já se tak nechovám a lidé okolo mně se tak také nechovají - a to spolu nejsme vždy jen v příjemné náladě.

      Vymazat
    3. Jasně, že to nemá úroveň, ale jaksi vyžadovat ji od premiéra i o přestávkách, s odkazem na jisté povinnosti jeho pozice, je, ehm, sice pěkné, ale naivní. Off record může mluvit jako kanál, je to sice ostuda, ale právo na to má a fakticky žádné své povinnosti tím neporušuje. Riskuje jen to, že se mu lidi budou smát.

      Btw, to, že lidi nemluví úplně pěkně, vůbec neznamená, že jsou ve při :-)

      A mimochodem, Zemanovy mluvené projevy by se daly rovnou tisknout. A co z toho plyne?

      Vymazat
    4. A já si nemyslím, že je to naivní. Znám řadu lidí například z akademické obce, kteří v momentě, kdy je přestávka, nepřepnou na ůroveň dlaždiče. Myslím, že takový Petr Fiala, ač je mi jinak ODS ukradená, by takto s kolegy nekomunikoval.

      Nejde vůbec o povinnosti pozice, jde o osobnost člověka. Rusnok se tváří jako seriózní profesionál se zkušenostmi - a je to jen maska. Je dobré vědět, že to je jen maska - pak člověk ví, jak jeho komunikaci přijmout. Je to právě ten kontrast mezi oficiální a neoficiální komunikací, který ukazuje, co v tom člověku opravdu je.

      Jinak - můj otec je také dříve narozený - a rozhodně není jeho specialita říkat "ty vole". Není to specialita ani mého bratra, který je generace následující. Myslím, že je to prostě o tom, čemu se v angličtině říká "class".

      Vymazat
    5. No však je teď Rusnok za blbce.

      Všimla sis, že Obama to taky pěkně schytal - za funerální selfie s Henne a Cameronem? Taky to v první chvíli pobavilo, ale přesně jak píše Guardian "it's really the media who failed to observe the proper decorum".

      Vymazat
    6. No a podle Tebe by neměl být? Měl by být pořád ten rozvážný premiér, který je odborník na slovo vzatý ?

      Já si myslím, že Obama to schytal právem. Však taky Michelle vedle něho vypadala pěkně nasupeně. Myslím, že to schytal i od ní.

      Prostě, když je někdo veřejná figura, tak musí brát všechny aspekty téhle role, ne, že o přestávce to neplatí. Ať si upouští páru u sebe doma nebo v té hospodě, ale ne na půdě parlamentu nebo v případě Obamy na pietním ceremoniálu. Doufám, že v Dánsku to schytala i ta jejich premiérka.

      Vymazat
    7. Kimmy, za blbce je zcela po zásluze. Ale vadí mi, že poukázání na to bylo vedeno čistě proto, abychom se nad tím pobavili. Účel to splnilo, ale za jakou cenu? Teď jsou z nás hulváti všichni! Jestli tobě to nevadí, tak mně teda jo.

      Koukni se na ten článek. Stejně jako si někdo pohrál se zvukovou stopou ze Sněmovny a ten rozhovor "vytáhl" ven, tak se neobjevily v médiích fotky, jak minutu před tím Michelliným mračením se ona docela vesele toho focení účastnila taky.

      Vymazat
    8. Já si nemyslím, že jsme hulváti všichni, tak jako se všichni nefackujeme a la Macek nebo ne všichni krademe pera a la Klaus. Ne, mně nevadí, že to uteklo, já jsem ráda.

      Když jsem si poprvé ten rozhovor pouštěla, ješte ta stopa nebyla očištěná. Podle mně si toho někdo všiml a vypíchl, protože to prostě stojí za pozornost.

      Ty bys byla raději, aby Rusnok měl image toho slušného profesionála, i když je ve skutečnosti dlaždič s vysokou školou?

      Vymazat
    9. Ne, nejsme hulváti všichni. Akorát to zvenčí tak vypadá, protože si pár lidí honem dalo práci a ten rozhovor hbitě přeložili do angličtiny. Za tohle teda ráda nejsem.

      Samozřejmě, že se za ty lidi stydím, ale zas se nepřidám k davu a nebudu vykřikovat, že to je skandální selhání.

      Vymazat
    10. Já nesoudím celý národ podle toho, jak se chová jeho jeden představitel. Ostuda je, že takoví lidé jsou v čele státu, ovšem v tomto případě je to premiér dosazený prezidentem, což ukazuje, že vrána k vráně sedá. Asi Rusnok musí být takový, jaký je, aby mohl s Milošem komunikovat. Ty jejich rozhovory si teď umím živě představit.

      Skandální selhání... každý to vidí nějak. Já to vidím především jako nastavené zrcadlo, že ti, co se tváří jako moudří otcové vlasti a svrchovaně vysvětlují, jak dělají pro zemi jen to nejlepší, jsou ve skutečnosti lidi, kteří si nedokáží uchovat úroveň mimo mikrofony.

      Vymazat
    11. Zlatá slova... každý to vidí nějak. :-)

      Vymazat
  3. Nebyli v soukromí, ale měli přestávku. Přenášet by se mělo jednání, a ne neformální hovory mezi poslanci.

    Jak už jsem psala k Christabel: Nahoře nesedí žádná elita, ale pouze vzorek nás všech. Lidi chtějí, aby tam byli jim podobní. Proto vybrali tohoto prezidenta a ten z podobných důvodů vybral tuto vládu. Abychom si rozuměli, že spolu páni mluví jak dlaždiči mě mrzí a stydím se za to, ale nedivím se tomu. Vůbec.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem taky rád, že to ČT pustila. Ano, jsme světu za blbce a zasloužíme si to. České tuneláře soudí Švýcaři, protože Češi je chytit a usvědčit neumí, tak jako si nedokážou postavit dálnici bez hrbů, zatímco naopak dovedou nechat zázračně zmizet zločince Krejčíře z vily plné policajtů atd. atd. Teď alespoň celý svět ví, že elegantní český premiér Rusnok je pouze dalším panoptikálním zjevem vysoké české politiky, která od roku 1948 až k premiéru Rusnokovi vedla národ Švejků, neschopný efektivně spravovat vlastní zemi a postavit k tomu do svého čela odvážné, moudré a čestné lidi. A propos, kdyby ČT onen záznam spláchla a pak se na to přišlo, byla by obviňována z neobjektivity a serviity k vrchnosti. Zdraví Tenonen

    OdpovědětVymazat