Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

úterý 7. května 2013

Tohleto zvládnu taky

Není nad to, když se  můžete svěřit do rukou profesionála. Kadeřnice, zahradní architekt, zedník, právník tihle všichni znají svůj obor, osvědčené postupy, jichž je radno se držet. Jejich služby však něco stojí. Laici, kterým se nechce naslouchat profesionálním radám, se musí spolehnout na Google nebo na své sebevědomí.  Výrazně horší varianta nastává, když laik pozorováním profesionála nabyde dojmu, že "tohleto zvládnu taky".

Když si amatérský zedník postaví křivou zeď, je to mrzuté, ale vcelku to nemusí trápit nikoho krom něj.  Když profesionál vypracuje pedantsky přesný právní předpis a laik mu ho předělá k nepoznání, bude za blbce. Když je profesionálem erudovaný právník, laikem sebevědomý prezident na odchodu a předpisem amnestie, je zaděláno na pořádný problém. Když některé zásadní parametry zůstanou v utajení, což zapřičiní, že ve výsledku národ kroutí nevěřícně hlavou a ptá se "qui cui bono",  bude profesionál za blbce, nebo za grázla. Nebo obojí.

"Jsme svědky neuvěřitelného diletantismu." (jiný profesionál, PR, leden 2013)

Protože je profesionál k laikovi loajální, zaujme obrannou pozici:

 "... kritiku (amnestie) z řad zejména právníků považuji za profesionálně neetickou a spíše mediální a emotivní než racionální a odbornou. " (PH, leden 2013)

Jenže když jej vyhodí z práce, začnou z nejvyších míst ukazovat prstem a tvrdit, že autorem je právě on, i loajalita dostane vážné trhliny:

„Ten výsledný text s prominutím musel psát naprostý právní diletant.“  (PH, duben 2012)

Na amnestii je po pěti měsících nejpikantnější, jak od ní všichni dávají ruce pryč. Já to nebyl, to on! Já aboliční článek II nevymyslel! Hasenkopf se už skoro půl roku marně brání, že konečnou verzi nepsal, Hájek dělá muzikanta, Koudelka mlčí a Blažek s Jaklem ukazují na bývalého prezidenta. Ten se cítí uražen.

Aktuálně to vypadá, že černého Petra v ruce momentálně drží Zdeněk Koudelka. Koudelka dělitel. Během svého působení v poslanecké sněmovně (1998 - 2006, za ČSSD) se autorsky podílel na volební reformě vzešlé z opoziční smlouvy.  To byla reforma, jež měla upravit poměrný systém tak, že by byl pro velké strany ještě výhodnější. Václav Havel ji však napadl u ÚS, a ten ji, k pochopitelné nelibosti Klause a Zemana, smetl ze stolu. Koudelka tedy není diletant. Koudelka je spolehlivý.

On vytořil verzi, která se příliš nelišila od té, publikované 1. ledna. Bohužel vše nasvědčuje tomu, že finální vzhled, upravující skandální abolici do článku II, jí dal Hrad. Ministr spravedlnosti i premiér dělají vše proto, aby proces přípravy amnestie  udrželi v tajnosti. Neváhají volit velmi silná slova, vzduchem lítají žaloby i psychiatrická péče. Nechovají se jako zodpovědní úředníci ve službě státu, ale jako mocipáni, kterým lůza křičí pod okny a nepřijatelně otravuje. A kdo by si myslel, že snad nový prezident měl v úmyslu objasnit okolnosti vzniku amnestie, je naivní blázen. Hrad, současný ani minulý, o nic takového nestojí.  Pozvolna se rýsující kontury totiž naznačují, že se v amnestii sešla nejhorší možná kombinace: úmysl i amatérismus, kdy laik, na rozdíl od profesionála, buď neviděl nebo nechtěl vidět dalekosáhlé důsledky, jaké jedna, zdánlivě jednoduchá "větička" vyvolá a nyní, buď z hlouposti nebo nebývalého sebevědomí, je na to stále hrdý.

6 komentářů:

  1. Píše se "cui bono"...
    VL

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A když napíšu: "Omlouvám se, mea culpa", bude to správně? :-)
      Hned to opravím. Díky.

      Vymazat
    2. Snad ano :-)
      Přišel jsem sem z Neviditelného psa, kde se ještě vyskytuje další chyba ("To byla reforma, jež měla upravit většinový systém tak, že..."), tady jste ji už asi opravila, ale u té latiny mi to stejně nedalo. Jsem hnidopich.
      VL

      Vymazat
    3. Hnidopichy, ty já ráda. Bývají přínosní.

      Nevím, jestli taky máte blog, ale já spoustu chyb v editoru prostě nevidím a praští mě do očí pochopitelně až momentě, kdy spustím publikaci. Opravuji rychlostí blesku, jen tentokrát byl NPes holt rychlejší :-)

      Vymazat
    4. Blog nemám a ani je moc nečtu. Ale tady mě to docela zaujalo a tak sem budu asi chodit časteji.
      VL

      Vymazat
    5. Tak v tom případě vítejte; snad Vás nezklamu ;-)

      Vymazat