Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

sobota 9. března 2013

Třetí prezident

Krátká poznámka k inauguračnímu projevu

Miloš Zeman se ve vysoké politice pohybuje skoro pětadvacet let a je poměrně dobře čitelný. V Hradu rozhodně nevidí nástroj k vyvolávání mravní obrody národa; nemá dokonce ani spisovatelské ambice a nestraší lidi skutečnými nebo domnělými nebezpečími. Zato ví velmi přesně, komu udělit své sympatie nebo naopak opovržení. A takový byl i jeho projev. Neobsahoval žádné vzletné myšlenky, vize do budoucna, nástin směřování republiky v moři rozbouřené, blbostí a byrokratismem soužené Evropě. Nic o ekonomické krizi, nic o zklamání a deziluzi z porevolučního vývoje. Nic takového.

Ten projev byl mimořádný pouze tím, že byl přednesen spatra. Obsah by ovšem zvládl i robotický kompilátor. Zcela dle očekávání se objevila správná buzzwords Masaryk, Čapek, Bůh, práce, pokora, moudrost a odvaha,  ale hlubší myšlenka na nich nebyla postavena žádná. Byla zmíněna jen proto, aby to vypadalo dobře a vypadalo to, že mluvčí je vzdělaný, kultivovaný člověk. Byly to rekvizity na efekt, okrasné prvky bez nosné funkce.

Hned zkraje si rýpnul do poraženého Schwarzenberga, následně pochválil opoziční smlouvu a poté vsunul povinné vlichocovací okénko určené poctivým podnikatelům, starostům, lékařům, umělcům a sportovcům, jež navnadil zvýšeným přísunem medailí. Zchudlému proletariátu se zase snažil vetřít do přízně  příslibem návštěv v krajích.

Devět z deseti public speech kompilátorů by pamatovalo na nezbytné nepřítele, proti kterým je nutno bojovat. Zdatný rétor Zeman to ví a pro tuto příležitost vybral tři nácky (s jejichž rétorikou mu jeho příznivci pomohli k vítězství), mafiány (které tak dobře "umí" přítel Šlouf) a média (za ta si vysloužil od přítomných politiků hlasitý potlesk).

Podívejme se na ně zblízka:

Účinný boj proti mafiánům se zdá být s přihlédnutím k postavám, kterými se Zeman obklopuje a absencí sebereflexe, co opoziční smlouva způsobila poněkud problematický.

Náckové, ti jsou v elitní trojce nejspíše do počtu BIS totiž podle vlastní zprávy "nezaznamenala ve sledovaném období žádné aktivity extremistů, které by z pohledu zpravodajské služby představovaly reálnou hrozbu a bezprostřední ohrožení demokratických základů České republiky." (via Lidovky.cz)

 Zbývá třetí nepřítel média, respektive podstatná část z nich. Zeman ovšem neřekl, jak si boj s nimi představuje; bohaté zkušenosti z historie ukazují, že boj proti novinářům není, bez použití hrubé síly, vyhratelný. Ale možná má v rukávu promyšlenou koncepci mající za cíl kultivaci mediálního prostoru. To by zajisté bylo příjemné překvapení. Neodehrála-li se však v jeho myšlení zásadní změna, pak by se štvavé plátky typu Respekt měly opětovně začít připravovat na práci v samizdatu. Tato konkrétní pasáž projevu se tak zdá tím nejpodstatnějším, zlověstnou výhružkou, kterou neradno brát na lehkou váhu. Tím, že čerstvý prezident pokládá za nezbytné vložit vyřizování si účtů s novináři už do inauguračního projevu, nepříjemně naznačuje, kudy se bude jeho prezidentství ubírat. A není to pěkné pomyšlení.

...

Update 10.3. K tomuto článku se budu vracet a doplňovat aktuální stav :-)

K dnešnímu dni se na seznamu negativních deviantů ocitla tato média:

všechna slovenská („Po článku Sme nebudu slovenským médiím poskytovat žádné rozhovory,“ MZ 1/2013)
  Více na: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti/zeman-bojkotuje-slovenske-novinare-urazil-ho-komentar-sme-946473#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink
podstatná část českých - jmenovitě MfD, LN, Nova ("A vy jste odkud?" "Z Novy." "Tak to máte smůlu." MZ 25.2. při odchodu z oslavy v Jazzové sekci), zcela určitě Respekt

Pozoruhodný rozjezd, vskutku.

5 komentářů:

  1. Zemana docela nesnáším, ale bohužel má se svým hodnocením "převážné části médií" pravdu. Bombastické titulky, různé kampaně, stádnost, soustřeďování se na nepodstatné detaily, neznalost..to vše je pro převážnou část médií typické. Dobrých novinářů je jako šafránu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máte sice pravdu, ale pokládáte rozhodnutí se s velkou částí novinářů vůbec nebavit za šťastné? Takhle je přece kvalitnější práci nenaučíte. Klaus byl ve výběru, komu poskytne rozhovor, taky velmi vybíravý a nemyslím, že by tím nějak přispěl k větší kultivovanosti zdejšího mediálního prostoru. Spíš naopak.

      Vymazat
  2. No, já si zase nevšiml hlubší myšlenky v tomto článku. Zkusím tedy dodat to, ce ke konstatováním a lekci ze základů propagandy v článku chybí. A totiž, proč to Miloš Zeman dělá.
    1. Proto, že díky tomu vyhrál volby. On nemohl spoléhat na naše "nestranná" média. Musel si propagandu obstarat sám. A povedlo se.
    2. Proto, že to umí. Dokáže se vcítit do myšlení lidí, které oslovuje. Proto mu také zatleskali. To většina těch oslů, co si říkají politici, se vůbec neumí vcítit do auditoria. Jsou to jen loutky.
    3. Proto, že má nárok být na naši skvělou novinářskou frontu nas...ý a pohrdat jí. Podle mě má k tomu všechny důvody
    4. Proto, a toho si asi autorka u čitelného Zemana nevšimla, že většinu těch věcí říkal už několikrát a i během kampaně, nejsou to tedy účelové fráze jen pro tento projev. Třeba to až tak vážně nemyslí, ale konzistentní je zcela určitě.
    5. Proto, že má pravdu. S těmi novináři určitě. Ne nadarmo je mnozí překřtili na prestitutky. Inteligencí a vzděláním až na vyjímky také nevynikají. Schwarzenberk se jim určitě i z těchto důvodů zdál blíž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autor anonymního příspěvku si zase nevšiml, že je na značně nevýznamném soukromém blogu, jehož autorka si může myslet, co chce - třeba to, že projev byl plytký, nicneříkající a bojůvky s novináři jsou prezidenta nedůstojné a předem k neúspěchu odsouzené. Autor se také mýlí - autorka si všimla velice dobře, že je MZ konzistentní. Bohužel.

      Vymazat
  3. Mikeilo,
    díky za rozbor.
    Už se sem několik dní chystám napsat. Momentálně totiž nic nestíhám, inauguraci jsem neviděla, projev neslyšela a zkrátka jsem si ještě nestihla všimnout, že máme nějakého nového prezidenta.
    I když, možná je to tak lepší?:)
    Tak jsem ráda, že si tady k tomu něco přečtu, protože přečíst si novinový komentář, což dělám jinak ráda, je v současné době časový luxus:)

    OdpovědětVymazat