Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

čtvrtek 15. listopadu 2012

Stunning Series: Homeland

aneb seriál, který stojí za to


Homeland vypráví o americkém seržantu Brodym, který se po dlouhých osmi letech iráckého zajetí vrací domů jako národní hrdina. Proti němu stojí Carrie, agentka CIA, mající vážné podezření, že začal pracovat pro Al-Káidu a nyní plánuje teroristický útok.

Nic ale není tak jednoduché, jak na první pohled vypadá. Carrie má bipolární poruchu, která jí poměrně komplikuje život a kromě toho je i dost impulzivní, takže když je potřeba, s nějakým protokolem si moc hlavu neláme. Je ale chytrá a odvážná a navíc taky má iráckou válečnou zkušenost. Proti ní stojí Brody, člověk poznamenaný hrůzami mučení i smrtí kolem sebe, člověk se složitým tajemstvím, člověk, kterého miluje. Její nepřítel.

Drama je výborně napsané a ještě líp zahrané. Herci brilantní. Claire Danes září a její Carrie je uvěřitelná v každém gestu, v každém slově. Zpočátku je ta její přehnaná mimika možná trochu iritující, ale když se její nemoc projeví v plné síle, tak nezbývá, než uznale pokývat hlavou a před hlavní představitelkou smeknout. O britském Damienu Lewisovi, na jehož mariňákovi by to opravdu nikdo nepoznal, snad ani není nutno pochybovat; je skvělý. Chemie mezi těmi dvěma funguje  seznačně. Carriina mentora Saula ztvárnil Mandy Patinkin a můj muž mi řekl, že až zestárne, chtěl by být jako on. A já mu to věřím. A takhle s nadšením by se dalo psát o každé postavě, jelikož žádná není dvojrozměrnou figurkou a dialogy netahají za uši nenaplněnými literárními ambicemi pana scénáristy. Jsou svižné a děj je hutný a plný zvratů. Akce střídá akci a vy nemáte oddechu. V čem je tenhle seriál výjimečný? V tom, jak mistrně vás neustále udržuje v napětí. Čemu jste věřili před chviličkou, je teď rozmetáno na trosky. Je Brody terorista, nebo není? Právě běží druhá řada a vy nejste o moc moudřejší, než na začátku.

Homeland si i v ní, bez nejmenšího zakolísání, nadále drží vysokou kvalitu a jak to tak vypadá, bude dokonce ještě lepší. První série vyhrála čtyři sošky Emmy, a velmi tak nakrkla ambiciózní tvůrce Mad Men (ale o nich zas příště).

6 komentářů:

  1. Jéé, Mandyho já fakt můžu, díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Miss, on je tam opravdu skvělej!

    OdpovědětVymazat
  3. No když mi teď skončil Downton Abbey, tak snad se i na to kouknu, i když tenhle typ thrillerů zrovna nemusím...

    tak pak dám vědět - jestli mě to taky strhne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vsadím se, že strhne ;-)

      ad DA - velmi doufám v nějaký Christmas Special!

      Vymazat
  4. A já pořád ještě vězím u TBBT:) To bude asi o dost pohodovější záležitost než toto, hádám;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, malinko. Začátek to má dost intenzivní... vlastně, ehm, ono je to celé intenzivní.

      Co je pro nerdy TBBT, to je pro znavené rodiče The Modern Family :-)

      Vymazat