Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

středa 31. října 2012

Petelíkiáda

O honu na jednoho komunistu aneb nejen novináři mají máslo na hlavě

Před několika dny explodovala mediální bomba. Odpálil ji svým údajným facebookovým postem jistý pan Petelík, asistent Jiřího Dolejše.

údajný Petelíkův facebookový příspěvek

 Odkazoval v něm na článek Průměrný Čech má našetřeno 235 tisíc. Kolik ostatní? s následujícím komentářem:

"je čas rozvěšet pravičáky po městech republiky, vyvlastnit násilím všechny podnikatele, do desátého kolena zabavit majetky jejich rodinám a potom to možná bude pravda."

  Tak. Pochopitelně, myslet si něco takového není v pořádku a psát to někam veřejně, ještě míň. Proběhly volby, komunisti vyhráli, co mohli, a hodně lidem se to nelíbí; s články varujícími před rudým nebezpečím se roztrhl pytel.  A do toho nějaký mladý komunista na facebooku napíše, že se bude věšet po kandelábrech a vyvlastňovat! Strhla se samozřejmě ohromná hysterie, dokonce i na trestní oznámení došlo. "Rozhodla jsem podat trestní oznámení, protože se jedná o naplnění skutkové podstaty trestného činu vyhrožování násilím jednotlivci a skupinám osob," pravila Miroslava Němcová. Jsme ovšem v Čechách, kde se i do vážného dramatu vždy vloudí kus trapného komična, a tak záhy dochází ke grotesknímu pokračování. Petelík se ze zahraničí ozývá, že nic takového nenapsal a že sám podává trestní oznámení. Objevují se první spekulace, že dotyčný příspěvěk je falešný, a košilaté legrácky na hlavu šéfa Blesku, který zprávu jako první, bez důkladného ověření, pustil do světa. Ostatní média buď mlčí, nebo si neochotně myjí hlavu, že také naletěla.

A kde je pravda? Psal Petelík ten komentář, nebo ne? Psal ho někdo jiný? Kdo a proč? Proč by chtěl někdo takhle hloupě poškodit sám sebe, svoji stranu nebo svého spolustraníka? Proč by to dělal? Proč by se někdo jiný takhle krkolomně snažil poškodit komunisty? Jako komplot je to neuvěřitelně blbé. Těžko říct. Vysvětlení pravdě nejbližší ale většinou bývá i to nejjednodušší.

Všimněme si, že je v rozzlobených komentářích zmiňována pouze první část oné věty:  

je čas rozvěšet pravičáky po městech republiky, vyvlastnit násilím všechny podnikatele, do desátého kolena zabavit majetky jejich rodinám...,

aniž by byla věnována pozornost zbytku:

... a potom to možná bude pravda.

A přitom tenhle kousek není o nic míň důležitý! Naopak. Zásadně totiž mění smysl onoho výroku. Je totiž nutno se dívat se na celý, ve vztahu k odkazovanému článku. Ten totiž hovoří o analýze společnosti Allianz, která porovnávala 52 světových zemí a utvořila žebříček podle výše úspor, jakými disponuje jejich průměrný občan. Češi se umístili uprostřed s částkou 235 000 korun.  Troufnu si tvrdit, že bez nějakého přemýšlení se člověk v první chvíli zasměje a pomyslí si, že to teda určitě. A že to byl případ i pana Petelíka.

Co je tedy skutečným obsahem toho sdělení? Tohle: I kdyby byl násilím zabaven veškerý soukromý majetek všech podnikatelů i jejich příbuzným, i pak by se těžko věřilo tomu, že každý Čech má údajně naspořeno téměř čtvrt milionu. Samozřejmě, psát o věšení pravičáků, zvláště, když si nedá pozor a neformuluje to příliš šetrně, to si samozřejmě jeden hraje s ohněm a koleduje o pořádný průšvih. Ano, je to expresivní, extrémní komentář, je ale taky rozdíl napsat, že je čas věšet pravičáky... a že je čas zlikvidovat pravičáky, vyvlastnit je a pak bude možná pravda to, co se píše v odkazu.

Cítíte tu nuanci? Tak velejemnou a drobnou, že žádné z těch médií, co si teď sypou popel na hlavu, nestojí za zmínku? Jestli to nebude tím, že je pohodlné lacino si načmárat čerta na zeď a jeho strašením vařit novinářskou vodu po několik dlouhých dní. Radikální komunista lačnící po krvi je jistě atraktivnější, než nekňuba, který si jen dost nešťastně pustil pusu na špacír.

7 komentářů:

  1. Práce s informacemi není tak jednoduchá, jak si mnozí myslí. Přesně jak píšeš, je potřeba především vnímat obsah informace. Na druhou stranu se nedivím, že když někdo otevře větu provokací, že se řada lidi ke konci souvětí nedostane.

    Celý problém je ale hlubší a tentokrát opravdu selhal především novinář. Report Allianz jsem prolítla a věta "průměrný Čech má našetřeno 235 tisíc" z toho nevyplývá. Z reportu vyplývá, že když se z celé ČR vezmou všechny finanční pozitiva a negativa (půjčky versus úspory, akcie a pojištění), tak celková bilance je pozitivní a když se rozpočítá na všechny obyvatele země, tak vychází na tuto částku. To neznamená, že má průměrný Čech úspory v té výši.

    Síla médií je ale vidět - je klidně možné udělat takový podvrh a už to jede. Jak velmi jsme závislí na elektronické komunikaci, která se dá manipulovat, pak hezky ukazuje nový Bond :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a vidíš, média se spokojila s tím, že je to tedy asi podvrh. A?? Zamyslet se nad tím, kdo by co z toho měl? Nebo dokonce se to snažit zjistit? Jestli chtěl někdo zdiskreditovat Dolejše, tak by to pustil před volbami. A jestli někdo chtěl zdiskreditovat Petelíka, se vší úctou k němu, koho zajímá?

      Pak se někdo má divit, že noviny skomírají, když se jen tak klouže po povrchu, přebírají prefabrikáty z ČTK a místo kvalitních analýz to mastěj elévové s kadencí článeček/hodina, hlavně ať je to rychle venku.

      Vymazat
    2. A nepaušalizuješ trochu náhodou? :)

      Vymazat
    3. V tomhle případě ale s čistým svědomím :-)

      Vymazat
    4. já také českou justici paušalizuju s čistým svědomím ...

      každopádně souhlasím s tím, že novináři by si na vyjadřování měli dávat pozor...

      Vymazat
    5. Novináři by měli hlavně umět přemýšlet.

      ad vyjadřování, haha, to ti musím říct. Včera jsem shodou okolností viděla kousek zpráv na nově. Byl to jeden mord za druhým, jak jinak. Ale tentokrát se snad zabil nějakej klučina a v přímým vstupu byl reportér, stál před opuštěnou školou, samozřejmě nikde nikde, ale prostě drama musí bejt, že ano, a teď do toho Voříšek: "Musí být těžké nalézt slova a popsat pocity..." OMG, pocity a slova ať si nalézá vyplašená sousedka, ne novinář, který ke placený za to, že myšlenky formuluje.

      Vymazat
  2. přemýšlet by měla umět většina národa..

    na zprávy na Nově nemám - to už může rovnou vysílat zprávy Blesk...

    Ale zas kvalitní zprávy netáhnou - teď jsem o tom četla, jak CNN má problémy, protože se snaží být objektivní a nestranná - pravičáci koukají na FOX News and demokrati prý na MSNBC, protože tam jim to podají z toho správného úhlu...

    je to tím, k čemu je ten národ veden

    OdpovědětVymazat