Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

neděle 14. října 2012

Krajské volby 2012

dopadly vskutku podzimně a voliči naházeli do uren zhusta lístky oranžové a rudě zbarvené. Jak stylové!

 První včerejší sčítání ukazovalo v mém kraji dokonce 65% převahu téhle předpokládatelné koalice. Řeknu vám, není to pěkný pohled, pozorovat, jak jsou dvacet let po převratu komunisté na koni a místo živoření někde na okraji, ve společnosti dalších extrémů a historických obskurit, spolu s populistickými pastelkáři pokračují v sebejisté vládě kraji. Pravda, oproti minulým volbám nedošlo k výraznějšímu posunu a rozložení sil zůstává víceméně stejné,  protože levice pouze obhajovala své pozice. A obhájila je s přehledem. I když první, dramaticky vyhlížející odhady postupně zestřízlivěly, přesto nakonec ukázaly její významnou převahu.

Výsledky jsou zajímavé hned z několika důvodů.

Ukázaly, že  téměř dvěma třetinám oprávněných voličů nestálo za to zvednout zadek a místo kecání o krizi a konci demokracie pro tu demokracii skutečně něco udělat. Argument, že nebylo koho volit, nepřijímám, nezlobte se. Kdo si dal tu práci a pročetl poctivě všechny kandidáty ze zvoleného spektra a může s opravdu klidným svědomím prohlásit, že nenašel jednoho jediného, kterému by mohl dát hlas? První komentáře vysvětlovaly nízkou účast voličů pátečním deštěm. Ehm, skutečně? Je lehký déšť opravdu důvodem zůstat doma?  Asi ano. Pak ale není divu, že disciplinovaní voliči komunistů oslavují, zatímco taková ODS trapně paběrkuje a kdyby TOP09 neměla Starosty, balancovala by na hranici volitelnosti.

 Ukázaly, jak vládní strany tápou v příčinách  neúspěchu a buď z pohodlnosti nebo nevědomky samy odkazují k neblahému odkazu opoziční smlouvy poukazováním na to, že výhra v parlamentních volbách obvykle znamená prohru v krajských. Výmluvy. Není jediný důvod, proč by tomu tak mělo být a proč by dobrou a rozhodnou politikou nebylo možno vyhrát volby oboje. 

Ukázaly, že vládní strany nejsou schopny sebereflexe.Tvrdit, že fiasko je..."důsledek nepopulárních, ale naprosto nezbytných a nutných reforem, které musíme dělat z hlediska dlouhodobého výhledu naší země" je výmluvná ukázka nepochopení voličů. Nehledě na to, co si veřejnost o oněch reformách a jejich kvalitě skutečně myslí – dříve dobře fungující systémy na MPSV či MD nahrazeny několikaměsíčním chaosem, důchodová reforma diskutabilní, maturitní reformy zoufalé – je to právě a zejména neschopnost odstřihnout se od skandálů a korupce, od figur jako Drobil nebo Kalousek. Vládní strany tímto prokázaly obdivuhodnou míru sebevražednosti a samy se přičinily o výmluvný krajský výprask, jelikož...

Ukázaly, že navzdory vítězství levice zaznamenala úspěch řada jedinců, kteří dostali silnou podporu od veřejnosti zejména na základě jejich, ať už skutečného nebo domnělého, obrazu člověka bojujícího proti korupci – viz Michálek nebo Pospíšil. Veřejnost evidentně touží po změně a dychtivě sahá po každém jejím náznaku.

Ukázaly, že zejména pro ODS jsou tyto náznaky a nuance pod její rozlišovací schopnosti – jinak by nedávala tolik prostoru jedincům zcela vážně přesvědčeným, že alfou omegou k opětovnému úspěchu je pouze návrat Václava Klause. Osoba pana Šťastného však není tou, která by měla hlasitě reprezentovat cokoli, co chce být bráno vážně. A vydávat veřejně za hlavního původce volebního neúspěchu ideovou rozkolísanost pravice je více než co jiného špatný vtip.

Dokud se budou pravicové strany plácat v korupčních skandálech, dokud si budou držet v čele problematické prominentní členy s poukazem na jejich údajnou nenahraditelnost, dokud bude téměř každý vládní počin, ať už je to další diskutabilní pokus o reformu nebo opět nějaká pochybná personální rošáda, prezentován tak, jak je poslední dobou zvykem, a tudíž přijímán veřejností s prudkým nepochopením a nesouhlasem, do té doby bude levice sbírat pohodlné body už jen za to, že není horší.

20 komentářů:

  1. Velmi přesný komentář ohledně ODS - ta výmluva na reformy je ubohá, nehledě na to, jak špatné ty reformy jsou.

    Voliči jsou frustrovaní, protože není z čeho brát - citát Michala Horáčka, který považuju za nejlepší charakteristiku současné situace jsem dala k sobě na blog i na BC :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten citát jsem četla, líbil se mi, ale nebyla jsem si úplně jistá, jestli se ti někdo nevlomil na blog :-) Oživuješ?

    No, že není z čeho brát, pokládám tak trochu za výmluvu a dovolím si oponovat, zvlášť v u těchhle voleb, protože do krajů kandidovalo i dost zajímavých lidí z komunálu a vybrat se dalo docela dobře i z těch "nevolitelných" stran. Aspoň teda v mém případě.

    OdpovědětVymazat
  3. Zmiňovaný citát zde:

    Poslední volby, ve kterých jsem nevolil, byly za bolševika.

    A to proto, že jsem chtěl volby svobodné .
    Když mi pak byly umožněny, volil jsem vždycky.

    Půjdu i zítra.

    Ale: připadám si jako člověk, který chtěl lahůdkářství a snil o volbou mezi biftekem a humrem, teď ovšem stojí ve vybrakovaném koloniálu a rozhoduje se mezi shnilým celerem, myší ve žluklém oleji a ruským vejcem podezřelým ze salmonely. Z těch si tedy budu muset vybrat. Jo, svobodně. (Michal Horáček)

    OdpovědětVymazat
  4. Neoživuju, jen mi ten citát přijde naprosto dokonalý...

    kraje nemůže posoudit, ale jak jsem viděla ty podzimní barvy (mimochodem, krásné přirovnání!!), tak buď byli ti zajímaví kandidáti zajímaví jen pro to malé procento přemýšlivých občanů, nebo prostě nebyli přesvědčiví..

    viděla jsem nějaký komentář profesorky politologie, která se podivovala, že za současné situace nebyla výraznější převaha nezávislých kandidátů - mně to taky překvapilo - ale takový je už asi český volič - nadává, ale pak buď nejde nebo to tam nahází starým strukturám...

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda.

    Viděla jsem graf, kde poměr hlasů získaných parlam./neparlam. stranami je následující: 2008 - 85,5%/14,5%, 2012 - 63,2%/36,8% To je přece dobrá zpráva, nemyslíš? Odklon od zavedených subjektů směrem k menším alternativám je taky signál toho, co si lidé o těch starých strukturách myslí.

    OdpovědětVymazat
  6. Ano - pokud skutečně nastává posun směrem k neparlamentním stranám, to je dobrý směr - jenže pořád je to jen zoufalá bezvýznamná menšina. Kromě jednoho kraje, kde to vyhráli starostové - a těm blahopřeju, ve zbytku republiky to ale dopadlo jinak. Jak říkám - ti přemýšliví se snaží, ale je jich málo...

    ani ODS ani TOP nějak výsledky voleb nevzrušují... pořád je to málo

    ale řeknu ti, chudáci obchodníci a hoteliéři, ti musí být na mrtvici, když pořád neví, kolik bude příští rok DPH - a vládě je to fuk... kdyby to ještě na rok zakonzervovala, nic moc by se nestalo a Kalousek by t přežil, ale pro něho je to prostě dokazování si vlastní moci...

    OdpovědětVymazat
  7. Nekoukal jsem, jak v jiných krajích, ale v tom Středočeském oproti předchozím krajským volbám razantně stoupla podpora neparlamentním stranám (z 12 na 28 procent). Bohužel ale byla tak rozdrobená, že se tam žádné z těch uskupení nedostalo... http://www.dolnipovltavi.cz/2012/10/stredocesky-kraj-nejspis-ovladnou-komuniste-s-cssd/

    OdpovědětVymazat
  8. A já optimisticky dodám, že je jich sice málo, ale víc než před čtyřmi lety :-)

    Pro ODS i TOP jsou výsledky katastrofální a zabývat se jimi budou muset. Podle mě je docela dobe možné, že ještě hodnou dobu bude TOP přítomna v krajích a obcích, ale že nepřežije volby do parlamentu. Kalousek je deal breaker.

    A jako nejsou fuk výsledky poraženým stranám, tak není jedno ani Nečasovi a jeho crew, že se dostávají do stádia klinické smrti. Nedělají nic, protože nemůžou. Vsadím se, že se nezvedne ani DPH a nebudou ani restituce. Nemají šanci je teď protlačit.

    OdpovědětVymazat
  9. S tou DPH to bude ještě zajímavé, protože alternativa je taky rovná daň DPH 17.5%...

    kongres ODS bude zajímavý - četla jsi tu spekulaci na ČP ohledně Kuby? Až mě mrazí, jak reálně to zní...

    Neparlamentní strany - je to hezká myšlenka, ale já teda mezi nimi tápu - nevidím tam žádnou rozumnou možnost... tuhle jsem viděla billboard s nápisem - uzdravme naši politiku - bylo tam něco o odbornících, tak jsem si říkala ejhle, že by vlaštovka? A oni to jsou Středočesi a operuje tam Rathova blízká Berill...

    kde brát na té celostátní úrovni???

    OdpovědětVymazat
  10. +Kimmy, Yanca
    Vnímala bych jejich procentuální vzestup hlavně jako signál velkým stranám, že lidi od nich utíkají. A že by s tím měly rychle něco dělat, protože parlamentní volby jsou za dveřmi.

    ad Berill and comp. - když jsem jela po městě a viděla jejich billboardy "více školek, více silnic", tak jsem si jen říkala wtf, to nemyslí vážně, že se milenky a manželky se pustí do politiky. Kredibilita 0.

    S daněmi to zajímavé určitě bude...

    OdpovědětVymazat
  11. ad Berill - to jsi asi neviděla nějaký ten rozhovor s ní - doslova tam řekla "a to si mám jít někam sednout za pokladnu?"

    umíš si představit parlament, kde je třeba 8-10 stran? (z nichž ČSSD a KSČ dají dohromady nadpoloviční většinu)

    OdpovědětVymazat
  12. Nenašel jsem kandidátku, na které by nebyli grázlové. Když jsem si to pročetl, byl jsem až zoufalý z toho, jaká verbež se do krajského zastupitelstva tlačí.
    Nakonec jsem volil jako obvykle lidovce v koalici s někým, kdo si na kandidátku protlačil 3 lumpy, a ty lumpy jsem se pro případ úspěchu pokusil eliminovat kroužkováním. No ale stejně se tam ta koalice nedostala...
    Z volebních komisí: cca 90 % lidí narozených po roce 1980 nešlo volit. Mládež se na to prostě úplně vykašlala.
    Také střední třída se na volby vykašlala a hodně je bojkotovala.
    A Pospíšil? To byl jediný ódéessák, který se zastal tykadlového pana Smetany. A všude byly plakáty ODS potykadlované, jen v Plzeňském kraji ne a jen díky Pospíšilovi to ODS v Plzeňském kraji neprohrála.
    Odsouzení pana Smetany rozhodně není marginálním přídavným důvodem zdrcující porážky ODS mimo "Pospíšilův kraj".
    Jinak mám za to, že nejvíc prohrála volby ČSSD. Před zahájením voleb byly všechny kraje oranžové. Po skončení voleb z toho čtyři kraje odpadly. Takže to je zjevná a těžká porážka.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  13. Vadilo mi, že nešlo volit/kroužkovat zástupce napříč stranami. To bych si uměl vybrat.
    ... pro mě žádná změna, vypadá to tak, že si na SČK zase 4 roky ani neškrtnu.
    J.

    OdpovědětVymazat
  14. Já tedy mohu s klidným svědomím prohlásit, že jsem nenašel jediného kandidáta, kterého bych volil. Profily jednotlivých kandidátů, výčty jejich úspěchů, webové stránky a informace na propagačních letácích jsou.... reklama. Reklama na výrobky, které nechci, nepotřebuji, nechutnají mi. A jestli bude "za mě" zvedat ruku ten či onen poslanec je mi lhostejné, stejně tak jako jeho stranická příslušnost. Na můj život to má stejný vliv, jako počasí - tzn. má, ale nenadělám s tím nic. Ani když je hezky, ani když mě smete vánice. Ano, věnoval jsem se programům jednotlivých stran, a je to děsivé čtení. Líbivě poskládané sliby, které si lze vykládat i naprosto protichůdně, nedomyšlené důsledky, které by následovaly. Politika v ČR je byznys jako každý jiný. Jde tedy o peníze a moc. Veškeré idee a úmysly jsou podřízené tomuto účelu a nevidím důvod, proč těmto "byznysmenům" pomáhat. Je to jejich byznys, ne můj. A pokud v budoucnu projevím zájem o některou z politických firem, bude to až na základě jejich předchozích výsledků a kvalitní práce.

    OdpovědětVymazat
  15. +Kimmy - linkuj, ten rozhovor bych si ráda přečetla :-)

    Více stran v parlamentu si představit dovedu. Beztak by to byly nějaké středové, středolevé strany, tak by se v praxi určitě sdružily do nějakého celku a mohly by mít celkem zajímavý vliv. Proč ne.

    +Milan - Vidíte, to je zajímavý pohled. Zaznamenala jsem, že Remunda s Klusákem malovali tykadla na plakáty, ale že tím mohli významněji přispět k porážce ODS, mě nenapadlo.

    Sama jsem volila kandidáta, mého bývalého sš učitele, který za sebou neměl žádné sponzory, jeho ksicht nevisel na každém roku a neplul po labských parnících, a který měl ke všemu v zádech knížete a Kalouska. Handicap sám o sobě. Na kraj se neprobojoval, ale i tak to mělo smysl, protože bych za něj mohla dát ruku do ohně. A utěšuju se tím, že ač jsem musela volit kompromisně (kvalitní komunální politik vs. nedůvěryhodná strana), přesto jsem ráda, že jsem k volbám šla. Každý hlas, který nespadnul do klína komunistům, se počítá.

    OdpovědětVymazat
  16. Mikeilo

    přímou citaci jsem nenašla (myslím, že jsem to někde viděla v televizi), ale v témže duchu zde - http://www.lidovky.cz/chceme-transparentni-zakazky-lici-program-byvala-rathova-mluvci-phl-/ln_domov.asp?c=A120815_122630_ln_domov_mpr

    já osobně si myslím, že hodně stran v parlamentu by znamenalo jen haštěřivost...

    Ke čtení ještě doporučuju - http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vladimira-dvorakova.php?itemid=17807
    a
    http://www.reflex.cz/clanek/nazory/48159/pravice-volby-neprohrala-zadna-v-cesku-totiz-neni.html

    OdpovědětVymazat
  17. Je mi líto, fakt. Štve mě, že česká "pravice" už minimálně tři volební období naprosto spoléhá na to, že půjdeme připosraně odevzdat hlas jen proto, aby se k moci nedostali komunisti. Kdyby to byly volby do sněmovny, asi bych zadek zvedla a šla doufat, že mnou zvolená malá strana se do parlamentu dostane, takhle jsem dala přednost prodlouženému víkendu mimo město. Na krajské úrovni je mi to asi fakt jedno. A v senátních půjde holt odevzdat hlas v druhém kole, naštěstí si u nás nemusím vybírat mezi komunistou a kryptokomunistou, takže dobrý.
    Ale dokud se budeme chovat podle mustru "radši dejme hlas ODS, která se rok od roku chová hůř a hůř a víc zmrdsky, než aby...", tak se nic nezmění.
    ODS je nevolitelná. TOP je bohužel už také nevolitelná. VV nebyly volitelné nikdy. S mužem jsme se shodli, že bychom asi nejraději volili Starosty, kdyby dali konečně vale topce. Jenže to se zatím nestalo. A za pár měsíců nás čeká nová sranda, výběr mezi nevolitelnými kandidáty na prezidenta. Poslední dobou jsou demokratické volby v téhle republice čiré zoufalství.

    OdpovědětVymazat
  18. Lauro, jo. Spousta lidí ani neví, k čemu kraje jsou, jaký je z nich užitek. Jen že rozdělují spoustu peněz a politická odpovědnost plus mínus žádná.

    Jiřího Hlavenku ráda čtu; přikládám k zamyšlení jeho pohled: http://www.bloc.cz/bloccz/art_358/volby-2012-co-nam-media-zamlcela.aspx

    OdpovědětVymazat