Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

středa 19. září 2012

Bibamus, moriendum est!

Malá poznámka k současné částečné prohibici a hysterii kolem ní

Metanolovou aféru vnímám, coby sváteční konzument dobrého vína, víceméně stoicky, zato s velkým zájmem pozoruji pozdvižení a hněv, jímž přímo vibrují dotčení pijani.

Především je nutno říct, že okolnosti, za kterých k prohibici došlo, byly a jsou vážné a v těžkopádnosti státní mašinerie její vyhlášení očekávatelné. Nehodlám se pouštět do její obhajoby a nehodlám polemizovat nad tím, proč byla stanovena hranice právě dvaceti procent, proč byli postiženi zrovna ti či oni, proč tohle a proč tamto. Stanovit linii a kličkovat přitom mezi luxusními hotely, obskurními večerkami, drahými speciálkami a nádražními pajzly čtvrté cenové, říci, jaký alkohol ano, jaký a kde ne, dost dobře nešlo a chápu, že v daném časovém presu by si na sebe rigidní stát leda ušil bič a hromadu žalob. Že si ve své ignoranci, indolenci a impotenci nechal utíkat miliardy dlouholetým tolerováním nelegálního alkoholu, je smutné, stejně jako očividná souvislost mezi zvýšením DPH a  rozbujením černého trhu s touto komoditou. Že stát důsledně odstíhá jako pěstitele marihuany i kdejakého chromého důchodce, zatímco benevolentně nechá kvanta lidí upíjet se levným pančovaným alkoholem, je taky ostuda. Za toto vše je třeba jej kritizovat a bedlivě sledovat, jak si celní správa a další státní úřady nyní s problémem poradí. V kontextu rychle se zvyšujícího počtu obětí bylo ovšem vyhlášení prohibice vcelku pochopitelným krokem a ministru Hegerovi bych jej nevyčítala.

zdroj: www.roadtickle.com

Je potřeba si uvědomit, že současný zákaz není nijak drastický a oproti tomu americkému z dvacátých let vlastně velmi mírný. Na trhu je spousta alkoholu, který se dá pít a kterým se dá vcelku pohodlně i opít. Ovšem televizní zpravodajství v minulých dnech ovládla panika "Není co pít!" Už dlouho si všímám, že i veřejnoprávní ČT se veze na bulvární vlně mikropříběhů z našich vesnic a městeček, rezignovala na solidní žurnalistiku a informování o dění ve světě a naprosto s přehledem dokáže dvacet minut banálně pindat o tom, jak je prohibice skorem národní tragédií  a ilustruje to dementními rozhovory se všelijakými pijany. Reportéři vyrážejí do ulic a pořizují rozhovory s bezradnými mladými lidmi, postávajícími v nočních ulicích, nevědouce, kam se vrtnout a co si nalít do zobáku. Pivo? Víno? OMG, to snad ne! Televize s gustem servírují záběry prázdných barů a záchytek a pochmurně věští bídný konec tisíců putyk.

Tak.

Let's face it. Češi jsou ožralci a protialkoholní poradny jsou náhle v obležení. To je jediný informačně hodnotný přínos mediálního zpracování celé aféry. Prohibice je mi osobně buřt, ale děsí mě síla emocí, které se zdvihly. Netuším, jak moc bych musela být zoufalá, aby mi pár dní bez tvrdého chlastu přineslo na jazyk tolik hrubých urážek, jakými byl zasypán ministr Heger na sociálních sítích  a v desítkách, stovkách článků.

Ať už bylo vyhlášení prohibice dobrým či špatným krokem, stane se pro mnohé tvrdou zkouškou a probuzením do reality. V zemi, kde to abstinenti vůbec nemají jednoduché, už bylo na čase.

15 komentářů:

  1. Mikeilo, prosím, vysvětli poslední větu. Moc nerozumím, jak těžké to mají abstinenti v této zemi?

    OdpovědětVymazat
  2. Lauro, už sis někdy zkusila třeba užívat antibiotika a jít do společnosti? Milion otázek, proč si nedat aspoň malýho panáčka, no tak, jenom jednoho...? A když se podvolíš, tak ještě do druhý nohy...? A nebo jít do hospody za kamarády na pokec a nedat si přitom pivo? Tak to je fakt divný. Nikde jinde jsem neviděla tolik chlastacího humoru jako tady. Maníci v tričkách "Piju, nejsem kaktus". Tady ta tradice štamprličky jako všeléku na mizernou náladu, za zimu, na nemoce, starosti a stres je tak silná, že to ani lidem nepřijde zvláštní. Ale někdo, kdo zrovna nepije, kdo nemůže nebo prostě nechce, ten to vnímá velmi silně a když to přeženu, tak bych si klidně troufla tvrdit i to, že Češi jsou tolerantnější ke gayům než k abstinentům.

    OdpovědětVymazat
  3. Problém té probihice vidím jinde, určitě ne v tom, že se Čechům nedostane jejich pravidelná dávka etanolu:)
    Jednak je to podle mne opravdu rána několika odvětvím, kromě legálních výrobců také provozovatelům restauračních zařízení (některé typy specializovaných provozoven mohou rovnou zavřít, přitom nájem, mzdy a zdravotní a sociální pojištění platit musí...).
    A potom se mi zdá to opatření příliš široké, ale to je na jinou diskusi.

    Jinak my abstinenti nejsme, alkohol pijeme pravidelně, ale bez problémů se bez něj obejdeme, když už je ta prohibice:)
    Ale že bych se setkala s nějakým významným nátlakem k pití, to ne. Pravda, když jsem pít nechtěla, použila jsem právě výmluvu s antibiotiky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Christabel, ano, prohibice přináší problémy a rozumím, že mnoha podnikatelům působí vážné potíže, považují ji za nespravedlivou a nesmyslnou. O tom se nepřu. Jenomže o co míň se stát o pančovaný alkohol zajímal, o to razantěji se teď ten požár snaží hasit. No a s přihlédnutím k tomu, jak nepružný stát je a jak politická moc sahá spíš než k efektivním k efektním opatřením, mě vyhlášení prohibice prostě nepřekvapuje.

      No, já mám doma ještě rum, ale zalívám s ním leda rozinky do bábovky a vydrží i rok :-) A vidíš, člověk se musí vymlouvat. Když někde řeknu, že tvrdý alkohol nechci, následuje tázavý pohled a obligátní "Jsi nemocná, nebo těhotná?" :-)

      Vymazat
    2. Ano, to já vím, že je lepší výmluva na léky než prosté odmítnutí.
      Ale neberu to vůbec úkorně, prostě součást kulturního koloritu. Někde je neslušné podržet ženě dveře při vstupu do místnosti, někde je neslušné odmítnout jídlo, někde zase panáka. Nemám s tím vůbec problém. Odmítnout se dá, rozumní lidé to pochopí, s nerozumnými si stejně nebudeme rozumět ani v jiných ohledech.

      Na moje "alkoholy" se prohibice naštěstí nevztahuje:) Nejtvrdší alkohol, který piju pravidelně, je asi Cinzano nebo Baileys:)

      Vymazat
    3. No jo, kulturní kolorit, vždyť to píšu :-)

      Jo, já mívala strašně ráda ume shu, a že bych pro něj byla jela na světa kraj, to platí beze zbytku, opravdu jsem jezdila :-)

      Vymazat
  4. Pro mě je to typické chování českého státu - odmítání zodpovědnosti a důsledky, které ponesou nevinní. Nemyslím si, že prohibice zachránila životy - mediální kampaň jistě lidi upozornila velmi rychle a pokud vím, tak pančované značky byly především podivné lokální varianty (v životě jsem neslyšela o lašském tuzemáku), ale nikoli Fernet, Becherovka, Jim Beam a podobně.

    Stát tvrdí, že boj s černým trhem s alkoholem nezanedbal. To je lež. Poctiví obchodníci se dlouhodobě snažili stát přinutit, aby s tím něco dělal. Marně. To je mnohem víc, než ostuda, to je selhání úlohy státu. Nejen kvůli ušlému zisku, který státní pokladna zoufale potřebuje, ale především kvůli tomu, že zas jsou na tom biti ti poctiví, jak už je u nás dobrým zvykem. A že černý trh pokvete dál, o tom nemám nejmenší pochybnost.

    Důsledky jsou velké, ztráty milionové a export dostane tvrdou ránu. To vše proto, že tuto zemi řídí neschopní a nezodpovědní lidé. A neexistuje možnost, jak tu zodpovědnost vynutit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kimmy, ono to asi nebude úplně černobílé, ani s těmi nevinnými, protože každý ten svůj kousek viny má. Ti, co alkohol pančovali a pančují, ti, kteří jej popíjejí a vytvářejí tu mohutnou poptávku, ti, které tenhle byznys poškozuje, ale nevytvořili lobby silnou natolik, aby donutila politiky s tím něco dělat, a stát, ano, ten má ten díl větší než velký. Že neviděl a neslyšel, to je pravda.

      A ráda tě vidím. Okénko mi chybí.

      Vymazat
  5. Jasně, nic není černobílé - ale ta většinová barva tam bude :)

    Ti, co pančovali jsou vinni, ale stejně tak je vinen stát, který to dovolil - je vidět, že když se chce, tak se výsledky dostaví velmi rychle.

    Ti, kteří poptávku vytvářejí - to je pro mě zajímavá filozofická otázka. Já ve svém přesvědčení, že prostě není všem shůry dáno, si opravdu myslím, že větší zodpovědnost nesou ti, kteří mohou systém nastavit tak, aby prostě ti méně nadaní tu příležitost neměli. To zdaleka neplatí jen o alkoholu. Ale to už jsme zase u demokracie a "práva na špatné rozhodnutí". Každopádně já opravdu neviním ty, co to kupovali.

    Pro mě jsou ale nevinní lidi, kteří vyráběji a prodávají poctivý alkohol, lidi, kteří nemohou pracovat, firmy, které nemohou rozvíjet značky a budou ztrácet podíl na zahraničního trzích... i lidi, co prostě jen mají hospodu (ne nutně putyku) a teď se jim propadají tržby... zbytečně. A pak je mi taky líto lidí, kterým pak vláda zas něco škrtne, protože peníze netečou, ale vládní kamarádi si peníze pohlídají (a prémie na ministerstvech taky) - a zas na to doplatí ti anonymní občané.

    Taky si nemyslím, že by tohle mělo být záležitostí lobbyingu - i kdyby stát kašlal na zdraví občanů (jako kašle ve zdravotnictví), tak příjmy ze spotřební daně ho neměly nechat chladným. Toto měl být důvod tvrdě stíhat černý trh. Ale s trh palivovými oleji taky prý kvete, tak asi se na to stát moc neohlíží, vybere to na DPH.

    Když jsem dneska četla, jak Kalousek vykládá o tom, že Evropa proflákala a prožrala zlaté časy - velmi mě prsty svrběly :)

    OdpovědětVymazat
  6. No, to nesvrběly jen tebe :-)

    V byznysu s alkoholem se točí velké peníze. Ti, kteří jej vyrábějí, nejsou žádní chudáci a rozhodně, pokud ten problém je tady už roky a roky se o něm ví, měli být hlasitější. To je prostě bez debat. Oni se měli spojit a utvořit lobby. Pokud to neudělali a víceméně mlčky čekali, až se stane megaprůser, tak teď jsou spíš v podezření, že nějakým způsobem participovali na černém trhu i oni (etikety, lahve) a tenhle stav jim vyhovoval. To jen k tomu lobbingu. Myslím, že firmy měly prostředky na to dokopat stát k činnosti a začít jednat už mnohem dřív.

    A k nevinnosti těch, kterým nebylo shůry dáno. Četlas o tom maníkovi, kterému na metanol umřela žena a on tu flašku po ní dojel? Ten by zasloužil vyhrát Darwin Award, heh.

    Zajímavý Hlavenkův text k tématu zde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplnou náhodou mám za kamarádku holku, jejíž manžel vede českou pobočku významné zahraniční likérky. Ve středu jsme se viděly a probíraly to - ty snahy byly. Dokonce mi říkal muž (ani nevím, kde to četl, že si likérky najaly elitného detektiva, který vypracoval důkladnou analýzu). Ale já si vůbec nejsem jistá, že by v českých podmínkách normální lobbying vůbec šel. A že někdo nesáhne po Janouškovi, to chápu. A když i BIS posílá premiérovi zprávy o podvodném jednání a ten to zamete pod koberec - nedělám si iluze, že poměrně malá skupina podnikatelů něco zmůže.

      O maníkovi jsem nečetla - mně ovšem děsí, že všichni tito lidé mají volební právo.

      Hlavenkův text je zajímavý - já se teda řadím mezi ty, co tyhle věci nevědí... ale mnohem víc mě děsí velmi dobrá poznámka o to, co je asi v těch potravinách. A rozhodně si nemyslím, že to řeší nálepka bio nebo farmářské trhy...

      Nicméně si myslím, že omezit prohibici na aspoň na alkohol vyráběný v ČR šlo, nevěřím, že ty zahraniční lahve v Globusu nebo Bille obsahují metanol...

      Vymazat
    2. Netvrdím, že žádné snahy nebyly. Jen prostě nebyly nijak zvlášť vidět, slyšet. Pro tyhle účely bych taky lobbing jednoduše definovala jako "prosazování svých zájmů". To přece nemusí být pouze nátlak na politiky (a la Topolánek a jeho Teplárenské sdružení, čistě k získání různých ekonomických výhod pro sebe.) To může být klidně i psaní článků do novin, podněty k televizním reportážím, upozorňování na problém, cokoli. To je pěkné, že vznikla nějaká analýza, ale když o ní nikdo neví?

      No a teď tady čtu rozhovor s Dvořáčkem z R. Jelínka a sám píše, že jako podnikatel máte tolik práce, že na lobování ani není čas. No to je potom těžké.

      Ale jo, ani tohle nebude černobílé.

      K rozsahu prohibice, je docela možné, se pančoval i cizí alkohol. Neví se, jaké značky přesně byly falšovány, protože stát je na informace skoupý a nechce to říct.

      A k potravinám. S celkem nechutným obrazovým doprovodem se jim věnuje poslední RX ;-)

      Vymazat
    3. Dneska to zrovna v novinách píšou

      http://zpravy.idnes.cz/kubice-vedel-o-lihove-mafii-d0v-/domaci.aspx?c=A120922_1832065_domaci_cen

      Vymazat
    4. Kimmy, jo, to jsem četla. Tak jestli je pravda, že tu analýzu, kterou jsi zmiňovala, vypracovala zrovna Kubiceho kancelář, pak je to teda gól! Zajímalo by mě, jestli je někde k přečtení.

      Vymazat
    5. nevím, jestli je ta zpráva veřejná...

      ale zas - má to pro Kubiceho nějaké důsledky? Nemá. Stát bude tvrdit, že dělal maximum.

      Včera hlásali, že to dneska odhalí - ale kde nic tu nic - jestli jim to ještě někdo nestopnul...

      no ale zahlédla jsem opět výsledek toho, jak vyvolení v ČR mohou vesele porušovat zákony - http://zpravy.idnes.cz/milos-holecek-honosnou-vilu-bourat-nemusi-fjl-/domaci.aspx?c=A120924_1832655_pardubice-zpravy_mt - přestože bylo vydáno soudní rozhodnutí, panu Holečkovi se to zas podařilo upravit.... (ale pochybuju, že to někoho překvapilo, teď už jen čekám, jestli budu mít pravdu i s tím Janouškem - tam je nějaké ticho po pěšině, asi s ním má ten odborník na nepříčetnost hodně práce :))

      Vymazat