Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

neděle 20. května 2012

Hlavou v písku

Lidé, kteří něco sdělují veřejnosti, by měli mít na paměti, že musí svá slova pečlivě formulovat. Musí se zamyslet nejen nad obsahem, ale i formou. Musí si uvědomit, že čtenáři jsou různí. Někteří jsou chytří, někteří méně, někteří jsou unavení, nemocní, nebo prostě jen nepozorní. Málokdo je neustále plně koncentrován na každou jednotlivou zprávu, má chuť a čas sdělení pečlivě analyzovat a přemýšlet nad tím, jak to autor přesně myslel.

Znám jednu popletenou diskutérku, která, ač se zdá poměrně chytrá, čte velmi roztržitě, plete si ostatní diskutéry a reaguje pravidelně na něco, co nebylo vůbec napsáno. Znám jinou, taky chytrou, která se  ovšem s PMS mění v krvelačné diskuzní monstrum, jemuž není radno vstupovat do cesty. Znám další, kteří z různých osobních důvodů reagují na různá témata citlivěji. I na takové lidi je potřeba brát ohled. Nestačí dát dohromady pár vět, srozumitelných autorovi. Je potřeba je formulovat tak, aby byly správně pochopeny co největším množstvím čtenářů. Ošemetná situace nastává, kdy se zájmy sdělitele liší od zájmů publika, a  zejména, když je nutno jej informovat o něčem nepříjemném. Tam už se vyplatí přemýšlet o profesionálních PR službách. O tom, jaké škody umí firmě na sociálních sítích napáchat prchlivý "externí spolupracovník", jak jsou firmy nepoučitelné, totálně nezvládají následnou krizovou komunikaci a páchají vděčné mediální sebevraždy, už bylo napsáno mnoho – a všechno marné.

A já tu mám další příklad komunikační neschopnosti. LAAR, a.s., provozovatel blogovacího systému Bloguje, bez jakékoli předchozí diskuze s uživateli vyvěsil toto stručné oznámení. Na první pohled nic šokujícího, neslušného, ale v kontextu dlouhodobé (ne)komunikace další ukázka, jak se to prostě dělat nemá.

LAAR podle všeho již delší dobu přistupuje velmi apaticky k žádostem bloggerů o administrátorské  zásahy do systému, jelikož mnozí bojují s poměrně zásadními obtížemi při publikování. Nezájem o uživatele ale vyvrcholil před pár dny, kdy jim bylo oznámeno, že služba končí a že by se měli sbalit a jít jinam. Nemálo na tom, že je provozovatel postavil ne příliš ohleduplně před hotovou věc, ale značné pochyby způsobuje i samotné vyjádření "Nepodařilo se nám také zajistit jiného provozovatele." Jak byste něco takového pochopili? Že byla snaha pokračovat, ale nevyšla? Nejste sami. Okamžitě po zveřejnění se začaly formovat různé iniciativy s cílem Bloguje zachránit. Jmenujme Martina Malého, jenž jej dokonce před lety sám zakládal a spravoval. Nabídl, že systém převezme, zmodernizuje a bude nadále spravovat na své náklady. A co se stalo? Nic. LAAR dělá mrtvého brouka.
Po bližších detailech mi pochopitelně nic není, ale vyrozuměla jsem, že nelze získat od LAAR ani zpětnou reakci. Je předložená nabídka nízká, vysoká, úplně mimo? Nevíme, protože nekomunikují. Pouze absurdně odkazují na ono vyjádření s tím, že se nic nezměnilo. A úplně stejně jsou na tom i další zájemci. Telefony jim nikdo nezvedá, na e-maily a SMS neodpovídá. V tomto světle pak působí ona větička, že se nepodařilo zajistit nového provozovatele, přinejmenším zvláštně. A všichni zúčastnění se mohou dohadovat, zdali současný majitel vyčkává a svérázným způsobem se snaží vyšponovat cenu co nejvýš, nebo je mu skutečně jedno, jak Bloguje dopadne, je rozhodnut jej zavřít a bloggery rozprášit.

Pravdou je, že majitel může s Bloguje nakládat dle libosti. Není povinen hledat nového provozovatele a ani nemusí reflektovat na žádné nabídky. Ono je docela  možné, že nemá zájem s někým vyjednávat. Ale pak by to měl sdělit tak, aby to bylo všem jasné a srozumitelné. Popřípadě si nevymýšlet, že někoho hledá, když to není pravda. A pokud to pravda je, ale nabídky se mu z nějakého důvodu nelíbí, tak mít dostatek slušného vychování a alespoň to říct: Děkujeme, nemáme zájem. Jenomže komunikace není jeho silnou stránkou. Pasivně nechává zklamané a rozzlobené bloggery psát o jeho nestandardním jednání, pasivně je nechává odcházet, nekomunikuje ani s nimi.

Zavedené komunitní weby jsou cenné, jejich vybudování stojí spoustu práce. Najít pro blogovací systém úspěšný business model asi není jednoduché, přesto je velká škoda nechat dlouholeté a věrné uživatele jen tak odejít, aniž by byla vidět snaha s tím něco dělat, zabránit tomu. Autoři, po léta využívající Bloguje, byť zdarma, sami investovali čas a úsilí do vytváření obsahu a jistě by si zasloužili více ohleduplnosti a férovější jednání; vždyť nejde o položky v neúspěšném e-shopu, ale o lidi!

Předpokládejme, že nejde o ješitnost a současný majitel není veden myšlenkou "Když provoz neutáhnu já, radši tu službu pohřbím, než aby ji za hubičku získal jiný". Pak by mohlo jít o vypočítavost. Ale ta se může vymstít, protože kdo chce příliš, nakonec nemívá nic a z Bloguje tak může brzy zůstat prázdná skořápka a to nejcennější – kvalitní přispěvatelé – pryč. Ani bych se jim nedivila. Takže dost možná, že z toho nebude mít nikdo nic. Původní majitel prázdné ruce, bloggeři smazané účty a lidi, kterým na Bloguje záleželo, leda rozčarování. Pořád tu je ale možnost, že se někomu podaří Bloguje včas převzít a pokračovat. Pak si troufám tvrdit, že jej čeká nelehká práce a mnoho k napravování. Jenomže to jsou spekulace. Nikdo neví, co se teď honí panu Lašikarovi hlavou.

Ať už je to jak chce, vychází mi z toho, že jsme svědky další nezvládnuté komunikace. Toho, že postavit se čelem nepříjemné situaci a jednat otevřeně není vůbec jednoduché a ne každý to umí.

21 komentářů:

  1. Děkuji za článek:)
    Odkážu na něj, až budu publikovat vlastní, asi se tomu nevyhnu:(

    Já mám tendenci uvažovat o Bloguje jenom jako o bezplatné službě, že by měla nějakou cenu "komunita", o tom jsem takto nepřemýšlela...

    OdpovědětVymazat
  2. Neodkazuj; tvůj bude určitě mnohem lepší, protože se tě to, na rozdíl ode mě, přímo týká ;)

    Mě štve, že někdo chce rozprášit mé oblíbené autory, kteří, až na pár výjimek, jsou shodou okolností všichni na Bloguje. No a ta(ne)komunikace, to si prostě zasloužilo komentář ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud by společnost LAAR byla profesionální, dalo by se hovořit o nezvládnuté komunikaci. Oni ale profesionálové nejsou.

    V českém business světě vůbec není neobvyklý postoj "když nemůže být po mém, tak ať se jdou všichni bodnout" - a to včetně případů, kdy nakonec tento postoj přinese finanční ztrátu. Teď, když se ukázalo, že LAAR na své uživatele zvysoka kašle, bude tento postoj asi ještě posílen.

    Komunita je cenná v rukou těch, kdo s ní umí pracovat a ví, jaký má potenciál. LAAR to neví a pracovat s tím neumí - proto je zklamaný z malých zisků, proto je mu (jim) jedno, že se komunita rozpadne.

    A spravedlivé a férové jednání? To v provozních podmínkách bloguje.cz není...

    OdpovědětVymazat
  4. "Komunita je cenná v rukou těch, kteří s ní umí pracovat a ví, jaký má potenciál." Přesně!

    Před pár lety... oblíbený server, spousta uživatelských článků a diskuzí, a jak se rozrůstal, majitelé měli míň a míň času a asi i peněz na provoz, server neustále přetížený, stížnosti admina i osazenstva ignorovány.... Až to jednoho dne frustrovaného admina přestalo bavit a otevřel si malý krámek, tak jak si myslel, že by to mělo vypadat. Nadšení nových uživatelů neznalo mezí :) Nejsem si jistá, že je něco takového možné v případě Bloguje, ale minimálně je BC skvělou ukázku, jak pečovat o komunitu a být úspěšný.

    Nemyslím si ale, že co se děje kolem Bloguje je hodno následování. Měl by to být spíš odstrašující příklad, jak se to dělat nemá a jak vyhrocená situace nikomu neprospěje. To platí pro obě strany, nutno podotknout.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tak - to je čítankový příklad, jak se to má dělat. Ovšem ten charismatický vůdce s tím tenkrát měl hodně co do činění :)

    Ale jako odstrašující příklad je to ale dobrý postřeh. Škoda, že ho zaznamená jen pár lidí a to ještě asi takových, kteří ho nebudou moci uplatnit.

    Bohužel ego tam hraje velkou roli a pokud už to dospělo do stádia, že to ten člověk zavře jen proto, aby si dokázal, jaký on je pán, tak už tomu není pomoci. To jsou ale jen spekulace, při absenci jakékoli komunikaci to ani jinak nejde.

    OdpovědětVymazat
  6. Things are getting heated up!

    LAAR dnes vydal pozouhodné prohlášení, z něhož vyjímám:
    Pokud by se na poslední chvíli objevil legitimní subjekt se zájmem podat platnou finanční nabídku, může tak učinit v angličtině na anna@actnow.se. Pravděpodobnost takové události se však blíží nule.

    Taková míra arogance se opravdu jen tak nevidí. Pokud by LAAR měl jen špetku úcty k uživatelům, tohle by nikdy nemohl napsat. Někomu opravdu není dáno.

    Ještě dnes ráno, když jsem psala o BC, by mě nenapadlo, že to půjde, a ono fakt že jo: http://www.misantrop.info/kam-prejit-z-bloguje/#more-405. Palec nahoru pro Arthura :)

    A ty se rozhodni, kam půjdeš ;)

    OdpovědětVymazat
  7. no to si děláš srandu!! dát v češtině oznámení, že přijímají nabídky v angličtině a na švédský e-mail??? to je k popukání.... ta naše povaha česká... :))))))

    Já myslím, že se jedná o uražené ego - a s tím se špatně bojuje. Jediná naděje je, že zvítězí postoj "lepší něco než nic" - ale nesázím na to.

    Přechod uživatelů na alternativní server je ideální řešení - současný provozovatel nezíská pocit zadostiučinění, jak to blogerům natřel - a nový uživatel bude mít šanci vybudovat novou komunitu - jak s ní naloží je už na něm.

    Za sebe - nevím - říkám si, že dám na blog otázku, kdo by si vlatně pokračování Okénka kromě Tebe přál.... a podle toho se rozhodnu. Možná by mi nějaký ten půst neškodil...

    OdpovědětVymazat
  8. Cha, to si taky říkám, že by mi půst neškodil, ale jaksi vůle zbavovat se závislosti kde nic, tu nic.
    Už mám to psaní asi moc zažité, nebo co, takže jsem ráda, že se A.D. snaží přesunout někam komunitu jako celek, snad to vyjde.

    Kimmy, myslím, že Okénko má své místo na slunci, hlasovala bych pro jeho zachování, ale to záleží na každém, jak se cítí. Nemá cenu se do psaní nutit, ale nemá ani cenu nutit se do nepsaní, což by byl můj případ. Si myslím, teda:)

    OdpovědětVymazat
  9. Okénko nechat!

    Blogování je bezva; v tomhle formátu jsem se našla, baví mě a pokud to baví i někoho dalšího a přijde nakouknout, je to příjemné plus - nikoli podmínka :)

    Původně jsem to zkusila na lidovkách, ale ten editor byl doslova peklo na zemi. Tak jsem zvolila dohled Velkého bratra, ale s jistami a pohodlím, a jsem velmi spokojená ;)

    OdpovědětVymazat
  10. já když to tak hodnotím, tak to pro mě nejsou samá pozitiva, ale pár jich tam je... jako je fakt, že když vidím to maso v diskusích na blogu iDnes a NP, tak jsem ráda, že mě tito lidé nenašli (i když nikdy nepochopím, jak mě našel Dr. Hnízdil). Mmch - znáš anti-BC blog? Taky ho provozuje bloguje (a momentálně migruje za tebou)

    Ale Velký bratr mě teda neláká, raději bych nějakou nezávislou platformu. Uvidím, s čím přijde Arthur.

    OdpovědětVymazat
  11. Dr. Hnízdil tě asi našel tak, že někdo v diskuzi dal na tebe link :)

    Anti-BC blog neznám a přiznám se, že se mi ho ani nepovedlo vygůglit. Ale jestli je to stejně tupej BC hate jako Deník šílené matky, tak tam radši ani chodit nebudu. A tobě radím to samé.

    OdpovědětVymazat
  12. aha - to je fakt

    Anti-BC blog nazývám právě Deník šílené matky :). Mně to slouží už jako sociologický průzkum, hlavně když vidím lidi, kteří to komentují. Dobře je na tom všem vidět, jak se ta komunita vyvíjí a vyhraňuje. Ona se komunita dá pochopit, dá se s ní pracovat, dá se na ní i vydělat - ale občas se taky může vymknout...

    je to s tou svobodou složité - předpokládá totiž určitý vývojový stupeň

    OdpovědětVymazat
  13. Jo aha, on je to přímo Klub šílených matek. Ale to je jedno. Zrovna v případě BC myslím, že tamní komunita je zdravá, když je něco takového vytknuté mimo. Nebudu si brát servítky - nemám pochopení pro tohle přizdisráčství, kdy někdo není schopen svoje výhrady sdělit přímo, ale zvrací si je rádoby vtipně za bukem.

    OdpovědětVymazat
  14. Příliš mne to nezajímá, nejsem tím dotčen, ale přesto si dovoluji upozornit, že jsem v žádném z dosud zveřejných pobouřečných či zděšených výkřiků "bloguje.cz končí" nezaznamenal pokus o konfrontaci tohoto problému s platnou úpravou autorského práva.
    Což tedy tímto doporučuji Vaší pozornosti.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravím, Milane. Zajímavý podnět, ale nemám vůbec ambice se do něj pouštět. Mileráda však téma autorských práv přenechám Christabel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se něčemu vyhýbám širokým obloukem, tak je to autorské právo:))

      Situaci na BC sleduju okrajově, protože jsem se do tamější komunity nikdy nazapojila, znám ji jenom jako pozorovatel.
      A musím lehce oponovat: myslím, že autorka K.š.m. vyjádřila svůj nesouhlas často přímo tam.
      Nesouhlasné články na veřejném blogu, nezahlesovaném a každému přístupném, bych neoznačila jako nadávání "za bukem". Čímž neříkám, že tomu boji proti BC úplně rozumím, to ne...

      Vymazat
    2. Však já už jsem taky jenom pozorovatel :)

      Pro osvěžení paměti bych doporučila některé nesouhlasné články znova přečíst. Té osobě bylo věnováno - včetně tohoto - celkem osm příspěvků, což je, jestli dobře počítám, osmkrát více, než by si zasloužila.

      Vymazat
  16. Hm - já myslím, že na BC se ta komunita dost posunula jistým směrem - ale jsem si plně vědoma, že je to "none of my business", tak to nijak neřeším

    Jinak podle mně chodit někomu plivat špínu na jeho území není vhodné - to ať si raději ten vitriol vylívá na vlastním.

    OdpovědětVymazat
  17. Milane - o autorském zákonu nic nevím, ale taky se necítím povolaná.

    Je ale zajímavé, jak psané slovo působí na každého jinak - na mně totiž žádný z příspěvků nepůsobí zděšeně ani pobouřeně. Celé to vnímám jako suché konstatování a hodnocení situace, bez velkých emocí...

    jó lidé só rózné

    OdpovědětVymazat
  18. Komunita se posunula, ale to vidí pouze ti, kteří ji sledovali od samých začátků a pamatují si tu skvělou atmosféru a nadšení. Od té doby tam přišly mraky nových lidí a je jasné, že tak, jak to bylo zkraje, to nebylo udržitelné. Sametová euforie taky netrvala dlouho :)

    Cha, vitriol :) Každý dělá, co umí, no.

    OdpovědětVymazat
  19. To srovnání se sametovou euforií je výborné - sedí to naprosto přesně!! Včetně důsledků demokracie, tolerance, svobody slova a tak dál :)

    Za sebe jsem ráda, že jsem obě euforie prožila - celé je to velmi poučné.

    OdpovědětVymazat