Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

úterý 14. února 2012

Rodič vrací úder

aneb Facebook jako výchovný prostředek

Že jsou puberťáci huby nevymáchané, nepřekvapí. Že je štvou rodiče a píšou o nich velmi otevřeně na Facebook, taky ne. Ale překvapí, když ten samý Facebook těm samým rodičům poslouží k udělení důrazné výchovné lekce.

Patnáctiletá Hannah pověsila na svou zeď peprnou lamentaci na své rodiče, v níž se s pěti sty přátel podělila, jak ji líní rodiče zneužívají k pracím doma a že by jí za to měli platit. Hemží se to tam slůvkem "shit" a na konci rozzlobená slečna neopomene rodiče ujistit, že až zestárnou, ať od ní rozhodně pomoc nečekají.

Shodou okolností si rodiče dopis přečetli. Tatínek nelenil, vzal kameru a natočil odpověď:



Kromě toho, že uvedl na pravou míru vzlykání o přemíře práce a povinností, a vypočetl, co všechno si nevděčná dcerunka jaksi automaticky nárokuje, rozhodl se rázně vypořádat i se symbolickým původcem toho zla. Video, jež jí pověsil na Facebook jako odpověď, teď koluje po internetu, má 22 000 000 shlédnutí a rozděluje lidi na dva tábory. Jedni mají za to, že rozstřílet notebook, resp. řešit problém s dítětem pomocí zbraně, je dětinské, druzí říkají, že dcera dostala tvrdou, ale zaslouženou lekci a navrhují kovboje z videa na Otce roku.

Co myslíte? Ukázali byste potomkovi hodnotu peněz tímto způsobem? Zvolili byste k jeho nápravě sociální síť a nechali ho vychutnat si zasloužené facebookové fiasko do dna?

Říkám si, že by bylo míň lumpů, lenochů a darebáků, kdyby měli otce jako Tommy Jordan.

32 komentářů:

  1. Děkuji, děkuji, děkuji - tohle nejen "made my day", tohle se mnou zůstane ještě hodně dlouho. Akorát přemýšlím, jestli to mám ukázat synovi, nebo zatím ne, abych mu nemusela vysvětlovat kontext spojení "clean your shit"

    Tommy Jordan to udělal správně a hlavně se mi hodně líbí ten text, kde vysvětluje, že nebude chodit do žádných talk show.

    Takoví lidi, se základním selským rozumem, jsou kolem nás - ale bohužel málo viditelní a málokdy v pozici, kdy by svůj rozum a své principy mohly využít pro blaho společnosti.

    A já osobně bych nápravu přes sociální síť nevolila - právě kvůli "what you put online can affect you forever"

    ale jako lekce je to dokonalé...

    OdpovědětVymazat
  2. :-)

    Jeden diskutér pod tím článkem napsal "Congrats, kid", protože mnoho jiných takové štěstí nemá a podobnou lekci do života nikdy nedostane.

    OdpovědětVymazat
  3. můj muž se vyjádřil velmi nesouhlasně - budeme si tedy mít o čem povídat :D

    jinak já sama bych asi laptop zformátovala a věnovala třeba do Jedličkova ústavu - ta kulka je fakt taková americká... jo a osobně bych přihlížela vymazání účtu z FB

    OdpovědětVymazat
  4. A neřekl proč?

    Mám totiž zato, že speciálně u dětí metoda "ty po mně kamenem, já po tobě chlebem" neplatí. Ta holčina, jak jsem vyrozuměla, už něco podobného udělala dřív a dostala varování. Pokud svoji chybu vědomě zopakovala a neváhala veřejně zostudit rodiče sprostým postem na FB, proč by oni se měli spokojit s offline tytyty a smazáním účtu? Nikdo by se o tom nedozvěděl a nadto by ji ještě její kamarádi litovali, jaké má rodiče despoty. Takhle si uřízla pořádnou ostudu a bude si to do smrti pamatovat.

    OdpovědětVymazat
  5. video na něho neudělalo velký dojem - ale on je ten typ, který nepere veřejně špinavé prádlo, tak se asi není čemu divit. No a že Amík rozstřílí notebook... co na to říct, že, když je někdo kultivovaný :))))

    metoda "ty po mně kamenem, já po tobě chlebem" je u nás doma věčným námětem sporů.

    Ta holka teda ale byla "way out of line" a zasloužila si to.

    Spíš je otázka, jak takový rozumně vypadající chlapík vychoval takovou dceru - kde se stala ta chyba.

    OdpovědětVymazat
  6. Kimmy, no ale já teda považuju způsob likvidace toho notebooku za podružný. Důležité podle mě je hlavně pověšení toho videa na FB. Kdyby ten její táta notebook přejel džípem nebo hodil do řeky, fungovalo by to podobně. Sice možná méně razantně, ale bezpochyby by holka i tak pochopila, že stroj opravdu za dva týdny nedostane zpět.

    Možná se chyba nestala. Jedinec v pubertě je diagnóza sama o sobě :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak ono je to opravdu "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá"... ale asi na to člověk musí mít náturu, já bych to neudělala, takhle se vydat napospas internetu... i když chápu, že to viděli kamarádi a rodiče kamarádů a nějaká odpověď byla nutná

    jeden z komentářů mého muže byl, že se holka může taky sebrat, utéct, někde si obstarat kreditku a nastane větší průšvih.... tam už to fakt hodně záleží na tom základu. Protože zas musím uznat, že to není tak úplně nereálné. Hormony jsou potvora.

    Tak si říkám, ve které nedemokratické zemi mívají s puberťáky podobné problémy.... :) - ale to je jen úšklebek, nechci to sem tahat...

    OdpovědětVymazat
  8. Hmm, těžko říct. Podle toho připojeného komentáře to vypadá, že je to chytrá holka a vzala to dobře.

    Shodneme se, že pořád lepší než chytit a seřezat? ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. já si taky myslím, že to byl správný krok ve správnou dobu

    Seřezat 15letou holku podle mně už není trest a může jen uškodit.

    Ale to je celé mnohem rozsáhlejší problém - dnešní děti mají málo povinností, nemusí moc pracovat, protože se musí učit a chodit na kroužky - a pak i když se uči a naučí, stejně nenajdou práci - je to hluboký a dlouhodobý problém. Hrozně moc děti se dneska nemusí moc snažit a dostávají, co si zamanou. No, však jim v Asii vyrůstá těžká konkurence, budou se jednou divit (a Americe už se diví).

    OdpovědětVymazat
  10. Ha, ty jsi dneska určitě četla to samé,co já :-)

    http://www.ceskaskola.cz/2012/02/tereza-matejckova-nejhloupejsi-generace.html

    OdpovědětVymazat
  11. tak to jsem nečetla, ale děkuji za odkaz, rozhodně s tím souhlasím. Já jsem zas pro změnu četla tohle

    http://zpravy.ihned.cz/cesko-skolstvi/c1-54706650-zprava-oecd-socialisticke-vzdelavani-v-cesku-pretrvava-uroven-klesa

    jinak já moc nechápu, proč je nutné rebelovat proti "Go to school, find a job" - jak by to jako jinak mohlo vypadat? Že by se vrátili na pole od nevidím do nevidím a pak šli ve 20 na vandr? Jsou místa na zemi, které jim to mohou splnit...

    OdpovědětVymazat
  12. Heh, rebel woe :-)

    Někde jsem nedávno četla, jo vím, v Justově slovníku, že rebel je vlastně loser - protože kdyby byl úspěšný, byl by to revolucionář ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. jo jo - to já jsem taky loser - rebeluju proti té demokracii, ale revoluci neudělám

    já bych ale docela ráda věděla, jak si to ti rebelové představují - jestli by se jako živili lovem a sběrem lesních plodin nebo co jako...

    teď jsem četla o rodině v UK, která má 10 děti - a jak je Anglie taky taková sociální, pořád jim nabízeli nějaké 4-5 pokojové domy (nájem zatáhli daňoví poplatníci) - a rodina že ne, že jim se líbí ten 8 pokojový - no a fakt ho dostali a teď si libují, že se nemusí mačkat. Tak už se pak nedivím, že mládeži připadá jako ptákovina se honit ve škole a pak někde zařezávat v práci, aby člověk dosáhl na hypotéku na nějaký třípokoják...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty nejsi žádnej rebel! Rebel bys byla, kdybys odmítla platit daně, protože už nechceš dál přispívat na tunely té zkorumované pakáže :-)

      Pche, prý lov a sběr lesních plodin. Autentické výroky jednoho rebela:

      "Nehodláme si prostě zničit život, jen proto, aby se dali platit složenky. Žijeme jenom jednou..."

      "smečka personalistů škatulkujících podle životopisů, místo aby hodnotili jakou má člověk v sobě energii tady a teď a dávali šance"

      "nehodláme hrát ty vaše psychologický hry, já jsem šéf, ty si podřízenej... Chováme se stejně ke všem, ať jseš generální ředitel nebo uklízečka, člověk jako člověk."

      :-) No není to roztomilý nadávat starší generaci, že ztratila úsměv, protože do úmoru dře, a přitom se od ní nechat se živit?

      Vymazat
    2. ovšem pod smečku personalistů se podepisuju!!! :D

      odkud ty výroky máš? Tak nějak mám pocit, že by našly souznění v Řecku

      dokud bude existovat sociální stát, tyhle názory nevymizí - Evropani si to sami udělali a teď neví, jak z toho. Zas se musím zamyslet, kdo asi takto rebeluje v nedemokratických zemích.

      Vem si tu vyživovací povinnost rodičů - nechceš mě živit - dám tě k soudu! To by se nám nedemokratické země asi vysmály.

      a starší generace, která dře do úmoru, se pak asi dočká překvapení, až bude čekat na tu penzi, kterou by jako měl iti rebelové nějak vygenerovat...

      Vymazat
    3. Vyloveno z diskuze pod tím článkem z ČP.

      Je to pravda no, strašně moc mladých lidí oddaluje osamostatnění, nechce se jim do zodpovědnosti ve vztazích, ani v práci, nechce se jim do zodpovědnosti a nepohodlí s rodičovstvím.

      Pro mě je třeba důkazem, že lidi hloupnou, jsou ty strašné dluhy, co si nasekali. Nevědět, co je RPSN, a půjčovat si všude, kde mi dají, navzdory rozmachu dostupnosti informací a neschopnosti si zjistit, k čemu dělání si nesplatitelných dluhů reálně povede, to se prostě nedá svádět jen na chabé vzdělání. Koneckonců, jsme svědky totožné hlouposti na úrovni celých států, že ano :-)

      Vymazat
  14. já si nemyslím, že dluhy jsou důkazem, že lidi hloupnou - celá ta záležitost je dobře promyšlená ze strany bank a prostě je určité procento populace, které vždycky bylo a bude na té slabší straně Gaussovy křivky.

    Ale myslím si, že děti mají hrozně málo příležitostí se rozvíjet a být vystavován situacím, ve kterých by se učily - ve škole je to nezajímavé, doma televize, nintendo, počítač, dovolená někde na pláži v hotelu... je to hrozně otupující.

    Odmítání zodpovědnosti je podle mně způsobeno tím, že lidi tu zodpovědnost odmítnou můžou. Pokud existuje přijatelná bezpracná alternativa - bydlet a jíst doma u rodičů a nic nedělat - učitý typ lidí si ji zvolí. Jak z toho ven v rámci zachování všech těch práv a svobod - to teda nevím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Banky mají taky svůj díl viny, ale tohle je otázka základní finanční gramotnosti přece. A když se k tomu ještě přidá neochota racionálně zvážit svoje možnosti, vede to k tomu, že se lidi chovají jak malá děcka. Chtějí to hned, tak to musí mít. Dupy dup! Vy mi dejte dvacet, já vám dám do roka čtyřicet, ta televiza za to stojí! To je dvouleté dítě jak vyšité :-)

      A takovéhle dítě chce bydlet u rodičů a vůbec ho nenapadne, že by mělo jít do nějaké práce. Myslí na sebe a starosti rodičů jsou mu buřt :-)

      Kimmy, ale opravdu si myslíš, že dnešní děti mají málo příležitostí k vývoji? Já bych právě řekla, že je těch příležitostí a impulsů naopak hrozně moc a z toho moře informací nakonec stejně člověk většinu času prokrastinuje u blbinek.
      A vezmi si třeba to Japonsko. Úžasně vyspělá země, ale puberťáci dostávají ve škole místo známek samolepky a dospělí se chodí bavit do infantilních arkád.

      Ale možná se pletu. Možná naše společnost nedětinští, možná je z vykonaného rozvoje a přemíry výdobytků natolik unavená, že senilní, hehe.

      Vymazat
    2. no tak základní finanční gramotnost určitě - ale z toho já viním vládu, že fondy na to od EU jsou rozfrcané a lidi jsou furt stejně naivní, jako když přijel Viktor Kožený a skoupil český průmysl za hubičku. Navíc si myslím, že bohužel si lidi vůbec nespočítají, že z těch 20 bude čtyřicet - oni vidí nějakých 1O% úroková míra na letáku a řeknou si oni mi dají dvacet, já vrátím dvacet dva a fertyk, no neber to za tu cenu. Pokud tohle dělá dítě, tak možná ještě řekne 'tak naši zaplatí dvacet dva'.

      Myslím si, že opravdu dneska ty děti mají možná teoretickou možnost impulsů, ale v praxi se to omezuje na tu televizi, hry na mobilu a tak. Rodiče je raději moc ven nepouštějí, sami rodiče jsou líní (mea culpa), takže je to ta tupá zábava. Nezahrnuju do toho děti ambiciózních rodičů, které je honí z kroužku na kroužek.

      Japonsko je krásný příklad - vem si manga, na jakou úroveň tam povýšili kreslené seriály. Tam si ale myslím hraje dost velkou roli represivní společnost, kdy to pačinko je už jen nutné vybití impulsů, které moc nikde jinde vybít nejde. ALe turisticky velmi zajímavé. Mmch - znáš film Strach a chvění o belgické stážistce, co strávila rok v japonské firmě? Moc zajímavý a velmi dobře ilustrující japonské firemní prostředí.

      Naše společnost je podle mně zatím ještě hodně heterogenní - důchodci, co zažili válku a 50. léta, normalizační generace a pak mládež po 89, která už vyrostla s internetem - podle mně se nedá jednoduše charakterizovat. Ale co se týče té nejmladší generace, ta si myslím opravdu toho moc nemá - školy pro kočku, lehký přístup k chipsům a sladkostem, obklopená grafiti a často naštvanými a uštvanými rodiči. Tak je zaděláno na velké problémy.

      Vymazat
    3. Myslím, že s tou fin. negramofností to nebude tak černobílé. Ale to ayi proto, že celý život jede celá naše famílie na půjčky, ač jinak se jevíme relativně gramotní :o)

      Vymazat
  15. Máš pravdu, samozřejmě, nedá se jen tak generalizovat. Ale jaksi není možno nevidět, že lidi skutečně mají tendence chovat se líně, nezodpovědně a jaksi infantilně. Mladí mají úžasné možnosti vzdělávání - a polovina mladých Američanů se domnívá, že ve WWII měly USA za spojence Hitlera.

    No, od hubaté Hannah jsme už dost odbočily, ale ještě si dovolím oponovat: hraní současných her vůbec není tupá zábava, naopak, některé jsou velmi složité a člověk si u nich musí i dost namáhat mozek.

    Jo, Strach a chvění jsem viděla. Dokonce jsem o něm i napsala: Jak dělat byznys A dokonce můžeš hádat, kdo je onou přítelkyní ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. lidi se chovají v rámci vymezených mantinelů - když jsou ty mantinely volné a všude je svoboda, tak se tak budou chovat - nebrat ohledy na ostatní, protože nemusí, nechovat se zodpovědně, protože nemusí a tak dále

    Uroveň amerického školství je k pláči, ale mají velmi silné odbory (špatného učitele v podstatě nejde propustit), tak s tím asi nic moc neudělají. Tohle znáš? http://www.snotr.com/video/675/A_blonde_and_a_3rd_grade_geography_question

    Co se týče her - jsou hry lepší a horší. Ty lepší většinou baví mladší děti, ale čím jsou děti starší, tím víc tíhnou k těm příšerným - zvlášť v tlupě. Vzdělávací hry by měly velký potenciál, ale těch opravdu dobrých je málo. Každopádně si myslím, že děti tráví příliš málo času venku nebo u knížek a příliš mnoho u el. hraček. I já s tím bojuju, hlavně důrazným omezovaním času, ale je to za cenu velkých konfliktů. Na druhou stranu nejsem tvůrčí matka, která neustále vymýšlí lepší hry a sama mám tendenci nořit se do virtuálního světa víc, než bych měla... Ty podlahy pak podle toho vypadají :D

    OdpovědětVymazat
  17. Jj, viděla jsem :-)

    Hry jsou samozřejmě lepší a horší, ale platí, že jsou hlavně pro dospělé. Vezmi si, že průměrnému hráči je 35 a rozhodně má vyšší nároky než dvanáctileté děcko. Koukni třeba na Starého hráče (což je mimochodem jeden z nejchytřejších lidí co znám), takže zas tak tupé ty hry být nemohou, spousta jich je opravdu dobrých - ale pro dospělé. Třeba real time strategie, to jsou velmi složité hry náročné na přemýšlení. Samozřejmě, pokud se zasekneš u Angry Birds, nejsi gamer, ale jouda :-)

    TV už je horší, to je fakt pasivní. Sice si myslím, že se z ní děti i hodně dozvědí (pro moje dětičky Ben a Holly, Peppa, Little Princess jsou skvělé, KŠ taky), ale unaví je to spíš fyzicky. Ale víš co? Naše děti se mají neskutečně dobře a já se odmítám ještě trápit výčitkami, že se jim dost nevěnuju, že jim nečtu a nechodím s nimi dost ven. Noření zdar!

    OdpovědětVymazat
  18. jsem jouda - Angry Birds mě nějakou dobu držely a u nich jsem taky skončila a vrátila jsem se k promrhávání času na internetu všeobecně. Blog toho taky dost vysaje. Nemusím zkusit všechno, pamatuju si, jak mi před pár lety kámoška vykládala, že vstává ve tři ráno aby zasázela nějaké virtuální brambory nebo co. Jsem na druhé straně generační propasti.

    Prďola strávil nedávno asi tak 10 hodin sledováním dokumentárních DVD o Titaniku - tohle podporuju, protože mi přijde že to jsou skvělé příležitosti, že se na to může podívat. A hlavně tam nejsou žádné reklamy... To by mohla být skvělá hra (možná je).

    Naše děti se mají neskutečně dobře - taky jim časem budu říkat, že líp už bylo :D

    OdpovědětVymazat
  19. Buďme optimisté a doufejme, že setrvačností ještě hodně dlouho dobře bude :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Optimista je pouze špatně informovaný pesimista...

    a já se s informacema kamarádím... :D

    OdpovědětVymazat
  21. :-)

    “Choose to be optimistic, it feels better.”
    ― Dalai Lama XIV

    OdpovědětVymazat
  22. Ty jo, my když jsme zamlada udělali průser, tak z toho byla maximálně dvojka z chování nebo domácí vězení. DNeska z toho mají děcka na webu ostudu na celej život. Brrrr...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauro, někdy jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, no :-)

      Vymazat
  23. Ale ano, mě se ta lekce celkem zamlouvá, nejsem sice ten typ, kterého by napadla nebo ji dokonce zrealizoval, ale principielně ji schvaluji. Ovšem, co se konkrétního provedení týče, to pro mě příliš smrdí americkou obsesí ke zbraním a takovou tou "army" namachrovaností (ostatně, obyčejného pacifistu by asi nenapadlo zničit notebook střelnou zbraní, prostě by ho přejel autem nebo na něj skočil), a protože se mi zbraně a americký přístup k nim hnusí, poněkud tím gen tatínek u mě ztrácí na atraktivitě. Ale principielně to beru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No čistě ze scénaristického pohledu to vymyslel dobře. Kdyby musel sedat do auta, startovat a snažit se tu věc přejet přesně, aby dosáhl stejných škod, byla by stopáž dvakrát delší ;)

      Vymazat