Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

pátek 23. září 2011

Ivana

Českými médii a ženskými weby se jak uragán přehnala zpráva o vynesení rozsudku nad porodní asistentkou Ivanou Königsmarkovou.

Nikdo, kdo se o problematiku českého porodnictví, respektive domácích porodů, dlouhodobě zajímá, nepochybuje, že trest je svou nezvyklou tvrdostí exemplárním varováním pro ostatní PA a ženy, které se rozhodnou rodit jinak, než je běžně zvykem.

Ivana Königsmarková mě provázela porody dvou mých dětí. Velmi si jí vážím, je to moudrá a statečná žena.

Neznám detaily případu a dokonce ani přesné znění rozsudku, nebudu se k němu tedy příliš vyjadřovat, nicméně mi připadá velmi nestandardní, pokud soudkyně dle dostupných informací odmítla všechny posudky, výslechy znalců a další důkazní materiály obhajoby, takže na ně vůbec nebyl brán zřetel, a naopak, byly v řízení přijaty pouze posudky lékařů, s nimiž Ivana Königsmarková vede dlouholeté ideové spory!

Spor i samotný rozsudek si jistě zaslouží pečlivý rozbor, faktem ale je, že stát tímto rozsudkem dává najevo, co si o soukromých porodních asistentkách myslí. Musí být naprosto neomylné a nesmí se stát, že při porodu někdo zemře, jinak přijde likvidační trest. Každému zdravotníku, který by chtěl být u domácího porodu nápomocen, hrozí milionová pokuta. Stát odmítá dávat soukromým asistentkám licence, respektive je nutí mít pro výkon svého povolání stejné vybavení jako porodnice, což je v reálu nemožné a vlastně tím popírá jejich smysl.

Tohle vše, všechny tyto snahy, jsou v rozporu s porodní praxí v mnoha evropských zemích, kde jsou porodní asistentky a různé porodní domy přirozenou součástí komplexu zdravotní péče, a domácí porody prostě jednou z možností, jak přivést dítě na svět. Represivní snahy českého státu bránit porodním asistentkám v samostatné činnosti jsou v rozporu s evropskou legislativou a perzekuce vzpurných rodiček zase porušováním jejich svobod (zejm. práva na respektování soukromého a rodinného života).

Před časem dospěl podobný, byť ne s tragickým koncem, případ až k Evropskému soudu pro lidská práva. Mladá žena žalovala maďarský stát, že ji neumožnil zvolit si svobodně místo porodu - a vyhrála.

A ačkoli mě pochopitelně výsledek soudu mrzí, možná je velmi dobře, že bylo rozhodnuto zrovna takhle. Možná že i tento případ se dostane k Evropskému soudu a možná že stejně jako v případě Anny Ternovszky budou označeny represivní praktiky státu za rozporné s právy jedince na soukromý život a tím nepřijatelné.

---

Ještě poznámka pod čarou. Velmi mě překvapilo, že rodička nedala asistentce všechny potřebné informace a uvedla ji tak úmyslně v omyl, jenž pak v důsledku vedl i tragickému konci porodu. Ozvaly se hlasy, že by si porodní asistentka měla nechávat podepsat nějaké čestné prohlášení. Nesouhlasím. Vztah mezi rodičkou a asistentkou musí být už z podstaty založen na naprosté důvěře. Obě strany na sebe musí spoléhat a stoprocentně si věřit. Pokud tomu tak není, je něco velmi špatně - a tento případ to jen potvrzuje.

5 komentářů:

  1. Už jsem k tomu něco napsala.
    Chtěla jsem se zeptat, vím, že je to osobní, ale nechceš se rozepsat víc o osobní zkušenosti s I.K.? Jak postupovala, nač se vyptávala, jaké vybavení měla s sebou, jak reflektovala případné komplikace...? Docela by mne to zajímalo.

    OdpovědětVymazat
  2. Popravdě, když jsem dopsala tu poznámku pod čarou, došlo mi, že to je přesně to, co mnoho lidí neví. Neměla jsem úplně v úmyslu veřejně psát takové soukromé věci, ale zvláštní okolnosti si zasluhují výjimku a už se na tom pracuje ;-)

    Díky za povzbuzení.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, mám stejný dotaz jako Christabel
    Děkuji Dita

    OdpovědětVymazat
  4. Dito,koukněte sem:

    http://evropanka.blogspot.com/2011/09/jak-se-rodi-doma.html

    OdpovědětVymazat
  5. Diky. Tez jsme meli osobne moznost na predporodnich kurzech s prvni dcerou, ac jsme doma nerodili (tri devcatka - tri cisare). A bylo mi smutno, jak manipulativne a trestuhodne neobjektivne media v kauze informovala a jakou hysterii a hon na carodejnice vytvorila.

    OdpovědětVymazat