Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

čtvrtek 17. dubna 2014

Dokument: Dělníci bulváru

Bulvár je rychloobrátkové konzumní zboží, ideální prokrastinační nástroj, jehož  hlavním parametrem je nenáročnost. Na své si přijdou konzumenti napříč celou Gaussovou křivkou. Nahatá prsa a roztomilá štěnátka ocení všichni, ať už přišli s tím, že ostatní média jsou moc seriózní a málo barevná, nebo s tím,  že si chtějí na pár minut odpočinout od složitější činnosti.


S příchodem nových médií sice vzrostla konkurence, ale také se velmi rozšířily zdroje, ze kterých se dá čerpat. Proto obyčejně na jeden "domácí" článeček připadnou další tři převzaté z Buzzfeedu, 9gagu nebo trilionu jiných. Ne že by to vadilo je spousta lidí, kterým různé lokální agregátory do češtiny předžvýkaných drbů, legrácek a obskurit přinášejí potěšení. Pro tvorbu takového obsahu není potřeba disponovat žádnými extra schopnostmi; dostatečně cynická opice jej po krátkém zácviku zvládne generovat taky. Přesto místní mediální vody už řadu týdnů a měsíců čeří vulgární maník trpící velice přebujelým egem a sebevědomě se prezentující jako talentovaný a velice inteligentní (och!), což řadu lidí pochopitelně nesmírně dráždí. Chodí do veřejnoprávní televize, poskytuje rozhovory a dokonce o něm byl natočen dokumentární film.

Je velice smutné sledovat, že tohle kontroverzní selfpromo přebírají i velká média a s bezelstnou naivitou jej šíří dál. Pán si samozřejmě a celkem oprávněně myslí, že je borec, poněvadž lepší reklamu pro jeho byznys si nelze přát. A má pravdu.

Ve skutečnosti by si tato sorta lidí zcela zasloužila, aby se o nich  psalo a točilo co nejméně, respektive vůbec. Ze zákulisí jejich nepříliš noblesní profese netřeba točit "objevné" reportáže o tom, že drobné informace je třeba přifukovat do skandálů, na kterých je možno se živit mnoho dlouhých dní, že je potřeba modifikovat nudnou realitu, aby působila dostatečně senzačně, že svět celebrit a bulváru se potřebuje navzájem a tyto spolu žijí v oboustranně prospěšné symbióze. Překvapí to dneska někoho? Vážně? Nebo k čemu tedy měl být ten Klusákův nejnovější medailonek? Asi k tomu, že nabídl pohled zblízka na člověka, který cynismem a vulgárním slovníkem maskuje pohrdání nad sebou samým a ano, a ještě na jednu bulvární kačenu, z jejíž intelektuální výše asi měla divákovi spadnout brada na zem. Tak tedy pardon, že nespadla. Bylo snad snahou zdokumentovat úžas nad skutečností, že se mezi bulvárními prvoky občas objeví i někteří s náznakem jakési inteligence? Nebo překvapivé zjištění, že odpudiví lidé dělají odpudivé věci, a dokumentovat jejich dětinskou radost nad lidským hladem po senzaci?  Jenomže stejně jako není vhodné obdivovat majitele stánku s fast foodem za arogantní chvástání se, že tu jeho přesmaženou lacinou šlichtu ti blbci žerou, není ani na místě s halasem objevovat dobře známé "hlubiny" plytkého bulvárního byznysu a jeho otevřené parazitování na cizím obsahu, a naivně se snažit na něj jít jeho metodami.

ČT se pokusila o úplně totožný bulvár, pouze v rádoby korektním hávu ovšem bohužel právě kvůli němu se nemohla otevřeně těmhle chudákům vysmát, a naopak dovolila, aby se oni vysmáli jí. Well done, ČT.


Žádné komentáře:

Okomentovat