Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

středa 18. listopadu 2015

Sjednotitel

Současnému prezidentu se musí nechat, že skutečně dělá to, co slíbil, že dělat bude - sjednocuje.

Sjednotil velkou masu lidí, kteří v něm našli zastání. Po mnoha desítkách let opět slyší, že oni jsou ti, kteří jsou v právu, kteří nemusí nic měnit, protože nic špatného neudělali. Slyší, že je v pořádku mít strach a že se nemusí cítit špatně, když je nezajímají problémy a utrpení jiných lidí. Prezident jim říká, že je v pořádku bát o svoje a odmítat cizí.

Ono se to dobře poslouchá. Najednou je tu někdo, kdo má, stejně jako já, rád obyčejnej život, cigárko, štamprlátko a tlačenku. Kdo ze sebe nedělá hogofogo, mluví srozumitelně a nechce po mně, abych se nějak hluboce zamýšlel nad abstraktními hodnotami společnosti a mou rolí v ní. Kdo mě utvrzuje v tom, že se nemusím stydět za to, že jsem nácek, xenofob a rasista, ale naopak, že já jsem ten, kdo tvoří zdravé jádro národa. A pak prstem ukáže na "rádoby elitu" a označí ji za toho pravého nepřítele. Podívejte se na ně, povaleče z kavárny, neví o nás nic. Chtějí spasit svět, ale naše problémy je nezajímají. Hanba!

Prezident se 17. listopadu veřejně zastal všech těchto lidí. Nenutí je vyjít z bezpečné zóny, vydat se za hranice známého, za humna, kde je to cizí, a kde se mohu setkat s jinakostí. Kde lidé možná vypadají, jednají a mluví jinak. Kde mají jiné názory, než jsou ty moje. To je samozřejmě nepohodlné, protože to vyžaduje nepříjemné myšlení,  konfrontaci s něčím, s čím nesouhlasím a co se mi nelíbí. 

Když to neumím, zabarikáduji se doma a zacpu si uši. Nebo začnu hulákat, že každého s jiným názorem namelu do masokostní moučky. Nebo když jsem současný prezident, nařídím policii, aby ke mně pustila jen pochlebovače s transparenty Ať žiju, Hurá a Sláva.

Včera se na Albertově sešla vybraná společnost podobně smýšlejících radikálů a extremistů - zemanovci, konvičkovci, úsvitovci, holé hlavy, putinovci i bojechtivé zálohy, které jsou rozhodnuty vlítnout i do Strakovky, pokud by na to přišlo. Schopnost vyfiltrovat takto krystalicky čistý vzorek xenofobní populace je ukázkou práce skutečného mistra populismu.

17. listopadu prezident své příznivce osobně ujistil, že nesnášet lidi jiné národnosti nebo vyznání je v pořádku - i kdyby jich měla být miliarda a půl. To je pro mnoho současných "nejsem-rasista-ale" úžasná zpráva. Lidi jsou vděční za zastání. Mají prezidenta, který uprchlíkům otevřeně řekne, že je nikdo nezval a dětem s handicapem, že patří do zvláštních škol. S tím většina lidí stejně souhlasí, jen nemá odvahu to říct nahlas. Prezident se tváří, že je mu jedno, co si o něm kdo myslí, a hodně lidem to imponuje. Ti, které historie nezajímá, nezajímají je souvislosti a už vůbec nic z toho, co se děje venku ve světě, ti budou spokojeni. Chápou, co jim prezident sděluje, věří tomu, co říká, protože v jejich světě to dává smysl.

Pokud bychom přijali tezi, že výkon prezidentského úřadu spočívá v popichování veřejnosti provokativními řečmi na libovolné téma, kontroverzních postojích a občas třeba i legračním vrávorání nad korunovačními klenoty, poté bychom se tomu mohli pousmát, popřípadě nalézt potěchu v donquijotské snaze uvádět pomýlené výroky na pravou míru. Takový postoj, zdá se, nemalé části českého národa docela vyhovuje - zpestřuje všední každodennost.

Co ale mají dělat lidé, kterým to nestačí? Kteří třeba také mají strach, ale rádi by znali směr, kterým bychom se jako společnost měli ubírat, jaký máme cíl a čeho chceme dosáhnout. Jaké jsou naše národní hodnoty, máme-li je vůbec? O co máme usilovat? Tihle lidé mají smůlu. Prezident nenabízí žádná řešení; nesnaží se vést společnost nelehkou dobou, nepozvedá morálku v těžkých časech, ani nepřemýšlí o budoucnosti a jejích výzvách. Jeho rétorika je pustá a plytká; často mluví o věcech veřejných pouze optikou toho, co on významného udělal nebo řekl, a ještě častěji je poznamenána špatně skrývanou mstivostí a touhou vyřídit si účty s tím, kdo si dovolil oponovat. Je jedno, zdali to byl malý penzion v horách, občanská aktivistka na maloměstě nebo celá profesní skupina. Prezident jim to s gustem při nejbližší příležitosti osladí zlou invektivou, procesním naschválem, popřípadě vhodnými instrukcemi pro policii. 

Vést s prezidentem  kultivovanou veřejnou debatu je bohužel zhola nemožné. Pro odlišné názory ostentativně opovrhuje akademickou obcí, studenty i jejich vedením, onou slavnou pražskou kavárnou, novináři, filozofy a vůbec všemi, kteří projevili nějakým způsobem nesouhlas. To je poměrně velká skupina, v níž jsou jak lidé, kterým vadí prezidentovo dosti svérázné zacházení s fakty či neomalené vykuřování na místech, které k tomu nejsou určeny, tak i ti, kteří nesouhlasí s otevřeně xenofobními projevy hlavy státu nebo vystupováním hradního mluvčího. Proti nim všem prezident bojuje. Ti všichni byli včera označeni jako uřvané stádo, ocejchováni - a také sjednoceni. 

Prezident je tedy skutečně sjednotitel. Bohužel v tom nejhorším slova smyslu.

3 komentáře:

  1. Vážená,

    obávám se, že jsou lidé, kteří po vyslechnutí dalšího ze série výroků z prostředí pražské kavárny (na pozadí záběrů drzé afroasijské spodiny žádající ubytování ve vybrané lokalitě, nabití smartphonů a dostatek playstations, pokud ne rovnou bezplatné sexuální služby od nějaké blběnky z uvítacího výboru) ohledně povinnosti pomáhat bližnímu a milovat příslušníky cizích kultur začínají tiše přemýšlet o podniknutí něčeho v duchu jednoho nejmenovaného norského samotáře. Jiní kladou věčnou, jakkoli zbytečnou otázku, zda je kazatel blbý nebo navedený. (Moderní psychologie tvrdí, že je to mnohdy totéž: dostatečně autoritativně prosazovaná pitomost se u slabších jedinců pozvolna mění ve vlastní přesvědčení.) Já se spíše ptám, zda se nestydíte za to, že jediné viditelné úsilí o záchranu evropské civilizace přichází zrovna ze zemanova směru, kde se doposavad nacházela její spodní patra. Naopak hrdé příslušnice "lepších rodin" a slovutné "Evropanky" jen tupě opakují absurdní mantry na úrovni negramotného žebráka z kalkatského tržiště.

    OdpovědětVymazat
  2. Oh, to je krása. To si snad zarámuju!

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem абрам александр podnikatel, který byl schopen oživit své umírající těžařské podnikání pomocí boha poslaného věřitele známého jako Benjamin Lee Lee konzultant půjčky. mám bydliště v Jekatěrinburgu екатеринбург. snažíte se začít podnikat, vyrovnat svůj dluh, rozšířit svůj stávající, potřebujete peníze na nákup zásob. máte problémy se snahou zajistit dobrý úvěr, chci, abyste věděli, že vás pan Benjamin provede. je to správné místo, kde můžete vyřešit všechny své finanční problémy, protože jsem živou výpovědí a nemůžu si to nechat jen pro sebe, když ostatní hledají způsob, jak být finančně pozvednut .. chci, abyste všichni kontaktovali tohoto boha poslaného věřitel pomocí údajů, jak je uvedeno, aby se mohl podílet na této skvělé příležitosti e-mail: 247officedept@gmail.com nebo whatsapp/text +1-989-394-3740.

    OdpovědětVymazat