Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

čtvrtek 24. ledna 2013

Placka

Potkaly jsme se před školou, u níž má ordinaci. Na klopě placku.

 – Jé, já ho taky volím!

 – Tak to je dobře.

Usmály jsme se na sebe.

30 komentářů:

  1. taky bych chtěla volit s úsměvem...

    OdpovědětVymazat
  2. Když nejsi pesimista, tak se spousta věcí dá dělat s úsměvem ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem pragmatik. Nemůžu s úsměvem volit člověka, které ho za prezidenta nechci a volím ho jen proto, že ta alternativa je podstatně děsivější. Zas jsem v tom krámu vybírám mezi zatuchlým sýrem a žluklým máslem. Akorát že tentokrát je krám nazdobený a stojí před ním parta nadšených studentů v krojích jásavě zpívajících a nadšený dav jim tleská. Na kvalitě samotného produktu se tím nic nemění.

    Groupthink Schwarzenberg

    Fenomén groupthink jsem přednášela, mám ho nastudovaný - to, co se teď děje je opravdu čítankový příklad. Opravdu nechápu tu davovou hysterii, dneska mi moje jinak úplně normální kamarádka poslala chain mail, ať volím Karla.

    Vy všichni usmívající se, opravdu se zamyslete nad tím, koho volíte.... Neříkám, že já budu volit jinak - není zbytí, ale žádný velký důvod k radosti a tancování kolem májky to opravdu není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má milá, vždyť to sama píšeš. Volíš jednoho člověka proto, že ten druhý je jako alternativa horší. Tak to je. Nabídka není neomezená. S tím je potřeba se smířit a volit podle toho. Jak volí ostatní, nekomentuju. Nekritizuju voliče toho druhého kandidáta. To si, prosím, všimni. Posledních čtrnáct dní NP nečtu, protože nedělají nic jiného, než že KS okopávají kotníky a kádrují jeho voliče. Já se toho účastnit nehodlám. Taky si prosím všimni, že jsem nenapsala další tisícíosmistýpadesátýdevátý pamflet koho volit a proč. Ne. Omezila jsem se jen tuhle drobnou historku z včerejšího rána, která ten účel plní docela dobře. A ano, to drobné spojenectví mi připomnělo pocit, který mám, když někde občas potkám auto s šátkem na špendlíku. A bylo to milé. I přes ten žlučovitej kyblík o hysterii, který jsi na mě vylila.

      Každý tu míru má někde jinde. Já se nijak hlasitě neangažuju, ale jako volič mám jasno. A že to není ideální? No, to sice ne, ale mám se proto tvářit tak, že když projdu kolem, zkysne mlíko? Hm, tak to nemůžu sloužit.

      Vymazat
    2. To nemělo být na tebe konkrétně - pokud to tak vyznělo, omlouvám se. Vím, že jsi se před časem zamýšlela, jestli to celé není jen dobře zorganizovaná kampaň - je a přesto funguje i na tebe (teď už to je konkrétně na tebe :)).

      To drobné spojenectví - to je přesně ono - dám Ti ještě odkaz na ČP - tak o tom to je Někdo řekl, že Schwarzenberg je vzdor, což je úplný nesmysl a PR toho celého. Ale ten vzdor – najednou má člověk pocit, že se stal spolupodílníkem něčeho nového, lepšího, alternativního. Je to přece strašně přitažlivé, není? To celé je ale jen davová psychóza. Mistrovská propaganda.

      tak můj komentář byl o té davové psychóze neboli hysterii.

      Nekádruju KS, nechci další článek k tom, koho volit - tohle není volba, to je pokus o sebeobranu. Ale to nebezpečí, jak my jsme ti spojenci, my si rozumíme, my víme... - to je ten effect, ze kterého já nemám pražádnou radost - i když dočasně jistě lidem příjemný je... a i o tom je groupthink...

      Vymazat
  4. Vždyť je to podobný, jako když umřel Havel. Taky se našli jedinci, co všechno tapetovali načerno nebo nařizovali ve školách státní smutek a zákaz veselí. Vždycky to někdo bude přehánět.

    Nedělám si iluze, že jsme nebyli pod vlivem profesionálních kampaní. Odnesla jsem si ale poznatek, že je mi mnohem sympatičtější dobrovolná podpora nadšených studentů než draze zaplacená profi špína. Zrovna včera mi můj muž říkal, že proti němu ve vlaku seděl pán, četl Blesk a přes celou stranu byl inzerát "Nevolte KS". Rozdíl vidím - ve férovosti použitých prostředků a argumentace jednoznačně. A všimni se, že nejaktivnější byli v dehonestacích voličů taktéž stoupenci MZ (namyšlenci s bílými límečky, kteří nevnímají toho blbce řidiče (= voliče MZ), který je ráno vezl do práce - a podobné kecy, viz třeba Štěpán Kotrba poslední dva týdny). No. Jaký kandidát, takoví sympatizanti asi :-)

    A ten odkaz, neuraz se, ale to jsou ukrutný pindy. Poddaní žmoulající čepici? Spolupodílník něčeho lepšího? Tuším, co asi chceš říct, ale že bych já byla studentka podlehnuvší popkulturnímu kýči a tančící kolem májky? To fakt teda ne. Opravdu nechci, aby Klause vystřídal zrovna Zeman. A těší mě, že to někdo vidí podobně. Nic víc bych za tím nehledala.

    OdpovědětVymazat
  5. No právě - mně nejde o lidi, kteří to viditelně přehánějí. Já jsem rozčarovaná z toho, jak normální lidé se nadchli představou KS jako prezidenta - protože on není ta osobnost, kterou bychom jako národ měli chtít - on je pouze východisko z nouze. Ale souhlasím s těmi články, které jsem ti sem dala - lidi jsou už prostě zoufalí - hrozně by chtěli mít kvalitního člověk na Hradě, nějakou naději a tu teď projektují do KS - ale mylně, protože on ty naděje nesplní, o není ten člověk, ke kterému bychom mohli vzhlížet a jít ho volit s hrdostí.

    Já jsem ale chtěla poukázat na to, jak snadno se lidi nechají v tomto stavu zblbnout a jak snadno jsou manipulovatelní. Nepřemýšlejí, nehledají fakta, jen se nechají smést tím skupinovým myšlením. To není dobře. I když jim to ten dobrý pocit na chvíli dá. A mně je líto, že to tak je.

    Ano, KS je jediná možná "volba" - ale je to volba nouzová, volba, kterou se snažíme zabranit nežádoucí situaci. To není nic, z čeho bychom se jako národ mohli radovat.

    Z článku jsem měla dojem, že tě to všeobecné nadšení chytlo, že se cítíš do té skupiny patřit. Nic za tím nehledám, jen to nadšení nesdílím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A do jaké skupiny? Do té, co se nechají manipulovat, nepřemýšlejí, nehledají fakta? Ehm?

      K prvnímu kolu jsem nešla s moc velkým nadšením, to víš. Ale zapomínáš, že kdyby nebylo tohohle aktivismu, který teď kritizuješ, bylo by finále mezi Fischerem a Zemanem. Tenhle zavrženíhodnej groupthink vynesl KS do finále - což je dobře, protože je to, přes všechna negativa, výrazně slušnější a férovější varianta než ti druzí dva.

      Vymazat
    2. Do skupiny nadšenců, kteří na sebe spiklenecky mrkají, jak volí Karla... (přeháním úmyslně).

      Groupthink není nic pozitivního. Groupthink není o tom, že se lidi zburcují a táhnou za jeden provaz, není o společném cíli.... asi jsi to nečetla...

      Tak promiň... já jsem ta, kdo stojí mimo okruh... nechám toho - nemá o tom smysl dál debatovat, přečti si první charakteristiku toho jevu "Nepochybnou víru v morální hodnověrnost skupiny. "

      Tak aspoň mám na příští rok případovou studii...

      Vymazat
    3. Ale to se mýlíš, já jsem to četla. A myslím, že pokud existuje fenomén "groupthink", tak ten autor se ho mocí mermo snaží naroubovat na lidi, kteří KS volí. A ne, nelíbí se mi to, protože kádruje lidi a dělá z nich blbé ovce, že vůdci izolují členy od informací, ti jsou zmanipulovaní a další věci. Nelíbí se mi řeči, že kampaň proti VK ml. je varováním, že vybočení z groupthink fanklubu bude sankcionováno. wtf? Nelíbí se mi ani, že KS omlacuje o hlavu třeba Hanákovou - ale přitom úplně stejně a jednodušeji lze vylít kyblík špíny na Zemana. Nelíbí se mi hlavně, že autor necituje korektně a na tom pak triumfálně staví další závěry.

      Já zas nemám ráda Zemana, ale nedělám kvůli tomu takové psí kusy a nesmolím takové krkolomné denunciační spisky.

      Už jen proto, že v téhle volbě se víc než co jiného volí protestně. To autor naprosto ignoruje. To není ani tak o tom, že chci jednoho, ale že nechci jiného. A že ty vidíš důkazy groupthinku v tom, že ti kámoška poslala dopis nebo že jsem se ráno na někoho usmála? No tak jo, no. Já si tedy radši přečtu dopis od Čáslavské než špínu, kterou si v Blesku domluvil Šlouf se Zavadilem.

      Vymazat
    4. Jenže tak to není...

      já se s tím autorem neztotožňuju ve všem - nejde mi ani o Zemanovce ani o Klausovce ani o nikoho jiného. Jde mi to zbožštění KS, které není na místě - které je umělé pomocí velmi chytré kampaně a bohužel právě jevu groupthink.

      Ano - na Zemana se dá najít mnohem víc špíny - o tom to přece není. Pro mě ten článek není "denunciační spisek" (?) - je to pohled na celou tu situaci ze sociologického hlediska - pravda s osobním rýpnutím, ale to tam není nijak významné.

      Fenomén groupthink existuje a autor se ho nesnaží naroubovat, protože na to pasuje jak ušitý.

      Chceš snad popřít, že většina voličů KS není zmanipulovaná tou kampaní? Ty opravdu věříš, že voliči KS jsou uvědomělí občané právem nadšení a to nadšení sdílející? Že si našli a dali dohromady všechna fakta a pořád jsou stejně nadšení? Důkaz groupthink je právě v tom, jak lidé vybočují z běžného chování, aby se zúčastnili té hysterie/psychózy nebo jak se to dá nazvat. Kolik lidí normálně nosí na klopě placku? Kolikrát máš pocit spojenectví s člověkem, kterého jinak moc neznáš?

      Zamysli se trošku nad tím, kde se v tobě samotné berou tak silné emoce a co je způsobuje... tedy na mně tvoje psaní působí hodně emocionálně, ale z psaného textu se to špatně odhaduje, takže se možná mýlím. A taky zapřemýšlej, jestli bys před třemi měsíci takto silně obhajovala KS jako kandidáta a tak velmi si přála, aby byl prezidentem.

      Jediné, o co jde mně, je dostat se nad ten hype a podívat se na KS střízlivýma očima - ne ve srovnání se Zemanem, ale jako na jeho samotného. Protože opravdu není nad čím jásat. Ano, je to lepší řešení než Zeman. Ale není to řešení dobré. Jen méně špatné. Pokud to vyjde, bude to úleva, ne radost. A naděje už vůbec ne.



      Vymazat
    5. Mělo tam být "Chceš snad popřít, že většina voličů KS je zmanipulovaná tou kampaní?" - se mi tam nějak popletly ty negativy...

      Vymazat
    6. Tak tohle si bude ta základní otázka, že?

      Formulovala bych to tak, že většina voličů je do určité míry ovlivněná probíhajícími kampaněmi. Někdo víc, někdo míň. Oba kandidáti mají PR kampaně a já se tomu nedivím. Ty jo? Jeden zacílil na sociálních sítích na mladé a zvolil familierní tón. Úspěšně. Zřejmě je lidem bližší nápad vyvést postaršího pána jako pankáče Karla ze Sex Pistols než to, co vymyslel Zemanův PR tým. A že se podařilo vytvořit virtuální obraz nového, nezatíženého člověka, jakoby se zrodil z Matrixu. Zbožštění? Co?? Já to kolem sebe prostě nepozoruju. Excesy jsme vytkly přece mimo, ne?

      ad Ty opravdu věříš, že voliči KS jsou uvědomělí občané právem nadšení a to nadšení sdílející? Že si našli a dali dohromady všechna fakta a pořád jsou stejně nadšení?

      Ne. Lidi volí pragmaticky. Jako já nebo ty. Je to lepší řešení než Zeman. Tečka. Ale k tomu, aby takových, jako jsme my dvě, bylo víc, je potřeba vést kampaň. Schwarzenbergovi neříkám Karle, ale placka mě nijak neuráží. Je to kampaň možná kapku vlezlá, ale korektní.

      Podle mě ten koncept příliš nepasuje. A právě to osobní rýpnutí ten pokus shazuje, protože ukazuje, jak usilovně se autor snaží z voličů KS udělat zmanipulované blbce. Asi bych to brala víc, kdyby sám byl jedním z nich, a ne když je patrné, že volí MZ. A opět, tyhle tendence řešit příznivce toho druhého mají povětšinou voliči MZ. Všimla sis toho?

      Myslím, že když už bych měla přistoupit na existenci nějaké hysterie, tak je to zděšení ze sprosťáren MZ týmu a také sdružující obava, že by mohl vyhrát. Jenže k čemu ti bude se teď dívat se na KS střízlivýma očima, když nemáš alternativu??

      Silné emoce vidíš kde?



      Vymazat
    7. Silné emoce vidím v té silné obraně KS - jak si z článků, které jsem sem dala, vypichuješ především pomluvy KS a hned je vyrovnáváš tím, že MZ je horší. S čímž souhlasím. Já se ale vůbec nebavím o KS ani o MZ, ale o tom, jak jsou lidi zblblí. Pragmatismus se nevyznačuje tím, že lidi nosí placky a mají pocit spojenectví.

      Jestli chceš debatovat o tom, zda koncept groupthink pasuje, pak mi prosím dej nějaký konkrétní příklad toho konceptu a rozdílů v té situace - ten koncept není o autorovi článku a jak ho použil - ten koncept je definován řadu let samostatně. Podle mně ten koncept naprosto dokonale sedí. Popsané charakteristiky tu jasně vidím. A bohužel z tvých slov "Asi bych to brala víc, kdyby sám byl jedním z nich" - tak to je poněkud učebnicové.... kdyby patřil do skupiny, tak bys to brala víc. Já do skupiny voličů KS patřím (neochotně a nenadšeně), ode mě to taky nebereš. Naopak hysterii připisuješ opačnému táboru. Hysterické jsou tábory oba, ale tábor MZ nemá to spojenectví, ten skupinový nádech.

      Já nečekám, že se na tom shodneme, protože se na tom shodnout nemůžeme. Tato debata nemá řešení.

      K čemu mi bude dívat se na KS střízlivýma očima? No já totiž věřím, že střízlivý pohled na politiku je lepší.

      Vymazat
    8. Nebo ještě takhle - u MZ hysterčí jeho volební tým (do kterého teď už řadím i rodinu VK) a voliči jsou v klidu a nijak se nespojují. U KS je v klidu volební tým, má to dobře rozjeté a hysterie je u voličů, kteří hromadně skupují a nosí placky, rozesílají řetězové maily a mají pocit spojenectví proti nepříteli MZ a v novinách vyhlásí, že Dejdar v jejich seriálu skončil, protože podpořil Zemana.

      Vymazat
    9. Co pořád máš s tou hysterií? Komu že ji připisuji? Opačnému táboru? Četlas pozorně? Mně to neustálé ohánění se hysterií samotné přijde kapku hysterické.

      Vždyť se podívej, kam jsme se dostaly od poznámky, že jsem potkala někoho s plackou!

      Groupthink. Ať si ten koncept klidně existuje, jeho existenci nijak nepopírám. Jen se snažím vysvětlit, že v tom článku byl využit účelově. A nevypichuju z něj pomluvy, ale největší blbosti. To, že bych autorovi věřila víc, kdyby patřil do skupiny.... a že je to učebnicové... Ale prosim tě, tady nejde o nějaké příslušenství ke skupině, ale o prostý fakt, že ten autor prostě používá velmi rozšířenou techniku - voliče KS jednodušeně znevěrohodní tím, že prohlásí, že jsou hysteričtí a zmanipulovaní. A ano, ani od tebe neberu řeči o hysterii, když jsi to byla ty, kdo do diskuze vlítnul s partou studentů v krojích jásavě zpívajících a nadšeným davem, co jim tleská. A co se ohání Dejdarem, ačkoli je to opět jeden z excesů (velmi trapných, musím říct). A nezlob se na mě, vyvozovat davovou psychózu z toho, že lidi si vezmou placku... Takhle si snahu o střízlivý pohled fakt nepředstavuju.

      No, ano, shodneme se, že debata nemá smysl. Podle tebe ten koncept sedí, podle mě ne. Projela jsem ten článek ještě jednou a vyvracet jej větu po větě by bylo velmi úmorné. Ale pokud chceš, pustíme se do toho.

      Když to shrnu, tak oba kandidáti mají svoje vady, ale už jen úroveň kamapaně o nich mnohé napovídá. Vidím dvě kampaně, zvýšené emoce a excesy na obou stranách. Hysterii ale ne a groupthink jako účelově napasovaný na jednu z nich. Viděla bych to tak, že jsi podlehla nenápadnému groupthinku MZ :-)

      Vymazat
    10. MZ nemá groupthink. Zemana jsem nevolila, nemůžu ho vystát.

      Každopádně je vymalováno, takže není, co řešit.

      Vymazat
  6. Ad placky: líbilo se mi, co o tom napsala myslím Missorka - že je zvláštní nosit viditelně vlastní názor. Sama jsem placku také v posledních dnech nosila a mohla jsem si to prožít. Je to velice zajímavá zkušenost! Je logické, že na takto vyjádřený názor řada lidí reaguje, např. nesouhlasem nebo naopak úsměvem, jako se to stalo v popsaném setkání. Je to určitá mezilidská zkušenost, kterou si tak často nezažijeme.
    Vůbec si myslím, že tyto volby přinesly hodně zajímavého - a kupodivu i hodně pozitivního. Snad se podaří jejich přínos zhodnotit, rozpoznat a hlavně zužitkovat.

    S výsledkem nesouhlasím, ale respektuji ho.
    Máme prezidenta, jakého si přeje většina občanů - i když ta "většina" je relativní, protože opravdu hodně lidí se nedostavilo a to také o něčem svědčí.

    Sama jsem uvažovala o tom, do jaké míry jsem ovlivněná kampaní, kterou jsem sice sledovala málo, ale uniknout tomu nešlo. A také o tom, jak moc je moje volba protestní.
    Protestní volba to byla rozhodně, ale na druhou stranu, já jsem z těch, kteří tuto vládu volili a s částí (ne vším) její politiky souhlasí, proto je logické, že volím kandidáta této vlády - i bez kampaně:) Kampaň před prvním kolem jsem totiž nesledovala ani trošku a volila jsem stejně jako v kole druhém. Mám k této vládě zkrátka blíž než k současné opozici.

    Aktivní zájem řady lidí o kampaň a o volby a zdůrazňování hodnot, které svou volbou preferujeme, vůbec nevidím jako nemístnou hysterii - naopak, po letech letargie je to dobré znamení. Byla jsem od začátku proti přímé volbě, ale navzdory tomu, že je to drahý způsob výběru hlavy státu musím svůj názor částečně přehodnotit, právě proto, že vidím velké přínosy pro společnost, které se podle mne projeví v dlouhodobější perspektivě.

    OdpovědětVymazat
  7. Přesvědčovat přesvědčené nemá smysl. Už rozumím, proč tato země nemůže mít (a nechce) vládu odborníků. Míchat dohromady groupthink a občanskou společnost je omyl. Názor, že kdo vidí okolo KS groupthink je asi sám obětí groupthinku opačného tábora, ani smajlík nezjemní, je to jen další ukazatel.

    Už jen pár citátů potvrzujících, že groupthink u KS byl velmi silný (a uměle vyvolaný). Citáty jsou z článku, který žádným způsobem nepomlouvá KS a tak snad ta pozorování nebudou opět chápána jako zaujatá.

    Tato angažovanost médií ale byla na rozdíl od praktik Zemanova týmu kontraproduktivní. Lidé zřejmě podprahově cítili obelhávaní. Možná si řekli: Když je Schwarzenberg onen bojovník světla, proč se to na nás odevšad valí? Proč není úniku před desítkami hromadně rozesílaných e-mailů podporujících „knížete“? Pravda přece nepřichází v doprovodu mnoha tisíc trubadúrů vyvolávajících hesla, ale potichu a nebojí se posměchu od všech mocných.

    Schwarzenbergovi se tato „totální“ kampaň vyplatila v prvním kole. Byla opravdu geniální, a také nutná – bez ní by se do druhého kola vůbec nemusel dostat. Po prvním kole v ní ale halasně pokračoval, a to neměl (včetně médií). Přesvědčoval přesvědčené, a proto neoslovil pro něho tolik potřebnou další potenciální část elektorátu.

    Na nerozhodnuté voliče totiž jeho fanouškovské společenství působilo jako zuřivá smečka, která nemilosrdně zardousí každého, kdo si myslí něco jiného, například otevřený dopis Jiřího Stránského a Hynka Bočana Martinu Dejdarovi nebo reakce médií na prohlášení Vladimíra Franze, že bude volit Zemana (média z něho obratem udělala vyvrhele). Schwarzenberg za to žádnou vinu nenese – není odpovědný za Stránského ani za fandící novináře, kteří valnou měrou selhali.

    Zemanovo vítězství vypovídá především o stavu naší společnosti, jejímž je Zeman umným pozorovatelem (ozvučnicí). Její nálady dokázal dobře odhadnout. Občanská společnost se svým voláním po změně prohrála. Měli bychom si však uvědomit, že ve druhém kole zvítězit nemohla, protože Schwarzenberg byl pouze papírovým hlasatelem změny.

    http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/zemanovo-vitezstvi-vypovida-o-katastrofalnim-stavu-ceske-spolecnosti

    KS nechtěl být prezidentem, celé to šlo mimo něj, bral to jako svoji povinnost. Zeman to chtěl víc, mnohem víc - a vyhrál. Vyhrál dravec, protože nebyl líný, jako mnoho z nás, do politiky jít, brodit se tím svinstem a jít za svým cílem.

    Ale i ve svinstvu se dá poměrně dobře žít, pokud člověk zavře oči i uši a soustředí se na ten svůj malý svět okolo. Generace našich rodičů to dobře zná. Občanská společnost vzešlá z českých základů je jen sen. Iluze o demokracii, která "je ještě mladá" je k smíchu - stačí se podívat na velmi starou demokracii v USA.

    Takže jsme zase tam, kde jsme byli... Historie, potvora jedna, má tu tendenci se opakovat.




    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to bylo drobné popíchnutí, naznačující že s tímhle slavným groupthinkem se vytasili především příznivci MZ, stejně jako zase příznivci KS měli tendence tvrdit, že Zemana volí blbci a socky, a možná že by stálo za zamyšlení, nakolik se tohle nestalo velmi obratně součástí širší strategie. Opravdu to můžeš vyloučit? Fakt?

      Uvedla jsi článek z NP, který je toho, podle mě, ukázkovým příkladem. (A pravda, ten další článek od Christabel ukazuje velmi názorně, koho autor nemá rád.) A jako další cituješ z článku, který je sice velmi čtivý, ale opět směsicí kdejakých dojmů. Zuřivá smečka, zas ten Dejdar. Bože, Kimmy! Ty citáty nepotvrzují nic. A když to tak čtu, tak se začínám cítit ukřivděná. Mně nikdo žádný e-mail neposlal, ani nezavolal. Unglaublich! Že ta kampaň byla graficky výrazná a někomu to vadilo? No jo no. A jak to, že "se KS valil odevšad", když objektivně měl zaplaceno daleko méně reklamy než MZ (MZ: 900 billboardů a 20000 plakátů, KS: 266/12000)? (Čerpám odsud. Bylo opravdu důkazem nízkosti heslo "slušní lidé volí Karla"?, když muselo soupeřit s heslem "Češi volí Zemana"?

      Aktivní zájem lidí taky hodnotím pozitivně, do streamu na FB jsem si dokonce před volbami přidala i řadu lidí, jejichž názory jdou zcela proti mým a nesouhlasím snad s ničím, co napíšou. Je to velmi přínosné. Pořád ale, když vytknu excesy (povětšinou různé herectvo), tak vidím především spoustu lidí, kteří v této volbě viděli šanci a naději. Třeba já. Byla jsem kuře čerstvé plnoleté, když vznikla opoziční smlouva. Až Zemanovi skončí mandát, budu životem otřískaná ženská na prahu čtyřicítky. Trochu mnoho let na to, abych se styděla přihlásit se k jedné placce.

      Vymazat
    2. Marek Picha zajímavě k tématu Stránský vs. Dejdar:
      http://argumentace.blogspot.cz/2013/01/dejdar-vs-stransky.html

      Hrát kartou "Dejdar" není podle mne správné, neboť ten, kdo ho za jeho vyjádření napadl, se výslovně a velmi pokorně omluvil:
      http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/scenarista-jiri-stransky-se-omluvil-za-ostra-slova-vuci-herci-martinu-dejdarovi--1164706
      A to se také počítá; dokážu pochopit, že v nějakém překvapení dojde k neuvážené reakci.

      Vymazat
    3. Chris, Píchův blog mě opravdu baví; škoda že nepíše častěji.

      Vymazat
    4. Logika a znalosti by ti řekly, že člen groupthinku nebude o své skupině psát jako o grouthinku. Že od příznivců KS hromadné články o tom, jak na ně ten grouthink působí opravdu čekat nemůžeš. Já nejsem příznivec MZ - to ty víš už hodně dávno - a přesto jsi mě do toho tábora hodila jen proto, že jsem - ač příznivec KS - napsala, že tento jev se tu uplatnil.

      Logika a znalosti ti také řeknou, že něco vyloučit je velmi obtížné a že na tvoji otázku nelze odpovědět kladně.

      Grouphink je sociologický jev. Je úplně jedno, jestli o něm píše příznivec KS nebo MZ. Ten jev nemůže za to, kdo o něm píše. Když jsem tady dala ten odkaz, myslela jsem, že to vezmeš jako ukázku sociologického jevu praxi. Nebylo to ani rýpnutí do KS, ani podpora MZ. Nebylo to ani o nějaké placce. Bylo to o chování lidí. Podcenila jsem tu situaci, ten dojem spojenectví mi měl být dostatečným indikátorem, byla to moje chyba, neměla jsem to sem dát právě proto, že vím, jak to funguje.

      Nečekala jsem, že člověk, který má tak rád demokracii a presumci neviny a který nechce hovořit o tom, zda si má Rath ponechat mandát, protože není odborník, se tak rychle stane odborníkem na to, co je a co není groupthink a kdo ho za jakým účelem používá. Kdo moje odkazy šmahem smete, ale sám na podporu svého tvrzení uvede jen svůj vlastní dojem - koncept nesedí, tak to tak není.

      Já sama groupthink znám ještě z dob, kdy jsem tu teorii vůbec neznala, ale prožívala to v praxi. Dala jsem si to dohromady až letos na podzim právě díky té teorii. A díky tomu jsem se konečně po mnoha letech dokázala od té skupiny odpoutat - a není to jednoduché. Protože to znám teď už jak teoreticky, tak prakticky, vím, že naprosto nemá smysl v téhle debatě pokračovat.

      A vzhledem k tomu, jaká je teď a výhledově politická situace v ČR, si už začínám myslet, že se budu muset přeorientovat úplně. Ale naštěstí mám plno literatury a kamaráda odborníka na řízení změn. A jsem si poměrně jistá, že až jednou budu hodnotit svůj život, to poslední, čeho budu litovat, je, že jsem nestrávila víc času v diskusích o české politice.

      Vymazat
    5. No, já si v poslední době říkám, že kdybychom neměli Marka Pichu, museli bychom si ho vymyslet:-)
      Ne že bych s ním ve všem souhlasila, to ani náhodou, ale takovéhle "recenze argumentů" mi chyběly!

      Vymazat
    6. Chris, ten Picha je poučný v mnoha směrech. Dík za jeho objevení :)

      Kimmy.
      No. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

      Tys mi hned v druhém příspěvku napsala, že nechápeš tu davovou hysterii, s tím, že ti přišel mail od jinak normální kamarádky a pokračovala jsi "vy všichni usmívající se...etc." Sice to prý nebylo konkrétně na mě - ale bylo. A potvrzuješ to každým dalším příspěvkem. Dojem spojenectví je ti dostatečným indikátorem, že ano. Tedy, logika a znalosti mi říkají, že když něco vypadá jako kočka a mňouká to jako kočka, tak to taky kočka bude.

      Ne, opravdu jsem se nestala odborníkem na groupthink. Ale pokud sis myslela, že mě přesvědčí ausgerechnet ten Svobodův článek, tak tedy pardon, ale ne. On v něm nepoužívá žádná seriózní data, ale pouze dojmy, a navíc způsobem, který nepokládám za korektní.

      Vzhledem k tomu, odkud se tyhle teorie začaly objevovat, vedlo mě to nutně k úvaze, zdali to nemůže být součástí té jejich nečisté kampaně. Z něčeho takového obvinit celou voličskou skupinu je přece ohromně chytré, protože se to velmi těžko vyvrací. Ani na vteřinu ses nad tím nezamyslela? Jak si myslíš, že ti to asi budu vyvracet? Vytáhnu z rukávu studii, která vyhodnocuje Karlovy voliče jako naprosto normální? Já přece neříkám, že groupthink neexistuje. Říkám, co vidím - že já sama uplatnění toho konceptu nepozoruju. Je to můj názor, budiž, můžu se mýlit.

      Že jsem tě hodila do tábora MZ je absurdní.

      A nakonec, jsi si jistá, že jsem to já, v kom se probouzejí silné emoce? Ale nemusíš odpovídat. Neustále si psát, že debata nemá smysl, už mě stejně trochu nudí.

      Vymazat
  8. Mikeilo,
    abys měla úplný obrázek, kdo je autorem onoho diskutovaného článku.
    Je to komunista, který pokládal za vhodné a vkusné publikovat třeba toto:
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-svoboda.php?itemid=18740#more
    Tento pán nám to všechno vysvětlí, nemám strach:-)

    OdpovědětVymazat