Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

pátek 11. ledna 2013

Jeden z devíti

V ruce držím tenké šedé volební lístky. Probírám se naposledy těmi jmény; koho vybrat?

Prvním vyloučeným je Miloš Zeman. Muž minulosti. Pamatuju si celou jeho éru, Bamberk, Olovo i oposmlouvu. Pamatuju si jeho becherovku i buranství. Pamatuju se, jak neunesl porážku od Klause před deseti lety a ještě před vyhlášením výsledků utekl. Po odchodu na Vysočinu se mu nepovedl žádný z jeho pokusů o politický návrat, a neznám vůbec nikoho, kdo by ho chtěl volit; jediný důvod, proč se o něm mluví, je ten, že si to za velké peníze koupil. Brr. Lístek letí rovnou do koše.

Druhým Fischer. Opatrný kariérista. Chybí mu odvaha. Ani ryba, ani rak. Ano, ačkoli možná že ne, ale to by záleželo. Co  je přitažlivé u chytré horákyně, u prezidenta vadí. Antikampaň nebyla příjemná, ale přesto by nemusel neustále budit dojem trýzněného člověka.

Dalším na řadě je šedý, nevýrazný pavouk Sobotka. Jako kdyby mu nevěřila ani jeho vlastní strana.

 Bobošíková. Populistka. Působí jako velmi rozzlobený člověk, který konečně dostal slovo. "A teď vám něco povim. Zaprvé... " Byla skvělá novinářka, ale na Hradě takovou napruženou, ambiciózní  osobu nechci.

Franz. Svoji úlohu splnil. Na prezidenta ale nestačí. Je pomalý, nemá přehled a z paty tahá i odpovědi na otázky "školné ano/ne", v nichž by měl mít jako pedagog jasno.

Dienstbier. Je možný. Vlastně nic proti němu, ale jeho pitomá volební hesla mě neskutečně... iritují a včerejší vystoupení považuji za nepřesvědčivé.

Fischerová. Lidsky je mi ze všech kandidátů nejblížší. Mám ji ráda a z její kandidatury jsem byla zprvu nadšená. Když před Vánoci byla hostem v Hydepaku, vedla si výborně a její odpověď na otázku, jak hodnotí působení Václava Klause, byla prostě skvělá! Pak jsem se začetla do politického programu jejího Klíčového hnutí - a lekla se. S těžkým srdcem, ale dávám na stranu.

Roithová. Moje favoritka. Zkušená politička, chytrá a kultivovaná ženská. Zná Ameriku i Evropu, je jazykově dobře vybavená. Vždy pečlivě připravená, argumentuje věcně a přesně a nenechá se strhnout k populismu. Za svoji dlouhou kariéru se nenamočila do žádného skandálu. Kampaň si platí sama. Na můj vkus trochu moc konzervativní, ovšem - získala ocenění Evropanka roku 2006! :-)
Přála bych si, aby se prezidentkou stala ona.

Tak. To byla volba srdcem. Chtěla bych věřit, že národ, který si úplně vážně a přitom zcela dobrovolně vybral za největší českou osobnost fiktivného Cimrmana, dokáže ignorovat vliv masivního přítoku peněz do kampaní prvních dvou kandidátů, kteří, pokud by měli přibližně stejné prostředky jako ostatní z devítky, zůstali by vzhledem ke své neoblibě u veřejnosti na chvostě. Který dokáže odfiltrovat vliv PR týmu na celkového dojmu a bude si spíše pamatovat pověst kandidátů, dokud do jejího vylepšování nemohli investovat miliony. Je to taky poprvé, co k průzkumům veřejného mínění přistupuji s tak velkou nedůvěrou. A vůbec nemám pocit, že bych se pohybovala v nějakém úzkém kruhu kavárenských intelektuálů, kteří jsou odtržení od reality a zbytku veřejnosti.


Ale! Vzhledem k vývoji situace jsem se začala zaobírat pochybami, jak se moje preference promítnou ve volbách, která bude nově většinová, tj. vyhrát může jen jeden a všichni ostatní odcházejí poražení. Dospěla jsem k přesvědčení, že drobení hlasů mezi mnoho kandidátů nemá smysl a proto nemohu dát hlas kandidátovi, o němž vím, že jeho šance dostat se do druhého kola jsou mizivé. Jakkoli bych si přála, aby uspěl, pokud vím, že to není reálné, musím se v rozhodování zaměřit na kandidáta, který uspět může, a podpořit ho v souboji proti kandidátovi, kterého naopak na Hradě nechci. Táňa Fischerová včera říkala, že se nevzdá kandidatury, poněvadž tyto výzvy pokládá za nedemokratické. Má pravdu, ale podle mě je menší zlo, že se ona na Hrad nedostane, než to, že se tam dostane Miloš Zeman. Tomu chci zabránit, a proto budu volit jinak, strategicky. Podpořím kandidáta, který má šanci ho porazit. Zkrátím to. Můj hlas dostane

Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg 

Vy si volte dle vlastního uvážení. Ale připomínám Maurice Duvergera: " Vyjádřit své mínění znamená hlasovat pro to, co je žádoucí. Projevit svou vůli znamená hlasovat pro to, co je možné. První chování je dětinské; jenom druhé [chování] je dospělé. Mezi prvním a druhým leží celá propast (distance), která odděluje princip potěšení od principu reality."

23 komentářů:

  1. Díky za postřeh... Odkládala jsem volební lístky do sběru velmi podobně.

    Tak ať to dopadne pro tuto zemi dobře.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, to doufám!

    Ale... vidělas, jaké kurzy vypsala Fortuna?

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, ale nechci nic odhadovat, chci doufat :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mikeilo, máme stejnou favoritku. A já jí ten hlas dám. Nebudu taktizovat.

    Není dobré, že se voliči bojí již před prvním kolem, na kompromisy je čas v tom druhém.

    Aspoň jednou si v tom zatuchlém krámku plánuju vybrat tu lahůdku.

    OdpovědětVymazat
  5. Kimmy, ale 1:500? Já se prostě strašně bojim, že ten hlas přijde vniveč. Ona to i sama přiznává, že lidi jsou zmasírovaný z průzkumů, kde Zeman s Fischerem vedou.

    A jo, napíšu to sem. Hlodá ve mně červíček, jestli jsem se sama nenechala zmasírovat mimořádně úspěšnou profi kampaní. Dotaženou do detailu, s mocným finišem. Byla vytvořena velmi přesvědčivá iluze hrozícího nebezpečí a pak v pravý moment - bum - nabídnuto jediné možné řešení.

    Uklidněte mě,že to tak není...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano - myslím, že je to celé velká kampaň. Není první.

      Já proti davu nic neznůžu - lidé jako jsem já to rozhodovat nebudou. Matematika je neúprosná, do davu nepatřím, myslím jinak. Proto já vůči sobe si zachovám to vědomí, že jsem volila opravdu tak, jak jsem chtěla já.

      Stydím se za vládu této země. Asi se budu stydět i za jejího prezident... Proto je v demokracii podstatné „naučit se prohrávat“. Naučit se prohrávat a nezbláznit se z toho.

      Vymazat
    2. Jedno vím jistě. Chci udělat maximum možného pro to, abych se nestyděla!

      Vymazat
    3. Já si zas nemyslím, že je v mé moci tomu zabránit.

      V druhém kole budu dělat maximum možného toho, aby na Hradě nebyl huhňavý opilec... ale je velká pravděpodobnost, že ani to nebude v mé moci...

      Vymazat
  6. Odvoleno jest:)

    Zrovna jsem dnes přemýšlela, jestli jsem se nechala zmanipulovat do taktizování...
    Roithovou jsem byla dlouho rozhodnutá volit, nakonec mne odradila přílišným euronadšením, které s ní nesdílím (kníže v tomto směru u mne ale taky moc bodů nenasbíral).
    A musím říct, že v závěru jsem se rozhodovala mezi Schw. a Sobotkou. Až mne to překvapilo. A volila jsem taky "proti Z+F". Takže nakonec v tom trošku taktiky bylo, ale opravdu jenom maličko. Jsem zvědavá na výsledky - bylo by zajímavé, kdyby se nevoliči Zemana a Fischera skutečně sjednotili na knížeti a poslali ho do druhého kola. I když naděje si nedělám.

    Mimochodem, kampaní jsem ovlivněná 100% nebyla, protože jsem ji vůbec nesledovala, neviděla jsem jedinou prez. debatu, nečetla žádný leták (reklamy k nám nechodí), v podstatě ani žádný velký rozhovor s kandidátem, kromě rozhovoru se Z. Roithovou, také žádné TV spoty ani nic jiného. Takže já vlastně vůbec nevím, jakou měl ten kníže kampaň, asi si to dohledám:)

    OdpovědětVymazat
  7. Chris, takže Franz nee? I ty jedna povrchní osobo :-)

    Virál "Volím Karla" je geniální v tom, že vlastně skoro nic nestojí - lidi si ho šíří mezi sebou rádi a dobrovolně. Třeba jako tenhle článek.

    Drahé asi bylo vyrobit z Fischera komunistickou zrůdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupodivu jsem to tomu Franzovi nedala;)
      Ale díky, konečně vím, jakou kampaň vedl můj kandidát:)

      Vymazat
    2. obviously úspěšnou :-)

      Vymazat
  8. Tak. A mám to za sebou! Zatím nejtěžší volba vůbec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky... pro mě tohle tězká volba nebyla. Volba zda se zůčastnit druhého kola a dát svůj hlas člověku, kterého za svého prezidenta nechci - bude těžší. Demokracie - neustálá snaha o menší zlo...

      Vymazat
  9. Tak jsem viděla první výsledky.... chtěla jsem napsat, že dav promluvil, ale mám pocit, že spíš zařval...

    ach jo... no nic, ještě 2/3 hlasů - i když nemám důvod se domnívat, že by se něco radikálně změnilo

    OdpovědětVymazat
  10. Ale je to přesně tak, jak jsem čekala! Kdyby nebylo Schwarzenberga, bylo by finále mezi Zemanem a Fischerem.

    Uf. Je to maximum možného.

    OdpovědětVymazat
  11. Nakoukání do polytycké kultůry Zemana a Klause:

    Vládneme, nerušit

    Tady je Šloufovo

    Dvě poznámky: Všimněte si, kdo v prvním dokumentu stojí za Dřevíčskou výzvou a v druhém, kdo a koho prorokuje na Hrad v roce 2013.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co je ti to platné, když dav nechce přemýšlet.. kolikrát ani lidé s nadprůměrným IQ nechtějí přemýšlet...

      Vymazat
    2. U toho Šloufa byl moment moc krásně ilustrující, co je to za člověka. Když byla v listopadu '89 na Letné ta velká demonstrace, tak tenhle chlap si tam taky vlez, suverénně hned za Havla. Proč prý ne? Jasně, proč ne, že jo. Nějaký myšlenky a ideály, k čemu je to dobrý?

      A tenhle člověk má na starosti, aby Zeman vyhrál.

      Stejně je zajímavý, jak přirozeně vznikají kruhy souznějících. Zemana podpořila Bílá, Uzel a Kerndl. Nebo Fischerová - na otázku, s kým by se šla radit s právními věcmi, odpověděla, že za Přibáněm a Wagnerovou. Už jen podle těch jmen se dá odhadovat soubor hodnot, které ti lidé zastávají a kam patří. Tady vlastně neexistuje normální levice/pravice, ale dodnes jenom Havel/Klaus, protože stejně to nakonec končí u těchhle dvou jmen.

      Vymazat
  12. Musím říct, že momentálně se nejvíc bavím tím, že ČSSD nechce na Hradě Zemana a ODS tam nechce knížete :) jsou to dilemata...

    OdpovědětVymazat
  13. No, původně jsem chtěla napsat něco o tom, že se ty strany nemůžou divit, když je lidi nechtějí volit, ale jak to tak dneska jedním okem sleduju, tak ODS nakonec přece jen KS podpoří a Dienstbierovci taky. Ale absurdní to je. Co je to za přizdisráče, že když potřebují několik dní, aby promysleli, koho vlastně podpoří a jestli jim to projde u Klause? Sobotka se strachem z "seznamu zrádců" dtto.

    OdpovědětVymazat
  14. no ještě k těm stranám - teď jsem si na ČP přečetla článek o Řecku a vidím tam nepříjemné paralely:

    "Zjevné je, že končí doba dvou stran – PASOK a Nové demokracie –, neboť řecká politická struktura je v troskách, i konzumu, protože hospodářství Řecka je na dně. Stát a společnost jsou politicky, morálně, finančně a kulturně zničené. "

    nejsme tam - ale mám pocit, že tím směrem jedeme poměrně plnou parou...

    OdpovědětVymazat
  15. Zásadní rozdíl ale je, že Řekové zničehonic najednou začali mít spoustu peněz, a i když to bylo špatně, tak aspoň si toho užívali všichni. Ono bylo těžký z pozice obyčejnýho občana proti tomu hlasitě protestovat, ale hodně zjednodušeně se pak dá říct, že je na tom stavu dneska kolektivní vina.

    No a my u nás? Já si nevšimla, že by lidi někdo extra rozmazloval. ODS a ČSSD o svoje preference přišly čistě vlastní vinou, od doby, co vznikla oposmlouva. Desetitíse nespokojených lidí zvonili klíčema na náměstí a Klaus se Zemanem se tomu smáli, že ti studenti jsou zoufalci, kteří jsou frustrováni z toho, že sami nic nedokázali. Když se rozdělovaly posty, lidi byli pobouřeni a žádali, aby se politici starali o věci veřejné a ne jen o svoje kšefty, tak se jim tihle smáli, že nemají šanci na úspěch.

    Fakt je, že jak se teď tyhle dvě strany chovají kolem volby, je ostuda a smutný doklad o jejich úpadku. Zaslouží si spadnout na dno, a to možná i za cenu, že se k moci na chvíli dostanou extremisti.

    OdpovědětVymazat