Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

neděle 30. prosince 2012

Štěstí! Co je štěstí? Muška jenom zlatá...

Společnost Gallup zveřejnila výsledky celosvětového průzkumu. V něm zkoumala během let 2009 - 2011 denní pocity lidí a ze zjištěných dat poté sestavila zajímavý žebříček.


Vzorek sestával z tisícovky respondentů (15+) ve více než sto padesáti zemích světa, kteří buď telefonicky,  nebo v přímých rozhovorech odpovídali na níže uvedené otázky:
  • Cítili jste se včera odpočatí?
  • Měli jste pocit, že s vámi bylo celý den jednáno s respektem?
  • Zasmáli jste se?
  • Dělali jste nebo jste se naučili něco zajímavého?
  • Zažili jste po většinu včerejšího dne některé z následujících pocitů (potěšení - fyzická bolest - obavy - smutek - stres - zlost)?
Všimněte si, že jde o sadů pěti pozitivních a pěti negativních pocitů, takže dle jejichž proporcionálního rozložení lze velmi dobře vyvodit "rozpoložení" jednotlivých národů. Nejspokojenějšími jsou Dánové s 82 %, nejméně pak lidé v Togu s 1 %. Česká republika získala 31 % (!). Něco více tady.

Nejpozitivnější jsou s  přehledem latinskoamerické státy -  Panama, Paraguay, Salvador, nejméně pozitivní je pak Singapur, Arménie, Irák.


zdroj:www.gallup.com


Celosvětově nejpesimističtější co se výhledu do budoucnosti týče jsou Řekové. A jak si stojíme my? Alespoň jeden ze tří Čechů se domnívá, že za pět let se bude mít hůře než nyní, což nám vyneslo nelichotivé třetí místo v tabulce.

zdroj:www.gallup.com

 Ti, jimž život přináší nejvíce strachu, stresu, smutku a zlosti, jsou Iráčané a v závěsu za nimi Bahrajnci a Palestinci.

A celkové výsledky?

Nejlépe, co se prožívání emocí týče, dopadli Filipínci, ti v 60 % zažívali všechny dotazované pocity.

zdroj:www.gallup.com

Nejhůře – a to je velké překvapení – opět Singapurci s 36 %. Je zvláští, že ačkoli odpovídali "ne"  na otázku, zda pociťovali výše uvedené negativní emoce, neodpovídali ani "ano" na emoce pozitivní. V posledním roce měření, 2011, dokonce celkový výsledek klesl na 30 %. Zdá se tedy, že bohatsví a ekonomická prosperita nemusí nutně jít vždy ruku v ruce se spokojeností. Singapurci se mají velmi dobře, ale vypadá to, jako kdyby z toho neměli radost a neuměli si toho užít.


zdroj:www.gallup.com

 Tady je pěkná interaktivní mapa.

A my? Jak jsem tak procházela ty tabulky a grafy, umisťujeme se převážně v dolní třetině a celkový výsledek tomu odpovídá. No, není to moc povzbudivé. Jsme národ brblalů a pesimistů.

Výzkum neskončil, probíhá dál a bude velmi zajímavé porovnat výsledky i tohoto roku, který byl co do negativních emocí a zloby velmi intenzivní. Spolu s plánovanými úspornými opatřeními pesimismus ohledně budoucnosti patrně opět vzroste.

Vím, že mnoho lidí má starosti a obavy, v mnoha případech i oprávněné, ale o něco více bychom se přece jen usmívat mohli, co myslíte?

12 komentářů:

  1. Singapurci jsou národ, který navzdory své prosperitě žije pod neustálým tlakem. Jestli jsi už dokoukala Status Anxiety, tak v SG je status nesmírně důležitý a lidi neustále chtějí být někde jinde, než jsou. Na jednu stranu je to hnací motor ekonomiky, na druhou stranu to neprodukuje spokojené lidi. Spokojení lidi se neženou dopředu. Celý vzdělávací systém v SG je nastaven na neustálou snahu být lepší - jen velmi málo dětí v SG má pocit, že už nemá co zlepšovat... A co se týče toho smíchu... tak tam mají Singapurci opravdu nevýhodu, smysl pro humor opravdu není jejich silná stránka.

    Jenže když se podíváš na vysmáté Filipínce, tak nevím, kolik lidí by si s to s nima vyměnilo. Já teda určitě ne. Ta země jde od ničeho k ničemu - ale lidi si k tomu zpívají. Někomu to možná připadá jako dobrý svět, ale já bych raději žila v tom prosperujícím a méně usměvavém SG.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Status Anxiety jsem nedokoukala, pardon, ale ta rozvláčost mě udolala někdy počátkem šesté části.

      Zdá se mi, že potvrzuješ to, o čem píšu. Singapurci jsou uštvaný a v tom stresu ani nejsou si toho blahobytu schopni užít. To je pak otázka, k čemu ti ty peníze pak jsou, když nedělají tvůj život lepším. Taky jsem vyčetla, že od 75000$ ročně už se lidem nijak nezvyšuje pocit uspokojení, čili že od téhle částky je to jedno.

      No a ti Filipínci přece nejsou nijak vysmátí. Ten výzkum říká, že sice mají starosti, ale zároveň se umí i z života radovat. To je přece krásný. Já bych si tedy netroufla dívat se na ně spatra a říkat, že se plácají od ničeho k ničemu.

      A co Češi? Kde ti nabrali, že jsou TŘETÍ nejpesimičtější národ na světě? Pálí je násilí, hlad, nesvoboda? Dobrý bydlo?

      Vymazat
    2. no rozhodně si Singapurci nejsou schopní blahobytu užít, protože mají pocit, že pořád potřebují víc - větší byt, lepší auto, lepší školy pro děti... - oni jsou opravdu od dětství tlačeni a neustále srovnáváni.

      Filipínci jsou pohodáři (a nejen oni) - ale já bych na Filipínách žít nechtěla. Právě proto, že jsou tak pohodoví, ta řadu věcí prostě neřeší....

      Češi... ti jsou přece věčně nespokojení (pravda, mají k tomu posledních pár let řadu dobrých důvodu). Čechy pálí to, že se nemají tak dobře, jak by se podle svého názoru měli mít. Narozdíl od Singapurců ale nejdou sami za vlastním úspěchem, ale jsou přesvědčeni, že by jim to měl někdo zařídit, nejlépe stát.

      Myslím, že nejlíp jsou na tom asi fakt ti Dánové - slušná společnost, osobní zodpovědnost, hodnoty...

      Vymazat
    3. Hehe, no ale kdybys byla na Filipínách, tak bys třeba taky byla šťastná - právě proto, že bys řadu věcí neřešila :-) Možná že oni jsou chudí, ale mají klid a smějou se naopak uštvaným Singapurcům, kteří si ten stres způsobují sami a dobrovolně.

      Češi mrmlali vždycky, za R-U i za první republiky. Důvod se vždycky najde.

      Velmi pozorně jsem si proklepla Kanadu a je na tom dobře. Polepšili bychom si ;-)

      Vymazat
    4. Děkuji - na Filipínách jsem byla, ale v krvi to nemám... Mně holt sedí ten Singapur a tam byla moje spokojenost vysoko nad průměrem... Když člověk ví, co má a umí si toho vážit, tak to dělá divy.

      Kanada je dobrá, tam jsem si to taky užívala. Ale zas ty zimy taky nic moc... všude je něco. Jsou velmi spokojení lidé v ČR, velmi nespokojení na Filipínách i v Kanadě - je to hlavně o nás. Já jsem si tak přemýšlela, čemu jsem se zasmála a vzpoměla si na titulek z Lidovek - "Co s exprezidentem Klausem? Kubera: Mohl by vystřídat Barrosa v čele EU" - tak to mě fakt rozsekalo a pochybuju, že bych se novinovému titulku takhle smála na Filipinách, v Kanadě nebo v Singapuru...

      Vymazat
    5. To já vím, že tobě SG sedí :-)

      Kanadský zimy nic moc, to věru - víš, co je tam teď? http://goo.gl/BGFa8

      Maso :-)

      A teď si představ, že by to spadlo tady. Úplně to slyšim...

      Vymazat
    6. tak to je fakt maso - a ty teploty k tomu - mínus 17.... tak to by můj index nespokojenosti velmi narostl :)


      Vymazat
    7. Tohle tě potěší :-)

      WHERE TO BE BORN 2013

      Its quality-of-life index links the results of subjective life-satisfaction surveys—how happy people say they are—to objective determinants of the quality of life across countries. Being rich helps more than anything else, but it is not all that counts; things like crime, trust in public institutions and the health of family life matter too.

      http://www.economist.com/news/21566430-where-be-born-2013-lottery-life

      Vymazat
    8. není důležité se pouze ve správné zemi narodit - ale také v ní zůstat :)

      já teda nevím, ale ve Švýcarsku žije můj hodně dobrý kamarád a sice je tam skvělá kvalita života, ale není to ono z toho lidského úhlu. Je to fakt hodně osobní, co komu sedne. Ovšem tu Austrálii podepíšu hned... ale zas tam mají ty jedovaté pavouy a hady... no prostě fakt, všude je něco...

      A zas když si řekneš ČR - tak narodit se v 70. letech v ČSSR asi nebylo zdánlivě žádné terno - a přesto spousta těch lidí pak v koncem 90. let získala skvělé příležitosti. Člověk nikdy neví. Ani ta Amerika není tak jasná volba. Warren Buffet se možná narodil ve správné zemi ve správnou dobu - ale spolu s ním miliony dalších lidí, kteří nedosáhli ani zlomku toho, co on...

      je to prostě na nás - a taky na tom štěstí...



      Vymazat
  2. Ahoj, to jsou zajímavé statistiky.
    Až se přesunu na počítač, u kterého se mi lépe sedí, prohlédnu si je důkladněji a mrknu se se zájmem na Indii a Austrálii.

    Docela mi to rezonuje s tím, co říkal dnes v projevu prezident: obchodní centra jsou stále větší, ale lidé nejsou spokojenější... myslím, že to vystihl.

    Šťastný a spokojený nový rok!

    OdpovědětVymazat
  3. Projev jsem ještě neslyšela, musím to napravit.

    Šťastný nový rok i tobě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ehm, že by tam padaly zase takové perly, že by to bylo vysloveně nutné slyšet, tak to zase ne:)

      Právě jsem se probrečela dokumentem o Juliance s Edwardsovým syndromem (začátek mi utekl, ale viděla jsem dost). To je taky zajímavý příspěvek do diskuse, co je to štěstí...

      Vymazat