Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

čtvrtek 31. května 2012

První polistopadový

 Roman Smetana, bývalý řidič autobusu, byl minulý čtvrtek propuštěn z vězení, resp. trest byl přerušen do doby, než Nejvyšší soud rozhodne o stížnosti pro porušení zákona. O den později mu prezident Klaus, byv četnými invektivami na svoji hlavu uražen, nepřekvapivě odmítl milost udělit a větičkami o rodinné netísni sdělil přesně to, co sdělit chtěl.

 Roman Smetana je svéráznou postavou, již není třeba příliš představovat. Veřejně proslul malůvkami tykadel po předvolebních plakátech různých politických stran a jejich kandidátů. Jediná ODS se rozhodla vymoci náhradu škody soudní cestou, a uspěla. Mé původní komentáře k tomuto případu se víceméně omezily na lakonické konstatování, že pan Smetana si mohl vybrat sofistikovanější způsob vyjádření názoru a ODS si na něm zase nemusela chladit žáhu za svůj volební neúspěch. Zároveň jsem ovšem doufala, že přes jistá netaktická klopýtnutí pana Smetany přece jen stát včas zasáhne a nedopustí, aby dvacet let po revoluci šel někdo natvrdo sedět do vězení kvůli pár malůvkám po volebních plakátech.

 Ale stalo se.

 Nechám stranou, zda to bylo kvůli vandalství nebo spíše kvůli tomu, že se následnému trestu veřejně prospěšných prací odsouzený odmítl podřídit. Nechám stranou i právní úvahy, zda šlo o obyčejné vandalství nebo vyjádření politického názoru. Nechám stranou dokonce i úvahy, zdali Smetana mohl své názory prezentovat jinak, kultivovaněji, lépe. V jeho botách chodí jen on sám;  rady, že měl raději napsat článek do novin, založit blog, oganizovat politické demonstrace nebo napsat divadelní hru, tedy nejsou na místě.  Smutným výsledkem zůstává, že Smetana si ve vězení odseděl víc než měsíc a před sebou má hrozbu dalších tří let.

 Je nutno přiznat, že zatvrzelost vůči absurdnímu obvinění, s jakou pan Smetana vystupuje, je obdivuhodná a nic na ní, dle všeho, nezměnil ani pobyt za mřížemi. Je rozhodnut pokračovat a systému vinícímu jej z vandalství nadále vzdorovat. Po měsíci vyšel z bran věznice s úsměvem a velkou chutí vrátit se domů pěšky. A mně jsou ten klid a odhodlání milé a sympatické.

 Máme tu tedy člověka, jenž se nebál svůj názor vyjádřit, nebál se přijmout důsledky, dokonce kvůli nim šel i do vězení.  Kdo je v dnešní době skutečně ochoten tímto způsobem riskovat svůj rodinný, profesní život? Nehlaste se všichni! Lze se smát infantilním tykadýlkům, lze se smát i zdánlivé umanutosti, s jakou olomoucký bývalý řidič bojuje proti... čemu? Vždyť máme tu demokracii, mír a plné žaludky, že ano... Pociťuju ale respekt k muži, který se rozhodl bojovat za právo vyjádřit svůj politický názor, i za cenu dlouhodobého osobního nepohodlí.
Disidentem se člověk nestává tak, že se jednoho dne rozhodne pro tuto svéráznou kariéru, ale proto, že vnitřní odpovědnost kombinovaná s celým komplexem vnějších okolností ho prostě do tohoto postavení uvrhne: je vyhozen z existujících struktur a postaven do konfrontace s nimi. Na začátku nebylo nic víc a nic míň než úmysl dělat dobře svou práci - a na konci je cejch nepřítele. (Moc bezmocných)
Co by asi na tuhle kauzu říkal Václav Havel? Měl by radost, že i dnes je pro svůj názor někdo ochoten vzdát se svobody? Byl by znepokojen, že je tomu dvacet let po pádu starého režimu třeba? Jak by se asi k žádosti o milost pro Romana Smetanu postavil v dobách svého prezidentství? Myslím, že stejně jako ten současný nepřekvapivě.

20 komentářů:

  1. V tom je pokřivenost dnešní doby, že za mříže jde člověk, co nakreslil politikům tykadla, ale politik, který zpronevěřil miliony sedí v poslanecké sněmovně a rozhoduje o zákonech - a nejedná se o jednoho člověka...

    Klaus opravdu nepřekvapil - ten mě naposled překvapil v Chile :)

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, pokřivené to je...

    Ono to vypadá, že mám na Klause pifku. No, mám :-) Jeho kritika EU a global warming je ale taky dlouhodobá a konzistentní, mnoho let šel proti proudu a teprve poslední dobou dostává za pravdu. Za to má můj respekt. Rozhodně je jedním z mála skutečných politiků, které tahle země má. To ale nic nemění na tom, že než technokratický Klaus, je mi lidsky, názorově bližší humanista Havel. A dobře je to vidět právě v takových výrazných momentech jako udělování milostí, třeba právě v kauze Romana Smetany.

    OdpovědětVymazat
  3. Já myslím, že nastavení Klaus - předseda vlády, Havel - prezident bylo velmi dobré. Klaus je exekutivní typ, Havel byl symbol a výborná reprezentace národa. Klaus si prezidentování bere příliš exekutivně a podle mně v ČR je role prezidenta jiná, než ve Francii nebo USA.

    Ovšem ohledně EU musí být Klaus neskutečně na koni. Ale je tam právem. Taky mu nerada, ale přece dávám zapravdu. KLaus ale neumí překročit svůj vlastní stín. Ovšem to zdaleka není sám :)

    OdpovědětVymazat
  4. No... dobré. Je otázka, jak by to vypadalo, kdyby na ta první dvě období na Hradě místo Havla seděl Klaus. V éře Clintona a Allbrightové si s nimi daleko lépe rozuměl Havel, takže z tohoto hlediska to jistě bylo dobré. Na druhou stranu, v devadesátkách Klaus v exekutivě nastavoval pravidla byznysu a nechal vzniknout novým majetkovým strukturám, i pomocí divokých privatizací. Zárodkům toho, s čím se potýkáme dnes. Takže kdyby si tehdy, teoreticky, ti dva své role vyměnili, možná by ČR ve světě neměla takový zvuk, nicméně byla by velmi pravděpodobně pravidla stanovena dříve, než se začalo hrát.

    No, historii už nezměníme. A možná, že jednou budem prstíčkem hrabat a vzpomínat na tatíčka Klause.

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkně jste to napsala.
    Opravdu pěkně.
    Nicméně k hodnocení odmítnutí presidentské milosti: je to moc dobře, že nebyla udělana. Kdyby byla udělena, případ by skončil. Tento případ by ale neměl skončit, rozhodně ne. Tento případ je třeba vyřešit, dotáhnout do konce, aby se ukázalo, v jaké zemi žijeme a jakou máme naději na spravedlnost a na řádnou správu věcí veřejných. Je nutné zjistit, komu tento stát vlastně patří. A to by presidentská milost znemožnila.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  6. Mikeilo - otázka je asi, kdo by byl místo Klause v roli premiéra - kdo by ten business nastavil a jak jinak. Mmch - kupónová privatizace prý vzešla z hlavy Švejnara - nemám to nastudované, ale jestli je to pravda, tak je to teda hodně velká drzost teď kandidovat na prezidenta...

    Na pravidla byl čas ještě dlouho po Klausovi - je na ně čas pořád a kde nic tu nic. ČR je jediná v EU, která nemá účinný zákon o státní služně... Dost se obávám, že bez Klause bychom pořád byli tam, kde jsme - jen jinou cestou.

    OdpovědětVymazat
  7. Milane, děkuju.
    Částečně nesouhlasím. Pokud by milost byla udělena hned na začátku, pokud by prezident byl větší formát a hned na začátku řekl, že celá ta kauza je absurdní, vyslal by naopak velmi silný signál o stavu této země. Nevím, jestli to lze, ale věc by se třeba přesunula do nějakého přestupkového řízení, Smetana by zaplatil nějakou drobnou pokutu, a konec. Nikdo by se mu nemohl vysmívat, že si hraja na mučedníka. Ale tím, že došlo až na vězení, se ta kauza dostala velmi daleko a máte pravdu, že by neměla končit. Ale čím více se natahuje a čím déle se v ní rýpe, tím více smrdí a tím i horší bude naše vysvědčení. To, co se ukáže, nebude moc lichotivé, obávám se.

    OdpovědětVymazat
  8. Kimmy, kupónovka nebyla tragicky špatný nápad. Jen to provedení nedopadlo úplně dobře. Švejnar není zrovna můj oblíbenec, ale v tomhle bych mu nerada křivdila. Myslím, že to byl právě on, kdo upozorňoval na ten chybějící právní rámec.

    S tím služebním zákonem máš pravdu :-( Jenomže mnohdy se nevyužívají ani ty zákony, které už jsou. To ostatně platilo i tehdy během privatizace. Právníci měli dostat výrazně víc prostoru.

    OdpovědětVymazat
  9. Mikeilo - vím, že po bitvě je každý generálem, ale když se na to dívám zpětně, tak Švejnar žil ve Státech dost dlouho na to, aby mohl odhadnout, že čeští lidé naprosto nebudou schopni kupóny pochopit a použít smysluplně - dnes už si myslím, že kupónovka naservírovala klíčové hospodářské prvky žralokům na stříbrném talíři. Lid nezvyklí na reklamu se nechali obratem ruky zmasírovat a ta hrstka chytrých si neuvěřitelně namastila kapsy. Kupónovka měla být dělaná mnohem pomaleji a neměla jít do soukromých rukou - ty peníze měly jít do školství, do infrastruktury, dejme tomu do té armády.... Privatizace byla nutná, ale zvolený způsob fatální.

    Když vidím stav české justice nyní, nemám v právníky velkou důvěru (až na vyjímky samozřejmě). Podle mně tak jako si tenkrát právníci neuměli představit, že by třeba nějakého poslance mohli odsoudit (proto to asi v Ústavě chybí), velmi pochybuju, že by si uměli představit, jak to žraloci umí. ČR byla prostě po 89 bezbranná, naivní, nezkušená - a za těch 20 let se ze svých chyb nepoučila.

    A tragédií je, že Evropa jako celek se z chyb neumí poučit - a ani si je přiznat...

    OdpovědětVymazat
  10. Teď se nám to mluví, ale tehdy se toho dělo hrozně moc a hrozně překotně a nemyslím, že zrovna Švejnar je v téhle story bad guy. Dokonce bych i řekla, že to, co mu vyčítáš, je přesně to, před čím se snažil varovat.
    Se zbytkem souhlasím.

    Ale jinak myslím, že Evropa pomalu oči otvírá. Eurohujeři začínají být druh na vymření, hehe.

    OdpovědětVymazat
  11. Švejnar to u mně prohrál v okamžiku, kdy při minulých prezidentských volbách prohlašoval, že je země málo zadlužená a že by klidně snesla větší dluhy. Nevěřím mu.

    Ad Eurohujeři - http://zpravy.ihned.cz/svet/c1-56022870-die-welt-eu-tajne-pripravuje-revolucni-plan-mohl-by-evropu-rozstepit-na-dve-casti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kimmy, Švejnar tohle opravdu říkal? To mi uniklo. Vlastně ani nevím, co si o něm myslet. Zdá se mi takový nijaký. Pan Kdyby. Kdybych měl podporu, kandidoval bych. Kdybych byl zvolen prezidentem, vzdal bych se US občanství. Více odvahy a méně vypočítavosti by mu slušelo, myslím.

      ad článek - nepřekvapil. Ono to už delší dobu směřuje k nějakému dvourychlostnímu režimu.

      Vymazat
    2. http://hn.ihned.cz/c1-48623890-cesko-je-rozvojova-zeme-a-ma-mit-dluhy

      S tím občanstvím mě teda taky nakrkl, tak ať si to vyjasní, co teda chce. Vypočítavý - to je výstižné...

      Ad Evropa - já jsem jen hrozně zvědavá, jestli to udělají stylem měnová reforma v 50. letech - teda přes noc - nebo jestli se to nakonec nějak spatlá dohromady. A hlavně, co to udělá s evropskými měnami, které nejsou euro - jako třeba koruna nebo libra...

      Vymazat
    3. No, pokud je z USA zvyklý na nějakých 70%, tak mu našich 38% asi přijde směšně malých :-)S tímhle bych měla přijít doma - jestli chcem růst, musíme se zadlužit. Honem do banky, hehe.

      Přes noc to neudělají, nemůžou. Za špagátky už dávno netahají politici, ale korporace a banky, a ty by přišly o spoustu peněz. Ale že bych se chtěla pouštět do spekulací na tohle téma, to teda ne :-)

      Vymazat
    4. no právě - ekonom!! Jako jasně, že nějaké dluhy mají své opodstatnění - kdyby ty peníze šly do vzdělávání a infrastruktury, tak to jo - ale když v ČR si to rozdělí politici a kmotři a daňoví poplatníci pak ať platí dluhy.

      Já měla na mysli přes noc jako veřejně - že banky a politici dohromady už dávno nějaký scénář mají, o tom nepochybuju.

      Vymazat
    5. Já si taky myslím, že půjčky v rozumné výši, splatitelné, nejsou zlo a můžou být užitečné. Ale používat masivní zadlužení jako dlouhodobý stimul ekonomiky mi přijde úchylné a někdo, kdo to ještě v této době podporuje, je mi podezřelý.

      Vymazat
    6. no tak to by ti měl být podezřelý především nový francouzský prezident :)))

      Já to vidím jednoduše - jak v Evropě, tak v ČR prostě politici odmítají připustit realitu. Ti evropští realitu v tom, že celé euro obrovsky podcenili a nedomysleli, a že sociální stát je neudržitelný - a že jediná cesta je snížit životní standard, než si vyděláme na lepší. Ti čeští zas realitu v tom, že země je prorostlá korupcí a že dokud to nepřiznají, není se kam pohnout.

      A na tohle to dojede. Mmch, na NP jsou dva dobré články

      http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-tomuhle-rikate-utrpeni-duf-/p_spolecnost.asp?c=A120604_104428_p_spolecnost_wag

      a

      http://neviditelnypes.lidovky.cz/glosa-kalousek-vs-realita-0yv-/p_ekonomika.asp?c=A120603_204344_p_ekonomika_wag
      (tento potvrzující mé tvrzení výše

      Vymazat
    7. Mě teda rozsekal článek o ESM.

      Vymazat
  12. Já jsem se k případu R.Smetany už vyjádřila dříve a svůj názor na něj jsem nezměnila.
    Ani omylem jej nepovažuji za politického vězně a disidenta.
    Viz ten citát: disidenti nemohli dělat svou práci, nemohli se vůbec projevovat, proto se z nich stali disidenti, pod tlakem státní moci. Pan Smetana poničil cizí majetek a ještě to vydává za vyjádření politického názoru.
    Pomalované zdi ve městech se mi nelíbí a nemíním se na ně dívat, i kdyby to nakrásně bylo vyjádření politických názorů nějakých sprejerů.
    Nijak netoužím koukat se na volební plakáty, ale ještě méně si přeju dívat se na poničené volební plakáty:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, vím. A myslela jsem na to. Dám sem link: Sto dní, protože diskuze pod tvým článkem byla vynikající!

      Tehdy jsem víceméně souhlasila s tebou, ale teď už nemůžu. Celou dobu jsem doufala, že poté, co Smetana zaplatil tu (podle mě přemrštěnou) pokutu, Pospíšil zasáhne včas a nenechá ho nastoupit do vězení. A to mi vadí. Ten měsíc ve vězení posunul těch pár přimalovaných tykadel příliš daleko na to, abych si ještě myslela, že Smetana je jenom vandal a kverulant. Před třiceti lety se zase jiní pohoršovali nad pochybnou produkcí přisprostlých písniček...
      Taky neumím nevidět rozdíl mezi ničením cizího majetku ve formě posprejování nové fasády či poškrábání auta a v čmarykání po reklamních plakátech. To, že si ta mašinerie jede dál, tupě a pohodlně podle litery zákona, neadekvátně tomu, co stálo na začátku, to mě znepokojuje.

      Vymazat