Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

středa 4. dubna 2012

Strmý pád

a bankovní tajemství

Kariéra pana Béma je v troskách. Pan doktor má ostudu takových rozměrů, že by se měl modlit, aby na něj veřejnost co nejdříve zapomněla a bude moci mluvit o štěstí, pokud na něj zapomenou i orgány činné v trestním řízení. A že má těch vroubků požehnaně megalomanské úsilí o pražskou olympiádu, tunel Blanka a megatunel Opencard, radikání, Klausem ovlivněný názorový obrat v kauze Kaplického knihovny. Skromný sportovec a jeho sbírka luxusních hodinek. V žádném případě nehodnotím jeho případnou trestní odpovědnost ve všech těchto věcech pouze říkám, že pan Bém měl daleko do oblíbeného politika dávno před zveřejněním odposlechů.

To, že se přichomýtl k odposlouchávání pana Janouška, je jenom stejný pešek jako ten, že léta sledovaný, nedostižitelný kmotr byl chycen při hloupé (a zprvu banální) dopravní nehodě. Nikde se moc o tom nepíše, ale znovu: odposloucháván byl Janoušek, nikoli Bém. To, že si spolu volali, nemuselo svědčit nutně o něčem mimořádném, pokud by běžně nediskutovali o věcech, do kterých Janouškovi nemělo co být. Hysterické kvičení o krvavé vraždě nemůže překrýt vykukující špínu a pouze velmi výmluvně dokresluje mravní marast, do kterého Bém během let v politice vlastním přičiněním zabředl. Na první pohled nic nelegálního, na druhý se chce člověku zvracet. Doufejme, že policistům z ÚOKFK budou zveřejněné nahrávky sloužit nikoli jako důkazy, ale jako cenné vodítko k dalším informacím.

Pan Bém ovšem stále sedí ve poslanecké sněmovně a mandátu se drží jak Glum Miláška. Podle Aktualne.cz stojí i za pozměňovacím návrhem k novele zákona o bankách, konkrétně části týkající se BIS, kterážto by dle něj měla mít přístup k citlivým informacím pouze při podezření z terorismu, respektive z jeho financování. Bankám se novela nelíbí a pan Bém ji dává příhodně do souvislosti s úniky odposlechů, které se, shodou okolností, týkaly i jeho osoby:
 "Protizákonné úniky a kupčení s odposlechy jsou pro mne jasným důkazem, že prolamovat soukromí lidí a dávat bez náležité kontroly další pravomoci zpravodajským službám je zlo a cesta do pekel." 

 Zdá se, že pojistka ve formě povinného souhlasu Vrchního soudu v Praze Bémovi nedává dostatečnou záruku proti zneužití. Jak to tedy je? Skutečně zpravodajské služby mohou citlivých informací zneužít?
Pokud záznamy pořizuje BIS, musí být povoleny, tj. zcela jednoznačně dle zákona. Jejich případný únik tedy není vinou nezákonných praktik BIS, ale možným selháním jednotlivce.

Bezpečnostní informační služba nemá trestně-právní pravomoci a smí získávat pouze informace, které se týkají:
  • terorismu
  • bezpečnosti nebo významných ekonomických zájmů státu
  • činnosti cizích zpravodajských služeb na našem území
  • extremismu
  • organizovaného zločinu
  • ohrožení utajovaných informací
Pokud BIS zjistí závažné informace, předává je dál (prezidentovi, vládě, policii), nevyšetřuje a nezajišťuje důkazy. Nemám pochopitelně v úmyslu podceňovat riziko teroristických útoků, troufám si však tvrdit, že je poměrně malé, téměř zanedbatelné ve srovnání s velkoformátovými rozměry moderního finančního pirátství uhlazených bílých límečků - zejména pokud existují indicie, že jim v jejich konání aktivně napomáhají úředníci ve státní správě. Takové jednání je extrémně škodlivé a nebezpečné a je namístě, aby se na ně tajné služby zaměřily. Pokud například z ČR systémově odtékají stovky milionů korun podezřelými kanály, lze důvodně uvažovat o ohrožování ekonomických zájmů státu či organizovaném zločinu a lze si představit, že v konkrétních případech mohou mít údaje o záležitostech týkajících se klienta pro zpravodajské služby velký význam. Zdá se mi také moudré, že vládní návrh novely zmiňuje, že  ani "banka nebude mít možnost seznámit se s obsahem odůvodnění rozhodnutí o povolení k poskytnutí zprávy". Pak by totiž teoreticky mohlo hrozit nebezpečí, že se informace o pátrání v režimu utajení dostane až ke klientovi, což by mohlo další postup zkomplikovat, ne-li znemožnit.

Například korupční jednání se velmi těžce prokazuje a rozkrytí sítě finančních toků může být cenným vodítkem, v obřích kauzách jako PROMOPRO a DPD neocenitelným. Snaha tuto možnost legislativně zmařit tak může člověku zvenčí připadat jako poslední služba jednoho padlého politika kamarádům.

15 komentářů:

  1. souhlasím - kontrolovat je potřeba a hrozba terorismu je minimální - Bém to manipuluje, aby se kryl

    jen s tou ostudou to nevidím tak černě.... vzpomínám na ex-premiéra Stanislava Grosse a jeho ostudu - a dneska je to spokojený advokát a milióny mu zůstaly...

    OdpovědětVymazat
  2. No to je otázka, ale vypadá to tak.

    Já bych tedy nechtěla být v kůži ani jednoho. Bém je ale mimořádně tragická figura. Šel do politiky mladý, měl ideály, kamarádil se s Pollertem a působil pozitivně, nadějně. No a teď by si od něj kůrku nevzal.

    OdpovědětVymazat
  3. já bych taky nechtěla být v kůži ani jednoho - ale já jsem taky nikdy nebyla postavena před volbu obrovské miliony za cenu chvilkové ostudy... lichotím si, že by mi to za tu ostudu nestálo, ale asi se mi to lehce mluví, když vím, že tu volbu nikdy mít nebudu.

    O Béma se nebojím, otřepe se, kamarádů má dost, za rok za dva po něm pes neštěkne a on bude mít vystaráno pro zbytek života. Prostě někomu to za to stojí.

    Já ti nevím, jestli je tragičtější Bém, Topolánek a jeho toskánský výlet nebo teď Bárta - jsou nějak všíchni mimořádní :)

    OdpovědětVymazat
  4. Když ono to má souvislost i s tématem diskuze u tebe. Lidi se nechtějí angažovat v politice, protože se nechtějí od té špíny umazat, zvlášť když vidí, co udělá i s lidmi zpočátku čestnými a slušnými. Bém dělal do drog, byl to chudej doktor s jednou atestací a podívej se na něj teď. Amorální troska. Ale Topolánek i Bárta jsou především podnikatelé - politika jim sloužila vždycky jen jako prostředek k prosazování jejich zájmů.

    Máš pravdu, že se to lehko mluví, když před takovým pokušením stát nebudeš ani ty, ani já. Ostuda je jedna věc, ale ten neustálý strach, kdo na tebe co vytáhne, kdo kde promluví, kdo ti ty peníze bude závidět, ten je možná mnohem horší. Nemyslím, že si ti lidé těch peněz užívají tak, jako lidé, co si je vydělali normální cestou, poctivě a můžou být pyšní, že něco vybudovali. Taky se podívej na ty ksichty - jak slizce třeba vypadají lidi kolem DPD - Rittig, Dvořák. To nejsou lidi, kteří by byli přirozeně schopní. Aby se dostali k lizu, musejí na to jít oklikou, podvádět, používat nejrůznější fintičky, takže i když možná jsou bohatí, tak charisma=0; opravdu těm zoufalcům ty jejich chucpe miliony nezávidim. Čistě z ženského hlediska, chlap, který není schopen vydělat si na sebe standardní cestou, má u mě zásadní handicap :)

    OdpovědětVymazat
  5. No tím se dostáváme k teorii Dr. Hnízdila o psychopatech v politice - a myslím, že to dost sedí.

    Já si nemyslím, že je to neschopnost si na sebe vydělat - ale ta nezkrocená chamtivost a touha po moci. To nejsou jen čeští politici, to jsou opravdu lidé po celém světě, kteří prostě mají jiný hodnotový systém a peníze a moc jsou pro ně droga. Jiní lidi zas mají chorobnou touhu být slavný a chodí do těch pitomých reality show a doufají, že si jich někdo všimne (i kdž teda občas se tam najde i diamant).

    Proto já vyznávám meritokracii a ne demokracii. Protože jen proto, že něco chce většína, nemusí to být správné řešení. Ale uznávat lidi podle toho, co umí a co dokázali - to je voda na můj mlýn. A takoví lidé se pak nebojí kontrol, protože svoje rozhodnutí umí obhájit. Samozřejmě, že takoví lidé nebudou pracovat podle státních tabulek za hubičku a nenechají si s..t na hlavu od kdejakého kluka z plakátu. V tom je zásadní problém.

    OdpovědětVymazat
  6. Sice to nevidím tak černě jako MUDr. Hnízdil, ale souhlasím, že politická scéna je prostředí, která tyhle různě pokřivené charaktery velmi přitahuje. No a když se objeví zlatý důl v podobě eurodotací, tak je asi ta chamtivost tak veliká, že přebije i pud sebezáchovy a vyplouvají ven všechny tyhle openkrady.

    Mně by se taky líbilo, kdyby vládli odborníci. Ráno jsem si přečetla přepis jedné z těch VV nahrávek a to je mediální sebevražda. Četla jsi ten kousek o pilířích? Masakr. A tihle dva roky rozhodovali, taková banda nekompetentních idiotů.

    OdpovědětVymazat
  7. :D

    pilíře jsem nečetla - měla bych? .... já už to raději ani moc v těch novinách nerozklikávám.

    o eurodotacích dneska četla dobrý blog - http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/petr-holub.php?itemid=15975. A to jsi četla, že J. Dobeš je zpátky na Mšmt a radí i ohledně fondů? Ani se mi o tom nechce psát...

    openkrad je supervýraz!!!

    OdpovědětVymazat
  8. No, to si schválně přečti... takhle se kvalifikovaně rozhoduje o budoucnosti národa:

    BÁRTA: Existuje šachová partie: ve čtvrtek trvat na kompenzacích, který jsou nereálný. Kousnout se, pěkně je důchodovka v patu. Jít na Hrad. Klaus zatleská a řekne... no to to... je na telefonu jako (Bárta reaguje na pochybnosti přítomných, pozn. red.). Ten je nastartovanej k tomu, že prostě jak mu to jen trošku pomůžeme bombardovat, tak je připravenej komerční pilíř zbořit... Jako že by se postavil za nás a řekl... vy prostě ten komerční pilíř nemáte, tak se na něj vyserte.

    Jj, o Dobešovi vím.

    OdpovědětVymazat
  9. přiznám se, že jsem to nějak nepochopila - na kterém portálu to najdu?

    OdpovědětVymazat
  10. http://www.lidovky.cz/klaus-je-na-telefonu-zni-na-dalsi-nahravce-z-porady-vita-barty-ptl-/ln_domov.asp?c=A120404_185606_ln_domov_spa

    OdpovědětVymazat
  11. no tak to je drsné.... a ještě to i potvrzuje, že ten pilíř je opravdu jen další příležitost namastit si kapsu a Kalousek v tom jede. Ach jo - a já mu kdysi věřila.

    Co proboha na toho Klause můžou mít??

    OdpovědětVymazat
  12. Ani bych se nedivila, kdyby se odněkud vynořila nahrávka, na níž se nejmenovaná blonďatá slečna prsí, že ho má ukočírovanýho, hehe.
    Ale ne, humor stranou, ty nahrávky jsou děsivý. Já nechci, aby vrcholná politika vypadala takhle!

    OdpovědětVymazat
  13. jsou to opravdu splašky... ale demokraticky zvolené splašky - jestli něco demonstruje to, že zdaleka ne všichni by měli volit - jsou to pro mě právě VV....

    Predvčerem byla v Událostech, komentářích Němcová - a byla z ní cítit ta frustrace, když popisovala, jak se snažila Kočí učit povinnosti vyplývající z předsednictví poslaneckého klubu... málokdy ji vidím mluvit, tohle byla dobrá příležitost. Ani si neumím představit, jaké to muselo být s těma lidma jednat den co den...

    já taky nechci, aby takhle vypadala vrcholná politika. Ale stejně tak nechci, aby se Kalousek jako tvářil, jak je ta penzijní reforma úžasná a ve skutečnosti řešil především provize těch fondů...

    Škoda, že do volební obálky nejde dát listek "chci úřednickou vládu"

    OdpovědětVymazat
  14. Taky bych ho tam dala...

    Podívám se, jak fungují ty negativní hlasy.

    OdpovědětVymazat
  15. prima - tak mi pak dáš nalejvárnu, jo?

    OdpovědětVymazat