Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

sobota 7. dubna 2012

Nejslabší! Máte padáka!

 Karel Janeček přišel s nápadem negativních volebních hlasů.

 Jde o zajímavou alternativu v současném volebnímu modelu,  postaveném na udělování preferenčních hlasů jednotlivým kandidátům, respektive stranám, jež zastupují. K rozpočítávání hlasů na jednotlivé mandáty se používá D'Hondtova metoda;  její nevýhodou ovšem je, že je vstřícnější k větším stranám a poněkud snižuje reálnou úspěšnost těch malých. Tento systém ale celkově poměrně přesně kopíruje momentální nálady ve společnosti, protože umožňuje, po překonání pětiprocentní klauzule, zastoupení i menšinových stran. Ne, že by to nutně musela být výhra. Jak vidno z opakujících se vládních krizí, širokospektrá koalice bývá spíše zdrojem kolizí, vzájemných obstrukcí a v důsledku samozřejmě i nevyhnutelných programových ústupků. Opakovaně vidíme, že prťavá pidistrana je jazýčkem na vahách má koaliční partnery na háku, často dělá hérečku a je schopna diktovat si podmínky, zcela neúměrné svému zastoupení.

Voliči v tomto systému mohou vyjádřit nespokojenost tak, že obvykle buď volí "menší zlo", nebo,  pokud naznají, že na výběr nemají, projeví svou vůli prostou neúčastí, což ovšem často vede k paradoxní situaci – posílení strany s největšími preferencemi, tj. velmi pravděpodobně strany, kterou zcela určitě volit nechtěli.

Novinkou posledních voleb se stalo tzv. kroužkování, které se v rukou voličů proměnilo v mocnou zbraň, s níž vyřadili mnohé sebejisté lídry stranických kandidátek a k všeobecnému překvapení vynesli z nevolitelných míst přímo do parlamentních křesel neznámé tváře. 

Jak je však vidět, celková frustrace nad současným stavem dosahuje takové míry, že ani kroužkování se nezdá dostačující k vyjádření skutečného názoru na jednotlivé kandidáty. A proto zřejmě i Karel Janeček v rozhovoru pro Českou pozici zmínil negativní hlasování.

Co si pod ním představit?

S trochou nadsázky byl historicky prvním, kdo v Čechách zakusil chuť negativní volby, Jiří Paroubek. Lidé mu sprškami vajíček dali zcela zřetelně najevo, že jej v politice už dál nechtějí.

Negativní hlasování v české praxi – verze beta
(zdroj: www.lidovky.cz)


Ale vážně. Tento koncept opravdu není neznámý. Vždyť každé druhé internetové fórum dnes umožňuje udělovat vedle pozitivní aury i negativní, a dává tak poměrně dobrý náhled na kvalitu jednotlivých diskutérů. Je to hlasování v některých reality show, kde se účastníci tímto způsobem zbavují neoblíbených jedinců.  Negativními hlasy bývaly athénské ostrakony. Ty měly původně zabránit tyranii, ale staly se účinným nástrojem likvidace nepohodlných konkurentů. Velmi umírněnou negativní volbou je dnes referendum. Je v něm odmítnutím jedné možnosti zvolena druhá.

Bohužel nelze říct, že by možnost negativní volby byla nějak masově využívána. Neexistuje ani mnoho materiálu, které by se jí zabývaly. Třeba v Kanadě můžete udělit jakýsi generální nesouhlas, jestliže se vám nelíbí žádný z kandidátů. Pokud mám správné informace, tak "against all" můžete udělit i ve Francii, Španělsku, Rusku, Ukrajině a některých státech USA. Znamená to, že ačkoli odmítnete udělit hlas všem z nabízených kandidátů, stále můžete dát najevo svůj názor a projevit nespokojenost i jinak, než ignorováním voleb a následným skuhráním nad výsledky. Pokud je takových negativních hlasů velké množství, volby se mohou opakovat.

Je to tedy možnost říci konkrétnímu subjektu "ne".  Víte jasně, koho u moci opravdu nechcete? – Bum, celá strana pryč. Nelíbí se vám, že opět kandiduje ten či onen, v bezpočtu afér vyvařený obličej, který vyhraje jen proto, že ho lidé znají z televize? – Bum, pryč s ním. Lže, tuneluje, neplní sliby? Je vymínusován a může zpytovat svědomí, kde udělal chybu. Byl by to nástroj úžasné pomsty za napáchané škody, skandály a ostudu. Voliči by mohli dát najevo zhnusení nad nemorálním chováním konkrétních politiků i celých stran. S gustem by mohli udělit negativ a vystavit tak účet za jednání, jež je možná z hlediska práva v pořádku, ovšem v rozporu s dobrými mravy; urážející étos politiky jako služby lidu a snažící se urvat si bezohledným způsobem co nejvíce pro sebe.

Pražský ostrakon

Je otázka, jak negativní volbu implementovat do současného systému. Bylo by možné negativní hlasy odečítat od pozitivních. Jistě by se mnozí divili, že se dostali do záporných čísel. Takové vysvědčení by bylo pro mnohé velmi nepříjemným překvapením. Bezuzdný populismus by se také nemusel vyplácet.
Když onehdá pan prezident, ještě coby předseda ODS, sliboval dvojnásobné zýšení mezd ( a místo toho přišly krizové balíčky a utahování opasků), velmi ráda bych mu tehdy bývala za jeho nereálné sliby negativ udělila. ČSSD za nezodpovědné, hrubě populistické prožírání budoucnosti. VV za to, že existují.

Mohl by to být bič na ambiciózní extremisty.

Pravdou ovšem je, že, stejně jako v Athénách, by tento způsob hlasování mohl negativně postihnout například i stranu snažící se o bolestivou,byť potřebnou reformu. Mohly by se pak na její úkor stát úspěšnými subjekty ty nevýrazné, neslané, nemastné, které nikdo nezná a nikomu nevadí.

Takže když to shrnu, nápad je to pěkný a v současném politickém marasmu by mohl být akutním lékem, ale dlouhodobě může skrývat rozličná úskalí a nemilá překvapení. Nehledě na to, že současné strany sice mají máslo na hlavě, ale až tak, že by si pod sebou byly ochotny řezat větev, zase ne.

Předloni navrhovali možnost udělovat negativní hlasy i pardubičtí Zelení. Zde vidíte výsledky čtenářské ankety:

zdroj: www.novinky.cz

Zatím z toho asi nic nebude, ale přemýšlet nad tím můžeme ;)

14 komentářů:

  1. to by se mi líííííííbilo

    a ještě by se mi líbila možnost "nechci, aby o této zemi rozhodovali politici" - neboli ta "against all"

    Obé nereálné, leč pro chvilku snění přitažlivé :)

    Dík, že sis s tím shrnutím dala práci.

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to zajímavě, ale moc se mi nezdá to odečítání negativních hlasů od pozitivních.
    Je dost zajímavých osobností, které vzbuzují hodně pozitivních i negativních reakcí a ty by se tímto eliminovaly - sama to tam píšeš.
    Nevím - třeba nějaká "míra" negativity už by znamenala blokaci volby?

    Současný volební systém není ideální, to přepočítávání je dost nespravedlivé. Mimochodem, po předminulých volbách, když už byl několikátý pat, se přetřásala možnost volební prémie pro vítěze, aby mohl sestavit vládu. Naštěstí to neschválili, protože kdyby taková prémie byla, získala by ji při posledních volbách "vítězná" ČSSD a vznikl by pat:)

    Voličské chování je nepředvídatelné... teď to kroužkování bylo taky překvapivé.

    OdpovědětVymazat
  3. Spíš já děkuju, za přečtení.

    Jo, velmi přitažlivá možnost.
    Však jsem taky při psaní usilovně myslela i na Drábka. Totální výsměch voličům, přesně jak píšeš u sebe.

    OdpovědětVymazat
  4. Chris, myslím, že by se určitě dal vymyslet model, který by dokázal pracovat i s kontroverzními kandidáty, porovnával poměr pozitivních a negativních hlasů a zohledňoval i jejich absolutní počet.

    Ono právě kroužkování bylo překvapivé, ale že by lidé byli spokojenější s politikou více než před ním, to taky ne. Sice se zbavili Langra a dalších, ale zas přišli jiní.
    Mám pocit, že by to chtělo malinko silnější kalibr, no :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jo jo - ale kolika voličům bude stačit ten obligátní guláš a párek?

    Koukám tady na ty vrbové pruty a hned bych šla sněmovnu "vyšupat"

    OdpovědětVymazat
  6. Meanwhile... oni s námi dělají to, co se v přeřeku podařilo tomu reportérovi na primě :)

    Na pojetí příštích volebních kampaní jsem opravdu zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  7. asi tak :)

    Ohledně voleb - člověk by si rád řekl, že horší už to být nemůže, ale z toho mě česká politika už několikrát vyvedla...

    OdpovědětVymazat
  8. Já si hodně slibuju od Demagoga :) Bude určitě zajímavé porovnat, co bylo slibováno v minulých volbách a co v těch nadcházejících. Kalousek vymyslel složenky. S čímpak asi přijde příště? A co vymyslí Babiš? Piráti? A komatózní Véčka? Opravdu jsem zvědavá, bude to mazec.

    OdpovědětVymazat
  9. S negativním hlasem rozhodně nepříšel pan Karel Janeček. To tedy ani náhodou.
    Větší a odbornější diskuse na toto téma se vedly už v devadesátých letech na Neviditelném psu, při nichž padla mimo jiné i zmínka, že možnost zavedení negativního volebního hlasu se zvažovala již za První republiky, někdy koncem dvacátých let.
    Negativní volební hlas by odpovídal české "národní" povaze, proto by jeho zavedení zcela jistě zvýšilo volební účast. Hrozí však, že by byly uplatňovány především negativní volební hlasy - opakovaně byly vysloveny obavy, že by více než 50 % volících hlasovalo pouze negativně.
    Je to možné? Spekulace lze odstranit jedině vyzkoušením v praxi. A v praxi to zatím nikdo nevyzkoušel.
    Vlastní zavedení negativního hlasu by mohlo být provedeno tak, že by se současný systém parlamentních voleb nahradil systémem hlasování, užívaným při volbách komunálních, kdy volič nevybírá jednotlivé strany (ale může), leč vybírá jednotlivé kandidáty ze všech předložených kandidátních listin, a dává jim hlas zakroužkováním; každý volič má tolik hlasů, kolik má být zvoleno zastupitelů. Toto by se na volby do sněmovny dalo aplikovat velice snadno (v některých obcích kandiduje podstatně více stran do obecního zastupitelstva než do parlamentu a počet volených zasutpitelů je také větší než počet poslanců, který na jednotlivé volební kraje připadá).
    Negativní hlas by se pak zavedl tím způsobem, že každý volič by i nadále měl počet hlasů odpovídající počtu volených osob, avšak mohl by se rozhodnout, zda svůj hlas použije jako positivní, tedy zakroužkuje kandidáta, nebo zda ho použije jako negativní, tedy škrtne jméno kandidáta.
    No a při ščítání by se škrty odečítaly od kroužků a kandidátní listiny volebních stran by se upravily podle počtu platných hlasů pro kandidáty (jako v těch komunálních volbách) a obvyklým způsobem by postupovali ti s nejvyšším získaným pořadím na kandidátkách stran, které se ve volbách prosadily.
    Podle mého názoru by to mohlo fungovat velice dobře.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  10. Milane - ten systém se mi líbí!

    Evropanko - demagogem máš na mysli ty webovky?

    OdpovědětVymazat
  11. Milane, děkuji za komentář. Máte pravdu, Janeček nebyl první. Přesnější formulace tedy je: minulý týden oživil debatu o negativní volbě. Budiž mi omluvou, že v devadesátých letech jsem, coby teenager, měla jiné starosti než probírat možnosti volebních systémů na Neviditelném psu :)

    A souhlasím, že by to mohlo fungovat dobře. Mně by se velmi zamlouvalo zakroužkovat stranu a současně z ní vyškrtat některá jména. V praxi si totiž neumím představit manuálně kroužkovat nebo škrtat dvě stě jmen napříč stranami:)

    Kimmy, ano.

    OdpovědětVymazat
  12. mně by se líbila přímá volba ministrů a premiéra - těch zas tak moc není a dalo by se dohledat, co umí ...

    ale i tak - lidi by těžko demokraticky zvolili ty, co něco umí - raději by zas dali hlas těm, co něco pěkného slibují...

    OdpovědětVymazat
  13. Ne 200 jmen - co to píšete za nesmysl?
    Pro volby do Sněmovny je republika rozdělena na volební kraje a v každém volebním kraji se volí jen část poslanců a proto je počet kandidátů na krajských kandidátkách omezen zákonem:
    Praha 36
    Středočeský 34
    Jihočeský 22
    Plzeňský 20
    Karlovarský 14
    Ústecký 26
    Liberecký 17
    Královéhradecký 20
    Pardubický 19
    Vysočina 20
    Jihomoravský 34
    Olomoucký 23
    Zlínský 22
    Moravskoslezský 36
    V každém krajském městě je více členů městského zastupitelstva než je směrné číslo pro volby do poslanecké sněmovny, takže tamní voliči jsou zvyklí na to, že při komunálních volbách rozdělují více kroužků, než kolik lidí mívají napsáno na kandidádtkách do poslanecké sněmovny.
    V těchto technikáliích není VŮBEC žádný problém.
    Jinak co se týče různých návrhů na změny volebního systému, můžete si počíst třeba v diskusi k článku zde:
    http://jubanek.bigbloger.lidovky.cz/c/38498/Je-cas-zmenit-volebni-system.html
    Kde to bylo na tom Neviditelném psu, to už nenajdu, protože při přechodu na Lidovky byl starý archiv vymazán.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  14. Milane, ovšem, máte pravdu; nevím, na co jsem myslela, když jsem to psala.

    Fakt je, že kdyby byla vůle, metoda by se jistě našla. V tomhle ohledu je zajímavé, že o negativním hlasování se mnohem víc mluví, než skutečně uplatňuje.

    Co se odkazu týče, do úvah, zda nepřejít na většinový systém, se moc pouštět nechci. Oba mají své výhody i nevýhody a já mám pocit, že v současné politické konstelaci by to nebylo moc šťastné řešení.

    OdpovědětVymazat