Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

středa 14. března 2012

Nejsem aktivistka, nebo jo?

Muž mě vyděsil. Řekl mi, že jsem aktivistka.

Bránila jsem se, že se mýlí. Kdepak já a aktivistka! Žili jsme pár let v cizině a teď sleduju to malé české hemžení s kritickým odstupem a vidím zajímavé věci. Například jsem se nikdy nepokládala za příliš politického člověka, ale když čtu o real-time eskapádách naší volené elity, najednou mě začnou brnět obě ruce a chce se mi psát něco hanlivého a docela nekorektního.

Vidím korupci a nenažranost.
Vidím kmotry, jejich "gigantickou" drzost, s jakou se noří do státní správy a bez skrupulí pouštějí peněžní kohoutky na plný proud do svých soukromých koryt (mnohdy důmyslně odkloněných přes půl zeměkoule a nazpátek, kde teče už jen voda, čistá, průzračná).
Vidím nestydatou ACTA s její presumpcí viny.
Vidím místní operátory, kteří investují minimum do rozvoje, ždímou zákazníky mizernými tarify a hambatou FUP, a všechny peníze posílají matce centrále.

Vidím impotentní stát, který se neumí účinně bránit a tak z bezmoci vrtá aspoň lidem do života a strká pracky i tam, kam nemá.
Vidím, jak se pravidla neustále mění, jak vyhláška stíhá vyhlášku a levá ruka neví, co dělá pravá.
Vidím skandály na ministerstvech i státních zastupitelstvích.

Vidím na důležitých místech sedět nekompetentní, hloupé lidi.

A štve mě to.

Poslední dobou píšu často o porodech. Ano. Ty své už mám za sebou a dětičky zdárně rostou. Přesto mě to téma zajímá. Zajímá mě, proč je kolem nich takový mediální cirkus, takového lhaní a demagogie kolem něčeho, co v civilizovaném světě bez potíží a v poklidu funguje. Proč i moudří a vzdělaní lidé podlehnou emocím a začnou (v rozporu s oněmi nejnovějšími poznatky vědy) bít na poplach a děsit veřejnost nesmysly.

Jestli jsem aktivistka – nevím. Spíš bych řekla, že mi v principu vadí hloupost a omezenost, vadí mi, když se děje křivda, když někdo lže a podvádí; ukrutně mi vadí, když si stát prostřednictvím svých úředníků ulehčuje práci a než by přemýšlel, co a jak systémově zlepšit, raději chrlí tisíce omezujících pravidel a nahání lidi do snáz kontrolovatelného tunelu, i s pomocí nejrůznějších dávek, jejichž jediným smyslem je lidem zalepit ústa.

Ten, kdo na čas opustil republiku, má srovnání a ví, že sice může být hůř, ale taky může být mnohem líp. Některé věci, které se tu pracně rodí, už jinde dlouho a dobře fungují. A že žít se dá i bez korupce, studu za nedůstojnou politiku a hrůzy, co odkud zase vyplave.

Jen to chce trochu přemýšlet a nenechat si všechno líbit.

12 komentářů:

  1. Nevím, jaká je definice aktivistky. Myslím, že v ČR má tento pojem podobně negativní přídech jako třeba feministka. Já jsem feministka, ale nevím, jestli jsem i aktivistka - na to mám pocit, že bych musela dělat víc, než psát kritický blog.

    Já jsem ale k tomu všemu ještě pragmatik a analytik. Podobně jako Ty vidím ty splašky okolo a tím, že v nich teď žiju, mi vadí čím dál víc. Zároveň ale postrádám světlo na konci tunelu, především když vidím, jak vláda, která na začátku vypadala tak slibně a měla papírově všechny předpoklady zvrátit ten špatný vývoj, se směle řadí mezi ty nejhorší vlády vůbec.

    Jelikož ale vládnou politici - čili lidé, kteří nemusí umět nic jiného než manipulovat, usmívat se, slibovat a apelovat na hodnoty, které sami vyznávat nemusí - nevidím šanci, jak se z toho dostat. Pokud lidé nechtějí, aby jim vládli ti nejlepší ze svého oboru - tak demokraticky není šance to prosadit.

    Ale nechci ti tu zanášet své úvahy o demokracii... Jen moc nevím, jak si to lze nenechat líbit.

    OdpovědětVymazat
  2. :))
    Nejsi aktivistka, jsi bloggerka:)

    OdpovědětVymazat
  3. taky mám ten pocit :))

    OdpovědětVymazat
  4. Jasně, bloggerka, že mě to nenapadlo :)

    Ale souhlasím, že být u nás aktivistou je "divné" a soudruzi z toho udělali div ne urážku. Přitom být aktivistou je vlastně docela záslužná občanská činnost – ozvat se, když se mi něco nelíbí. Ale je otázka, nakolik to musí být viditelné/slyšitelné. Musím chodit na demonstrace, přivazovat se stromům nebo bagrům? Nebo stačí intenzivně blogovat na vybrané téma? :)

    Úvahy o demokracii sem rozhodně patří! Nemusí se nám její stav líbit, ale dokud máme možnost jej kritizovat, dokud nás za to nikdo nebude stíhat, je to pořád relativně dobré. Lidi obecně by ale neměli být ovce, měli by víc přemýšlet a porovnávat si informace z více zdrojů a dávat si je do souvislostí; neměli by slepě věřit tomu, co kdejaký politik řekne nebo novinář napíše.

    OdpovědětVymazat
  5. bohužel k tomu, aby lidé nebyli jako ovce, je nutné vzdělávání - a ten, kdo je u nás zodpovědný za vzdělávání, je vůl. Včera ve zprávách ukazovali nějaká čísla, kolik peněz na to vzdělávání bylo - co by se s takovýma penězma dalo dělat ve správných rukou!! Kolik firem se mohlo naučit jak jednat a prodávat mimo ČR (a tedy mimo Německo)...

    Prošustrovaný potenciál je pro mě nesmírně frustrující.

    Jinak blogů je dneska tolik, že si nejsem jistá, kolik toho mohou ovlivnit. Včera mě vytočil nějaký Matějka, jak psal o těch kvótách pro ženy z EU - pitomec. A NP mu to ještě přetiskne... no ale všichni máme právo na názor, já si to svoje taky vylívám, tak co... ale že by se tím něco moc změnilo, si teda iluze nedělám. Zas takový rozdíl od toho krafání u piva v tom není.

    OdpovědětVymazat
  6. Ad ovlivnění: záleží podle mne na situaci.
    Zářný příklad: nová zdravotní reforma. Nikdo netuší, jak to bude vlastně fungovat, právníci, lékaři, všichni jsou nad tím rozpačití. Tedy když o tom diskutujeme, tak vlastně ten názor, ten přístup, jak s tím nakládat, nyní utváříme, resp. začínáme utvářet.
    Jak to potom lidé v praxi budou dělat?
    Narazí na problém, zadají do googlu a čtou, co k tomuto tématu už vyšlo za názory a řešení. A podle toho si utvoří svůj názor a zvolí přístup, který jim připadá rozumný.
    Samozřejmě, blogy mají omezený dosah, nejde to přeceňovat, ale zase ani podceňovat. Pak si třeba nějaký článek k tématu přečte zrovna někdo, kdo může události ovlivnit, kdo rozhoduje v určité instituci, porovná s jinými názory na daný problém...
    Blogy zajímavým způsobem přispívají k veřejné diskusi. Zejména když vycházejí na nějakém hodně sledovaném médiu, ale ono všechno má svoje pro a proti...

    OdpovědětVymazat
  7. Kimmy, témě denně lezu na stránky České školy a mám dění na MŠMT téměř z první ruky, takže co se týče tamního personálního hodnocení, nelze než souhlasit. A ano, je to frustrující.

    ad NP. Já se svým nicotným bložínkem jsem skvělým důkazem, že přetisknou každou blbinu, hehe :) Ale je to dobré, protože, jak píše Christabel, ve sledovaném médiu je opravdu daleko větší šance, že se text dostane i k někomu, kdo může mít na dění vliv. Já jsem třeba ráda, že si hodně lidí přečetlo ten článek o Birthplace a můžu v koutku duše skromně doufat, že jsem i se svou troškou přispěla do té současné diskuze.

    Blogy, třeba zrovna ty vaše, mám ráda, protože jsou výborným zdrojem kvalitních informací. A diskutéři, to je další přidaná hodnota. Jenomže ne všechny diskuze jsou takové.
    Zmiňovaly jste obě tu diskuzi na BC o odmítnutí péče, tak jsem se tam šla podívat a část, zejména ten šílený konec, jsem stihla přečíst, než byla odstraněna. Uff. Slepičí houf, zcela v souladu s demokratickými principy svobody projevu, totálně ukloval jediného inteligentního a slušného diskutéra :?

    OdpovědětVymazat
  8. No právě - já jsem tak nějak čekala, že NP bude trošku selektivnější - tvůj článek o Birthplace tam patřil, ten k Kavčím Hnízdě.. no nevím. No ale asi chtějí všehochuť, mně ten Matějka fakt vytočil.

    Já mám taky ráda blogy - a nemusí být nijak seriózní, Protivnou Blondýnu čtu denně a jsem za ni ráda. Ale pořád to obsáhne jen určitou část populace, politický blog třeba jen lidi, kteří o tom chtějí trošku přemýšlet - a těch zas tak moc není. Já bych třeba asi nezvládala ty šílené diskuse na iDnes a zas by mi bylo líto neodpovídat....

    Ta diskuse byla z BC odstraněna? To ani nevím - no já ji nečetla celou, jen vybrané pasáže, jak jsem zrovna šla kolem. No a zcela v souladu s demokratickými principy si slepičí houf volí své představitele... pak se má člověk divit.

    OdpovědětVymazat
  9. No jo no, když chtějí všehochuť, tak ať ji mají. Já prskám zase u jiných příspěvků; všem se prostě zavděčit nelze. Čísla ale mají vysoká, takže to asi dělají dobře ;)

    Abys u politického blogu dosáhla návštěvnosti, jakou má Protivka, musela bys jít buď cestou spolupráce s nějakým větším médiem, nebo psát o politicích tak, jak je v Raoulovi kreslí Mareš... Vyber si :)

    Jj, odstraněna. Dobře, že Miss zasáhla.

    OdpovědětVymazat
  10. Jasně, každý si může vybrat. Já bych těžko nějakou větší návštěvnost zvládala, v tomto směru nemám ambice - už jsem se navysvětlovala dost, teď si prostě budu jen tak upouštět páru. Srážky s lidskou hloupostí jsou velmi únavné.

    Vidím to dnes a denně, že lidi nad sebou prostě potřebují bič (obrazně).

    OdpovědětVymazat
  11. Zmíněnou diskusi jsem sledovala asi od poloviny, začátek jsem prolítla, pak jsem tam i něco psala.
    Problém byl v nezvládnutých emocích, kdy se všechen vztek na lékaře projektoval do diskutující inko-lékařky, a pak také podle mne selhání ze strany moderátorek, které to připustily. Padaly tam hrubé osobní urážky a přešly to bez povšimnutí. Emotivní přestřelky už jsou z diskuse vymazány, naštěstí pokračuje věcněji:
    http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=40949&postdays=0&postorder=asc&workarround=0&start=345&sid=2a832ed14025ef9a798f55f6caeab391

    Ještě jsem si konec nedočetla, chystám se na to.

    OdpovědětVymazat
  12. Kimmy, tak hezky upouštěj dál a přeju co nejmíň blbců ;)

    Chris, aha, no vida, když jsem tu diskuzi chtěla otevřít, tak mi to řeklo, že hledané téma nebylo nalezeno. Škoda, že tak, jak se diskuze vyvinula, už mě nezajímá. Chybí protistrana. Moc mě potěšilo, že ses jí zastala (i když se tam už asi neobjeví).

    OdpovědětVymazat