Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

pátek 9. března 2012

Je to vážné: VR ČLK

aneb Kolego, slezte z toho stromu!


Dosud byla společenská diskuze na téma české porodnictví vedena velmi bulvárně, pouze skrze vášně vzbuzující, avšak mediálně vděčné, domácí porody. Česká gynekologicko-porodnická společnost (ČGPS) mohla zůstat v klidu a výzvy k diskuzi úspěšně ignorovat.

V nedávné době však, mimo jiné i díky verdiktu EHCR v případu Ternovszky vs. Hungary a nedávnému zamítnutí předběžného opatření soudkyní Stamidisovou, začíná být patrný značný posun v dynamice diskuze. Je akcentováno právo matky na volbu způsobu a místa porodu.

Nyní na ministerstvu zdravotnictví vzniká pod vedením Leoše Hegera patnáctičlenný odborný tým, jehož cílem je upravit stávající systém zdravotní péče o těhotné rozšířením nabídky o péči porodních asistentek a podporou vzniku nových, mimonemocničních zařízení.

Panečku, a najednou se začínají dít věci! Zřejmě na důkaz vážnosti situace se Vědecká rada České lékařské komory dnes usnesla (bulvárně, sic!), že domácí porody jsou "nedoporučitelné" a důrazně varuje před jejich zaváděním. Vědecká rada má čtyřicet členů, z toho pouze tři ženy-lékařky. Muži tedy rozhodli: nikde mimo nemocnici se rodit nebude, a basta! Tito muži totiž označili "plánovaný porod mimo zdravotnické zařízení za postup v rozporu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy, tedy postupem „non lege artis“." 

Tak to je silný kalibr!

O, v jiných zemích velmi oblíbených a hojně využívaných, porodních domech ani slovo; pořád se vše točí kolem těch zpropadených domácích porodů!

Pánům taktéž záludně vypadlo slůvko "české" a přibylo slůvko "současné", a tyto poznatky jsou skutečně v rozporu s tím, co je k dispozici nyní v civilizovaném světě. Nechci být jízlivá, ale neodpustím si poznámku. Pokud k nejnovějším poznatkům nemají přístup čeští porodníci, jak by se v problematice mohli orientovat jejich kolegové z jiných oborů? Co zástupci diabetologie nebo medicíny katastrof? Mají jiné informace než ty od pánů Hořejšího a Feyreisla?

Pokud se totiž na text podíváme podrobněji, zjistíme, že

  •  téměř polovina je věnována popisu historie českého porodnictví, která je sice sama o sobě zajímavá, ale pro argumentaci proti plánovaným porodům doma zcela irelevantní
  • výsledky perinatální péče sice jsou v České republice na velmi dobré úrovni, ale je možno na jejich statistické zpracování nahlížet z více úhlů a nelze tedy šmahem označit argument dlouholetých dobrých zahraničních zkušeností za "liché". Tím byly v podstatě všechny vyspělé země uraženy a kolegům z Oxfordu naznačeno, aby konečně slezli z těch svých méně rozvinutých stromů.
  • naznačování, že porodní asistentky neinformují řádně a pravdivě rodičky a uvádějí je tak v omyl, čímž se dopouštějí trestného činu, je nepodložené, nezakládá se na žádných ověřených údajích a působí dojmem, že jeho jediným účelem je pokračovat v zastrašování a snaze o profesní likvidaci porodních asistentek.
  •  dle vyjádření ČLK "Zhruba dvě desetiny procenta jsou domácí porody. Třetina z nich pak tvoří plánované porody doma". Nyní, kdy je v platnosti vyhláška až o milionovém postihu pro každého, kdo bude asistovat u porodu mimo zdravotnické zařízení, je šedesát porodů ročně opravdu docela dobře možných. Ale vzhledem k tomu, že jedna soukromá porodní asistentka dříve tento počet porodů zvládala za rok sama,  bude reálné číslo odhadem desetkrát vyšší. Pokud však přijmeme tvrzení ČLK, že "počet porodů plánovaně vedených v domácnosti je mizivý a bývá značně nadsazen", je opravdu oněch mizivých 0,6 ‰ důvodem k panice? I kdyby hypoteticky zemřely komplet všechny "domácí" děti, opravdu by se ČR rázem propadla "na úroveň méně rozvinutých zemí"?
  • propagátorství domácích porodů je povážováno za negativní jev. Daleko korektnější a fér by však bylo oprostit se od soupeření s porodními asistentkami a okopávání jejich kotníků. Ony totiž nepropagují domácí porody, jak se páni z ČGPS a ČLK mylně domnívají, ale protože vědí, že vždy budou ženy, jež do nemocnice z různých důvodů nechtějí, je potřeba, aby tato volba byla možná a aby i tyto ženy měly zajištěnu bezpečnou zdravotní péči.
  • pánům také uniká jedna zásadní věc. Listina základních práv a svobod zaručuje ženě právo na volbu způsobu a místa porodu. Tím však také rozhoduje o tom, jak dítě přijde na svět. Snaha státu tato dvě práva oddělit a chránit novorozence i proti vůli matky, jež je svéprávná a způsobilá rozhodnutí učinit, toto její právo významně narušuje.

Vzhledem k tomu, že výše zmiňovaná pracovní skupina byla vytvořena s cílem optimalizovat a zlepšit podmínky k porodům pro všechny ženy (tzn. zdaleka  nejen pro oněch pár domarodiček) podporou vzniku menších zařízení - porodních domů, které mohou velmi dobře fungovat nejen samostatně, ale i v rámci porodnic, a řešením dlouhodobě neúnosné situace, kdy je porodním asistentkám v rozporu s unijní legislativou bráněno ve vykonávání profese, nelze tuto aktivitu než jen podpořit.

Stanovisko VR ČLK, byť, dle mého názoru, nepříliš pečlivě vypracované, šmahem dopředu odsuzující veškeré možné organizační změny v porodní péči pouze s poukazem na domácí porody, je první vlaštovkou seriózní odborné debaty a já ji velmi vítám.

10 komentářů:

  1. Velmi dobře, přehledně a srozumitelně napsané! Kéž by takto systematicky a logicky přemýšleli členové ČLK.

    Souhlasím se všemi body a dech mi bere arogance lékařů, s jakou si usurpují právo rozhodovat - a ještě na základě zkreslujících informací.

    Rodičky budou muset to toho Šrasburku - třeba by někteou mohl svézt pan Holeček :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)

      Nepodceňovala bych členy ČLK, logicky přemýšlet jistě umí; ocitají se ale tak trochu v argumentační nouzi ;)

      Tipla bych si, že pan Holeček se naopak pokusí načerno svézt s rodičkami, hehe.

      Vymazat
  2. Velmi hezke!! Dekuji...

    tato hypoteza:"je opravdu oněch mizivých 0,6 ‰ důvodem k panice? I kdyby hypoteticky zemřely komplet všechny děti, opravdu by se ČR rázem propadla "na úroveň méně rozvinutých zemí"?"... mi prijde zcela nerealna a proto zbytecna... proc by meli umirat??... ;)... je to spise o nechuti resit problematiku uspokojovani potreb minorit ve state...v tom ma nas stat velke rezervy...

    Ivana Antalová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky děkuju :)

      No, vycházím čistě z jejich čísel a samozřejmě myslím všechny "domácí" děti (raději to opravím). Samozřejmě že neumřou, ale pokud budeme uvažovat, že v ČLK umí počítat a nespletli se, tak by bylo na místě vysvětlit, jak by šest desetin promile mohlo ovlivnit perinatální úmrtnost, aniž by to bylo považováno za statistickou chybu?

      Vymazat
    2. upřesňuji... proč by měly zemřít "komplet všechny děti"... Děti umírají a umírat budou, ať se rodí doma, v porodnici nebo v porodním domě... či...i proto a nejenom proto je tak důležitá svobodná volba místa a způsobu porodu... něco o statistikách u nás třeba tady: http://www.facebook.com/notes/michaela-mrowetz/objektivn%C3%AD-data-o-mrtv%C3%BDch-d%C4%9Btech-zdn/311109962286752

      Moc děkuji, mějte se hezky!!

      Ivana

      Vymazat
    3. Ivano, to je výborný článek, ta čísla rozebírá opravdu dobře (a nejen ta). O to víc pak bije do očí způsob, jakým je u nás s daty účelově manipulováno.

      Pro ty, kteří nechodí na FB, je článek zde.

      Vymazat
  3. To mne docela pobavilo, jak je česká porodnická věda napřed. Ještě aby prozřeli v tom zaostalém zahraničí:)

    Dám odkaz na tento článek k sobě do té dlouhé diskuse.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chris, mám docela chuť to "Odborné stanovisko" přeložit a zaslat jej prof. Peteru Brocklehurstovi; to bude koukat :D

      Vymazat
  4. Mně je z toho všeho akorát tak blbě... :( Já prostě odmítám, aby o tom, kde a jak budu rodit, rozhodloval jakejkoliv chlap!

    OdpovědětVymazat
  5. "Například v Hamburku byl v roce 1521 odsouzen a na hranici upálen lékař za to, že se zúčastnil porodu v ženském převleku."

    Kde jsou ty časy, že? ;)

    OdpovědětVymazat