Štítky

:-) 17. listopad 3D ABL alkohol amnestie Anastázie Hagenová Asko nábytek azyl Babiš baby boxy banky Bárta Bém birthday Birthplace study BIS Blesk blogování Breivik bulvár code černá labuť ČGPS ČOI ČSSD ČT ČTK Dělníci bulváru děti dětskýma očima dluhová krize dobro dokument domácí porod Downton Abbey EHCR ekonomie ENG EU euro Evropa facebook fail farmaceutický průmysl faux pas festival tolerance film firma Gallup gaming gay parade globalizace Google Gosford Park Hájek Havel homosexuálové internet Ivana Königsmarková Janeček Janoušek Japonsko ježíšek Jillian Michaels jxd Kalousek kauce Kavčí hnízdo Klaus kmotr kniha knihy knížky pro děti komunikace komunisti korporace korupce le fay legalizace Leoš Heger lidská práva marihuana marketing Mašínové Mat Honan mateřství media média MMF multikulturalismus MZ Naomi Kleinová narozeniny Nečas negativní hlasy NFFP No logo odboj odborář odposlechy ODS OSN osobní PA Paumer plagiátorství pohádka policie politika porno porody Pospíšil právo pražská kavárna prezident prezidentská milost prezidentská volba prohibice projev První republika přímá volba příroda radosti Rath recenze Reflex reklamace rio rodina Roman Smetana RTS Rusko Řecko senát seriál SFŽP Schwarzenberg sociální síť soud soukromé soukromí společnost SPOZ spz starosti státní maturita stávka strasti superstar Svobodní šafr škola školství Šoková doktrína Šouf t-mobile těhotenství televize Ternovszky vs. Hungary Trnka Umberto Eco ÚS vánoce velezrada velké wtf vězení volby volební systém výchova výzkum Woody Allen wtf zdravotnictví Zeman zlo zodpovědnost ženy Žítkovské bohyně

čtvrtek 29. března 2012

Filmečky: Prodejce (Le Vendeur)

Malá quebecká lahůdka

Film nás zanáší na quebecký venkov uprostřed zimy, do autosalonu plného zavátých aut.  Marcel Lévesque pracuje jako prodejce aut a je velmi dobrý. Sbírá pravidelná ocenění a svou práci má velmi rád. Má rád i dceru Marysu a jejího syna Antoina.



Počátek filmu je od první vteřiny až drásavě pomalý. Vidíme odstraňování zabitého zvířete po strážce s autem. Střih – a sledujeme téměř sedmdesátiletého muže při rutině všedního dne. Kupuje pro kolegy z automatu pití, čte noviny a čeká na zákazníka a když přijde, Marcel se upřímně rozzáří, oblékne bundu a vydá se, se zapnutým diktafonem, prodávat. Neděje se zdánlivě nic a my jsme nuceni k téměř nesnesitelně detailnímu pozorování zdánlivých banalit. Velmi mi tak Prodejce připomínal Jeanne Dielman.

Klid a pohodu narušuje vážná situace dělníků z papírny, kterou Marcel registruje jen okrajově a vlastně až v momentu, kdy nemůže natankovat, protože pumpař neustál finanční problémy spojené se zavřením fabriky. Pravda, obchody se příliš nehýbou, ale Marcel přesto svým talentem dokáže přesvědčit zákazníky, že teď je nejlepší doba k nákupu. Prodá dokonce fajnový bourák i jednomu z propuštěných dělníků, ačkoli dobře ví, že je to nad jeho možnosti. Takže ano, idylka má drobné vady na kráse, ale kde je ta ve vzduchu visící tragédie? Proč se z nebe sype sníh způsobem, který vyvolává mrazení v zádech? Proč ve vás ten ostrý hukot probouzí tíseň? Nedá se ale říci, že by film byl ponurý. Ukazuje i momenty štěstí, kdy je Marcel s Marysou, nebo když se stará o vnuka a chodí s ním na tréninky. Ona by si přála, aby už šel do důchodu, ale on ani při rybaření nemá klid a věnuje se telefonátům se zákazníky, protože práce je pro něj vším.

Prodejce má úžasnou kameru, která si skvěle hraje s detaily a snímání lidí v pohybu je téměř bez výjimky ruční a roztřesené, ale vás vtáhne dovnitř. Hudba se na výsledku podepsala také velmi výrazně a kromě jednoho čísla uprostřed filmu, jehož smysl  jsem ani s odstupem nepochopila, výborně podkresluje atmosféru. Brilantně napsaný scénář, jenž nedbá na netrpělivé diváky a drama staví pomalu a postupně, až se najednou děsivá skládačka zacvakne a vy si uvědomíte, v jak zoufalé pozici se Marcel ocitá.

Film není v běžné distribuci a já ho viděla včera v rámci Dnů Frankofonie. Není to lehký film, ale rozhodně stojí za vidění.

....
Prodejce/ Le Vendeur/ The Salesman - Sébastien Pilote (Kanada, 2011, 1h45). Hrají: Gilbert Sicotte, Nathalie Cavezzali, Jérémy Tessier, Jean-François Boudreau, Pierre Leblanc.

3 komentáře:

  1. Díky za tip. Na netu se dá sehnat DVDRip.

    OdpovědětVymazat
  2. Horší, že francouzsky neumím ani ň, a zatím se mi nedaří sehnat ani anglické titule, uvidíme :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak držím palce :) Je to celkem ambiciózní filmeček, takže bych se divila, kdyby se nedaly sehnat ani anglické titulky.

    OdpovědětVymazat